Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
lena7 : Tak- u mnie to samo- katar z rana i kichnięcie musi byc codziennieTak mam od hmm.... kilku tygodni. Przeziębienie miałam w tym tygodniu ale już przeszło. Dzisiaj rano jak leżałam w łóżku mocno kichnęłam i tak wszystko w srodku zabolało... Bartuś mial niezłą pobudkę
i dzień dobry wszystkim w niedziele!U mnie pochmurno... ;( na "osłodę" mam na śniadanko kaszkę manną z malinami
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2017, 08:35
-
Aiwls jest przykladem tego jak diametralnie mogą sie roznic brzuchy ciążowe, niektore dziewczyny juz miesiąc temu mialy bardzo duze brzuchy, a niektóre jeszcze teraz wygladaja jakby mialy tylko wzdecia
Także nie ma sie co porownywac, sprawa bardzo indywidualna.
Tez mam ostatnio mokry nos, to podobno wlasnie czesty objaw w II trymestrzeaiwlys lubi tę wiadomość
-
Aaa no widzicie..ja pierwsze slysze ze w ciazy moze cos takiego wystapic i jest ok!
U mnie tez pochmurno, ale to drugi dzien, gdy wstaje i nie pada, wiec ciesze sie i z tego
Ta kasza manna to chyba dzis u mnie tez bedzie (ale po obiedzie), narobiłas mi smaka TokarzynkaTokarzynka lubi tę wiadomość
Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
Alias jak dziś się czujesz? Tak jak dziewczyny mówią, magnez bezpieczny a serio pomaga
mi właśnie pomógł na bóle związane z rozrastaniem się wszystkiego w środku
Co do kataru to mam tak samo, ale zapomniałam o tym, że czytalam gdzieś, że to może być normalny objaw
Ja miałam teraz przez dwa dni mega kłucia w pochwie i wodniste uplawy. Ale okazało się, że stan zapalny jeszcze mały mam i dostałam jeszcze trzy globulki antybiotyk na zaleczenie. Ale od razu widzę poprawękłucia tez mogą być od rozciagania bo szyjka nie jest krótka.
A ruchów ja jakoś jeszcze chyba bardzo nie czuję... Kilka razy czułam laskotanie, chyba to to
starania od 2015 roku
-
lena7 wrote:Aaa no widzicie..ja pierwsze slysze ze w ciazy moze cos takiego wystapic i jest ok!
U mnie tez pochmurno, ale to drugi dzien, gdy wstaje i nie pada, wiec ciesze sie i z tego
Ta kasza manna to chyba dzis u mnie tez bedzie (ale po obiedzie), narobiłas mi smaka TokarzynkaLiy88 lubi tę wiadomość
-
martaw wrote:Generalnie takie bóle są normalne, twardnienie brzucha to mogą być skurcze braxtona :
"Skurcz Braxtona-Hicksa trwa około pół minuty. Uczucie ucisku pojawia się w górze brzucha i stopniowo schodzi w dół. Tym skurczom daleko jednak jeszcze do siły porodowych. Niektóre przyszłe mamy odczuwają je jak bóle miesiączkowe – niezbyt przyjemne, ale też niezbyt intensywne.
Jest to dla nich bardziej dyskomfort niż ból. U innych kobiet w ciąży skurcze Braxtona-Hicksa są wyjątkowo nieprzyjemne. Odczuwany przez nie ucisk utrudnia, a nawet uniemożliwia wyprostowanie się, może także przeszkadzać w chodzeniu i wykonywaniu codziennych czynności.
Ich nasilenie i częstotliwość występowania zależy od zaawansowania ciąży. Początkowo będą słabsze i rzadsze, jednak z czasem staną się częstsze i silniejsze. W ostatnim miesiącu ciąży mogą pojawiać się co pół godziny i trwać nawet do dwóch minut."
Ja mam twardnienia brzucha regularne już od 14 tyg oczywiście wystraszyły mnie bo były bardzo często(-akurat to przez nadmiar obowiązków.) Skonsultowałam to z lekarzem sprawdził szyjkę itd wszystko było ok i jeśli są zbyt często to mam wziąć nospę, podwójną dawkę magnezu i położyć się do łóżka. Oczywiście jeżeli po tym zestawie nie jest lepiej to mam dzwonić.
Więc moim zdaniem Alias jeśli masz taką sytuację to nospa i magnez są anty skurczowe i spokojnie można je brać w ciąży, ale jeżeli Ci nie przechodzi i się martwisz to naprawdę najlepiej to sprawdzić u lekarza.
-
U nas słonko świeci
Lena- też kicham od samego początku ciąży, codziennie po kilka razy. Śluzówka w nosie jest mocniej ukrwiona i to dlatego
Co do wielkości brzucha to mam spory, ostatnie kilka dni mnie mocno wyrzuciło i jest już piłeczka. Do porodu będę brzuch taczką wiozła jak tak dalej pójdzieMonic88, Liy88 lubią tę wiadomość
mały książę
-
Dzień dobry dziewczyny. Witam się w 20 tygodniy.
U nas deszcz. Znowu. A wczoraj tak ładnie było.
Wczoraj byliśmy na 30 znajomej. Potańczyłam, pojadłam.Fajnie było.
Teraz jeszcze Kościół i pierwsze spotkanie komunijne dla Młodego. Zaczynamy przygotowania.
Przybrana Mama dla Młodego
Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc -
Witam mamuśki
my cały czas zastanawiamy się nad kupnem mieszkania. Miało być wszystko na spokojnie, a tutaj okazją się nadarzyła i szybko na łeb, na szyję.
Siedzę u teściowej a ona zawsze ma pełną szafkę słodyczy,7wnucząt ma więc zawsze zaopatrzona. Nie wiem jak ja przystopuje. Narazie średnio mi to idzie -
Aiwlys dobrze ze wstawiłam fotkę bo przynajmniej nie bede się martwić jak mi wszyscy mówią ze mam mały brzuszek w 21 tygodniu ciazy.. Ja będę miała prawdopodobnie córeczkę a więc będzie Vanessa
aiwlys lubi tę wiadomość
1 szczescie 7 lat
2 szczescie 2 latka
3 szczescie Wanessa 1 rok
odmawiajmy modlitwe do sw. Rity -
Hej dziewczyny. Ja tez rano gesty katar i kichanie. Brzusio coraz wiekszy a ruchy czuje od 2 tyg. Wczoraj i dzisiaj przechodzi samego siebie. Maz juz zobaczyl jak synek sie wypycha i kopie. KacperekiOliwka gratuluje coruni
Liy88 lubi tę wiadomość
Kacperek
Aniolek [*] 04.04.17
Nadzieja umiera ostatnia -
Dzień dobry Mamuśki!
Dołączam do grona ,,mokrych nosków'',od jakiegoś czasu kichanie i katar na porządku dziennym wiec widać takie uroki 2 trymestru
Co do bólów brzucha typu okresowego,to mnie dopadły od wczoraj,przez noc się męczyłam,magnez i nospe dopiero rano zaaplikowałam,bo myślałam,ze przejdzie.Widac rozrasta się wszystko w środku,bo i twardnienie brzuszka tez było momenatami.Teraz niedzielny odpoczynek,dużo snu,lekkie posiłki i zobaczymywe wtorek wizyta o usg tarczycy to chociaż sobie sprawdzę czy z malutka wszystko dobrze
Ela1234,wow nagrane masz już kopniaki :)ale super!!!
Meggi,jeśli jest okazja to może rzeczywiście warto kupić to mieszkaniesprawdźcie wszystko dokładnie i działajcie jeśli to wasz wymarzony domek
-
Ja wczoraj mialam takie regularne kłucia na srodku macicy, czasem przechodzily do pochwy, dzisiaj juz spokój. Przyjmuje to na klatę, nie urosnie nam brzusio do rozmiarów piłki bez żadnego bólu, niestety
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2017, 18:05
-
Dzień żarłoka mam dzisiaj :o Byliśmy z mężem na obiedzie na rocznicę ślubu. Chłop mi ledwo dyszy z przejedzenia, a mnie głód dopada znowu
Zazdroszczę nagranych kopniaków!syn mój kopie coraz częściej i wyraźniej, ale na brzuchu jak na spokojnym morzu - zero fal
Spokojnego wieczoru i odpoczynku!mały książę
-
meggi90 wrote:Dziewczyny, może któraś ma podobny problem do mojego. Mam straszny problem z umyciem zębów od początku ciąży. Dziś pierwszy raz zwymiotowalam od tego. Tez tak macie? Jakoes sposoby znacie?
Meggi90 mam jedno pytanie, jakiej pasty używasz?
Osobiście używam Meridol i miękkiej szczoteczki colgate 360 stopni.
A co do najzdrowszej dla nas wszystkich przekąski na zaparcia, na wieczny głód i na skaczącą wagę do góry, na skurcze łydek, zmęczenie itd. polecam takie jedno warzywo, którym jest papryka. Ma taką bombę witaminową i mineralną, jak i zawiera 3,2 g błonnika, doskonale usuwa toksyny, ma tylko ok. 28 kalorii i jest naprawdę zdrowa. Od jakiegoś czasu ciągle mam na nią ochotę, a zarazem wtedy nie mam ochoty na nic słodkiego.A jak byliśmy w Częstochowie w piątek i sobotę, to w miejscowości Klwów zaopatrzyłam się w świeżutką prosto od rolnika paprykę (5kg worek).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2017, 23:43
-
Talla Blenda-a-med od zawsze. Ogólnie to miałam w białym kolorze, a teraz jakaś taka turkusowa i od dwóch dni jakoś leci.
Wiecie co? Jestem nienormalna. Wszystko mi smierdzi. A ludzie to w ogolew kolejkach, w kościele. Mąż wrócił i też go odgabiam
hihi chyba bułka czosnkowa ;'
-
Dzień dobry Ciężarówki
!
Chyba cisza przez słoneczny weekend,to każdy wypełzł w z domkuw przeciwieństwie do mnie,przespałam cały dzień z mugreną i bólem brzucha,dodatkowo humor nie dopisywał wiec ,,buczałam'' z byle powodu...hormony mi widać wczoraj dały w kość ;p dzis z brzuszkiem już lepiej,ale głowę cały czas czuje,to chyba zmiana pogody,bo a kuku znowu pada...plusem jest to,ze tylko we czw ode do pracy,a tak to mogę nareszcie odpocząć
wiec przytulam sunię od rana,leżę z kołderką prawie na nosie i mogę sobie wypić taka heebatkę z miodem i cytryną,o której rozprawiałyśmy wcześniej
Która cudowna mamusia wizytuje dzisiaj?U mnie jutro wizyta w związku z usg tarczycy i już nie mogę się doczekać jak zobaczę małąstęskniłam się już
)) i wreszcie może to połówkowe dzisiaj umówię w klinice
A w ogóle mamusie,polecacie szpital na Inflackiej?Moja kuzynka tam rodziła i bardzo sobie chwali
AggaS,nie próbowałam z tym błonnikiem,a tez mnie zaparcia męczą bardzo,może spróbuje,zobaczymy czy trochę ulżybo takie ,,zatykanie'' nie jest ani przyjemne,ani zdrowe.
Meggi,kochana nie jesteś nienormalna,ja tez mam nos psa gończegoi nie raz coś mi przeszkadza zapachowo,choć w trymestrze było gorzej ;p
Talla,z ta papryka to tez wypróbuje a propos zaparćdzięki za podpowiedz,bo akurat lubię,a ostatnio rzadko jadłam
Monic88,masz racje dlatego tez staram się na klatę przyjmować te moje brzuszkowa bóle,bo logiczne,ze jak tam wszystko rośnie to bez bólu się nie obędzieLiy88, Talla lubią tę wiadomość