X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 9 września 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aiwlys wrote:
    Witamy się w 20 tygodniu! ❤❤❤
    Zazdroszczę figury :) ale brzusio malusieńkie :) później będziesz miała fajną piłeczkę przed sobą <3

aiwlys lubi tę wiadomość

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
    Moj wczesniaczek z 33tc - 19.12.2017r.
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
    Starania przy PCOS i innymi genetycznymi gadami.
    1 cs z pomocą medyczną (aromek + ovitrelle). Ogólnie staramy się ponad rok czasu.
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 9 września 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosann wrote:
    Kawusia najchętniej to ja bym sama całe mieszkanie opędzlowała, ale rozsądek mi podpowiada, że co za dużo to nie zdrowo :D No ale łazienkę sobie machnę bo gołych ścian to tam tyle co nic, a brat będzie miał chociaż mniej roboty podczas odświeżania mieszkania :)
    Tak, lecę do PL na kilka dni :) We wtorek rano mam samolot do Warszawy, a wracam w sobotę późnym wieczorem :) Już się nie mogę doczekać <3

Haha,Rosann prawdziwy z Ciebie Bob Budowniczy :))) super,ze będziesz w Polsce,na pewno rodzice wniebowzięci ;)

Aiwlys,pięknie wyglądasz!Mam podobny brzuszek :) tylko jak się za dużo jabłek nawcinam albo innych wzdymajacych rzeczy to troszkę większy się robi,zazwyczaj na wieczór :))

Szwesta,tylko się cieszyć,ze Młody tak super reaguje na braciszka :) będzie z niego świetny brat!!!

aiwlys lubi tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • Liy88 Przyjaciółka

Wysłany: 9 września 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedzę w pracy i poczułam pierwsze kopniaki nie do pomylenia z czymś innym :))) Straszny wiercioch z tego naszego brzdąca :) Cudowne uczucie :))

Paula., aiwlys, dłukachna, Monic88, kuzka, Tokarzynka, Anne92, Promyczek_91, marmi lubią tę wiadomość

• Paula. Autorytet

Wysłany: 9 września 2017, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piękna pogoda się zrobiła cieplutko na dworzu to i mamuśki poznikały z forum :D

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
    1 cs z pomocą medyczną (aromek + ovitrelle). Ogólnie staramy się ponad rok czasu.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zostałam, bo w te piękna pogode muszę chora leżeć w łóżku:(

• marczolinio Ekspertka

Wysłany: 9 września 2017, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    innamorata88 wrote:
    Lilly sprawdź to na IP lepiej.

Meldujemy się po wizycie, junior ma 15cm długości i dluuuugie nogi, które wprawiły w osłupienie naszą dr. :D U mnie waga taka sama od początku, ani grama więcej. :) Jest dobrze! :D Po basenie dopadła mnie infekcja ,,tam" dostałam receptę na krem, który aplikuje się jednorazowo. Luteinę dalej mam wsuwać, duphaston idzie w odstawkę. Clexane i Acard bez zmian. Morfologia wyszła wzorowa. :)
    Od kiedy bierzesz clexane? I jeśli mogę zapytać to jakie masz wskazania?
    Ja jestem na acardzie a od 20 tyg też mam zacząć się kłuć clexane. Jestem trochę przerażona tymi zastrzykami. Napisz proszę czy to bardzo uciazliwe?
    W ostatniej ciazy miałam cukrzycę więc pewnie i w tej dojdzie mi jeszcze kłucie palców. Ale będzie jazda :)

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • marczolinio Ekspertka

Wysłany: 9 września 2017, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi od początku ciąży przybylo juz 5 kg :/ a w pierwszej ciąży na tym etapie było dużo mniej, ale wtedy mialam wyższą wyjściową wagę: )

A co do smarowania to polecam zwykly olejek migdalowy. Ma bardzo przyjemny i naturalny zapach i ładnie się wchlania :) na innym forum dziewczyny polecaly go na rozstepy. Zresztą to jest główny skladnik tej oliwki z Rossmana babydream :)

Córeczka ur. 17.01.2015
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 9 września 2017, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marczolinio chociaż pytanie o clexane nie bylo do mnie ale tez odpowiem. Ja biore je od poczatku ciazy. Doslownie od pierwszej wizyty u gina. Jestem po 2 poronieniach wiec moj gin uwaza ze to tak zapobiegawczo. Powiem szczerze robienie tych zastrzykow jest uciazliwe ale idzie przywyknac do tego. A od 14tc biore jeszcze aspirin cardio ;) tez profilaktycznie

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
  • kolka Autorytet

Wysłany: 9 września 2017, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    nie wiem czy już któraś wspominała i czy temat był poruszany, ale czy któraś wybiera się na te warsztaty? ;)

http://babyonline.pl/mamo-to-ja-warsztaty.html

bezpłatne ;) myślicie, że może być fajnie?

f2w3rjjgqu35wkgy.png

starania od 2015 roku
  • Alias Przyjaciółka

Wysłany: 9 września 2017, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny strasznie twardnieje mi dzisiaj brzuch. Cały dzień leze ale i tak boli mnie brzuch jak nanokres i dolna cześć kregoslupa

l22n8ribb5ndeqtb.png
    Synek 10.2012
    Aniolki D+B 24tc 10.2017 ciąża blizniacza jednojajowa jednokosmowkowa
  • Alias Przyjaciółka

Wysłany: 9 września 2017, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ucięło mi post. Od kilku dni mecza mnie zaparcia no i wczoraj tri,he czasu spędziłam na kibelku

l22n8ribb5ndeqtb.png
    Synek 10.2012
    Aniolki D+B 24tc 10.2017 ciąża blizniacza jednojajowa jednokosmowkowa
  • jomi81 Autorytet

Wysłany: 9 września 2017, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie było mnie trochę. Postaram się nadrobić, a na szybko jeśli chodzi o clexane biorę od początku 0,4, a za chwilę zwiększymy do 0,6. Też mam za sobą poronienie i kilka ciąż biochemicznych.

Olga 05.01.2013
    IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka :)
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • qatynka Przyjaciółka

Wysłany: 9 września 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamiast Clexane, co trzy dni kłuję się Fragmin 2500 jednostek. Idzie się przyzwyczaić. Czego się nie robi dla dzidziutka. :)

p19u43r8y4e057zb.png
  • kozamonia Autorytet

Wysłany: 9 września 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kolka wrote:
    Hej dziewczyny,
    nie wiem czy już któraś wspominała i czy temat był poruszany, ale czy któraś wybiera się na te warsztaty? ;)

My idziemy w czwartek na darmowe warsztaty Bezpieczny Maluch ;) z tego co widzę to tematyka podobna.

YLkvp1.png
    29.01.18 - Joasia 2630 g <3
    05/06.17 - IMSI + crio
  • marczolinio Ekspertka

Wysłany: 9 września 2017, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzięki za odzew w sprawie clexane. Czego się nie robi dla maluszkow.
    Ja dziś nie czułam ruchów, ale staram się tym nie martwić. Wczesniej codziennie czulam smyranie. No ale dziś mialam intensywny dzień, może to dlatego. Kupiliśmy łóżko dla starszej córki a tym samym zwalnia się lozeczko dla nowego członka rodziny :) choc przez kolejne miesiące chyba bedzie w nim spała lalka :) zaczynam więc powoli oswajac moją dwulatkę z koncepcją dzidzi w łóżeczku: )

Córeczka ur. 17.01.2015
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • agula1512 Przyjaciółka

Wysłany: 10 września 2017, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kolka wrote:
    Hej dziewczyny,

My się wybieramy ale na warsztaty Bezpieczny Maluch w sobotę. Moja przyjaciółka była i sobie chwaliła.

Alias nie sądzę żeby zaparcia były przyczyną ja się męczę od początku ciąży z zaparciami i to ostrymi. Bóle jak na okres mam codziennie lekarz powiedział że to macica więc nie martw się. A na twardnienie myślę że magnez weź w większej dawce i zobacz czy pomoże.

Marczolinio ja też dziś miałam zabiegany dzień i mało małego czułam pewnie dlatego że się nie skupiam na tym dopiero teraz jak już leżę daje o sobie czasem znać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2017, 00:48

qb3c20mm950timep.png

9.02.2018 - synek :)
    Aniołek 02.2017 - 03.2017 cp - usunięcie jajowodu
  • martaw Przyjaciółka

Wysłany: 10 września 2017, 05:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alias wrote:
    Dziewczyny strasznie twardnieje mi dzisiaj brzuch. Cały dzień leze ale i tak boli mnie brzuch jak nanokres i dolna cześć kregoslupa

Generalnie takie bóle są normalne, twardnienie brzucha to mogą być skurcze braxtona :
    "Skurcz Braxtona-Hicksa trwa około pół minuty. Uczucie ucisku pojawia się w górze brzucha i stopniowo schodzi w dół. Tym skurczom daleko jednak jeszcze do siły porodowych. Niektóre przyszłe mamy odczuwają je jak bóle miesiączkowe – niezbyt przyjemne, ale też niezbyt intensywne.
    Jest to dla nich bardziej dyskomfort niż ból. U innych kobiet w ciąży skurcze Braxtona-Hicksa są wyjątkowo nieprzyjemne. Odczuwany przez nie ucisk utrudnia, a nawet uniemożliwia wyprostowanie się, może także przeszkadzać w chodzeniu i wykonywaniu codziennych czynności.
    Ich nasilenie i częstotliwość występowania zależy od zaawansowania ciąży. Początkowo będą słabsze i rzadsze, jednak z czasem staną się częstsze i silniejsze. W ostatnim miesiącu ciąży mogą pojawiać się co pół godziny i trwać nawet do dwóch minut."

Ja mam twardnienia brzucha regularne już od 14 tyg oczywiście wystraszyły mnie bo były bardzo często(-akurat to przez nadmiar obowiązków.) Skonsultowałam to z lekarzem sprawdził szyjkę itd wszystko było ok i jeśli są zbyt często to mam wziąć nospę, podwójną dawkę magnezu i położyć się do łóżka. Oczywiście jeżeli po tym zestawie nie jest lepiej to mam dzwonić.

Więc moim zdaniem Alias jeśli masz taką sytuację to nospa i magnez są anty skurczowe i spokojnie można je brać w ciąży, ale jeżeli Ci nie przechodzi i się martwisz to naprawdę najlepiej to sprawdzić u lekarza.

• Paula. Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) i juz dzis niedziela. Jak ten czas szybko leci. Jutro na 11 jade na przymiarke sukni slubnej. Powiem Wam ze sie boje. Dzwonilam do salonu w lipcu ze jestem w ciazy. Wlascicielka, ktore szyje przelozyla mi przymiarke na 2 tyg przed slubem bo mialam miec miesiac przed. Powiedziala ze porobia zaklady wieksze ale boje sie ze bedzie za mała...

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć ! :)

Dzisiaj bierzemy ostatnią! tabletkę Duphastonu :)

I niedługo wyruszamy na targi ❤

Liy88 lubi tę wiadomość

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• lena7 Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aiwlys wrote:
    Witamy się w 20 tygodniu! ❤❤❤
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e88db24fd03a.png
    Aiwlys, Ty na pewno jestes w ciązy?? ja piernicze, przeciez tam brzucha nie ma! :P Dobrze ze wrzucilas fotke, bo ja myslalam ze to ja nie mam, a teraz widze ze mam, i to calkiem spory, porowniujac do Ciebie ;)
    Figura do pozazdroszczenia!!

Dziewczyny macie moze cos takiego dziwnego, jak CODZIENNY poranny katar łacznie z kichaniem? objawy jak na przeziebienie, ale w ciagu dnia to znika..dziwna sprawa ;)

aiwlys lubi tę wiadomość

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
‹‹ 369 370 371 372 373 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ