Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Katowiczanka wrote:No a niedawno były wyprzedaże
Ja wtedy kupiłam w H&M ciążowe rurki za 40 zł, ale pamiętam jak większość pisała że za wcześnie na takie zakupy, nikt brzucha nie miał w lipcu.
Nikt nie odpowiedział, więc ponawiam pytanie:
czy dziewczyny, które czuja juz ruchy mają takie długie przeprwy, że 2-4 dni nic, a potem wracają normalnie?
Bo nie wiem czy się martwić czy to normalne, a lekarza mam dopiero za 2 tygodnie.
U nas dyskusja nad imieniem ciągle trwa. Ja i MŁODY chcemy Franka a mąż Kajetana.
Przybrana Mama dla Młodego
Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc -
Monic88 wrote:Ja tez właśnie pierwsze ruchy poczulam w pozycji siedzacej, zgietej. Widocznie im ciasno wtedy i sie rozpychaja "matka dusisz, daj oddychać"
Miejsca mało to się wierci :p ja znowu najwięcej czuję jak siedzę w pozycji 'na leżaku',
Nie czuję regularnie, czasem jest prawie cały dzień ciszy, ale jakoś lubi nisko się układać i można pod ręką poczuć, że jest
Odmeldowuję się na dzisiaj, bo padam z nógMiłego wieczorku!
mały książę
-
szwesta80 wrote:Katowiczanka ja w tym okresie ciąży tak miałam. Dopiero od jakiegoś tygodnia codziennie czuje akrobacje Franka/Kajtka. Więc się staraj ie stresować.
U nas dyskusja nad imieniem ciągle trwa. Ja i MŁODY chcemy Franka a mąż Kajetana.
Szwesta moj maz ma na imie Kajtek, Kajtki to fajne chlopakiWiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 18:21
szwesta80 lubi tę wiadomość
-
Katowiczanka ja smyranie czułam już od dłuższego czasu, a wczoraj doszły te rozpychania, ale nic na razie nie jest regularne, trafi się to fajnie, a potem jak chcę potwierdzenia to długo długo nic
Myślę, że pierwsze ruchy nie mają żadnej reguły, też tak naprawdę lekarze karzą liczyć po 28 tygodniu, także pewnie do tego momentu mają prawo być nieregularne
-
DZIEWCZYNY!
WRZUCAM LISTĘ WYPRAWKOWĄ. STWORZONA NA PODSTAWIE PODPOWIEDZI PSIAPSIÓŁY, MOICH POMYSŁÓW .
LISTA DO SZPITALA UZUPEŁNIONA LISTĄ MAMY GINEKOLOG.
MAM NADZIEJĘ , ŻE W MIARĘ CZYTELNA - SKOPIOWANA Z TABELKI. NA FB WRZUCAM PLIK.
NO I CZEKAM NA SUGESTIE I PODPOWIEDZI
LISTA WYPRAWKOWA
POKOIK/ WÓZEK
L.P. PRODUKT ILOŚĆ UWAGI CENA
1. NIEPRZEMAKALNE PRZEŚCIERADŁO 1
2. PRZEŚCIERADŁO DO ŁOŻECZKA 2
3. OCHRANIACZ DO ŁÓŻECZKA 1
4. ORGANIZER NA ŁÓŻECZKO 1
5. PRZEWIJAK 1
6. PRZEŚCIERADŁO DO WÓZKA 2
7. KOCYKI 2/3
8. MATERAC DO ŁÓŻECZKA 1
9. PIELUCHO - CERATA 2
10. ŚPIWOREK DO SPANIA 2
11. ROŻEK 1
12. WANIENKA + STOJAK
13. ŚPIWÓR DO WÓZKA/FOTELIKA 1
PIELĘGNACJA I HIGIENA
1. PIELUCHY TETROWE 20
2. CHUSTECZKI NAWILŻANE (ROSSMANN RÓŻOWE)
3. PAMPERSY rozm.1/2
4. RĘCZNIK KĄPIELOWY 2
5. GAZIKI JAŁOWE 5x5 cm (OSOBNO PAKOWANE) 20
6. KOMPRESY Z WŁÓKNINY ½ op.
7. SÓL FIZJOLOGICZNA 20
8. WITAMINA D ?
9. PŁYN DO KĄPIELI 1
10. OLIWKA/ BALSAM 1
11. KREM NA ODPARZENIA 1
12. KREM DO TAWRZY (ZIMOWY) 1
13. OCTENISEPT 1
14. BAWEŁNIANE RĘCZNICZKI TAMI 2
15. SZCZOTKA DO WŁOSÓW 1
16. ASPIRATOR DO NOSA 1
17. NOŻYCZKI DO PAZNOKCI 1
18. PŁYN DO PRANIA
19. PŁYN DO PŁUKANIA
KARMIENIE
1. BUTELKA 1/2
2. SMOCZEK (RÓŻNE) 2/3
3. PŁYN DO MYCIA SMOCZKÓW I BUTELEK 1
4. NAKŁADKI NA SUTKI OPCJONALNIE
RZECZY OCZYWISTE
1. WÓZEK
2. FOTELIK
3. UBRANIA DLA MALUCHA
4.
5.
6.
SZPITAL - MAMA
1. KOSZULA DO PORODU/KARMIENIA – dostałam radę żeby te szpitalne wyrzucić, więc kupiłam takie „wsiurowate” po 25 zł – 3 szt. i pewnie je wyrzucę. 3 75 zł OUT
2. KOSZULE DO KARMIENIA 2
3. PODKŁADY HIGIENICZNE (DO PRZEWIJANIA) 3 op.
4. KOSMETYKI POD PRYSZNIC
5. MAJTKI POPORODOWE 6/8
6. WKŁADY POPORODOWE (BELLA) 2 op.
7. RĘCZNIK 1/2
8. SZLAFROK 1
9. KAPCIE 1
10. KLAPKI POD PRYSZNIC 1
11. BIUSTONOSZ DO KARMIENIA (DZIEŃ/NOC) 2/3
12. WODA MINERALNA
13. UBRANIA NA WYJŚCIE (do dowiezienia)
14. KREM Z LANOLINĄ 1
15. MAŁE DMUCHANE KOŁO (do porodu SN) 1
SZPITAL - DZIECKO
1. KOCYK 1
2. UBRANKA (body + pajac + czapeczka + skarpetki) 3 zesta.
3. PIELUCHY TETROWE 5
4. MAŁE OPAKWANIE PAMPERSÓW
5. MAŚĆ DO PUPY
6. PŁYN DO KĄPIELI
7. KREM
8. SÓL FIZJOLOGICZNA
OPCJONALNIE
9. GAZIKI JAŁOWE
10. OCTENISEPT
11. UBRANIE NA WYJŚCIE + FOTELIK PRZYWIEZIONE NA WYJŚCIE
lena198808, Monic88, Liy88, Talla, Anne92, qatynka, Tokarzynka, stokrotka30, Paula., Czarna_kawa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny musze napisać, że wczorajsze wieści z połówkowych mimo wszystko mnie zmartwiły. Poczytałam o szpotawej stopie i chyba zacznę już na wszelki wypadek szukać dobrego ortopedę i zamawiać wizytę. 25 września mam wizytę u mojej Pani doktor i zapytam co dalej, jeśli kolejne USG potwierdzą połówkowe.
DO tego jeszcze ta dwnaczyniowa pępowina. Ehhh. Wujek Google czasami bardziej szkodzi niż pomaga.
Przybrana Mama dla Młodego
Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc -
nick nieaktualnyCo mi przychodzi do głowy w kwestii wyprawkowej, to jeszcze:
- jakieś pokrowce na przewijak (bo nie wierzę, że się nie siurnie od czasu do czasu poza pieluchę, szczególnie w przypadku chłopców)
- patyczki do uszu (takie dla bejbików)
- termometr douszny
- otulacze do pieluch, jeśli ktoś chce pójść w wielorazowe
- kilka sztuk pieluch flanelowych
Doświadczone mamusie - liczę na opinięWiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 21:07
Liy88, Talla, stokrotka30 lubią tę wiadomość
-
Ja nie używałam niczego odkażającego do pępka, soli fizjologicznej ani tych specjalnych patyczków.
Oczka myłam przegotowaną wodą, pępek tez tylko woda z mydłem, a patyczki zwykłe tylko z zewnątrz uszka i wcale niezbyt często. Te specjalne mi nie spasowały
Podkładów zuzyłam znacznie więcej, bo bardzo krwawiłam i na łózko potrzebowałam w szpitalu, musiałam dokupić, a trzeba było mieć swoje wtedy. Może teraz dają, nie wiem.
Szlafrok się nie przydał, w szpitalu było nagrzane jak w saunie, a rodziłam w grudniu
Nie mam szlafroka w domu i nie będę kupować, jakby co wezmę bluzę jakąś.
Reszta ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 21:29
kuzka lubi tę wiadomość
Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
Córcia 12.2010
-
a88 wrote:Co mi przychodzi do głowy w kwestii wyprawkowej, to jeszcze:
- jakieś pokrowce na przewijak (bo nie wierzę, że się nie siurnie od czasu do czasu poza pieluchę, szczególnie w przypadku chłopców)
- patyczki do uszu (takie dla bejbików)
- termometr douszny
- otulacze do pieluch, jeśli ktoś chce pójść w wielorazowe
- kilka sztuk pieluch flanelowych
Doświadczone mamusie - liczę na opinię
Pewnie siurnie
Własnie tego się boje przy chłopcu, nawet mi się sni, jak czytałyscie
Ale gorsze sa kupki pod ciśnieniem hihi. Córa raz strzeliła na drugi koniec pokoju, dobrze że uskoczyłam i że nie bylo za mną białej ściany.
Tak więc uwaga na niedokończone kupki
Przepraszam za opis jakby coWiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 21:29
Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
Córcia 12.2010
-
nick nieaktualny
-
Szwesta masz rację..ten google t nic dobrego, miejmy nadzieję że będzie dobrze, tego Ci życzę!
Katowiczanie ja czułam ruchy przez kilka dni..dziś cisza i spokój..te nasze dzieci mogłyby się zdecydować jakie są
Kuzka takiej dlugasnej listy to ja się nie spodziewałam.jak ja to ogarnę??
Wróciłam niedawno z Ikei.. padam..nawet nie przeszłam mojego ulubionego tkmaxxa do końca, bo czułam że mój dzidz ma dość..
Dobranoc :-*Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
Ja mysle ze ta lista i tak jeszcze nie skończona jest
Pieluszki bambusowe jeszcze na pewno i termometr na podczerwień
Proponuje ta liste wrzucic na pierwsza strone i potem dopisywać jeszcze co sie komu przypomni
Ech ja juz dzisiaj dwa razy poczulam rozpychanie, cudne uczucieWiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 21:43
-
Helloł Kobitki
ja dzisiaj kolejny dzień się przewłóczyłam i naspotykałam. Niestety już jestem na miksturze naszej bo gardziocho naparza ;(. Ps. czy na pewno 3 główki czosnku?? pali w gardło mega
Co do ruchów - ja moją myszkę smyraczke czułam 3 dni temu, ale dziś od godziny jest szaleństwo! Mysz wojuje pod skórą. Matka wysprzątała swoje 50 metrów i chyba się chłopak wkurzył. Jak kładę dłoń na brzusiu to pod skórą czuję smyranie co jakis czas.
-
Krakowianka 2 główki czosnku, nie 3.
A ja wyszłam z H&M rozczarowana. Te spodnie co były to bardziej jak dresy, tych co mieli na stronie za 149 zł to nawet na stanie nie było. Przeszłam się za to do Rossmanna i kupiłam co chciałam, przy okazji Tymbark i pod zakrętką było coś takiego "A czego się spodziewałeś?" podsumowując moje rozczarowanie. Za to wyczaiłam w Lublinie sklep z ubraniami ciążowymi, był akurat już zamknięty, ale następnym razem do niego zajrzę.
Życzę miłej soboty i niedzieli.
Dobranoc.
-
Kuzka, super robota
Dla mnie niedoświadczonej mamy bardzo pomocna. Wydrukuję sobie i będę ewentualnie coś dopisywać
Szwesta, nie martw się. Narazie jeszcze nic nie jest pewne. Zobaczysz na następnej wizycie co i jak z tą stópką.
Leżę już w łóżku i lecę spać zaraz. Dobrych snów i przespanych nocy dziewczynykuzka, Czarna_kawa lubią tę wiadomość
-
Szwesta cos o tym wiem jesli chodzi o czytanie w Internecie
Nawet Ci nie mowie zebys nie czytała bo i tak będziesz, wiem po sobie niestety. Ale najgorzej dac sie wkręcić w głupie mysli! Czytaj i dziel to na 10 wszystko co przeczytasz! Ja po informacjach z internetu mialam juz dawno poronic i miec mase mega komplikacji, a jakos wszystko idzie idealnie! Dlatego nie nakrecaj sie, poza tym jeszcze nic nie jest potwierdzone, poczekaj do następnej wizyty kochana! Na zamartwianie sie przyjdzie jeszcze czas jakby co, a moze sie okazac, ze nerwy byly niepotrzebne
marmi lubi tę wiadomość