X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Tokarzynka Ekspertka

Wysłany: 10 września 2017, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś

lena7 : Tak- u mnie to samo- katar z rana i kichnięcie musi byc codziennie ;) Tak mam od hmm.... kilku tygodni. Przeziębienie miałam w tym tygodniu ale już przeszło. Dzisiaj rano jak leżałam w łóżku mocno kichnęłam i tak wszystko w srodku zabolało... Bartuś mial niezłą pobudkę ;)

i dzień dobry wszystkim w niedziele! :) U mnie pochmurno... ;( na "osłodę" mam na śniadanko kaszkę manną z malinami <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2017, 08:35

iv092n0aukx79ex5.png

HSG 16.05- jajowody drożne, potwierdzona macica dwurożna
    Leki: Castagnus, kwas foliowy, witamina D3, magnez
    18.06- pozytywny test ciążowy :D
    Duphaston
    21.06 beta HCG 2286
    23.06 beta HCG 4744
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aiwls jest przykladem tego jak diametralnie mogą sie roznic brzuchy ciążowe, niektore dziewczyny juz miesiąc temu mialy bardzo duze brzuchy, a niektóre jeszcze teraz wygladaja jakby mialy tylko wzdecia ;-) Także nie ma sie co porownywac, sprawa bardzo indywidualna.
    Tez mam ostatnio mokry nos, to podobno wlasnie czesty objaw w II trymestrze ;-)

aiwlys lubi tę wiadomość

km5sp07weqrpj7bl.png
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa no widzicie..ja pierwsze slysze ze w ciazy moze cos takiego wystapic i jest ok!
    U mnie tez pochmurno, ale to drugi dzien, gdy wstaje i nie pada, wiec ciesze sie i z tego ;)
    Ta kasza manna to chyba dzis u mnie tez bedzie (ale po obiedzie), narobiłas mi smaka Tokarzynka ;)

Tokarzynka lubi tę wiadomość

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • kolka Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alias jak dziś się czujesz? Tak jak dziewczyny mówią, magnez bezpieczny a serio pomaga :) mi właśnie pomógł na bóle związane z rozrastaniem się wszystkiego w środku :)
    Co do kataru to mam tak samo, ale zapomniałam o tym, że czytalam gdzieś, że to może być normalny objaw :)

Ja miałam teraz przez dwa dni mega kłucia w pochwie i wodniste uplawy. Ale okazało się, że stan zapalny jeszcze mały mam i dostałam jeszcze trzy globulki antybiotyk na zaleczenie. Ale od razu widzę poprawę :) kłucia tez mogą być od rozciagania bo szyjka nie jest krótka.
    A ruchów ja jakoś jeszcze chyba bardzo nie czuję... Kilka razy czułam laskotanie, chyba to to

f2w3rjjgqu35wkgy.png

starania od 2015 roku
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena7 wrote:
    Aaa no widzicie..ja pierwsze slysze ze w ciazy moze cos takiego wystapic i jest ok!
    U mnie tez pochmurno, ale to drugi dzien, gdy wstaje i nie pada, wiec ciesze sie i z tego ;)
    Ta kasza manna to chyba dzis u mnie tez bedzie (ale po obiedzie), narobiłas mi smaka Tokarzynka ;)
    Ja tez dołączam do zasmarkanych porannych nosów i tez chce kasze mannę :):)

Liy88 lubi tę wiadomość

5958beaa9c1f8.png
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martaw wrote:
    Generalnie takie bóle są normalne, twardnienie brzucha to mogą być skurcze braxtona :
    "Skurcz Braxtona-Hicksa trwa około pół minuty. Uczucie ucisku pojawia się w górze brzucha i stopniowo schodzi w dół. Tym skurczom daleko jednak jeszcze do siły porodowych. Niektóre przyszłe mamy odczuwają je jak bóle miesiączkowe – niezbyt przyjemne, ale też niezbyt intensywne.
    Jest to dla nich bardziej dyskomfort niż ból. U innych kobiet w ciąży skurcze Braxtona-Hicksa są wyjątkowo nieprzyjemne. Odczuwany przez nie ucisk utrudnia, a nawet uniemożliwia wyprostowanie się, może także przeszkadzać w chodzeniu i wykonywaniu codziennych czynności.
    Ich nasilenie i częstotliwość występowania zależy od zaawansowania ciąży. Początkowo będą słabsze i rzadsze, jednak z czasem staną się częstsze i silniejsze. W ostatnim miesiącu ciąży mogą pojawiać się co pół godziny i trwać nawet do dwóch minut."

Ja mam twardnienia brzucha regularne już od 14 tyg oczywiście wystraszyły mnie bo były bardzo często(-akurat to przez nadmiar obowiązków.) Skonsultowałam to z lekarzem sprawdził szyjkę itd wszystko było ok i jeśli są zbyt często to mam wziąć nospę, podwójną dawkę magnezu i położyć się do łóżka. Oczywiście jeżeli po tym zestawie nie jest lepiej to mam dzwonić.

Więc moim zdaniem Alias jeśli masz taką sytuację to nospa i magnez są anty skurczowe i spokojnie można je brać w ciąży, ale jeżeli Ci nie przechodzi i się martwisz to naprawdę najlepiej to sprawdzić u lekarza.
    Ja wlasnie przez twardnienie brzucha jestem na zwolnieniu, jak tylko trochę stresu sie pojawia to wracają (nawet na meczach podczas oglądania). Mnie pomaga odpoczynek i magnez w większej dawce.

5958beaa9c1f8.png
  • momo28 Przyjaciółka

Wysłany: 10 września 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas słonko świeci :)

Lena- też kicham od samego początku ciąży, codziennie po kilka razy. Śluzówka w nosie jest mocniej ukrwiona i to dlatego :)

Co do wielkości brzucha to mam spory, ostatnie kilka dni mnie mocno wyrzuciło i jest już piłeczka. Do porodu będę brzuch taczką wiozła jak tak dalej pójdzie :D

Monic88, Liy88 lubią tę wiadomość

mały książę

atdc3e5e0zpnlao8.png
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny. Witam się w 20 tygodniy.
    U nas deszcz. Znowu. A wczoraj tak ładnie było.
    Wczoraj byliśmy na 30 znajomej. Potańczyłam, pojadłam.Fajnie było.
    Teraz jeszcze Kościół i pierwsze spotkanie komunijne dla Młodego. Zaczynamy przygotowania.

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • meggi90 Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mamuśki :-) my cały czas zastanawiamy się nad kupnem mieszkania. Miało być wszystko na spokojnie, a tutaj okazją się nadarzyła i szybko na łeb, na szyję.

Siedzę u teściowej a ona zawsze ma pełną szafkę słodyczy,7wnucząt ma więc zawsze zaopatrzona. Nie wiem jak ja przystopuje. Narazie średnio mi to idzie :-)

Jesteśmy małżeństwem od 20.06.2015
    xnw4skjo49k4p9mf.png
    ckaidqk3t2grx5um.png
  • KacperekiOliwka Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aiwlys dobrze ze wstawiłam fotkę bo przynajmniej nie bede się martwić jak mi wszyscy mówią ze mam mały brzuszek w 21 tygodniu ciazy.. Ja będę miała prawdopodobnie córeczkę a więc będzie Vanessa

aiwlys lubi tę wiadomość

1 szczescie 7 lat
    2 szczescie 2 latka
    3 szczescie Wanessa 1 rok
    odmawiajmy modlitwe do sw. Rity
  • Promyczek_91 Ekspertka

Wysłany: 10 września 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ja tez rano gesty katar i kichanie. Brzusio coraz wiekszy a ruchy czuje od 2 tyg. Wczoraj i dzisiaj przechodzi samego siebie. Maz juz zobaczyl jak synek sie wypycha i kopie. KacperekiOliwka gratuluje coruni :-)

Liy88 lubi tę wiadomość

Kacperek <3
    zrz6j44jjz79nrpx.png
    Aniolek [*] 04.04.17
    2nn3e6hhxf8nkpcs.png

Nadzieja umiera ostatnia :-)
  • Elaa.1234 Przyjaciółka

Wysłany: 10 września 2017, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez od paru dni czuje coraz wyraźniej :) dzisiaj udało mi się nawet nagrać kopniaczki. Z dnia na dzień będą coraz mocniejsze :)

Liy88 lubi tę wiadomość

1t69dfh.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Mamuśki!

Dołączam do grona ,,mokrych nosków'',od jakiegoś czasu kichanie i katar na porządku dziennym wiec widać takie uroki 2 trymestru :)

Co do bólów brzucha typu okresowego,to mnie dopadły od wczoraj,przez noc się męczyłam,magnez i nospe dopiero rano zaaplikowałam,bo myślałam,ze przejdzie.Widac rozrasta się wszystko w środku,bo i twardnienie brzuszka tez było momenatami.Teraz niedzielny odpoczynek,dużo snu,lekkie posiłki i zobaczymy :) we wtorek wizyta o usg tarczycy to chociaż sobie sprawdzę czy z malutka wszystko dobrze :)

Ela1234,wow nagrane masz już kopniaki :)ale super!!!

Meggi,jeśli jest okazja to może rzeczywiście warto kupić to mieszkanie :) sprawdźcie wszystko dokładnie i działajcie jeśli to wasz wymarzony domek ;)

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj mialam takie regularne kłucia na srodku macicy, czasem przechodzily do pochwy, dzisiaj juz spokój. Przyjmuje to na klatę, nie urosnie nam brzusio do rozmiarów piłki bez żadnego bólu, niestety ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2017, 18:05

km5sp07weqrpj7bl.png
  • momo28 Przyjaciółka

Wysłany: 10 września 2017, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień żarłoka mam dzisiaj :o Byliśmy z mężem na obiedzie na rocznicę ślubu. Chłop mi ledwo dyszy z przejedzenia, a mnie głód dopada znowu ;)

Zazdroszczę nagranych kopniaków! :) :) syn mój kopie coraz częściej i wyraźniej, ale na brzuchu jak na spokojnym morzu - zero fal ;)

Spokojnego wieczoru i odpoczynku!

mały książę

atdc3e5e0zpnlao8.png
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co sądzicie o tym śpiworku?

http://www.smyk.com/catalog/product/view/id/270743/s/dooky-footmuff-grey-stars-spiworek-do-wozka-lub-fotelika-szara/

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• Talla Ekspertka

Wysłany: 10 września 2017, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggi90 wrote:
    Dziewczyny, może któraś ma podobny problem do mojego. Mam straszny problem z umyciem zębów od początku ciąży. Dziś pierwszy raz zwymiotowalam od tego. Tez tak macie? Jakoes sposoby znacie?

Meggi90 mam jedno pytanie, jakiej pasty używasz?
    Osobiście używam Meridol i miękkiej szczoteczki colgate 360 stopni.

A co do najzdrowszej dla nas wszystkich przekąski na zaparcia, na wieczny głód i na skaczącą wagę do góry, na skurcze łydek, zmęczenie itd. polecam takie jedno warzywo, którym jest papryka. Ma taką bombę witaminową i mineralną, jak i zawiera 3,2 g błonnika, doskonale usuwa toksyny, ma tylko ok. 28 kalorii i jest naprawdę zdrowa. Od jakiegoś czasu ciągle mam na nią ochotę, a zarazem wtedy nie mam ochoty na nic słodkiego. :) A jak byliśmy w Częstochowie w piątek i sobotę, to w miejscowości Klwów zaopatrzyłam się w świeżutką prosto od rolnika paprykę (5kg worek). :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2017, 23:43

2nn390bv8q4j7jxl.png
  • meggi90 Autorytet

Wysłany: 10 września 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talla Blenda-a-med od zawsze. Ogólnie to miałam w białym kolorze, a teraz jakaś taka turkusowa i od dwóch dni jakoś leci.

Wiecie co? Jestem nienormalna. Wszystko mi smierdzi. A ludzie to w ogole ;-) w kolejkach, w kościele. Mąż wrócił i też go odgabiam :-) hihi chyba bułka czosnkowa ;'

Jesteśmy małżeństwem od 20.06.2015
    xnw4skjo49k4p9mf.png
    ckaidqk3t2grx5um.png
  • AggaS Znajoma

Wysłany: 10 września 2017, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A któraś z was przyjmuje błonnik? Ja kupiłam błonnik witalny i "pije " go dwa razy dziennie. Mialam mega zaparcia, które mi przeszły, a dodatkowo, mam MEGA apetyt więc około 18 błonnik i jakoś walczę do rana....

34bwyx8dm6jhpuof.png
    er3mt5odd297vkcl.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Ciężarówki <3!

Chyba cisza przez słoneczny weekend,to każdy wypełzł w z domku :) w przeciwieństwie do mnie,przespałam cały dzień z mugreną i bólem brzucha,dodatkowo humor nie dopisywał wiec ,,buczałam'' z byle powodu...hormony mi widać wczoraj dały w kość ;p dzis z brzuszkiem już lepiej,ale głowę cały czas czuje,to chyba zmiana pogody,bo a kuku znowu pada...plusem jest to,ze tylko we czw ode do pracy,a tak to mogę nareszcie odpocząć :) wiec przytulam sunię od rana,leżę z kołderką prawie na nosie i mogę sobie wypić taka heebatkę z miodem i cytryną,o której rozprawiałyśmy wcześniej :)

Która cudowna mamusia wizytuje dzisiaj?U mnie jutro wizyta w związku z usg tarczycy i już nie mogę się doczekać jak zobaczę małą :) stęskniłam się już :))) i wreszcie może to połówkowe dzisiaj umówię w klinice :) A w ogóle mamusie,polecacie szpital na Inflackiej?Moja kuzynka tam rodziła i bardzo sobie chwali :)

AggaS,nie próbowałam z tym błonnikiem,a tez mnie zaparcia męczą bardzo,może spróbuje,zobaczymy czy trochę ulży :) bo takie ,,zatykanie'' nie jest ani przyjemne,ani zdrowe.

Meggi,kochana nie jesteś nienormalna,ja tez mam nos psa gończego ;D i nie raz coś mi przeszkadza zapachowo,choć w trymestrze było gorzej ;p

Talla,z ta papryka to tez wypróbuje a propos zaparć :) dzięki za podpowiedz,bo akurat lubię,a ostatnio rzadko jadłam :)

Monic88,masz racje dlatego tez staram się na klatę przyjmować te moje brzuszkowa bóle,bo logiczne,ze jak tam wszystko rośnie to bez bólu się nie obędzie :)

Liy88, Talla lubią tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
‹‹ 370 371 372 373 374 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ