X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie też zastanawiam się nad uzupełnieniem apteczki dla maleństwa, bo potem pewnie nie będzie czasu biegać po aptekach. A ta witamina D z jakiejś konkretnej firmy?
    Będzie podawały od razu po przywiezieniu malucha do domu? Paracetamol też na pewno kupię.
    Dziś przyszedł mi termometr na podczerwień. Na razie jestem na etapie testów. Widzę, że temperaturę otoczenia podaje ok w dwóch pokojach (temperatura jest tam diametralnie różna). Mam tylko zastrzeżenia do temperatury ciała. Producent podaje sposób mierzenia przez przyłożenie do czoła (5-8 cm). Wydaje mi się, że nie jest dokładna. Któraś z Was używała termometru na podczerwień do mierzenia temperatury?

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • OvuGrażyna Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny.. muszę się Was coś poradzić.
    Od początku ciaży stawia mi sie bruch. w sensie twardnieje. teraz jestem w 29 tyg i stawia się częściej, ale nie boli, lekarz badał mi szyjkę - mówił że jest ok - fakt nie badal jej przed usg dopochwowo ale mowil ze twarda zamknieta. Dopochwowo miałam badana na początku grudnia i miała 3,6cm - więc ok. przestałam sie martwic tymi stawianiami/twardnienami... do wczoraj. Spotkałam sie z prywatna polozna, ktora wybralam do porodu, ona mowi ze mam obserwowac i zapisywac te twardnienia, jak beda regularne to do szpitala - dadzą mi sterydy i magnez itp. wiec sciagnełam apke do mierzenia skurczy i zaczelam je pierwszy raz dokladnie monitorować. mniej wiecej są co godzine, co pół, czasem częściej... ale nie rzadziej niż co godzine. nie bolą, nie krwawie, nie nasilają się, są takie same, jak zwykle, ale przerazilo mnie to ze sa mniej wiecej co godzine lub częściej... biore magnez 3x2 i wzielam dzis nospe zeby porownać - nic nie dała. oprocz tego biore dupka na podtrzymanie x2...

co byscie zrobily na moim miejscu?...

7v8rdqk3dbllser2.png
  • lena198808 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam D-Vitum, w szkole rodzenia mówili, żeby od pierwszych dni podawac. Kupilam termometr też na podczerwień, tzn ekspedientka wcisnela mezowi :P nie pamietam nawet nazwy, nie mialam predzej doswiadczenia z termometrem na podczerwień, ale jak sprawdzalismy temp ciała mierzy dobrze.

Megiiii lubi tę wiadomość

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • ChudaRuda Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OvuGrażyna, ja poszlabym na ip żeby zrobili ktg. Oni już zdecydują co dalej robić.

Gameta , starania od 2012 r.
    Jagna <3

klz9df9h8ryk9xex.png[/url]
  • Lilly123 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OvuGrazyna ja twardy brzuch mam ciągle, na Twoim etapie brałam magnez 3x2, nospe 2x1 i luteine 2x1, szału nie było, ale jeśli brzuch mnie nie bolał i szyjka sie nie skracała to tak to zostawiłam. W efekcie jak dzieć podrósł to juz tak różowo nie było, bo był szpital i krążek. Mnie mega pomagało leżenie, jak leżałam, brałam te wszystkie specyfiki to jakoś tego brzucha nie czułam, ale jak tylko wstałam to zaraz kamień. Ja Ci z mojej strony polecam wyrko, branie specyfikow, zmiane pozycji i kapiel (zawsze po kąpieli w ciepłej wodzie (oczywiście nie gorącej) czułam znaczącą różnicę. Jak nie pomoże to rzeczywiście lepiej wybrać się jeden raz więcej na ip niż mniej.

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • stere Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jeszcze wit K, ktora tutaj jest obowiazkowa od 8 dnia zycia dziecka. Termometr mam zwykly i taki na podczerwien. Wg poloznej obowiazkowy jest ten zwykly, najbardziej dokladny.
    Podpaski sie przydadza, na poczatku te grubsze, zwyklejsze, potem juz takie jak na mniej intensywny okres.

Lena... ja smoczek dostalam na pierwszej wizycie u poloznych i nie kupuje innego. Pierwszy syn dostal smoczek w szpitalu i zaraz po przybyciu do domy pozbylismy sie tego smoczka, nie byl nam potrzebny.
    Nie pamietam firmy tego pierwszego, teraz mam Avent....
    https://swiat-dziecka-24.pl/wczesniak/421-smoczek-uspokajajacy-avent-mini-0-2-m-cy.html

Dopiero jak pierwszy syn zaczal zabkowac to przydal sie smoczek z wypustkami Nuby ale tez tylko na chwile...

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka mi tez wczoraj przyszlo zamówienie z gemini. Ja oprócz tej listy co byla podana wczesniej zamówilam wkladki laktacyjne, sol fizjologiczna (do przemywania oczek) unimer baby, sol morska do noska jak aspirator nie da rady disnemar baby, witaminę d zamówilam z d-vitum kapsulki twist off, u mnie w szpitalu zaraz po urodzeniu podają w zastrzyku witaminę K i juz jej nie trzeb pozniej podawać. Zamówilam jeszcze profilaktycznie dicoflor w kroplach bo w zwyklej aptece drogi a gdziesz pisala jakas mamusia ze zawsze sie przydaje.aha jeszcze zamówilam gaziki jalowe aby przemywać pępuszek oceniseptem. Zamówilam pudelko 50 szt bo ponoc idzie tego dużo.

Nie zamawiałam termometru bo jeszcze nie wiem jaki jest dobry. Podacie swoje opinie?

• stere Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc
    Tutaj tez wit K podaja w kropelkach zaraz po urodzeniu ale od 8 dnia zycia trzeba podawac samodzielnie.
    Gaziki tez mam i to calkiem sporo bo i do pepka ale i do przemywania dziaselek po karmieniu.

• Ewelaa_♡ Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Wczoraj wieczór zaczął mi się brzuch stawiać tak co 5-10 min. Myślałam, że w nocy przejdzie jak odpoczne ale nic z tego. Pół nocy nie przespalam. Co chwilę twardnial i do tego takie wybuchy gorąca. I niestety dalej tak jest... niby nie mam innych dolegliwości ale martwi mnie to bardzo. Myślicie, żeby jechać to sprawdzić ?

uhghzc7.png

j7wag8u.png

9.02.2017 [*] aniołek ciąża obumarła w 10tc
  • lena198808 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry zaczynamy 36 tydzień :) jeszcze 2 tygodnie i ciąża donoszona czekam na ten dzień :) codziennie patrzę w kalendarz belly i odliczam :)

Ewelaa jeśli cos Cię niepokoi lepiej jechac sprawdzić. Pojedziesz przebadaja sprawdza czy jest wszystko dobrze a tak w domu będziesz sie wsłuchiwać w swój organizm, niepotrzebnie zamartwiać.

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela.... ja bym pojechala sprawdzic.... w czwartek polozna powiedziala mi, ze jasli zobacze krew kiedy sie podcieram, bede miala skurcze co 5 minut w ciagu jednej godziny to mam dzwonic i mowic... no i jesli cos mnie innego zaniepokoi, cos czego do tej pory nie doswiadczylam to zawsze mam dzwonic....

• KASIKK Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ile wasze maluchy ważyły w 31 tyg ciąży dokładnie 31+3 wczoraj wazyl 1800 bez groszy :)

c176900d96ca5acc9fc01211f7895690.png
  • Ewelaa_♡ Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba tak właśnie zrobię bo tylko dodatkowe stresy.
    Dzięki dziewczyny.

uhghzc7.png

j7wag8u.png

9.02.2017 [*] aniołek ciąża obumarła w 10tc
  • nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasikk a co martwisz sie ze maly? Moja córcia wczoraj tj. 32t4d wazyla 1994g wiec u Ciebie jest w normie :)

• nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela pewnie ze śmigaj sprawdzić. Będziesz spoojniejsza tak jak piszą dziewczyny :)

• KASIKK Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejka88 wrote:
    Kasikk a co martwisz sie ze maly? Moja córcia wczoraj tj. 32t4d wazyla 1994g wiec u Ciebie jest w normie :)
    No wlasnie tak ponyslalam ale nie wiem gin nic nie mowil

c176900d96ca5acc9fc01211f7895690.png
  • Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może wy mi doradzicie. W szpitalu czulam klucie w szyjce czasem. Po wyjściu czuje non stop. Generalnie gdy stoje i jak chodze to co kilka krokow. Czasem klucie jest delikatne a czasem ma moc. Dzis w nocy nie moglam spac do 4 nad ranem bo bolal mnie krzyz i na dodatek mialam skurcze. Nie bolaly mocno, ale czulam jakies dziwne rozpieranie w dole brzucha i co skurcz mialam to dodatkowo przechodził na krzyz i bolalo tu i tu. Myslalam ze cos sie zaczyna ale jednak nic. No i od rana czuje sie jak bomba. Brzuch wypukly, i co chwila skurcze. Co 3-4-5 min. Czasem czuje tylko ostre napięcie a czasem tak jak w nocy. Na dodatek przed chwila jak lezalam w lozku to poczulam dziwny bol jakby w szyjce. Nie klocie. Jakby mala miala tam glowe juz w kanale i nagle zaczela nia odwracać. I tak co chwilka z 4 razy. Nie jestem pewna czy to to czy cos innego, to tylko moje domysly. Moze wy wiecie o co chodzi, noze ktoras z was to miala i wie co to? I jak zauwazylyscie ze obnizyl wam sie brzuch? Widac to szczegolnie czy jak? I jeszcze pytanie do tych co juz rodziły. Jaki bol mialy skurcze porodowe? Zaczynaly bolec od razu,czy pierw zwykle twardnienia i z czadem dopiero bol? I czy umiecie go opisac, do czegos porownac,lub jaką mial sile? Dziekuje za wszystkie odpowiedzi,wiem ze troche wam tu napisalam

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • Wasp Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2017, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bol krzyzowy lub okresowy lrzy skurczach, tylko zaczyna sie od lekkiego bolu a konczy na mocnym. Z takimi skurczami uwazam poeinnas udac sie na ip.

Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2017, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megiii mój ginek przyjmuje mnie w szpitalu i jest tam ordynatorem. Teraz jak pójdę 11 stycznia to chyba wyznaczy datę a jak nie to sama się spytam.

ChudaRuda ja z Twojej listy jeszcze termometr muszę kupić no i jeszcze witamninkę jak piszą brzuszki.

OvuGrażyna i Ewella ja bym poszła na ktg.

Co do smoczka to kupiłam z Avent. Termometr planuję z Haxe czytałam opinie i podobno najlepszy.

Kasik moje baby w 32t1d waga 1737g

• Mayolin Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh, ja jeszcze nie mam niczego z aptecznej wyprawki. Przez grudzień się przeprowadzaliśmy, wykańczaliśmy mieszkanie przynajmniej w podstawowych kwestiach ;) i nie starczyło czasu. Po nowym roku muszę się zabrać za zamówienie, dobrze, że poruszyłyście ten temat, już robię listę :)

Wczoraj udało mi się złożyć regał z przewijakiem dla małej. Zaczynam już czuć presję czasu, w styczniu jej pokój musi być koniecznie zrobiony, bo jak przyjdzie położna środowiskowa, to nam dzieciaka odbiorą ;) :P

f2w3flw16652lysf.png
‹‹ 610 611 612 613 614 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: