X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Chatte Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2017, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna_kawa ja właśnie po odstawieniu dyphastonu miałam skurcze i twardnienie brzucha. Pierwszy raz odstawiłam po 16 tygodniu i w 18 wylądowałam na IP ze skurczami. Lekarz znów mi włączył duphaston ale stopniowo zmniejszał dawkę i w 23 tyg znów odstawiłam wg wskazań lekarza i znów te same cyrki tylko z większa siłą. Lekarz stwierdził ze widocznie mój organizm tak reaguje bo progesteron z duphastonu łączy się z receptorami oksytocyny w macicy co działa relaksująco bo jak nie ma progesteronu to łączy się oksytocyna a ona właśnie powoduje skurcze. Mam nadzieje ze w miarę jasno napisałam;)

Czarna_kawa lubi tę wiadomość

thgfs65g0z0leut3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2017, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chatte wrote:
    Czarna_kawa ja właśnie po odstawieniu dyphastonu miałam skurcze i twardnienie brzucha. Pierwszy raz odstawiłam po 16 tygodniu i w 18 wylądowałam na IP ze skurczami. Lekarz znów mi włączył duphaston ale stopniowo zmniejszał dawkę i w 23 tyg znów odstawiłam wg wskazań lekarza i znów te same cyrki tylko z większa siłą. Lekarz stwierdził ze widocznie mój organizm tak reaguje bo progesteron z duphastonu łączy się z receptorami oksytocyny w macicy co działa relaksująco bo jak nie ma progesteronu to łączy się oksytocyna a ona właśnie powoduje skurcze. Mam nadzieje ze w miarę jasno napisałam;)

I teraz bierzesz duphaston ? Czemu na sile próbowali Ci go odstawiać przecież nie jest szkodliwy

• Chatte Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa nie próbowali na siłę odstawić tylko jest taka zasada ze duphaston bierze się do 16 tygodnia bo po 16 funkcje produkcji progesteronu przejmuje łożysko. I u części kobiet lozysko sobie radzi i nie ma potrzeby brania duphastonu. Ja zaczęłam odczuwać dość bolesne ciągnięcia i twardnienie brzucha to trwało ok 2-3 dni bo odrazu zgłosiłam się do lekarza i to tez mogło wyglądać na bóle wzrostowe bo same skurcze nie bolą a ja odczuwałam kłucie. Szyjka była w porządku ale dostałam jeszcze duphaston i jeśli po skończonych dwóch opakowaniach było by Ok mogłabym go odstawić ale po odstawieniu znów twardnienie brzucha tym razem wyraźne bo tez ciąża już bardziej zaawansowana. I tez odrazu kontrola po 3 dniach twardnienia Wiec wszystko było kontrolowane, nikt mi nic na sile nie odstawiał bo teraz już będę brała duphaston do końca ciazy bo widocznie mój organizm zle reaguje na jego odstawienie.

thgfs65g0z0leut3.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry Misiaki!!!

Chatte,super jasno napisałaś dziękuje Ci słonko bardzo,aż się muszę zapytać ginka czy to mogło się to samo u mnie pojawić,bo jak brałam duphaston to się dobrze czułam,a jak zmieniłam na luteinę dopochwowa to wtedy takie cuda zaczęły się dziać.Jedno i drugie to progesteron,ale może są jakieś różnice w dawkach...koniecznie porozmawiam o tym z lekarzem ;) dzięki!

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • Justin30 Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Według usg moj syn ważył dzis +/- 70gram 500 g , wg usg wolniej rośnie bo nawet suwaczek pokazuje mi 22 i 4 dzień usg pokazało dwa dni mniej ale tak pewnie może być .. a od okresu to w ogóle mam z tydzień czy dwa młodsza ciąże bo później była owulacja
    Justa, twój maluszek wcale nie waży mało, moja w 24 tyg ważyła 540 g..

w57v9n73s9oqyqdu.png
  • Chatte Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna_kawa być może chodzi o to że w tych obu lekach są różne pochodne progesteronu bo duphaston to dydrogesteron a luteina to progesteron więc tak jak mówisz warto skonsultować z lekarzem bo niby to samo ale jakieś różnice w budowie chemicznej są;)

thgfs65g0z0leut3.png
  • stokrotka30 Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mam pytanko, czy któraś z Was bierze podwójną dawkę nospy max? Mi lekarz zalecił na następną wizytę z usg wziąć godzinę przed badaniem taką dawkę, ale się zastanawiam, czy to aby nie za dużo?? Bo jak twierdzi brzuch mam spięty, a ja wcale tego nie czuje.

dłukachna lubi tę wiadomość

f2w3rjjg3x6jcgze.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo Mamuśki :) nie tak łatwo Was nadrobić, ale w sumie przed erą Fejsbuka było dużo gorzej ;)

Któraś pytała o tętno Maluszka - spokojnie, może być różne z badania na badanie. Dużo zależy od tego, czy dzieć jest akurat aktywny, czy czuwa, czy może śpi. Nasz ma zazwyczaj około 150, a ostatnio sobie leniuchował i wyszło około 120.

Co do śpiworka/ kombinezonu i fotelika, tak jak już dziewczyny napisały - absolutnie NIE WOLNO przewozić dziecka w foteliku w kombinezonie, czy innych grubych warstwach ubrań. Zwyczajnie narażamy Maluszka na niebezpieczeństwo, bo pasy powinny być zapięte ciasno jak najbliżej ciała. Można natomiast zakupić śpiworki albo kocyki ze specjalnymi wycięciami na pasy, na allegro zaczynają się chyba od około 60 zł.

Ja zabrałam się za pranie dzieciowych rzeczy :) właśnie piorą się pieluchy tetrowe i flanelowe, potem kocyki, rożek itp. Część ciuszków już uprana, czeka na prasowanie, część jeszcze do uprania. A za 2 tygodnie składamy łóżeczko i zaczynamy meblowanie kącika w sypialni <3 nie mogę się doczekać, bardzo mi się włączył syndrom wicia gniazda :)

@Justa, nadrabiając wątek widziałam, że sporo dziewczyn namawiało Cię do wzięcia spraw we własne ręce, zawalczenia o swoje i o Maleństwo, nawet jeśli nie jest to zgodne z Twoim charakterem.

Nie wiem, czy to doczytałaś, czy nie komentujesz, bo to dla Ciebie niewygodne albo nie w Twoim stylu... ale dziewczyny mają rację.

Choćbyś musiała lekarzom wykrzyczeć co myślisz, rzucać nazwami konkretnych leków, które według nich nie istnieją lub nie pomogą, czy wprost zagrozić jakimś pismem do Rzecznika Praw Pacjenta, albo nawet takie pismo czy telefon wykonać - musisz to zrobić, bo to nie chodzi już tylko o Ciebie, ale też o dzieciaczka, który jest w pełni zależny od swojej Mamy, czyli od Ciebie.
    Nie wiem, czemu dopiero teraz na to wpadłam, ale polecam kontakt z rzecznikiem, sam fakt, że zgłosisz sprawę, czy on się z nimi skontaktuje, powinien podziałać i zmobilizować lekarzy do działania.

Wasp, Malineeczkaa, ChudaRuda, lena7, lena198808, Justin30, Czarna_kawa, Liy88 lubią tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Nie jest lepiej z uplawami ale miałam usg i wód jest tyle co trzeba wiec OK .. natomiast skurcze jak i były tak są nadal ..

To nareszcie doczekałaś się na jakieś konkretne badanie. To dobrze, że z wodami jest ok. Upławy nie są przyjemne, ale przynajmniej niegroźne. A co Ci mówią na te skurcze? Powinny zacząć się pomału wyciszać.

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megiiii wrote:
    To nareszcie doczekałaś się na jakieś konkretne badanie. To dobrze, że z wodami jest ok. Upławy nie są przyjemne, ale przynajmniej niegroźne. A co Ci mówią na te skurcze? Powinny zacząć się pomału wyciszać.

Nic się nie wycisza , dzis to mam jeszcze wrażenie ze więcej tego brzucha mi twardnieje może dlatego ze macica wieksza ale no nie wiem bo wczoraj tego jeszcze nie widziałam , stawia się ten brzuch dzis jeszcze mnie boli jakoś ..

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2017, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmi czytam te posty ale nie wyobrażam sobie dodatkowo siebie teraz stresować kłótniami z lekarzami wtedy tym bardziej nie zechcą mi pomoc , ale oni mi wpieraja ze żadnych leków na to nie ma , nic , a z tego co tu dziewczyny pisały jakieś tam są .. nie wiem co o tym myśleć i czemu lekarze by się tak zachowywali Może oni w tym konkretnie szpitalu na prawdę nie maja żadnych leków ? Chociaż chore to dla mnie .. leczy się tyle różnych rzeczy a nie maja nic na skurcze ? Tylko magnez ? Ehhh .. zmieniłabym szpital na ten taki 3 referencyjności ale ja nie nadaje się teraz na drogę 100 km .. nie wyobrażam sobie tego .. poza tym jeden z lekarzy rzucił mi ze w żadnym szpitalu nawet prywatnym nic więcej mi nie zrobią wiec jeżeli tak by nie było czemu tak mówił nie rozumiem tego wszystkiego nie wiem co myśleć jestem załamana tym wszystkim wykończona już tez w końcu leżę w szpitalu już 23 dni oczywiście dla dobra dziecka wszystko tylko czy oni rzeczywiście pomagają ..

• lena198808 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wasze maleństwa też tak kopia Was na dole? Ogólnie czuje ruchy bardzo nisko, ale czasami dostaję tak po pecherzu że wrecz mnie to boli...

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • Basik83 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena bardzo czesto mnie dziec kopie po dole i tez boli.

iv09i09kqbjpvj1e.png
    Madzia 2006❤Zuzia 2008
  • lena198808 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza ciąża, prawie 3 tyg od ostatniej wizyty i chyba zaczynam świrować czy wszystko ok, dzieki Basik :)

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • dłukachna Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokrotka30 wrote:
    Hej mam pytanko, czy któraś z Was bierze podwójną dawkę nospy max? Mi lekarz zalecił na następną wizytę z usg wziąć godzinę przed badaniem taką dawkę, ale się zastanawiam, czy to aby nie za dużo?? Bo jak twierdzi brzuch mam spięty, a ja wcale tego nie czuje.

Ja biorę 3x1. Muszę brać ze względu na piasek w przewodzie moczowy.

dłukachna

201408201880.png

201802021578.png

201912065365.png
  • Wasp Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2017, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa, wczoraj ja trafilam z twardnieniamo do szpitala, od reki dostalam asmoline, aspargin, a rano kroplowke z magnezu. Jak sie nie wyciszylyby to mialam dostac lek w pompie jakos na a sie zwal...
    To zobacz jednak mozna dac w innym szpitalu cos, wiec co za glupoty :(

Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • Wasp Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2017, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spasmoline mialo byc:)

Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie córka ułożona juz podłużnie glowkowo,mocno uciska główką na pęcherz,ale to nic w porównaniu z kopniakami jakie sprzedaje mi w prawe zebra. Te zebra mam juz tak obolale,ze masakra, to dopiero 29 tydzień, a jeszcze tyle przede mna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2017, 19:18

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wasp wrote:
    Justa, wczoraj ja trafilam z twardnieniamo do szpitala, od reki dostalam asmoline, aspargin, a rano kroplowke z magnezu. Jak sie nie wyciszylyby to mialam dostac lek w pompie jakos na a sie zwal...
    To zobacz jednak mozna dac w innym szpitalu cos, wiec co za glupoty :(

No właśnie .. nie rozumiem tego wszystkiego jestem załamana

• Mayolin Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena198808 wrote:
    Dziewczyny czy wasze maleństwa też tak kopia Was na dole? Ogólnie czuje ruchy bardzo nisko, ale czasami dostaję tak po pecherzu że wrecz mnie to boli...
    Lena, mnie potrafi kopać tak nisko, że czasami mam wrażenie, że zaraz nogę przez szyjkę wyciągnie ;)

lena198808 lubi tę wiadomość

f2w3flw16652lysf.png
‹‹ 557 558 559 560 561 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ