X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Alstro38 Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozamonia wrote:
    Tak, ja mam clexane. Dziennie rano w brzuch. Mam już powoli dosyć, a gdzie tam koniec.
    Też słyszałam, że zazwyczaj podaje się je przez całą ciążę, więc długa droga przed nami ;)

Ja jestem na zastrzykach clexane i chyba do końca ciazy trzeba będzie brać. . .

• Elaa.1234 Przyjaciółka

Wysłany: 24 czerwca 2017, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dzisiaj na drugim usg ;) 10 dni temu długość zarodka : 3,7 mm a dzisiaj 10,23 mm ;) tylko nie dowiedziałam się z jaka prędkością biło serduszko a szkoda, bo chciałam sobie porównać ;) ale powiem Wam, ze wizyta prywatnie a na NFZ (w moim przypadku ) jest bez porównania ... dzisiaj lekarz nawet nie pokazał mi jak bije serduszko i w ogóle zero rozmowy co mi się nie spodobało, jedynie na wcześniejszym usg (prywatnie u innego lekarza) mogłam ujrzeć i się nacieszyć... ehh chyba czas wybrać lepszego ginekologa do prowadzenia ciąży, już nie koniecznie na fundusz ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2017, 18:20

kolka, Talla lubią tę wiadomość

1t69dfh.png
  • martaw Przyjaciółka

Wysłany: 24 czerwca 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez dzis po wizycie fasolka prawie ma centymetr i bije serduszko ufff...od razu mi lepiej
    A zapomniałabym termin na 04.02 ale cc będzie tydzień lub dwa przed terminem wiec będę styczniówką ale i tak zostaje z wami :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2017, 19:10

kolka lubi tę wiadomość

• rosann Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Ja dzisiaj, po 3 dniach, się troszkę "odetkałam" i byłam w stanie zjeść cokolwiek. Cieszę się bo już trochę głodem przymierałam :)
    A tak poza tym to nadal wszystko bez zmian, poza mega zmęczeniem objawów brak.
    Życzę Wam udanego wieczoru :) No i witam nowe mamusie <3

Talla lubi tę wiadomość

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaa1234, ja prowadzę ciążę prywatnie i tak zamierzam do końca :-) Miałam już 3 wizyty. Na każdej usg, pokazanie wszystkiego, wytłumaczenie. Dostałam numer telefonu i ogólnie czuję się zaaopiekowana. A to chyba najważniejsze teraz dla nas ;-)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaa.1234 wrote:
    Byłam dzisiaj na drugim usg ;) 10 dni temu długość zarodka : 3,7 mm a dzisiaj 10,23 mm ;) tylko nie dowiedziałam się z jaka prędkością biło serduszko a szkoda, bo chciałam sobie porównać ;) ale powiem Wam, ze wizyta prywatnie a na NFZ (w moim przypadku ) jest bez porównania ... dzisiaj lekarz nawet nie pokazał mi jak bije serduszko i w ogóle zero rozmowy co mi się nie spodobało, jedynie na wcześniejszym usg (prywatnie u innego lekarza) mogłam ujrzeć i się nacieszyć... ehh chyba czas wybrać lepszego ginekologa do prowadzenia ciąży, już nie koniecznie na fundusz ..
    Czy ty nie mylisz czasem wielkości pęcherzyka ciążowe z wielkością płodu?
    Ja jutro zaczynam 9 tydzień a fasolka ma 1,5 cm i wg lekarki jest to książkowa wielkość.
    Na tak duży zarodek powinnaś być wyżej w ciąży.
    Nie czepiam się, Tylko jestem strasznie zaskoczona wielkością twojej fasolki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2017, 19:48

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • rosann Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szwesta80 wrote:
    Czy ty nie mylisz czasem wielkości pęcherzyka ciążowe z wielkością płodu?
    Ja jutro zaczynam 9 tydzień a fasolka ma 1,5 cm i wg lekarki jest to książkowa wielkość.
    Na tak duży zarodek powinnaś być wyżej w ciąży.
    Nie czepiam się, Tylko jestem strasznie zaskoczona wielkością twojej fasolki.

Przecież 10,23 mm to 1,23 cm :)

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boziu a ja cały czas czytałam ten wpis i poprzedni w cm i dlatego sie dziwię. Chociaż dzisiaj zaczęłam sałatkę robić i jak wariatka patrzyłam na miskę bo zapomniałam co dalej mam dodać.
    Sorki za sytuację.

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
  • KacperekiOliwka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka wrote:
    Orientowalas sie co z drugim macierzynskim w takiej sytuacji?
    Jeszcze nic niewiem.. tylko że ja po 8 latach pracy zostałam zmuszona do zwolnienia z pracy powód bo chciałam przedłużyć urlop wychowawczy tzn chciałam bezpłatny na synka bo miał jedną na nerke troszkę słabszą i były z tym problemy a nie mogłam wrucić ze względu na sytem pracy męża i potem dowiedzałam się o ciąży z córcią i koleżanka powiedziła mi ze jest coś takiego jak macierzyński dla bezrobotnej mamy a teraz niewiem co.. pewnie bym na szybkiego szukała jakiegoś zatrudnienia gdyby córcia była starsza ale mąż jako kierowca i tak często długie ma kursy więc i tak niemiałby kto pilnować dzieci... a bywało że i trzyygonie jezdził .. a Ty jeśli masz zatrudnienie to najlepiej dopytaj się kogoś zaufanego bo mój zakład pracy okazał się być naprawdę niewporządku ale nic no każdy potrzebuje mobilnegoo pracownika...

Anieńka lubi tę wiadomość

1 szczescie 7 lat
    2 szczescie 2 latka
    3 szczescie Wanessa 1 rok
    odmawiajmy modlitwe do sw. Rity
  • KacperekiOliwka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anne92 wrote:
    Elaa1234, ja prowadzę ciążę prywatnie i tak zamierzam do końca :-) Miałam już 3 wizyty. Na każdej usg, pokazanie wszystkiego, wytłumaczenie. Dostałam numer telefonu i ogólnie czuję się zaaopiekowana. A to chyba najważniejsze teraz dla nas ;-)
    zgadzam się z Tobą choć wiem że nie każdego stać.. najważniejsze dla Nas i dzieci pod sercem..

1 szczescie 7 lat
    2 szczescie 2 latka
    3 szczescie Wanessa 1 rok
    odmawiajmy modlitwe do sw. Rity
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula ja też przyjmuje Clexane. Mam cały brzuch w siniakach i jakieś zrosty (guzy) pod skórą mi się porobiły. Dziś jak robiłam zastrzyk to nie mogłam się wbić i musiałam zrobić w innym miejscu.

W ciąży z córcia tez miałam te zastrzyki. PPrzyjmowałam je przez całą ciążę i o ile dobrze pamiętam to chyba jeszcze przez 2 tygodnie po porodzie. Mam wrażenie ze wtedy lepiej znosilam te zastrzyki. W szpitalu to wolałam sama sobie robić bo lepiej sobie robiłam niż pielęgniarki ;-)

Paula. lubi tę wiadomość

[*] 11.04.2014 [*] 28.08.2014 - Moje małe Aniołeczki
    13.08.2015 8:40 - Natalka <3 3500g 55cm <3

3jgxskjohz999gbw.png
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie refundowany Clexane?

3jgxskjohz999gbw.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które bierzecie Clexane, szczególnie Ty Aga89, bo piszesz o tych guzach pod skórą - mój mąż ze względu na zakrzepicę żył głębokich musiał stosować clexane dość długo. Z początku, przez bardzo długi okres czasu, robił sobie zastrzyki w brzuch, ale jeden z ostatnich lekarzy mu to odradził - powiedział, że na brzuchu czesto robią się takie guzki właśnie i że to jest skumulowany lek, który się nie wchłania. Zasugerował, żeby mąż robił sobie zastrzyk w ramię.

Ja się w sumie nie znam. Wiem, że ogólną praktyką są zastrzyki w brzuch, u męża tylko jeden lekarz zasugerował, że nie jest to najlepsze wyjście. Może dla pewności
    porozmawiajcie ze swoimi lekarzami o opcji robienia zastrzyków w inną część ciała? Szczególnie, że jak ciąża będzie większa, to obawiałabym się kłucia w brzuch.

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmi, nie słyszałam o tym. Dobrze ze napisałaś na następnej wizycie pogadam z lekarka. W ciąży z córką żadnych guzów nie miałam a robiłam sobie zastrzyki w brzuch przez całą ciążę. Teraz coś jest nie tak i w takim razie napewno skonsultuje to :-)

3jgxskjohz999gbw.png
  • jomi81 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2017, 03:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety mam clexane nierefundowany. Do tego biorę progesteron w formie żelu crinone (na lutkę mam uczulenie) i kilka innych leków. Miesięcznie na same leki wydaję 1000 zł :/

Olga 05.01.2013
    IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka :)
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2017, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma to jak pobudka z rana na siku i odkrycie zimna na ustach. Do tego jesteśmy u teściów na wsi a ja nic ze sobą na zimno nie mam :(. A tyle miesięcy miałam spokój.

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
  • Maaagy Znajoma

Wysłany: 25 czerwca 2017, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zauważyłam ze druga ciąża jest zupełnie inna, dni mi lecą i każda chwile muszę poświęcać córce i nie skupiam sie tylko na ciąży jak to robiłam w ciąży z córcia. Nie wczuwam sie czy coś mnie boli, nosze córkę ( ponad 10kg) bo nie mam wyjścia. W pierwszej ciąży nic nie podnosiłam i strasznie uważałam . Teraz nie mam czasu aż tak o siebie dbac :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2017, 09:44

f2w3gox1au48jxjj.png
    ex2b9vvj4kyjlto9.png
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:
    A macie refundowany Clexane?
    Ja mam refundowany.
    Pisalyscie dziewczyny wczesniej o bolach krzyza. Mnie boli czesto kregoslup miedzy łopatkami. Nie wiem czym to jest spowodowane. Ogolnie ostatnio troche mdlosci ustaly. Tzn mam jeszcze ale juz mniejsze niz na poczatku. Piersi nabrzmiale i dalej troche bolace w dotyku, a co do lenia to mam niesamowitego. Ogolnie juz sie nie moge doczekac wizyty w srode bo jak te mdlosci troche ustapily to oczywiscie lęk i niepokój, ale pocieszam się tym, że nie mam plamień ani zadnych boli brzucha ni skurczy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2017, 09:10

Moj wczesniaczek z 33tc klz9mg7yctlaon6z.png
    9wZYp2.png
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2017, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papierówka wrote:
    Czy wiadomo dziewczyny co z Inffinito, założycielką tego tematu? Przepadła jak kamień w wodę :( Fajnie by było uaktualnić pierwszą stronę a niestety chyba żadna z nas aktualnie się udzielająca nie pisała tu wtedy jeszcze :)
    Z tego co mi sie wydaje to założycielka chyba z forum jako z belly czy ovu nie zniknęła. Tylko od nas jakoś odeszła...

Moj wczesniaczek z 33tc klz9mg7yctlaon6z.png
    9wZYp2.png
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
  • gruzinowa dama Przyjaciółka

Wysłany: 25 czerwca 2017, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szwesta na zimno pasta do zębów.... ja się tak u siebie pozbyłam:)

w4sqskjorqst8ec8.png
‹‹ 78 79 80 81 82 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ