X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • momo28 Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Moje połówkowe są dopiero w październiku, to się jeszcze naczekam :)
    Tu słonko świeci, ale jest chłodno, więc jedynie pościel wyrzucę na wietrzenie i biorę się za barszcz :)

Wczoraj mały kopał tatusia po rękach, aż się wzruszył, a dzisiaj jest gimnastyka i rozpychanie na boki :)

Liy88, Talla lubią tę wiadomość

mały książę

atdc3e5e0zpnlao8.png
  • Rafaello Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    momo28 wrote:
    Hej :)
    Moje połówkowe są dopiero w październiku, to się jeszcze naczekam :)
    Tu słonko świeci, ale jest chłodno, więc jedynie pościel wyrzucę na wietrzenie i biorę się za barszcz :)

Wczoraj mały kopał tatusia po rękach, aż się wzruszył, a dzisiaj jest gimnastyka i rozpychanie na boki :)

Szybko czujesz ruchy, ja jeszcze nic :) i moje połówkowe w październiku.
    Wczoraj podglądałam malucha, obecnie waży 282g, długości mi gin nie podał i na 95% potwierdził chłopaka. Więc to drugi gin, który potwierdził co siedzi między nogami :)

Z tymi listami to i ja jestem chętna bo w temacie jestem totalnie zielona:)

Liy88, marmi lubią tę wiadomość

• Monic88 Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy USG jedno po drugim może jakoś zaszkodzić maluchowi? Mam skierowanie na to standardowe USG z NFZ (jedno z trzech -_-' ), a 5 dni później mam USG połówkowe w prywatnej klinice. Chciałam zrezygnować z tego na NFZ, ale zaś się boje, że mi lekarz będzie psioczył, bo prowadzi mi ciąże w tym samym szpitalu co jest USG i potem kręci nosem jak dostaje jakieś inne opisy, może musi mieć w papierach, że miałam USG, a to prywatne jest w końcu tylko dla mnie. Ale nie wiem czy tak drugie USG 5 dni po pierwszym nie zaszkodzi malutkiej :-( Co myślicie????

km5sp07weqrpj7bl.png
  • KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monic, myśle że nie zaszkodzi. Miałam podobna sytuacje w 1-ej ciąży

• lena7 Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monic ja miałam wczoraj USG, i bede miała za tydzień echo, i za 2 tyg. następne usg .myślę że nie zaszkodzi..jak leżysz w szpitalu, to też robią Ci USG co chwilę.

Moje połówkowe też w październiku :-)

Liy88 lubi tę wiadomość

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropos listy do szpitala, z tego co pamietam każdy szpital ma swoją listę - ponieważ różne szpitale różne rzeczy zapewniają na miejscu.
    Ja rodziłam na Madalińskiego, spakowała się zgodnie z lista szpitalna - nie było tego jakoś dużo i nic mi nie brakowało.

Koszule miałam podczas porodu taką do karmienia, za przeproszeniem skończyła cała zakrwawiona - ale mąż odrazu zabrał do domu, przeprał i była jak nówka :)

Na 1 msc życia tez bym nie przesadzała z zakupami - ale ja generalnie jestem minimalistka :)

Mogę się podzielić lista wyprawkową z pierwszej ciąży

Liy88, Talla lubią tę wiadomość

• Monic88 Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za uspokojenie :-)
    KasjaK jak najbardziej, dziel się!!!!! Każda pomoc się przyda tym nie doświadczonym ;-)

km5sp07weqrpj7bl.png
  • momo28 Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2017, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello- dziwny przypadek jestem, nawet lekarz przyznał, że bardzo wcześnie czuję jak na łożysko z przodu ;) Fakt, że ruchy czuję najmocniej u dołu brzucha, nad linią bielizny, im wyżej tym słabiej, a malutki jakoś lubi się tak nisko układać więc daje popisy :) Jeszcze trochę i Twój maluch też się odezwie :)

Kasja- czekamy na listę :D

mały książę

atdc3e5e0zpnlao8.png
  • dłukachna Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Witam się z Wami słonecznie Ale i wietrznie.
    Przy córce do porodu miałam koszulę do karmienia. Po porodzie uprana i jak nowa.

dłukachna

201408201880.png

201802021578.png

201912065365.png
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    momo28 wrote:
    Rafaello- dziwny przypadek jestem, nawet lekarz przyznał, że bardzo wcześnie czuję jak na łożysko z przodu ;) Fakt, że ruchy czuję najmocniej u dołu brzucha, nad linią bielizny, im wyżej tym słabiej, a malutki jakoś lubi się tak nisko układać więc daje popisy :) Jeszcze trochę i Twój maluch też się odezwie :)

Kasja- czekamy na listę :D
    Momo, ja też mam łożysko na przedniej ścianie, a czuję ruchy od kilku dni ..w opisie mam że łożysko wysoko, więc może o to chodzi?

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • momo28 Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena- bardzo możliwe, bo moje też dość wysoko :) Plumkało już od dwóch tygodni, od niedzieli czuć już kopniaki i rozpychanie ile miejsca się znajdzie :)

lena7 lubi tę wiadomość

mały książę

atdc3e5e0zpnlao8.png
  • Rafaello Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena7 wrote:
    Momo, ja też mam łożysko na przedniej ścianie, a czuję ruchy od kilku dni ..w opisie mam że łożysko wysoko, więc może o to chodzi?

Ja mam łożysko na tylnej ścianie, w dodatku jestem szczupła i ginka mi powiedziała, że mogę szybko poczuć ruchy a tu lipa:)

• Liy88 Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie coraz bardziej przerażają zakupy wyprawkowo-doporodowe. Im więcej czytam, tym bardziej zielona się czuję, skąd ja mam wiedzieć w czym mojemu dziecku będzie najlepiej? I jak nie zbankrutować, a nie stracić na jakości? :( Czuję się totalnie nieprzygotowana na macierzyństwo :(
    Oprócz tego ogarnianie wykończenia mieszkania i jego umeblowania - bo mąż jakby mniej wszystkim zainteresowany, a wszystko zbiegnie się w czasie z porodem. Nawet samochody ją oglądam, bo będziemy musieli zmienić na jakiś bardziej rodzinny. Oczywiście obnizajac jakoś koszty wykończenia mieszkania. Głowa pęka od tego wszystkiego :(

Astoria lubi tę wiadomość

• Anne92 Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

Ja też mam łożysko na przedniej ścianie, wysoko i od niedawna czuję ruchy synka. Ale ja też do najszczuplejszych przed ciążą nie należałam ;-)

Monic, usg jest bezpieczne w ciąży. Nie zaszkodzi Tobie ani dziecku. Możesz spokojnie sobie podglądać maluszka.

KasjaK, ja też chętnie skorzystam z Twojej listy :-) W internecie jest mnóstwo tego, ale tak naprawdę warto korzystać z doświadczenia naszych mamuś forumowych :-)

Dziewczyny, czy wiecie co u Jomi? Ja nie jestem na FB, a tam miała pisać co u niej.

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liy88, doskonale Cię rozumiem :-) My świeżo po generalnym remoncie jeszcze się urządzamy i sprzątamy to wszystko jakoś. Kupa kasy wydana na to wszystko. Samochód też musimy zmienić na kombi bo obecnie mamy coupe 4 osobowe :-D A tu maluch w drodze i mamy dużego owczarka niemieckiego :-D Ale na szczęście samochodem zajmie się facet, a ja wyrażę swoje zdanie tylko. W domu też mi dużo pomaga. No ale w kwestii wyprawki jest zielony i w tym ufa, że ja to ogarnę z niewielką jego pomocą ;-) Wózek, łóżeczko wybierzemy razem. Ale już ubranka, rzeczy do porodu będę sama kompletować :-)

Liy88 lubi tę wiadomość

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Astoria Koleżanka

Wysłany: 14 września 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liy88 wrote:
    Mnie coraz bardziej przerażają zakupy wyprawkowo-doporodowe. Im więcej czytam, tym bardziej zielona się czuję, skąd ja mam wiedzieć w czym mojemu dziecku będzie najlepiej? I jak nie zbankrutować, a nie stracić na jakości? :( Czuję się totalnie nieprzygotowana na macierzyństwo :(
    Oprócz tego ogarnianie wykończenia mieszkania i jego umeblowania - bo mąż jakby mniej wszystkim zainteresowany, a wszystko zbiegnie się w czasie z porodem. Nawet samochody ją oglądam, bo będziemy musieli zmienić na jakiś bardziej rodzinny. Oczywiście obnizajac jakoś koszty wykończenia mieszkania. Głowa pęka od tego wszystkiego :(
    Liy ubrałaś w słowa to co dokładnie czuję. Choć mam o tyle lepiej, że większość wyprawki dostaję od przyjaciółki ale i tak boję się że coś przeoczę.
    Jomi niestety jeszcze się nie odezwała.
    Czekamy też na wiadomości od Mileny

Liy88 lubi tę wiadomość

f2w33e3kgvscne78.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasjaK, a ta lista szpitalna w przypadku Madalińskiego jest na ich stronie? Bo chyba tam chcę rodzić, więc chętnie się z nią zapoznam :)

Co do koszul do porodu, to też chyba zależy od szpitala. Na niektórych stronach natknęłam się na sugestii, żeby do porodu mieć stary, obszerny t-shirt męża ;)

Monic, my na podobnym etapie ciąży jesteśmy i ja też z ruchami jeszcze na bakier. Czasem mi się wydaje, że coś czuje, czasem raz na kilka dni, czasem raz dziennie, ale nie jestem nawet pewna w 100%, że to mały. Czekam też na prawdziwe kopniaki, byłoby super poczuć je konkretnie za te 2-3 tygodnie :)

Szwesta, kciuki za wizytę :)

Anne92, Monic88 lubią tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anne, Jomi się nie odzywała jeszcze, także czekamy...

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Listę wyślę jak będę w domu - robiłam ją na podstawie listy która krążyła po forum w tamtym czasie - tylko dostosowałam do moich potrzeb. Tak jak mówię - wole mniej nuż więcej, okroiłam hą w porównaniu do wersji podstawowej - a i tak po fakcie myślałam że to i owo niekoniecznie przydatne.

Dodam tez sklepy w których kupowałam i były dobre ceny i oferta. Choć to mogło się oczywiście zmienić przez 2 lata. Generalnie część wyprawki kupowałam w aptekagemini, i nadal robię tam zakupy - maja naprawdę niezłe ceny.

marmi, Liy88 lubią tę wiadomość

• Anne92 Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmi, też czytałam o koszulce męża :-D ja do porodu raczej nie będę inwestować w coś extra. Czytałam, że często takie koszule są do wyrzucenia z powodu plam po krwi i w ogóle. A poza tym gdzieś natknęłam się na informacje, że ze szpitala do domu przynosimy jak najmniej rzeczy, żeby bakterii szpitalnych nie przenosić do domu. Także ja znajdę coś w szafie albo kupię niedrogą koszulę. A coś fajnego kupię do domu, żeby było wygodnie i ładnie ;-)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
‹‹ 382 383 384 385 386 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ