Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień Dobry Mamuśki!!!
Dopiero się zalogowałam,korzystam z tel i jakiś błąd mi wyskakiwał,już tak kiedyś było.Niedawno się obudziłam,parę dni byłam w pracy i dodatkowo goście więc wyłączona z internetu praktycznie byłam...aaa,aż się stęskniłam Miałam nadprogramową wizytę w tamtym tyg,moja córa ważyła wtedy 1100g i byłam zachwycona,bo przekroczyła moją magiczną barierę ,,torby cukru'',ułożona jest pupcią do dołu,ale ma jeszcze czas na obrót,wszystko było w normie,szyjka dobra wiec jeszcze przez dwa tyg po pare dni mam zaplanowaną pracę ,dzięki temu mi szybciej czas mija...ale grudzień (po 10)już wybije pod znakiem spokoju i wyprawki
Justin30,jak ty się mamusiu czujesz?
Lena7,Szwesta,żyje,zyje,a raczej wracam na łono internetowe,dziękuje za troskę słoneczka jeszcze muszę wreszcie odgrzebać fcb bo miałam się tam pojawić,a tez nie miałam czasu,ale nadrobię
Lena198808,gratuluje usg 3 trymestru!!!
A gdzie reszta moich kochanych mamusiek ?jiwa, lena198808, kolka, Paula. lubią tę wiadomość
-
Tez sie witam...
Marczolinio... skad znasz niderlandzki? ..gdybym tutaj nie mieszkala, to nie przyszloby mi do glowy zeby sie uczyc tego dziwnego jezyka....
Jestem po wizycie u poloznych, za trzy tygodnie kolejna i dodatkowe USG - w sumie to nie wiem dlaczego, bo standardowo robia tutaj USG 3 razy a to bedzie juz moj 6 raz. Nie pytalam, placic nie musze a chetnie synka zobacze.
Centymetrow w brzuszku mam wiecej wiec wszystko w normie, bicie serca ok.
Popytalam jak z ta witamina K tutaj robia i nie musze sie martwic, bo podaja tylko doustnie kropelki, zadnych zastrzykow. Potem jeszcze w domu trzeba podawac przez 3 miesiace. Nie robia zadnych szczepien, nic. Nie myja dziecka po porodzie i zalecaja zeby przynajmniej jeszcze przez 24 godziny tego nie robic. Pepowiny nie przecinaja od razu tylko po kilkudziesieciu minutach i od razu po porodzie mozna przystawic do piersi.
W szpitalu, w ktorym chce rodzic jest mozliwosc porodu w wodzie i chyba na taki sie zdecyduje. Jesli oczywiscie bedzie miejsce i mozliwosc.
A w ogole, to chyba hormony cos mi szaleja, bo jakos tak obnizony nastroj mam i ciagle mi sie plakac chcejiwa lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-73368.png -
Ja dziś byłam w szkole rodzenia. Dzisiaj zwiedzaliśmy odział. Aż mi żal że będzie cc. Oprowadzali nas po sali porodowej, po sali do cc, po oddziale. Full wypas. Panowie obecni przy partnerkach strasznie przejęci. I Tym bardziej mi żal, że w tym najważniejszym momencie mąż będzie musiał czekać za drzwiami, bo i u nas partner przy cesarce nie może być. Do tego koleżanka z grupy urodziła w zeszłym tyg przedwcześnie w 30 tc i się zestresowałam trochę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 15:49
Przybrana Mama dla Młodego
Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc -
stere wrote:
Marczolinio... skad znasz niderlandzki? ..gdybym tutaj nie mieszkala, to nie przyszloby mi do glowy zeby sie uczyc tego dziwnego jezyka....
Stere - studiowałam filologię niderlandzką Podoba mi się brzmienie tego języka
Super, że u Ciebie dobrze po wizycie Rzeczywiście sporo różnic w opiece okołoporodowej między NL a PL, ale za to na pewno będziesz miała dużo lepsze warunki w szpitalu i przede wszystkim wypasiony pierwszy posiłek po porodzie
Ja po moim pierwszym porodzie zeżarłam pół blachy domowego ciasta biszkoptowego z gruszkami i czekoladą i wciąż mi było mało
lena198808 - gratuluję sporej już dzidzi
Czarna Kawa - dobrze, że u Ciebie w porządku! Ja też szukam różnych sposobów, żeby czas szybciej leciał, tak żeby już dotrwać do bezpiecznych tygodni. A to już za niedługo
Justin30 - haha nieźle się uśmiałam jak przeczytałam o tej chrapiącej kobiecie. Jak tak słucham różnych historii, to bardzo dużo ludzi chrapie a to ponoć zwiastun różnych problemów, można mieć np. bezdech nocny. Nie zmienia to faktu, że jest to bardzo irytujące i nie wyobrażam sobie, żeby mój M codziennie chrapał. Póki co, jak chrapie to go szturcham, zmienia pozycję i jest ok. Ale u niektórych to nie działa. Trzymaj się tam dzielnie!
Ja dziś wsunęłam szarlotkę - miałam nieziemską ochotę
A jak tam Wasze apetyty? Mogę Was zapewnić, że prawdziwy apetyt na jedzenie i to w dużych ilościach najdzie Was, jak zaczniecie karmić
Miłego wieczoru!Justin30 lubi tę wiadomość
MTHFR C677t heterozygota, IO
Córeczka ur. 17.01.2015
2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
-
Marczolinio... u mnie mniejszy apetyt a i zjesc juz niewiele moge bo pozniej zle sie czuje, brzuch mnie boli, ociezala jestem...
...ale mam babke drozdzowa, ktora dzisiaj pieklam i zafunduje sobie porcyjke na "niezdrowa" kolacje...
...nie wiem co mnie czeka jesli chodzi o posilek poporodowy, pamietam tylko, ze jak rodzilam w Niemczech przez 18 godzin i tylko moglam pic, to po porodzie rzucilam sie na jedzenie i bylam wdzieczna poloznym, ze mi dziecko ululaly w takim podgrzewanym pojemniku i moglam zajac sie kolacja
https://www.maluchy.pl/li-73368.png -
nick nieaktualnyChatte moja bratowa mówi, że już dzieci mieć nie będzie(ma dwie córki, choć plan był na syna) więc sprzedaje wszystko- nie myślałam, że tak mnie skasuje.
Lena ja stosowałam to co Rafaello, skuteczne.
Marczolinio ja apetytu nie mam ale staram się co dwie godz coś zjeść ze względu na cukrzycę ciążową. Waga idzie do góry więc nie tak źle ze mną. Ale w tamtym tygodniu musiałam ściągnąć obrączkę, pierścionki i bransoletkę z ręki bo obrączka spadła mi z palca a bransoletka przez dłoń przeszła- kości mi się pomniejszyły:)
Co do szczepionek to ja tylko podstawowymi zaszczepię. -
Hej laseczki, jak się czujecie? Ja ogólnie oki, mała cały czas się rusza, a dziś to normalnie istną dyskoteke miałam. Główką skierowana jest do dołu juz od jakiś 5 tygodni,i jak kopie nóżkami to cala gora mi lata. Kilka dni temu przez kilka dni strasznie kopala mi w prawe zebra, bolalo dosyć mocno, ale na szczescie na razie mam spokój, nóżki trzyma z lewej strony. Wczoraj miałam wizytę w DE, wazy juz 1400gram, cieszę sie ze już tyle. Od stycznia bede miała wizyty co tydzień, trochę dziwnie, bo w pl jest co 2 tygodnie, ale chociaz ją poogladam, to mogę chodzić. Wczoraj tez dostalam receptę w 100% refundowana na immunoglobuline, bo mam krew 0rh- i dzis byłam na zastrzyku. W Niemczech to norma te szczepienie miedzy 28, a 30 tygodniem ciąży. 4 grudnia wizta w PL, a 13 znow w DE. 4 tygodnie przez porodem dostane skierowanie od Gina z Niemczech żeby jechać do szpitala w którym będę rodzic, na badania i rozmowę z ordynatorem, poznam szpital, położne i miejsce na oddziale juz bedzie na mnie czekało dopóki moje dziecię nie zechce wyjść. bede mogła wybrać czy chce poród SN czy CC, czy chce znieczulenie, poród w wodzie itp. Trochę nienkoge sie doczekać juz porodu, a z drugiej strony oblatuje mnie strach jak sie wglebiam myślami.. Szczepić będę chyba na wszystko.. Plus pneumokoki i meningokoki. Zastanawiam się czy szczepić na rotawirusy i ospę wietrzna, jak myślicie? I ile kupić pieluch tetrowych i flanelowych? Używać będę jednorazowek, ale tetra się przydaje do ulewania itp, a bladego pojecia nie mam ile tego kupić. I chyba muszę zacząć się sprezac kończyć wyprawke, a dosyć dużo mi zostało.. Z objawów doszla mi przeogromna zgaga (aż żywym ogniem mnie pali) no i pierscionkow nosić nie mogę od jakiś 5 tygodni,bo odparzenia mi powstają
jiwa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMalineeczkaa ja kupiłam 13 tetry i 3 trzy flanele nie wiem czy to nie mało. Chętnie posłucham doświadczonych mamusiek:)
Moja kruszynka chyba miała wczoraj czkawkę, siedząc na krześle czułam takie puk, puk,puk.....co 2 sekundy ok 1 minutę poniżej brzuszka tak pod pępkiem. Jak myślicie? -
Witam się i ja. Dzidzia ma 1500gr i jest wszystko ok z przepływami, kończynami itp. tylko buzi nie dała zobaczyć bo oprócz rączki nożkę przy niej miała...no cóż jak jej tak wygodnie to ok;) szyjka się wydłużyła do 32mm więc alarm odwołany.
Doktorek powiedział że jeszcze 5 tygodni i będziemy spokojni;)
A co do czasu to mi leci tak szybko, że jak dziś zobaczyłam dziewczynę, która właśnie się dowiedziała że jest w ciąży i poszła wyrobić kartę ciąży yo pomyślałam że u mnie było to tak dawno temu przecież a tu rozwiązanie tuż tużlena198808, jiwa lubią tę wiadomość
06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
[/url] -
Malineczka... ja mam 10 pieluch tetrowych... jesli bede potrzebowala wiecej to dokupie... w sklepie, blisko mnie, sa pakowane po 3 sztuki i kosztuja niewiele...
Jiwa... to pewnie byla czkawka... u mnie jest to samo...https://www.maluchy.pl/li-73368.png -
Jiwa, też tak czasem mam, pewnie to czkawka Dziewczyny a czy zaczelyscie odczuwać czasem ból przy ruchach maluszków? Bo ja przedwczoraj i dzisiaj znów, jak się mała rozpycha, no i z nowości to duże i bolesne parcie na pęcherz, chyba nawet stukanie, bo non stop chciało mi się siku, mimo że pęcherz pusty a raz myślałam nawet że się posikam. Ten dyskomfort z pęcherzem miałam dziś pierwszy raz i trwało z 2 h
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 22:12
-
Dziewczyny, co sądzicie o USG III trymestru? U mnie 26 tydzień, więc jakbym chciała, to już czas się zapisać, bo długo się czeka. Mój gin co wizytę robi mi normalne USG i sprawdza szyjkę, więc zastanawiam się, czy to konieczne. O dwa pierwsze pytał, czy będę robić, kolejnego nie sugerował.
Mnie przez ostatnie 3 dni męczą zaparcia. Próbowałam już chyba wszystkiego i czuję się jak słonica. Wczoraj miałam takie zawroty głowy, że nie umiałam wstać z łóżka na wieczorne siku. Też czasem tak macie?
W przyszłym tygodniu skoczę na badania krwi. Mam nadzieję, że nie jest to żadna anemia.
-
Justin30 ja bólu jako takiego nie czuje, ale mała rozpycha się na maxa, nie powiem żeby to było przyjemne, ale wierzę, że może boleć i myślę ze to kwestia czasu. Mimo to mogłabym patrzeć godzinami na ten skaczący brzuch.
A co do sikania..jezu, dla mnie mocno uciążliwe choć odkąd leże jest lepiej ale tez bez szału. W dodatku parę razy dziennie mała zasadzi prosto w pęcherz a mi zostaje tylko jęknąć.
Ja nie robię usg prenatalnego 3 trymestru, ale myślę, że jestem w mniejszości. Podeszłam do tego czysto praktycznie, skoro mówią, że jest ok to może nie ma sensu, ale przyznaję że jakąś chęć tam mam żeby sobie co nieco pooglądać. Dobranoc wszystkim♀️- 01.2018
♂️ - 05.2023 -
Dzien dobry mamusie.
Na fb pisalam to i tu wreszcie napisze. W srode mialam wizyte okazalo sie ze szyjka strasznie mi sie skrocila i od wczoraj jestem w szpitalu. Dostaje luteine i sterydy na płucka dla małej gdybym jednak urodzila. Po wieczornym obchodzie mialam robiony jeszcze wymaz z szyjki na bakterie bo sklaniaja sie zeby mi pessar zzalozyc jak bedzie sie dalej skracac.
Pierwsza noc w szpitalu i porazka. Nie spie od 1:30 obudzil mnie pelen pecherz i troche za pozno mnie obudzil bo przetrzymalam i teraz mam ciagle parcie
Po obchodzie czeka mnie prawdopodobnie usg wiec trzymajcie kciuki
Powodzenia na badaniach i wizytach oraz wytrwałosci dla tych mam ktore urzeduja w szpitalujiwa lubi tę wiadomość
Moj wczesniaczek z 33tc
Aniołki: 02.2015 & 06.2016 -
Dzień dobry wszystkim Paula trzymaj się tam ! Wytrwałość się przyda, ja jestem już tu prawie tydzień i już tak bym chciała do domu, a najbardziej bym chciała żeby wszystko było ok, muszę w to wierzyć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2017, 09:49
-
nick nieaktualnyPaula trzymam kciuki!
Co do USG III trymestru, cały czas mówię sobie, że muszę się zapisać, ale szczerze mówiąc nie wiem gdzie. U na poprzednich prenatalnych nie ma ani płytki ani zdjęcia w 3D. Może któraś z Gdyni poleca fajne miejsce? Byłabym wdzięczna.
Ja kupiłam 10 tetr + 5 kolorowych. Flanelowych nie mam i nie wiem czy kupować.
Co do bólów... ja nie czuję bolesności przy kopniakach, ale może jeszcze ciąża zbyt młoda. Za to tak mnie boli jeden cyc! Masakra! Stanik - źle, bez - średnio, za to gdy go trzymam jest ok. Będę chodzić chyba z ręką na cycku
Też tak któraś ma?Paula. lubi tę wiadomość