X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • lena198808 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faceci... Mój wrócił w sobotę po 3 tygodniach i od niedzieli zaczęłam mu mówić że potrzebna komoda bo ta co mamy w sypialni chce przeznaczyc zeby Olcia miała tam ciuszki, a nasze przełożyć do nowej ktora będzie stac w pokoju goscinnym. Dzisiaj z rana sie pobeczalam o ta komode dni uciekają za chwile znowu pojedzie do pracy na 3 tyg. Zlitowal się kupil mi komode. Pojedzie do pracy zaczne prac i prasowac już ciuszki dla malej.
    Moj nalezy do tych osob co nie patrza na ceny ja szukam za to jak najtaniej bo przy tej ilości potrzebnych rzeczy kazda złotówka dla mnie wazna.
    W mojej małej miejscowosci w sklepie z artykulami dziecięcym ceny z kosmosu wybor kiepski. Jutro jedziemy na usg 3 trymestru i chce zahaczyc o sklep AkpolBaby w Poznaniu maja teraz promocje. Kupilismy tam wozek i nosidelko wiec wiem ze wybor maja bardzo duzy.
    Co do sesji bardzo bym chciala miec ale nawet nie dzwonie nie szukam nigdzie bo nie wiem jak mąż będzie w domu. Moze coś na ostatnia chwile znajde :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2017, 16:00

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • Biotech Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szwesta80 świetnie miec taka przyjaciółkę:-) ja umowilam sesje na 6 stycznia, mam nadzieję ze nie za pozno, to bedzie 34 t 1 d. Jak myslicie?
    Zaplace 220 zl za 8 obrobionych zdjec, reszta na plycie. Suknie i wianki do mojej dyspozycji:-)
    Przyjechala dzis moja chusta do noszenia, udalo mnie sie ja zawiazac, czuje ze to moze byc super takie noszenie dzieciaczka. Dawno nie mialam takiej radochy z kupionej rzeczy jak z tej chusty;-) przyszedł tez laktator elektryczny canpol, wyprobowalam przez 2 sekundy czy ciagnie i sutek zrobil sie wilgotny wiec dziala:-)

xnw43e3k4taypt5z.png

860ix1hphehgqbbg.png
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.facebook.com/Qczaj/videos/375513116212685/
    Coś o nas za parę tygodni :) do popatrzenia i pośmiania się :)

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • Biotech Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2017, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szwesta dobre, usmialam sie;-)

xnw43e3k4taypt5z.png

860ix1hphehgqbbg.png
  • Justin30 Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2017, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, a ja dzisiaj pod kroplówka bo brzuszek bolesny, nawet przy ruchach i jak lekarz dotykał, a już się cieszyłam że mnie nic nie boli a tu proszę..

w57v9n73s9oqyqdu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej a u mnie jak zwykle czasu brak. Miałam pisać już w niedzielę a tu wtorek już:(

Pochwalę się, mąż zabrał mnie w sobotę na imprezę gołębiową okręgową, było wręczanie pucharów i zabawa. Wytańczyłam się- w sierpniu na weselu nie tańczyłam tyle co teraz a byliśmy tylko do 24:00 bo on w niedzielę pracuje.

A co do wtrącania się, to mój mąż nawet nie patrzy co ja kupuję, co kupię to mu się podoba i tak nazywa mnie "skąpiec", jak coś kupuję to muszę się zastanowić czy potrzeba, czy nie za drogo:). Tak jak któraś pisała wszystko muszę kupić bo nic nie dostałam, nawet bratowa miała ciuszki, bujaczek, matę edukacyjną i karuzelę to musiałam zapłacić i to niemało- przez cały dzień płakałam jak usłyszałam ile. To moje pierwsze baby więc nic nie mam i jestem zielona.

Zostało mi jeszcze łóżeczko dokupienia, wanienka ze stelażem, przewijak na łóżeczko, rożek choć mam jeden, termometr elektroniczny na podczerwieni- doradźcie jakie firmy najlepszy no i z ciuszków brakuje mi czapeczki takiej zimowej. Pampersy, kosmetyki i chusteczki już też kupiłam, nawet te waterwipes wzięłam dziś w rossmanie. Dokupiłam zwykłą gruszkę do noska jak niektóre mamusie radziły niech będzie w torbie podczas wyjścia.
    Taką podusię klin jak pisałyście też mam i ją położę co by spad lekki był.

Justin trzymaj się będzie dobrze.

Witam nową mamusie

• sunset06 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sesji nie robię nie lubię zdjęć...może na Święta jak się "wystoję" w kieckę to sami sobie porobimy fotki.

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja wyprawkę w sumie mam. Została wanienka i rozmyślam nad tremometrem na podczerwień. Mieliśmy dobrze, bo pomogli rodzice. Mama męża sfinansowała łóżeczko, a moja wózek. Ubranek sporo dostaliśmy, ale też dokupiłam, żeby mały miał ładniejsze na wyjście. No i te tzw. pierdoły same kosztowały niemało.
    Oczywiście ja sama wszystko wybierałam. Mężowi pokazywałam i wyrażał zdanie, żeby nie było ;) No i mąż pojechał po wózek. Przetestował i przewiózł do domu, bo ja nie mogłam :)

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • kozamonia Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biotech wrote:
    Kozomonia a moge wiedzieć ile placisz za sesje? I czy pozujesz w swoich ciuchach czy fotograf ma np suknie?
    Sesja ciążowa jest bardziej jako dodatek do noworodkowej i będzie nas kosztować ok 300 zł. Fotograf ma swoje stylizacje, ewentualnie jeżeli chcę to mogę wziąć ze sobą komplet ładnej bielizny wtedy mi zrobi zdjęcia w lekkim zakryciu. :)

Edit.
    Sprawdziłam :) 280 zł za 10 zdjęć, dodatkowe zdjęcie to 15 zł :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2017, 20:05

YLkvp1.png
    29.01.18 - Joasia 2630 g <3
    05/06.17 - IMSI + crio
  • ChudaRuda Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po pierwszym spotkaniu w szkole rodzenia. Było bardzo fajnie, mój mąż bardzo zadowolony i żałuje,że nie będzie go na wszystkich spotkaniach.
    Marcepanka, w piątek będę miała materiały odnośnie porodu, co zabrać itd. Dzisiaj tylko wspomniała, że najlepiej mieć dwie torby. Drugą mała dla siebie na porodowke. Ale dokładnie co i jak to dam Ci znać w piątek :)

Marcepanka lubi tę wiadomość

Gameta , starania od 2012 r.
    Jagna <3

klz9df9h8ryk9xex.png[/url]
  • Chatte Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2017, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny;) Patrzę ze większość mężów to taka sama, nie patrzy na ceny. Mój to samo, jak zaproponuje coś korzystniejszego cenowo to zaraz gada ze to jakieś badziewie i na własnym dziecku oszczędzać nie będzie. Oczywiście nie ma racji i jak mu zacznę tłumaczyć i porównywać produkty to czasami zrozumie.

Jiwa dziwi mnie podejście Twojej bratowej. Ja od swojej wszystkie te rzeczy o których pisałaś dostałam ale jak mały wyrośnie z tych mat edukacyjnych, bujaczków itp to jej zwrócę bo może jej się przydadzą jakby planowała kolejne dziecko. Moja teściowa i mama tez sporo ubranek nam kupiły i ciocia męża ze stanów tez wysłała paczkę z ubrankami wiec nie mogę narzekać.

Justin trzymam kciuki, dobrze ze jesteś w tym szpitalu, przynajmniej jesteś spokojniejsza ze jesteś pod stałą opieką. Ja dalej czasami miewam te twardnienia brzucha ale częstotliwość bardzo się zmniejszyła do kilku na dzień wiec staram się nie panikować.

Farmaceutka mam tez pytanie do Ciebie;) co sądzisz o podawaniu witaminy K po porodzie noworodkom? Ta witamina zagęszcza krew o kilka tysięcy razy i jeśli nie ma konkretnych wskazań to warto ją podawać profilaktycznie? Ja zastanawiam się nad podaniem doustnym bo boję się tego domięśniowego tym bardziej ze preparaty podawane w szpitalach zalecane są dla starszych dzieci a nie w pierwszej dobie. Co o tym sądzisz?

thgfs65g0z0leut3.png
  • Lilly123 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam ciągle te nieszczęsne twardnienia. Jakiś zły ten dzień, brzuch delikatnie pobolewa, od jakiegos czasu wieczorami znowu mnie mdli (miałam spokój cały miesiąc), popoludniami jakos źle mi sie oddycha, dzisiaj czuje sie jakbym targała worek kartofli na brzuchu a gdzie tam do końca. Mała się dzisiaj mocno wypina caly dzień, jakoś inaczej niż do tej pory, czuje że urosła, może to też dlatego. Teraz jak już wyjde z domu i musze wejść na 3 pietro to gdzieś od pierwszego dyszę jak parowóz, no a w łóżku też czuję ciężar i jak zwykle zasypiałam na plecach tak teraz nie bardzo. Chyba dopadają mnie uroki 3 trymestru. Dobrze, że jutro wizyta i pooglądamy dzidziusia.
    Ostatnio koleżanka wysłała mi swoją listę wyprawkową i muszę przyznać, że gdybym miala kupować to wszystko od nowa to byłabym bankrutem. Póki co kupiłam tylko materac, a w internecie jest taki natłok informacji że nie mogę podjąć żadnej decyzji co do reszty - co też jest dziwne, bo normalnie tak nie robie.
    Ehh musiałam się pożalić. Ide teraz do kąpieli i trzeba doprowadzić się do porządku przed wizytą (wiecie o co chodzi) i już jestem chora na myśl o tych akrobacjach które będę tam wyczyniać :)

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • farmaceutka_28 Znajoma

Wysłany: 21 listopada 2017, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według nowych zaleceń każdy zdrowy noworodek powinien otrzymać 1 mg witaminy K w postaci domięśniowego zastrzyku w ciągu pierwszych 5 godzin po porodzie. Jesli odmowi się podania dziecku zastrzyku to dziecko powinno otrzymać 2 mg witaminy doustnie. (według lekarzy taka forma podanai moze nie wystarczyć , bo wiadomo dziecko ulewa, moze zwymiotowac). Co do tych zalecen to one co chwile się zmieniaja, jezeli dobrze pamietam to w ciagu niecałych 6mcy zmieniy sie az 3 razy). Jakby na to spojrzec z punktu fizjologii to taki noworodek siłą rzeczy ma niższe stęzenie wit K, bo ani my jako matki nie przekazujemu mu jej poprzez lożysko , a po drugie ma słabo rozwinięty układ pokarmowy - jelita (wit K jest syntetyzowana przez bakterie które sa właśnie w jelicie grubym). Podawana jest profilaktycznie zeby uniknąc krwotoków, ale.... no i tu można by pisac i pisać. grożnieszy jest nadmiar wit K(zakrzepy, z którymi trudniej sobie poradzic malemu organizmowi) dodatkowo dochodzą alergie/ wstrzas anafilaktyczny po podaniu. Oczywiscie sa to sporadyczne przypadki, no ale jednak są.... Witamina w zastrzyku nie jest naturalna jest syntetyczna, dochodzą jeszcze substancje dodatkowe które wchodzą w skład takiego zastrzyku - co tam tak naprawdę jest Bog jeden wie... Kiedyś Amerykanie przeprowadzali takie badanie dotyczące zależności między podawaną witK malym dzieciom a chorobami nowotworowymi (gł. nowotwory krwi i nadnerczy) wyniki były nie do końca jasne... pisano ze isteniej rzeczywiscie zaleznosc, potem sprawa ucichła. Niestey rynek farmaceutyczny rządzi swoimi prawami,liczy się gł zysk, byle jak najwiecej zarobic :( Przyznam , że sama się zastanawiam czy zgodzic się na podanie domięśniowe wit K, jak odmówie podania bedzie to niesamowita odpowiedzialnosc w przypadku jakby cos sie stalo.. mam mieszane odczucia.... Nie chcialabym Was negatywnie nastawiac do tej wit K, kazdy musi indywidualnie podjąc decyzje, powalczyc z własnym sumieniem.

440cb2e4d16b46484200aa76c7d80f9a.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie czy gorsze powiklania sa po podaniu tej witaminy czy jeśli nie podamy? Co sie moze stac jesli jej nie podamy? Jakie konsekwencje? Troche pewnie jak ze szczepieniami, powiklania po nich są zle, ale nie podawac to tez ryzykujemy. Co w ogole myślicie o tych szczepieniach w pierwszej dobie życia?

km5sp07weqrpj7bl.png
  • farmaceutka_28 Znajoma

Wysłany: 21 listopada 2017, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej dobie obowiązkowe sa szczepienia wzw B otaz grużlica i to są dwa wkłucia

• farmaceutka_28 Znajoma

Wysłany: 21 listopada 2017, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam taką fajną tabelkę z rozkładem szczepien, nie mogę jej niestety wstawic na forum, ale jeżeli ktoś chce to mogę wysłac na emaila

• Chatte Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2017, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie jestem przeciw szczepieniom ale uważam ze podawanie ich w pierwszej dobie to głupota. Po pierwsze nie można wykluczyć przeciwwskazań i na 100% stwierdzić ze dziecko jest zdrowe i zdolne do przyjęcia szczepionek. Boje się szczególnie tej BCG na gruźlicę bo widziałam dużo dzieci z powikłaniami. Zreszta ich skład tez jest mało zachęcający bo jakoś nie widzi mi się serwowanie domięśniowo dla takiego maluszka związków metali ciężkich które uszkadzają układ nerwowy. Ale to tylko moje zdanie, każdy musi sam podjąć tę decyzję.

Co do witaminy K to właśnie wiem ze bardzo namawiają w szpitalu dlatego jeśli już się zdecyduje to na doustną bo wchłonie jej się znacznie mniej niż przy podaniu domięśniowym. Ale z drugiej strony układ pokarmowy dziecka może zle zareagować np kolkami... Trudna decyzja:( Dzięki Farmaceutka za odpowiedz;)

thgfs65g0z0leut3.png
  • lena198808 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I mnie odpadła bezsenność. Drugi dzień i nie śpię od 5... Na dodatek boli mnie gardlo i mam zapchamy nos. Jakieś naturalne sprawdzone sposoby na przeziebienie? Wiem ze kiedyś na forum krazyl jakis przepis ale nie jestem w stanie tego odszukac.

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • Rafaello Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena ja stosowalam mix: starty imbir, czosne, pol cytryny, woda i miod

lena198808 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2017, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Byliśmy wczoraj na badaniach prenatalnych. Mały waży 1303 gram i mierzy 35 cm od główki do pupy. ☺
    Ogólnie mimo małego brzucha maluch zdrowo rośnie. Ma stópkę wielkości 6 cm ! ☺ a serduszko bije 153 ud/min. ☺
    Ma bardzo długą pępowine więc była ona chyba wszędzie, przez co miał ją przed buźką i się zasłonił. :(
    To co udało się wyciągnąć Wam pokażę
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3f80fd003703.jpg
    Zostało niecałe 9 tygodni. ❤

Justin30, Lilly123, ChudaRuda, Ewelaa_♡, sunset06, lena198808, Paula., szwesta80, lena7, kasiarzyna, Wasp, jiwa, kolka lubią tę wiadomość

‹‹ 576 577 578 579 580 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ