X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Justin30 Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2017, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiarzyna wrote:
    Mahjong stara super gierka... ;)

Ogladacie meczyk? Ja tak :-)
    Też sobie właśnie ściągnęłam ta gierkę :)

w57v9n73s9oqyqdu.png
  • Chatte Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 05:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po 3 tabletce duphastonu i skurcze jak ręką odjął;) brałam go cała ciąże i ze 3 tyg temu lekarz kazał odstawić i widocznie mój organizm zle reaguje na odstawienie...

Co do śpiworków/ kombinezonów to ja mam dwa kombinezony jeden taki zaraz po urodzeniu i drugi większy bo teściów już kupiła. Nie słyszałam wcześniej o tym ze lepiej śpiworek i sama tez pewnie bym kupiła kombinezon...

thgfs65g0z0leut3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2017, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chatte szkoda ze na mnie duphaston tak nie zadziałał ..

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2017, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak lena7 tylko 2kg. Ale myślę, że teraz podgonię bo muszę jeść w nocy. Mam cukier 70 rano na czczo a to za mało. Diabetolog kazał już 3tyg temu jeść w nocy, mi się nie chciało ale od wczorajszej nocy burczy w brzuszku - wstaję i podjadam:)

Ja kupiłam kombinezon używany taki na wyjście ze szpitala roz.56, a co do śpiworka to jeszcze nie wiem. Teściowa chce kupić, ale zanim wyjdziemy na dwór to będzie marzec. Czy to się opłaca na dwa miesiące nie wiem. Posłucham Waszych porad.

Dziś idę oglądać sąsiada - małego juniorka ma 10 dni.

• Wasp Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno polecam poczytac obtym, zeby nie przewozic dziecka w foteliku w kombinezonie :)

marmi lubi tę wiadomość

Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • kolka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kombinezonik do wózka, a do fotelika na pewno chce śpiwór. Raz, ze pasy powinny być zapięte jak najbliżej ciała, jak najmniej warstw, więc pod śpiworkiem. A dwa, że sobie myślę, że jadąc gdzieś dalej niż do sklepu dzidziusiowi tak jak nam może być gorąco w aucie i zawsze to wygodniej rozpiąć śpiworek, okryć czymś cieńszym bez potrzeby rozpinania pasów :)

Wasp, Justin30, marmi lubią tę wiadomość

f2w3rjjgqu35wkgy.png

starania od 2015 roku
  • Chatte Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 a brałaś wcześniej duphaston? Bo ja brałam od początku do 22 tygodnia i po odstawieniu tak zaczęło się dziać, nocami nie spałam przez te skurcze ale powrót do duphastonu skutecznie pomógł. Dużo kobiet ma problem z tym twardneineim brzucha wiec na pewno przyczyn jest wiele i na każdą co innego działa. Ale do póki to kontrolujesz to nie masz co się martwić, najważniejsze sprawdzać szyjkę a na wszystko można zaradzić;)

Nasze dzieciaczki to zanim tak na dobre zaczną wychodzić na spacery to może być już bardziej pod wiosnę pogoda więc nie wiadomo co kupować... Ja bardziej zastanawiam się nad wózkiem bo jeszcze nie mam wybranego a mi zależy na tym żeby był lekki i łatwy w składaniu bo mój mąż ma firmę za granicą i często go nie ma wiec będę musiała sobie radzić sama... Czy Wy macie już jakieś typy? Możecie coś polecić?

Dziewczyny czy zauważyliście u siebie wyciekanie z piersi tak zwanej siary? Ja od jakichś dwóch tygodni zauważyłam plamy na staniku a po nocy często mam mokre ślady na koszulce i tak się zdziwiłam czy to nie za wcześnie ale niby tak może być.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2017, 10:27

thgfs65g0z0leut3.png
  • Wasp Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chatte wrote:
    Justa1994 a brałaś wcześniej duphaston? Bo ja brałam od początku do 22 tygodnia i po odstawieniu tak zaczęło się dziać, nocami nie spałam przez te skurcze ale powrót do duphastonu skutecznie pomógł. Dużo kobiet ma problem z tym twardneineim brzucha wiec na pewno przyczyn jest wiele i na każdą co innego działa. Ale do póki to kontrolujesz to nie masz co się martwić, najważniejsze sprawdzać szyjkę a na wszystko można zaradzić;)

Nasze dzieciaczki to zanim tak na dobre zaczną wychodzić na spacery to może być już bardziej pod wiosnę pogoda więc nie wiadomo co kupować... Ja bardziej zastanawiam się nad wózkiem bo jeszcze nie mam wybranego a mi zależy na tym żeby był lekki i łatwy w składaniu bo mój mąż ma firmę za granicą i często go nie ma wiec będę musiała sobie radzić sama... Czy Wy macie już jakieś typy? Możecie coś polecić?

Dziewczyny czy zauważyliście u siebie wyciekanie z piersi tak zwanej siary? Ja od jakichś dwóch tygodni zauważyłam plamy na staniku a po nocy często mam mokre ślady na koszulce i tak się zdziwiłam czy to nie za wcześnie ale niby tak może być.
    Justa jest od 3tyg w szpitalu, ma pessar i lekarzom ciężko powstrzymać skurcze

Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • marczolinio Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chatte wrote:

To ponoć normalne, ja też tak mam.. Do tego piersi mnie strasznie swędzą grrr.

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • Chatte Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wasp wrote:
    Justa jest od 3tyg w szpitalu, ma pessar i lekarzom ciężko powstrzymać skurcze

O kurczę to nie wiedziałam, próbowałam znaleźć wcześniejsze posty żeby dowiedzieć się coś więcej o jej skurczach ale chyba dawno o tym pisała. W takim razie bardzo trzymam kciuki, skoro jest pod stałą opieką w szpitalu to trzeba myśleć pozytywnie, musi być dobrze.

Marczolinio mnie jakoś całe piersi nie swędzą ale sutki są bardzo bolesne i drażliwe:/ Ja będę miała cesarkę i boje się ze przez to będę miała problemy z karmieniem wiec w sumie cieszę się ze moje gruczoły pracują, może i po porodzie dadzą rade;)

thgfs65g0z0leut3.png
  • lena198808 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny czytam wasze wyniki z glukozy to sie troche wystraszylam.. U mnie 92 na czczo norme mam podaną 60-100, po 1h 118, po 2h 124.. We wtorek mam wizyte zobaczymy co powie lekarz. Tydzień temu robilam badanie i nie bylo dnia żebym nie zjadla slodkiego :(
    Co do spiworkow, kombinezonow mamy juz kombinezon ale planuje zakup spiworka. Mysle ze na koniec lutego bede wychodzic na spacerki. Podoba mi sie firmy Lela Blanc. Do szarego wozka bedzie idealny :)
    https://www.lelablanc.com/shop/produkty-sklep/zima-z-lela-blanc/ekstra-zimowe-spiworki-do-wozka/spiworki-do-wozka-model-do-gondoli-i-fotelika-samochodowego/spiworek-zimowy-mini-fotelik-dusty-rose.html

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • Mayolin Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura ma planowo urodzić się pod koniec lutego i nie kupuję śpiworka do samochodu. Mała będzie zapinana pasami w foteliku na samo ubranko i przykryta 1 albo 2 kocykami.

f2w3flw16652lysf.png
  • sunset06 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    info. od położnej: z dzieciem wychodzimy na pierwszy spacer na drugi dzień po powrocie ze szpitala na 15-20 min chyba że pon. -10 jest to balkonowanie albo mocne wietrzenie - dzieć ubrany jak na dwór i okna otwarte...i wychodzimy już potem każdego dnia. Ja mam termin na koniec stycznia więc mam i kombinezonik i śpiwór;) wyjdzie w praniu jak to się da ogarnąć ze śniegiem po pachy;)

Anne92 lubi tę wiadomość

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • stere Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry wszystkim

...dwa obiady zrobione a ciasto w piekarniku...
    ...zaczelam w koncu robic kocyk na drutach a to oznacza ze zdaze zanim urodze :)

Ja do wozka mam kombinezon albo kurteczke a do fotelika spiworek taki typowo fotelikowy gruby w spadku po innym dziecku ale tez taki specjalny kocyk do fotelika z otworami na pasy... moj syn ma sie urodzic na przelomie stycznia i lutego wiec troszke zimy go czeka, tym bardziej, ze ma starszego brata i trzeba bedzie czesto wychodzic z domu a poza tym tutaj zalecaja duzo swiezego powietrza i dosyc szybkie wyjscie na dwor po porodze. Zimy u nas lagodniejsze wiec mam zamiar korzystac ile wlezie...

Chatte... ja nie mam zadnych "wyciekow" z piersi :) ...nie mialam ich takze w czasie karmienia piersia przy pierwszym dziecku wiec nawet nie musialam uzywac wkladek ale wiem ze ta siara jest normalna.... moze to sprawa genetyki ze u jednych leci u innych nie...

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • Justin30 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chatte, mi siara zaczęła wyciekać co jakiś czas od 17 tygodnia, ostatnio jakoś długo nie widziałam, podobno to normalne że wycieka w ciazy

w57v9n73s9oqyqdu.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunset... u nas tez zalecaja zeby szybciutko wychodzic na dwor i jak najwiecej, oczywiscie jesli nie ma zabojczych mrozow ale nie spodziewam sie ich u nas...

sunset06 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • Justin30 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena198808 wrote:
    Kurcze dziewczyny czytam wasze wyniki z glukozy to sie troche wystraszylam.. U mnie 92 na czczo norme mam podaną 60-100, po 1h 118, po 2h 124.. We wtorek mam wizyte zobaczymy co powie lekarz. Tydzień temu robilam badanie i nie bylo dnia żebym nie zjadla slodkiego :(
    Co do spiworkow, kombinezonow mamy juz kombinezon ale planuje zakup spiworka. Mysle ze na koniec lutego bede wychodzic na spacerki. Podoba mi sie firmy Lela Blanc. Do szarego wozka bedzie idealny :)
    https://www.lelablanc.com/shop/produkty-sklep/zima-z-lela-blanc/ekstra-zimowe-spiworki-do-wozka/spiworki-do-wozka-model-do-gondoli-i-fotelika-samochodowego/spiworek-zimowy-mini-fotelik-dusty-rose.html
    Śliczny ten śpiworek, tylko cena :/ zwłaszcza że to na jeden sezon

w57v9n73s9oqyqdu.png
  • Chatte Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena198808 wrote:

Co do wyników to ja miałam na czczo 82, po godz 114 a po dwóch 120 wiec wcale nie są dużo mniejsze te wartości od Twoich a mój lekarz powiedział ze wszystko w porządku;)

thgfs65g0z0leut3.png
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jiwa, jesteś pierwszą osobą, która która ma za niski cukier..jeszcze się z tym nie spotkałam :-) a co może się stać od za niskiego?

Okazało.sie że jak zaczęłam szukać co to za Gierka Mahjong, że ja znam, kiedyś grałam na kompie w nią :-)

No chyba właśnie jak Wasp mówi, muszę kupić śpiworek z dziurami na pasy, z racji na bezpieczeństwo.

Chatte, ja u mnie nic nie zauważyłam odnoście piersi, wręcz przeciwnie, były fajniutkie duzutkie, a teraz :-( wyschły :'( więc o siarze nie mam na razie co mówić..

Sunset, wydaje mi się że to logiczne co piszez, odnośnie wychodzenia z noworodkiem..trza hartować od małego ;-)

Stere, ja właśnie też ukleciłam kucha ;-) jak na moje zdolności, wygląda dość imponująco, zobaczę jak ostygnie i przekroje ;-)

Lena piękny ten śpiworek! Ale cena też cudna :-P

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chatte wrote:
    Hej dziewczyny;) odzywałam się na początku ciąży, później jakoś natłok różnych spraw i od dawna nic nie pisałam. Przez ostatnie dni czytałam Wasze wpisy i patrzę ze nie tylko ja mam problem z twardnieniem brzucha:/ Od kilku tygodni mnie też męczą skurcze macicy, które powodują twardnienie brzucha. Co prawda są bezbolesne ale wyraźnie czuje ze brzuch się napina... Wczoraj byłam na wizycie to szyjka ma 38mm i lekarz stwierdził ze jest zamknięta i się nie skraca więc jeszcze nie jest tak zle. Biorę 3 razy dziennie nospe i 2 razy duphaston. Jeśli to nie pomoże to będę musiała się położyć do szpitala na obserwacje żeby wprawadzic inne leki ale trochę boje się tych silniejszych leków...

To u mnie wygląda to podobnie, z tym, ze ja mam tak już przynajmniej od dwóch miesięcy. Również biorę te same leki i też lekarz sugerował mi szpital, ale, że na kontrolach jest wszystko o.k. i szyjka się nie skraca, to do szpitala nie idę, bo w sumie i tak nic więcej nie zrobią. Przyzwyczaiłam się do tego i nauczyłam z tym funkcjonować. Staram się nie przemęczać i ograniczyłam aktywność, i dużo odpoczywam. Pomaga. Niestety przy większej aktywności dolegliwości się nasilają, więc pozostają głównie spacery i krzątanie po domu. Bóle też do tego miewam różne i o różnym nasileniu. Najważniejsze jednak, że szyjka się trzyma :)

Co do wycieku siary, to u mnie też się zdarza co kilka dni już od 17 tygodnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2017, 14:14

1usak6nl4m3t7dp1.png
‹‹ 555 556 557 558 559 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ