X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • stere Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jiwa.... ja robie i tak skonczyc nie moge ale codziennie nie daje rady usiasc z robotkami... czapeczki tez zrobilam juz dwie, planuje jeszcze jedna ale nie wiem czy z czasem sie wyrobie...

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie czapeczki kupić na początek? Takie wiązane czy nakladane tylko na główkę? I czy kupować rękawiczki jakieś jeżeli kombinezon nie ma łapek? I czy warto kupować prześcieradło frotte do wózka? I czy kuoujecie sobie koszule do karmienia? Ja mam 1, ale planuje kupić jeszcze 2, moga sie przydać do porodu lub ułatwić karmienie w nocy. I co do połogu,to czy kupować majtki wielorazowe siatkowe?

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuję kilka majtek siatkowych, ze 2-3 koszule , tak radzą...m.in moja położna, co do reszty to nie wiem.. mam takie malutkie łapki na rączki, ale to chyba jest po to żeby dziecko się nie podrapało.. prześcieradło akurat mam frotowe, ale nie wiem czy to ma duże znaczenie, bo dzidz i tak będzie ciepło opatulony kombinezonem/ śpiworkiem plus ubranie..

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • Aprilia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka: czapka na zewnątrz lepiej wiązana, w domu może być nakładana bawełniana; nie wiem czy dasz radę założyć noworodkowi ciepłe rękawiczki, a rączki pewnie i tak będą schowane w rękawkach i przykryte kocykiem. Prześcieradło do wózka - jak najbardziej. Może być frotte albo jersey, są też wersje nieprzemakalne. Ja koszul do karmienia nie lubiłam, jakoś mi się nie sprawdziły-ale to moje subiektywne zdanie. Sprawdził mi się i to bardzo top do karmienia z h&m, z odpinaną klapką jak stanik. Używałam w dzień i w nocy, na to tylko jakiś polar czy sweterek i heja ;) Majtki wielorazowe też polecam :)

qdkkj44jg7uoszr1.png

mhsv2n0ags50zkq8.png
  • Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzięki za opinie, a może któraś się wypowiedzieć na temat laktatorow? Ja chce karmić piersią, ale wiem, ze laktator się przyda czy do rozkrecenia laktacji, albo jak tatuś wyjdzie na spacer z dzidzia. I chce ręczny. Nie mogę się zdecydować miedzy firmą avent a lovi. Butelki i smoczki kupuje z lovi, a miedzy laktatorami są zdania podzielone

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • Aprilia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na rozkręcenie laktacji tylko częste przystawianie dziecka! Nie laktator! :)

Nie wiem czy marka ma aż tak duże znaczenie, zwłaszcza przy ręcznym. Ja akurat butelki i smoczki miałam z Aventu a laktator z Lovi (tyle, że elektryczny). Brałabym tańszy ;)

qdkkj44jg7uoszr1.png

mhsv2n0ags50zkq8.png
  • Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzi mi, ze czasem się zdarza, ze mimo przystawiania do piersi nic z tego nie wychodzi i bywały przypadki,ze dziewczyną pomógł właśnie laktator. Nie wiem czy będzie używany, ale zawsze wole go mieć przy sobie. A jak sprawdzały Ci się te rzeczy z aventu?

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czapka na zewnatrz najlepiej wiazana. Rekawiczek nie mam i nie uzywalam przy pierwszym dziecku. Wozek mam z materacykiem ktory ma juz takie oryginalne przescieradelko i siateczkowy "pokrowiec".
    Koszuli do karmienia nie mam i nie kupuje. Sypiam w koszulkach na ramiaczkach i w samych majtkach, nie uznaje koszul nocnych czy pizam.
    Pamietam tez, ze po porodzie, przez kilka tygodni bardzo sie pocilam w nocy ale nie wiem czy to wina hormonow ciazowych czy przez to ze mi tarczyca siadla.
    Do porodu polozna polecala cos co bedzie mozna potem wyrzucic i nie bedzie szkoda zabrudzic. Najlepiej krotka koszulke, tak bedzie najwygodniej.
    Po porodzie uzywalam majtek siateczkowych i bardzo polecam. Latwo sie piora, szybko schna, sa rozciagliwe wiec nie uciskaja brzucha. Do tego duze wklady poporodowe, przynajmniej na poczatek, potem sprawdza sie mniejsze lub zwykle podpaski.
    Laktatora nigdy nie uzywalam ale mam zamiar kupic reczny firmy Avent.

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • Aprilia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rewelacyjnie mi się sprawdzały, nie mam się do czego przyczepić. A do tej pory używamy jeszcze pojemniczków Avent do przechowywania pokarmu, trzymam w nich obiadki, przydają się też na wyjazd i można do nich zapakować wszystko, picie, jedzenie, owoce itp :)

Pocenie w połogu najbardziej normalna rzecz i to nie od tarczycy, tak się normuje gospodarka hormonalna.

qdkkj44jg7uoszr1.png

mhsv2n0ags50zkq8.png
  • Chatte Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2017, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) a ja rękawiczki kupiłam, takie dla noworodka na sznurku bo mój kombinezon nie ma łapek a jednak może być zimno. Za czapeczka zimowa tez się rozglądam i szukam takiej wiązanej pod szyją. Co do bielizny poporodowej to jestem zielona totalnie. Mam nadzieje ze na wykładach ze szkoły rodzenia czegoś się dowiem.

thgfs65g0z0leut3.png
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czapeczki zimowe są fajne w HM. Z 25 zł . A na rączki mam takie miniaturowe rękawiczki- takie grubsze niedrapki. Mogą mi się przydać do śpiwora w foteliku . Do wózka mamy kombinezon , bez nóg, z HM i tak są wywijane rękawy .
    Prześcieradło do wózka kupiłam na allegro :)

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki rozmiar tych czapeczek trzeba kupić? Bo nie wiemy jaki obwód główki będzie miało nasze dziecko,a jednak czapeczke trzeba kupić

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineeczkaa wrote:
    A jaki rozmiar tych czapeczek trzeba kupić? Bo nie wiemy jaki obwód główki będzie miało nasze dziecko,a jednak czapeczke trzeba kupić
    Ooo dokładnie to samo mnie ciekawi ;-)

• Megiiii Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stere wczoraj aż do wieczora maluch był bardzo aktywny. Dziś jeszcze trochę z rana czułam kopanie, ale teraz chyba już spokojniejszy i bardziej się przeciąga jak kopie. Może dlatego, że od rana więcej się ruszam. Poobserwuje go jeszcze dzisiaj, ale wczoraj to mnie zmartwił.

lena7 lubi tę wiadomość

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • marczolinio Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

Na wyjścia mam czapkę wiązaną i rękawiczki. Do domu dla córki nakupowałam różnych czapeczek bawełnianych, ale w końcu z nich w ogóle nie korzystałam, bo były niewygodne i nie było też takiej potrzeby. Z rozmiarem nie mogę pomóc, bo większość co kupiłam okazała się być za mała.. teraz też już nie wiem, czy coś dokupywać. Prześcieradło do wózka mam z froty.

Ostatnio mocno pogrzeszyłam jeśli chodzi o dietę i niestety glukometr pokazuje mi przekroczenia. Mimo, iż nie mam zdiagnozowanej cukrzycy, to zaczynam się martwić, bo od 3 dni na czczo powyżej 90. Dziś było 101, ale wczoraj na kolację był WieśMac. Najlepsze jest to, że godzinę po kolacji w Macu cukier był w normie - 121.
    Od dziś się już biorę za siebie i trzymam grzecznie diety. Jakbym nie miała glukometru, to pewnie bym sobie żyła w nieświadomości hehe :)

Czekam z ustęsknieniem na podglądanie dzidzi, bo mam teraz 5-tygodniową przerwę. Mój lekarz jest tak oblegany, że ciężko się u niego załapać na termin. Wiecie może ok którego tygodnia zwiększa się częstotliwość wizyt u gina?

Miłego dnia!

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • Aprilia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czapeczki dla noworodków są z reguły oznaczone tak samo jak inne ubranka, czyli najlepiej brać 56 na początek :)

lena7 lubi tę wiadomość

qdkkj44jg7uoszr1.png

mhsv2n0ags50zkq8.png
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że w mojej przychodni od 30 tygodnia wizyty są już 2 razy w miesiącu i robią za każdym razem KTG. Podobno na koniec są nawet co tydzień.

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megiii, nie chciałam polubic, tylko zacytować..ja myślę że może jadlas dużo słodkiego, i dlatego dziecko się tak mocne ruszało? Może cole piłaś?

Ja mam.wizyte co 3 tyg,inchyba tak będzie do końca..

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja aktualnie mam co 4 tyg wizytę, w grudniu zaliczę dwie, bo będę robić trzeciego trymestru :) Chyba u mnie gin mówił, że w trzecim trym jest co 3 tygodnie a ostatni miesiąc co 2, no chyba, że zajdzie jakaś szczególna potrzeba częściej.

Co do ktg... ja jeszcze nie robiłam ani razu, ale dopiero kończę 27 tc.

Kurcze, my wózek już na 90% mamy wybrany, tak samo łóżeczko i fotelik.
    Szczerze, to nie wiedziałam, że są prześcieradła do wózka o.O Rozmiar to pod konkretny wózek trzeba kupić? Czy są standardowe? Ile ich wypadałoby zakupić? 2 wystarczą?

U mnie harce w brzuszku są bardzo częste, ale jak zjem coś słodkiego (i wcale nie w dużej ilości) to malec czuje się chyba jak na festiwalu rockowym xD

• Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam to samo, jak zjem cos słodkiego to mam dyskotekę w brzuchu :D
    Myślę ze 2 przescieradla do wózka starcza, ja tez kupuje 2. Polecam zmierzyć gondole w długości, bo teraz są różne i maja różne miary. Moja ma 80cm i kupuje 80cmx32cm. ale zastanawiam się nad kupnem prześcieradła frotte na przewijak czy kupić 2-3 pielucho-ceratki flanelowe na przewijak

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2017, 12:43

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
‹‹ 584 585 586 587 588 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ