X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • sunset06 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ten cytat;) miało być do Coccoliny;)

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • stere Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi juz zadnych badan nie zlecaja, nawet sami dla siebie chcemy zrobic USG bo tez przed porodem nie robia. Nie wiem ile maly teraz wazy. Polozne nie robia KTG wiec nie wiem czy sa jakies skurcze, nie wiem co z szyjka. Staram sie podejsc do tego normalnie bo co ma byc to bedzie ale jednak dobrze byloby wiedziec czy mi sie szyjka skraca czy sa jakies skurcze - wiedzialabym na czym stoje.

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raffaello gratulacje ! :)

My po KTG- żadnych objawów zbliżającego się porodu .. A z 1 cm rozwarciem chodzę już tydzień.. A ja już tak bardzo bym chciała żeby synuś się zdecydował na podróż do mamusi :(

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello gratulacje

Aprilia mi żyłki na piersiach nie powychodziły, na początku były większe teraz zmalały ale mleczko chyba jest od czasu do czasu wycieka kropelka

Ja jutro mam wizytkę spytam ginka czy jakieś wyniki powtórzyć.

Kruszynka szaleje ostro:) Ale też brzuszek twardnieje często, nie wiem czy to nie skurcze przepowiadając? Jutro sprawdzimy na ktg.

• Asasa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello gratulacje, zdrowia dla Was.

Też mam widoczne żyły na piersiach i brzuchu.
    A z badań to powtarzałam WR tylko, HBS robiłam dopiero teraz, no i GBS.

Dziś byłam na KTG i u mnie też cisza i spokój, wszystko pozamykane na cztery spusty ;-) także jakoś kiepsko widzę poród w terminie, bo zostało 1.5 tygodnia

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zazdroszcze Wam tej ciszy przed burzą. Tez bym jeszcze chciala byc z brzuszkiem :D

Moj wczesniaczek z 33tc klz9mg7yctlaon6z.png
    9wZYp2.png
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
  • ChudaRuda Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od którego tc macie robione Ktg?

Gameta , starania od 2012 r.
    Jagna <3

klz9df9h8ryk9xex.png[/url]
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChudaRuda wrote:

Ja od 34tc co tydzień, ale to z powodu cukrzycy ciazowej.

iv096iyenbdfaarq.png
  • marczolinio Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim szpitalu biorą ten wynik HBs,ale nie interesuje ich jakoś, kiedy w ciąży było robione. Ważne, żeby papierologia się zgadzala.

Stere ja to się właśnie zastanawiam, czy może w NL nie mają jednak lepszego podejścia, bo nie ma takiej paniki jak tutaj. W pierwszej ciąży nikt mi nie sprawdzal szyjki w ostatnich tygodniach, ktg miałam raptem raz i to tylko dlatego, bo się uparlam. USG i wizyty też dużo rzadziej. Tamta ciąża przebiegła mi dzięki temu jakoś bardziej na spokojnie. A teraz to zaś w drugą stronę. Im więcej badań tym większego mam stresa czy jest ok.

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marczolino.... mozliwe... wizyty co prawda mam teraz co tydzien ale tylko rozmowa o samopoczuciu, waga, tetno i posluchanie serduszka dziecka... maluszek jest glowa w dol wiec raczej juz sie nie odwroci ale nie wiem jaki jest duzy i troche sie tego boje... moj pierwszy syn wazyl 3450g a podobno drugi maluch jest zazwyczaj wiekszy... wolalabym rodzic naturalnie i bardzo boje cie cc...

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • calza Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do żył na piersiach, to ja mam ogromne żyły, chociaż biustu nigdy gigantycznego nie miałam. Ostatni miesiąc mam wrażenie, ze zmutowały i są jeszcze bardziej widoczne :/ wygląda to okropnie...

Z badań, które mam powtórzyć przed porodem to: morfologia, mocz, kiła, HCV Ab (przeciwciała), HBs Ag (antygen), glukoza z krwi na czczo.

GBS mam niestety dodatni, w szpitalu mi powiedzieli, że jak tylko wody zaczną odchodzić to pędem do szpitala, bo to bardzo duże zagrożenie dla dziecka (może dostać sepsy). Dopytywałam dwóch lekarzy czy mnie nie oszukali i obydwoje potwierdzili.

Czyli pamiętajcie - jeśli wody zaczną odchodzić, a wasz wynik GBS jest dodatni to do szpitala natychmiast!

Paula w którym tygodniu urodziłaś? Masz już takie duże maleństwo, a jesteś lutówką :O

mjvyi09k1yghelay.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula. wrote:
    Dziewczyny zazdroszcze Wam tej ciszy przed burzą. Tez bym jeszcze chciala byc z brzuszkiem :D

A ja Ci zazdroszczę mieć takie cudowności już przy sobie. :)

• Lilly123 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam żyły od wielu miesięcy ale w nie zmiennym stanie, piersi przed ciążą ciężko było nazwać piersiami, taki kompleks zawsze przez to miałam. Teraz trochę urosły, więc ciesze się z uczucia wypełnionego stanika. Dalej są małe, ale jednak COŚ tam jest <3
    Ja po wizycie, bez krążka. Te delikatne bóle okresowe, które mam to ponoć te rozwierające szyjkę, samo rozwarcie ma ledwo 1 cm, a ja czuje się momentami identycznie jakbym miała dostać okres. Teraz byle do przodu :)

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula czyli mówisz, że z dzieckiem na zewnątrz ciężej niż z dużym brzuchem? ;-) A tak w ogóle to mam pytanie Marysia śpi w łóżeczku czy z Tobą? W osobnym pokoju czy w waszej sypialni?

Co do ktg to mi w 36 tygodniu lekarz kazał się umówić na nie i kazali mi przyjść jak widać na pierwsze dopiero w 38 tyg. kolejne za tydzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 18:11

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 36 tygodnia mam KTG co tydzień :)

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• Megiiii Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChudaRuda wrote:

U mnie w przychodni po 30 tygodniu co wizytę i jakby się coś działo, to też można przyjść.

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • Wasp Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calza wrote:
    Co do żył na piersiach, to ja mam ogromne żyły, chociaż biustu nigdy gigantycznego nie miałam. Ostatni miesiąc mam wrażenie, ze zmutowały i są jeszcze bardziej widoczne :/ wygląda to okropnie...

Z badań, które mam powtórzyć przed porodem to: morfologia, mocz, kiła, HCV Ab (przeciwciała), HBs Ag (antygen), glukoza z krwi na czczo.

GBS mam niestety dodatni, w szpitalu mi powiedzieli, że jak tylko wody zaczną odchodzić to pędem do szpitala, bo to bardzo duże zagrożenie dla dziecka (może dostać sepsy). Dopytywałam dwóch lekarzy czy mnie nie oszukali i obydwoje potwierdzili.

Czyli pamiętajcie - jeśli wody zaczną odchodzić, a wasz wynik GBS jest dodatni to do szpitala natychmiast!

Paula w którym tygodniu urodziłaś? Masz już takie duże maleństwo, a jesteś lutówką :O
    A mnie lekarze mowia ze gbs jest troche przereklamowany i jedyne co dziecko moze dostac to zapalenia pluc...

Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calza wrote:
    Urodzilam w 33t4d

9wZYp2.png
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa wrote:
    Paula czyli mówisz, że z dzieckiem na zewnątrz ciężej niż z dużym brzuchem? ;-) A tak w ogóle to mam pytanie Marysia śpi w łóżeczku czy z Tobą? W osobnym pokoju czy w waszej sypialni?
    Moze nie ciezej z dzieckiem tylko nie zdazylam sie w pelni nacieszyc tym brzuszkiem i tymi kopniaczkami. Nawet nie doczekalam sie tych bolacych co kobiety pragna juz urodzic. Do tego bycie mama wczesniaka to nie lada wyzwanie. Pełne skierowań mnostwo kontroli. Jak na pierwsze dziecko troche to przeraza. Wydaje mi sie ze instynkt swietnie mi zadzialal bo balam sie ze bede miec dwie lewe rece ale czuje sie rzucona na gleboką wode. Ale najwazniejsze ze mala prawidlowo sie rozwija i robi duze postepy.
    Marysia spi w lozeczku szczerze to bawet boimy sie z nia spac zreszta w zaleceniach mamy ze szpitala ze zakaz spania z dzieckiem w lozku. Urodzila sie w zamartwicy mamy monitor oddechu wiec bezpieczniej jest jej w lozeczku. A urzedujemy w jednym pokoju tylko ze nasza sypialnia mala wiec spimy w pokoju ktory na wiosne bedziemy remontowac jako jej pokoj ;)

9wZYp2.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no tak, Marysia bardzo wcześnie zdecydowała się na wyjście, ale jesteście już w domu, więc to silna kobietka, zresztą jak widać po mamusi. :-)
    Ja to się cały czas zastanawiam jak to będzie z tym naszym spaniem, bo nie wyobrażam sobie tego, że mogłaby spać w swoim pokoiku, przynajmniej na początku, ale pewnie wszystko wyjdzie "w praniu"

nadziejka88 lubi tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
‹‹ 639 640 641 642 643 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ