X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • rosann Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lupusowa co za cudowna historia! <3 Aż się wzruszyłam <3

Witam się z Wami po krótkiej nieobecności. U mamusi w PL było cudownie, ale szybko się skończyło :(
    Teraz jestem już u siebie i dzisiaj miałam połówkowe. Niestety, wyszła hipotrofia. Malutka ma trochę za mały brzuszek, ale inne parametry są już w porządku. Teraz czeka mnie kolejne badanie w klinice prenatalnej i zwiększenie częstotliwości wizyt u mojej pani dr prowadzącej.

Malutka na dzień dzisiejszy wg USG ma 18t4d, waży 260g i ma 14,12 cm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2017, 19:25

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Momo28,może to maluszek na coś naciskał za bardzo,ja odkąd czuje małą to inaczej tez momentami odczuwam wszystkie brzuszku,uważaj tez jak bolała nerka,żeby się zapalenie pęcherza nie przyplątało.Mialam to dziadostwo,wiec dmuchaj na zimne,dużo płynów,zjedz sobie może żurawinie suszoną jak masz,grzej te nereczki i jak ci pomaga leżenie to postaraj się właśnie odpocząć w ciepełku.

Rafaello,mnie również przeraża ta wyprawka,jakoś się zebrać nie potrafię,czekam na to połówkowe co i jak i może wtedy chociaż jakaś listę stworze :) ale jakoś mi się nie pali :) chyba stwierdziłam,ze z tym mogę jeszcze poczekać,choć tez zdaje sobie sprawę,ze nie mogę wszystkiego na ostatnia chwile zostawić,to daje sobie oddech,przyjdzie mój czas,to ruszę z zakupami :) wiec nie jesteś sama :)

Jomi,kochana super,ze się odzywasz i wychodzisz do domku.Teraz spokój i staraj się oszczędzać.Bliscy na pewno Ci pomogą,w tej sytuacji musisz po prostu delikatnie do wszystkiego podchodzić,maluszki tam dzielnie mamie kibicują i grzecznie będę siedzieć w brzuszku,bądź dobrej myśli :)

Lena,spokojnie,nie dajmy się zwariować,troszkę jak zjadłaś tego cynamonu,to nic się nie stanie :) wiem,ze łapią nas ciążowe schizy,ale oddychaj :)

Anouk11,a jakie masz łożysko?Bo przy tym przodującym to później się wszystko odczuwa,bo ono amortyzuje wszystkie ruchy tak lekarz mi mówił :)

momo28, lena7 lubią tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • momo28 Przyjaciółka

Wysłany: 18 września 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna kawa- zaprawiona jestem w bojach z pęcherzem i nerkami, piję jak smok a żurawina to moje drugie imię :) Może to piasek był, ale tak jak mówisz- maluch się wcisnął i dociskał :) Profilaktycznie pije herbatkę z dużą ilością cytryny i odpoczywam z mruczkami a mały popukuje co jakiś czas :)

Co do wyprawki to moja mama jest strasznie powściągliwa i mówi, że mamy czas na kupowanie i teraz jest w sklepach wszystko ;) Kocham ją bardzo, ale to jej martwienie się i czarnowidztwo mnie przeraża czasem ;) Po połówkowych ruszam na łowy! :)

mały książę

atdc3e5e0zpnlao8.png
  • agula1512 Przyjaciółka

Wysłany: 18 września 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie wszystko super i prawidłowo :) Potwierdzony mały miś - pokazał dziś swoje klejnoty w całej okazałości :) Prawidłowo rośnie już ma 350g kości długie wiec duży chłopak będzie po tatusiu. Termin porodu cały czas bez zmian czyli na okolice 3 lutego (wiec chyba zrobi prezent dla dziadka na urodziny) Mamy dużo filmików i ok 6 w 3d w tym jeden z siusiakiem hehe :) (cały czas oglądamy teraz z uśmiechem na twarzy) Mały zasłaniał się cały czas rączkami a druga strona blisko macicy wiec ciężko było go całą twarz zobaczyć ale coś tam się udało :) Szyjka długa ponad 4 cm zamknięta, łożysko z tyłu prawidłowe. Jesteśmy szczęśliwi jak nigdy :)

a88, lena7, stokrotka30, kasiarzyna, sunset06, Liy88, kolka, Krakowianka, Asasa, momo28, kuzka, jiwa, Monic88, Tokarzynka, Paula., Anne92, marmi lubią tę wiadomość

qb3c20mm950timep.png

9.02.2018 - synek :)
    Aniołek 02.2017 - 03.2017 cp - usunięcie jajowodu
  • stokrotka30 Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się! Gratulacje po udanych wizytach! Mam pytanie, jak się wstawia fotki? Bo jeszcze nie wstawiałam a chciałam Wam pokazać co upolowałam w lumpku..

f2w3rjjg3x6jcgze.png
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna Kawa, tak masz rację! Muszę się uspokoić a nie histeryzuje tylko ;-)
    Przyzekam się uspokoić, słowo skauta! :-P

Czarna_kawa lubi tę wiadomość

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    www.zapodaj.net

Wejdz tutaj, potem wybierz zakładkę Na Forum, wrzuć zdjęcie (500x500 bedzie najwieksze) i kliinij zapodaj.
    Jak pojawią się linki, to wklej na forum ten z pola BBCode, a zdjecie będzie się wyświetlało we wpisie bez konieczności otwierania linku :)

Liy88 lubi tę wiadomość

• stokrotka30 Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wózków to dziś z moim oglądaliśmy kilka i mam dylemat.. bardzo fajne mi się wydały z firmy Bebetto, szczególnie zwracam uwagę na wagę, tylko, że chyba wolałabym niższy.. mam 160cm.. a nie chce do dziecka stawać na palcach;) czy któraś z mam posiada tej firmy wózek i może coś powiedzieć?

f2w3rjjg3x6jcgze.png
  • sunset06 Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena7 wrote:
    Inhalator fajna rzecz, warto go mieć ;-)
    Sama uzywam, bo mam często powikłania po grypie w postaci duszącego kaszlu..

Właśnie zjadlam miseczkę ryżu z jedną czwartą łyżeczka cynamonu, i jak zjadłam to mi się przypomniało że pisałyscie kiedyś o tym..że jest niewskazany?
    Oszaleć można z tym co można co nie można,wiem że wszystko z umiarem i rozumem, ale człowiek coś przeczyta i już ma schizy..

Sunset, a Ty Gameta Gdynia, Rzgów, czy Kielce?
    Gdynia dr Skweres;)

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • stokrotka30 Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f08bf7cb88f9.jpg

chyba mi się udało ( ale największe było 200x200)
    Dziś wypatrzyłam całkiem fajny kombinezon, w ogóle nie zniszczony, a że kosztował całe 6 zł to postanowiłam kupić w razie wu.. co o nim sądzicie? czy nadaje się do czegoś?

Krakowianka, szwesta80, Paula. lubią tę wiadomość

f2w3rjjg3x6jcgze.png
  • sunset06 Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jiwa wrote:
    hej ale mnie długo nie było chyba z tydzień, nie wiem czy Was nadrobię:)
    Cały czas coś robię to słoiki, to goście, to mycie okien a to grzybki itp. tylko zerkałam na chwilkę, ale już nie długo jesień więc będzie więcej czasu.

Czy któraś robiła badanie OGTT(cukier z glukozą)?
    Ja w przyszły wtorek mam dostać skierowanie podobno nie fajne jest to badanie. Gdzieś czytałam o glukozie o smaku cytryny z apteki podobno lepiej wchodzi.

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w przychodni pozwalają też sobie wkropic cytrynę do "drinka". Warto miec ze sobą, bo smak tej mieszanki jest paskudnie słodki.

• stokrotka30 Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się jak ubrać dziecko po wyjściu ze szpitala? Czy w aucie rozebrać go z takiego kombinezonu np (na pewno na wyjście kupimy nowy, ten jest w razie czego)? Bo jadąc 50km do domu opatulone w taki kombinezon i do tego warstwy ciuchów pod spodem to czy się nie ugotuje? Czy na wyjście kupić lżejszy kombinezon, polarowy a do tego śpiwór? Poradźcie coś proszę bo mam zagwózdkę..

f2w3rjjg3x6jcgze.png
  • Liy88 Przyjaciółka

Wysłany: 18 września 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno dużo dziewczyn nie daje rady i wymiotuje po wypiciu glukozy,
    zobaczymy, mój lekarz wspominał o tym badaniu za miesiąc.
    Na wynik z tego co słyszałam od znajomych pielęgniarek nie ma wpływu wypicie glukozy z sokiem z cytryny - pomaga przejść dalej, zamiast oddać natychmiast z nawiązką :D

• Promyczek_91 Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w 1 ciazy z glukoza nie bylo problemu. Nie bylo mi niedobrze, nie wymiotowalam. Ogolnie spoko. Wlasnie nie wiem czy przypadkiem ja nie kupilam takiej o smaku cytryny... Nie pamietam dokladnie...

Jomi trzymaj sie. Oszczedzaj sie teraz i wszystko bedzie dobrze. Przeraza mnie to skracanie szyjki... Moja kolezanka miala zakladany szew i spokojnie dotarla do terminu cc. Boje sie tego jak nie wiem... Zobaczymy za 2 tyg co tam z moja szyjka... Oby zadnej z nas to nie spotkalo.

Musze zerknac na ta gazetke z lidla bo mnie zaintrygowalyscie.

Kacperek <3
    zrz6j44jjz79nrpx.png
    Aniolek [*] 04.04.17
    2nn3e6hhxf8nkpcs.png

Nadzieja umiera ostatnia :-)
  • kozamonia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka, nie powinno się wozić dziecka w foteliku w grubym kombinezonie, więc sprawa się rozjaśnia :) także jakiś polarowy kombinezonik i koc na to.
    Chyba, że nie będziecie wracać samochodem że szpitala to sprawa trochę inaczej wygląda :)

YLkvp1.png
    29.01.18 - Joasia 2630 g <3
    05/06.17 - IMSI + crio
  • Czarna_kawa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosann,kochana właśnie się zastanawiałam czy już wróciłaś.A co z tym brzuszkiem słoneczko?To jest kwestia obserwacji po prostu czy trzeba wdrożyć jakieś postępowanie od razu?

Lena,i bardzo dobrze :) słowo skauta przyjęte :) nie martw się na zapas...na pocieszenie mogę powiedzieć,ze ja jem jak smok od dwóch dni bez opamiętania...muszę zbastowac,bo za niedługo łatwiej mnie będzie ubrać niż wyżywić ;))) chyba jesienna aura mnie dopadła i dlatego tak wcinam jak miś na zimę ;D

Agula1512,gratuluje tych klejnotów i fajniej pamiątki w postaci filmików ;))) cieszę się,ze i was wszystko dobrze :)

Momo28,to widzę przygotowana z żurawiną przy boku :) maluszki coraz większe i na pewno zaczną nam coś tam dociskać momentami,to musimy się wziąć na sposób,żeby sobie przywędrowały tam,gdzie i nam będzie wygodnie :)

Basta z jedzeniem...zamykam lodówkę na dziś,jutro warzywka i dużo wody,bo inaczej pęknę i będziecie Czarną ze ścian zeskrobywać ;D

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • rosann Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam doświadczenie w piciu glukozy i potwierdzam, że cytryna ułatwia wypicie tego ulepka :)
    Ja zawsze dolewam do glukozy sok wyciśnięty z jednej, całej cytryny.
    I pamiętajcie dziewczyny, że jak już ją wypijecie to koniecznie usiądźcie w poczekalni, najlepiej blisko laboratorium. Nie chodźcie, nie spacerujcie, po prostu siedźcie. Aktywność fizyczna może zaburzyć wynik badania, ale także po prostu spowodować, że zrobi Wam się słabo.
    No i starajcie się to wypić jednym duszkiem, lepiej tak niż sączyć to przez kilka minut :)

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • stokrotka30 Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozamonia dzięki za podpowiedź, już mniejsze prawdopodobieństwo, że ugotuję maluszka;) będziemy wracać autem;) więc rozejrzę się za czymś lżejszym, ewentualnie te śpiworki z otworem na pasy też mi się dobrze kojarzą..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2017, 20:51

f2w3rjjg3x6jcgze.png
  • rosann Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawusia brzuszek do obserwacji. Czekam na telefon z kliniki prenatalnej i informację kiedy mnie przyjmą na drugie badanie połówkowe. No i za dwa tygodnie znowu wizyta u mojej pani dr (planowo miała być za miesiąc).
    Generalnie mam na siebie uważać, dużo odpoczywać, wylegiwać się, trzymać nogi w górze, itd. No i druga istotna sprawa to odżywianie... Mam z nim problemy (po operacji żołądka), dlatego mam pić nutridrinki, aby dostarczyć sobie więcej kalorii i białka. Mam nadzieję, że Malutka zaraz nadgoni.

thgfugpjkrpdgpz8.png
‹‹ 397 398 399 400 401 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ