X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ja nie robię usg prenatalnego 3 trymestru, ale myślę, że jestem w mniejszości. Podeszłam do tego czysto praktycznie, skoro mówią, że jest ok to może nie ma sensu, ale przyznaję że jakąś chęć tam mam żeby sobie co nieco pooglądać. Dobranoc wszystkim :)[/QUOTE]

No właśnie ja też tak myślę, że skoro 2 razy było wszystko o.k., to teraz na samym pomierzeniu aż tak mi nie zależy. Widzę małego regularnie na USG (co prawda zwykłym) przy każdej wizycie. A na 3D za każdym razem maluch zakrywał się i poza zdjęciem dupki nie mam ani jednego wyraźnego. Nawet buzi nie dało się podejrzeć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2017, 10:38

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, w 3D zależy jak dziecko ułożone. Zresztą za dosyć już krótki czas nasze dzieciaczki zobaczymy na żywo.

U nas na prenatalnych było wszystko ok. Dzidzia rozwija się prawidłowo. Mam wahania, ale chyba zrobię te III trymestru. Zawsze to chyba spokojniej. No chyba, ze nie uda mi się zapisać, bo jakby nie patrzeć już leci mi 27 tc.

• sunset06 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ruchy nie bolą ale pęcherz to inna sprawa - czasem mam wrażenie jakby mała naciskała na przycisk on/off...

Powodzenia dla szpitalnych dziewczyn oby wszystko się unormowało...

Mój doktorek powiedział że usg 3tc jest dość ważne bo dop. teraz można zobaczyć czy wszystko dobrze urosło. U mnie sprawdzał wczoraj np. czy ta cewa nerwowa się zrosła/zamknęła czy jakoś tak i czy w kręgosłupie wytworzyło się to co trzeba. Serduszko już np. słabo widać ale przepływy w mózgu można zbadać.

Jestem tak zakręfona że wczoraj l4 zapomniałam i znów muszę tam jechać...pamięć szwankuje w tej ciąży że hej;)

Paula. lubi tę wiadomość

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunset06 z tą pamięcią to u mnie podobnie.

sunset06 lubi tę wiadomość

• marczolinio Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

Ja idę na USG 3 trymestru, ze względu na obciążony wywiad położniczy. Lekarz mi powiedział, że jak najbardziej warto, bo niektóre rzeczy okazują się dopiero na tym etapie. Idę dopiero 14 grudnia, ale stres zaczyna narastać...

Marcepanka - mi też dokuczają dolegliwości piersiowe. Pomijam nieustanne swędzenie, w żadnym staniku mi nie jest wygodnie. A dopiero się zacznie jak zaczniemy karmić hehe.

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • martaw Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj byłam na usg III trymestru, u nas wszystko ok mały waży 1600g .

Osobiście uważam że to bardzo ważne usg, bo to już nawet nie chodzi o wady u dzidziusia ale np. o ilość wód płodowych, stopień dojrzałości łożyska, i przepływy. No ale jeśli na każdej wizycie ktoś ma to wszystko sprawdzane to pewnie nie musi robić tego usg.

Co do mózgu i pamięci łączę się w bólu-dramat ja to się śmieję że to jest ciążowy obrzęk mózgu i całe szczęście po porodzie przechodzi :)

sunset06 lubi tę wiadomość

• lena198808 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakies fatum.. Paula trzymam kciuki zeby bylo wszystko ok. Jeśli można wiedziec ile ma twoja szyjka?
    Tak samo Justin jak trafilas do szpitala jaka mialas szyjke?
    Ja jestem spanikowana wczoraj caly dzien mialam napiety twardy brzuch. Polozylam sie spac brzuch puscil mala wojowala ale o 2 w nocy obudzil mnie taki skurczowy bol brzucha oddalam mocz nic nie przechodzilo jak sie polozylam, zaczelam chodzic po domku.. Nospa relanium nie pomagalo.W koncu skurczowy bol minal ale przez dobre 2 godz czulam brzuch az w koncu zasnelam. Od rana brzuch tez nieciekawy zadzwonilam do mojego lekarza popoludniu wizyta i ktg. Boje sie strasznie
    Chcialabym zeby to juz byl gdzies 35 tydzień...

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena w srode mialam 2cm35mm . mialam miec dzis badanie ale ordynator sugieruje sie zdjeciem z wizyty od gina. Ogolnie niczego po obchodzie sie nie dowiedzialam.
    Obecnie czekam na drugi i ostatni zastrzyk ze sterydami.

Moj wczesniaczek z 33tc klz9mg7yctlaon6z.png
    9wZYp2.png
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
  • kozamonia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My idziemy 21 grudnia na USG 3 trymestru. Biorę acard od początku ciąży i lekarz zalecał, żeby je zrobić i sprawdzić czy jest wszystko ok, bo przy tym leku czasami u dzieci pojawiają się problemy z zastawkami.
    Generalnie poza wskazaniami od lekarza też miałam w planie je zrobić :)

YLkvp1.png
    29.01.18 - Joasia 2630 g <3
    05/06.17 - IMSI + crio
  • Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula trzymamy kciuki, oby wszystko było ok i żeby ta nieszczesna szyjka juz przestała się skracać.
    lena198808 ja tez ostatnio przez 4 dni miałam tak, ze odczuwalam skurcze,nie bolesne oczywiście, ale uciążliwe,które trwały do 1min co 3-4 min. Trochę chodzilam, nospy bralam,ale staram sie nie panikowac i nie dzwonie do gina. Jak cos miałoby się dziać,to skurcze nabralyby na sile, albo cos innego. Jak na razie jest ok, juz wszystko przeszło.
    Dziewczyny zastanawiam się tez nad butelkami. Chce karmić piersią, ale wiadomo, nie zawsze można, nie wiem czego się spodziewać, lub jak zostawie faceta z dzieckiem to pokarm bym odciegnela. I nie wiem czy butelki lovi intensywne ssanie czy butelki aventu naturals. Polecaja i te i te, ale spotkałam się z opinia ze dzieci wolą smoczki do butelki i normalne z lovi.. Sa mieksze, lepiej im się ssie. I laktator tez nie wiem który, czy agent czy lovi, pomozcie bo oszaleje :D

Paula. lubi tę wiadomość

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • ChudaRuda Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w szpitalu, trzymajcie się dzielnie. Mocno trzymamy za Was kciuki.
    Też chętnie dowiem się o tych butelkach, smoczkach itd.
    Marcepanka, ja polecam dr. Chmielewskiego z Gdyni. Przyjmuje na Placu Kaszubskim Pro Femina. Robił mi badania 2 trymestru, bardzo dokładny, wylapal piękne zdjęcie, do tego film na płycie.
    Przyjmuje też w Gamecie ale tam kiepsko z terminem. Chyba, że chcesz mój termin z Gamety na 7.12. Ja zapisałam się ba późniejszy termin w Pro Femina :)
    Muszę zrobić badanie, tez ze względu na acard i ostatnio miałam nie zamknięta jedna tetnice, wiec trzeba sprawdzić czy juz wszystko jest ok.
    Ja wczoraj miałam skurcze, nawet bolesne ale tylko dwa i później jeden w nocy. Zapytam dzisiaj położnej w szkole rodzenia czy mam się martwić tymi skurczami.
    Ostatnio jakąś nerwowa i placzliwa jestem :(

Marcepanka, Paula. lubią tę wiadomość

Gameta , starania od 2012 r.
    Jagna <3

klz9df9h8ryk9xex.png[/url]
  • dłukachna Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka ja zdecydowałam się na lovi aktywne ssanie. Sporo czytałam i te wydają mi się odpowiednie. Laktator mam jeszcze po bratowej, ręczny czasem się przydaje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2017, 13:00

dłukachna

201408201880.png

201802021578.png

201912065365.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChudaRuda Ty moja skarbnico wiedzy! Zapisałam się też do niego na koniec grudnia i to będzie mój 30 tc, a 7.12 to były mój 28 tc więc chyba troszkę za szybko.

ChudaRuda lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie idą butelki anty kolkowe z tommee tippee z jakimś czujnikiem, a co do laktatora to ja postanowiłam na start nie kupować. Jak zajdzie taka potrzeba to szybciutko dokupimy.

• stere Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc

Megiii... w Holandii, w 30 t.c. robi sie badania na poziom zelaza, obowiazkowo... podobno w tym czasie czesto u kobiet wystepuje jego niedobor...

Paula... oby porod odbyl sie o czasie...

Biotech... mam podobnie, tak mi nisko mlody gmyra ze az to nieprzyjemne jest...

ChudaRuda... ja tez mam taki nastroj... nerwy, placz i jeszcze jakis niewytlumaczalny smutek do tego... poza tym kupilam sobie borowki amerykanskie, lubie takie twarde, nie za bardzo slodkie i cholera okazalo sie ze sa miekkie i mocno dojrzale.... ja wiem, ze to tylko borowki ale jestem taka tym zdolowana ze szok...

...pierwszego syna karmilam piersia, butelki nie byly mi potrzebne na poczatku, okolo 7-8 miesiaca wprowadzilam mleko sztuczne bo bylam bardzo wyczerpana karmieniem i mialam wtedy butelki Avent (zwykle poniewaz Natural jeszcze wtedy nie bylo), sprawdzily sie... dlatego teraz tez kupilam Avent tyle ze Natural, trafilam na promocje 1+1 gratis... ubezpieczyciel pewna kwote zwraca nam za laktator wiec postanowilam to wykorzystac i kupimy laktotor reczny Avent z pojemniczkami... jak bedzie potrzeba to odciagne pokarm i maz nakarmi :) a ja bede mogla spokojnie wyjsc do sklepu czy ze starszym synem na rolki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2017, 13:57

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • martaw Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja właśnie nie kupuję ani laktatora ani butelek ani nawet smoczka, z trójki moich dzieci dwoje było totalnie bez smoczkowe a z butli nawet nie umiały się napić , jak raz mąż chciał żebym dokarmiła bo młoda strasznie płakała to się tak zachłysnęła że szybko nam przeszła chęć do butelek. Jeśli zajdzie taka potrzeba to 5 min od domu mamy super aptekę gdzie od reki są butelki, smoki i laktator więc najwyżej mąż podskoczy i kupi.

• Chatte Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    za dziewczyny w szpitalu trzymam kciuki, starajcie się nie stresować.
    Co do ruchów dziecka to same w sobie mnie nie bolą ale czasem jak uderzy mocniej w jakieś miejsce i trzyma wypiętą nogę to nie jest to przyjemne. Jak uderza w pęcherz to tez odrazu czuje jakbym miała z 2 litry moczu, lecę siku a tu prawie nic nie ma;) w nocy wstaje min 2 razy do toalety. Piersi ogólnie mnie nie bolą ale w nocy wycieka mi dość dużo płynu takiego przezroczystego i to jest bardzo niekomfortowe bo na koszulce są mokre plamy a w staniku z jakimiś wkładkami nie za bardzo wygodnie spac. Chyba kupie sobie jakiś taki sportowy cały miękki.
    Brzuch tez mi czasem twardnieje ale to już chyba nas nie opuści do końca ciazy. Oby nie było bolesnych skurczów bo mnie jak tylko coś zakłuje to zaraz panika.
    Ja butelkę tez kupie z tego Tomme Tippe. Laktator tak samo, dopiero jak będzie potrzeba to wyślę męża bo wydatek około 200 zł za elektryczny jeśli ma się w ogóle nie przydać to dużo.

thgfs65g0z0leut3.png
  • marczolinio Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2017, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie kupuję żadnych butelek ani laktatora, bo jak dam radę karmić, to przez kilka pierwszych miesięcy nie będą potrzebne. No chyba, że planujecie od razu jakieś dłuższe wyjścia, to można się zaopatrzyć. Moja córka też nie chciała w ogóle butelki ani smoczków i bardzo trudno ją było przyzwyczaić do butli, jak już musiałam gdzieś na dłużej wybyć.

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • kozamonia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam butelkę i smoczek z Lovi na szkole rodzenia, więc nie mam w planie nic więcej kupować narazie :)
    Ale co do laktatora to myślę, że się zaopatrzę w zwykły, ręczny przed porodem.

YLkvp1.png
    29.01.18 - Joasia 2630 g <3
    05/06.17 - IMSI + crio
  • stere Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj pierwszy syn jadl czasami co godzine, poltorej a najdluzy odstep to 2 godziny i szczerze powiedziawszy, chociaz to uwielbialam, bylo to bardzo meczace, dlatego teraz chce miec mozliwosc sciagniecia pokarmu. Nie wiem jak bedzie teraz, bo dzieci sa rozne ale chce miec te mozliwosc.

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
‹‹ 580 581 582 583 584 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ