Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • kozamonia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    innamorata88 wrote:
    I jak? Będziesz dreptać w ciąży do Cygal? :) Mówiła gdzie przyjmuje poza Invimedem? Coś o drugiej pacjentce panikarze wspominała? :D
    Szczerze to z wrażenia się nie zapytałam : D ale jak będę na następnej wizycie to o wszystko ją wypytam, bo już będziemy pisać kartę ciąży.
    Taak mówiła, że pytałaś ją o mnie :D

innamorata88 lubi tę wiadomość

YLkvp1.png
    29.01.18 - Joasia 2630 g <3
    05/06.17 - IMSI + crio
  • Astoria Koleżanka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiarzyna wrote:
    A z Krakowa któraś ciężarówka jest ? :-)

ja jestem z okolic :)

kasiarzyna lubi tę wiadomość

f2w33e3kgvscne78.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilka1984 wrote:
    Dziewczyny, sorry za pytanie ale jaki macie kolor śluzu? Ja do tej pory mialam lekko bialo/zolte a dzisiaj widze zolte uplawy. Niby w internecie pisza ze moga byc biale czy zolte i wszystko jest ok ale sama nie wiem. Wizyte mam dopiero 17 lipca.

Lilka, ja poszłam do gina, gdy mój śluz zrobił się tak dziwnie żółty i okazało się, że załapałam jakiegoś grzybka. Podobno ciąża bardzo im sprzyja ze względu na podniesione ph w pochwie. To częste i na szczęście nie jest to nic poważnego.
    Moze obserwuj, czy nic Cię nie swędzi lub noe piecze np przy oddawaniu moczu i w razie czrgo leć do gina. Nie zaszkodzi dmuchać na zimne ;)

Mnie co prawda nic nie swędziało, a zapach się nie zmienił, ale poszłam do lekarza dla świętego spokoju, bo i przed ciążą sie sporo nachodziłam z powodu nawracających infekcji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 11:57

lilka1984 lubi tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie38 wrote:
    kochane, a może te z Was które są z Warszawy mogą mi kogoś polecić?

Ja z całego serca polecam Ci Boramed KEN. Dlugo szukałam idealnego lekarza i w zeszlym roku trafiłam do dr Małgosi Figat. Na pewno już nie zmienię jej na nikogo innego :)
    W tej samej przychodni przyjmuje też dr Smoter i też bardzo polecam.

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • Rafaello Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PRINCESKAWACH wrote:
    dzisiaj moja kolej na wizytę... denerwuję się. Dodatkowo w poniedziałek zrobiłam hcg (27662,6 mlU/ml) i dzisiaj powtórzyłam więc dodatkowy stres. Przez ostatni tydzień zastanawiałam się o co chcę zapytać lekarza i o jakich dolegliwościach mu opowiedzieć a teraz normalnie paraliż. Dla mnie to też czas, w którym przestawały się rozwijać ciąże w zeszłym roku, więc przygotowuję się na wszystko.
    Rafaello...trzymam kciuki. Ja czekam do 12.

Trzymam kciuki, daj znać jak wizyta:)

• marmi Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Astoria wrote:
    Angie38 u mnie też gin powiedział, że bardzo wczesna ciąża, serduszko było widać ale nie mierzył.

dziewczyny, a czy któraś z Was chodzi po górach? Ja lubię i nie chciałabym przestawać, oczywiście nie mówię o wchodzeniu na Rysy ale o jakichś dolinkach, tylko żeby wybrać jakąś fajną trasę to +/- 20 km i nie wiem czy to nie za dużo. Z roweru już zrezygnowałam, mieszkam na wsi więc nie ma u mnie zajęć dla ciężarnych typu joga.
    A problem mam taki, że mam nadwagę, kilka miesięcy temu zaczęłam dietę i schudłam już 9 kg no ale z tej diety raczej muszę zrezygnować (zero ziemniaków, czerwonego mięsa, ryżu, makaronów, no wiecie) i w ogóle nie wiem co dalej ze sobą zrobić :(

Astoria, myślę, że jakoś szczególnie diety zmieniać nie musisz. Ja też mam nadwagę i od poczatku ciąży chudnę, z czego akurat się cieszę.
    Moja ginekolog powiedziała, że jak nie mam ochoty czy apetytu, to nie muszę jeść, organizm sobie poradzi. Ale sporo tez czytałam o odżywianiu w ciąży i bardzo polecana jest dieta cukrzycowa. Jest obowiązkowa w przypadku cukrzycy ciążowej, ale ogólnie jest też polecana jako zdrowy sposób odżywiania w ciąży.
    Jak wpiszesz w google dieta cukrzycowa w ciąży, to na pewno wyskoczy Ci mnóstwo wyników.

Co do chodzenia, to chyba zależy jak często i na jak długie dystanse chodziłaś przed ciążą. Chociaż ja bym się obawiała bardzo długich spacerów, dziewczyny na naszym forum miewały po nich plamienia. Jakoś tak mi to zostało w pamięci i ja planuję owszem spacerować, ale z rozsądkiem, tak żeby się nie przemęczać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 12:07

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • Lupusowa Przyjaciółka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sie stresuje bo zrobilam przed chwila dwa testy i druga kreska bladsza niz dwa dni temu . Wizyta jutro , strasznie sie denerwuje ze wszystko sie zatrzymalo ...

2nn33e3kujjf71kc.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętaj Lupusowa, że znaczenie ma to, czy są to testy tej samej firmy i przede wszysykim stopień rozcieńczenia moczu, dlatego zaleca się robić testy rano.

Spokojnie, mam nadzieję, że wszystko jest w porządku i jutro lekarz Cię uspokoi :)

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • TrzeciMotylek Koleżanka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lupusowa - może inny test masz? innej firmy?

Powiedzcie mi - może jest tu jakaś księgowa czy ktoś kto się zna na zusie. Jakie koszty ma pracodawca kiedy pracownik idzie na L4 na ciąże. Czy po pierwszy miesiącu zus całkiem przejmuje pracownika i pracodawca nie ma już ŻADNYCH opłat związanych z ciężarną??

• kozamonia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TrzeciMotylek wrote:

Powiedzcie mi - może jest tu jakaś księgowa czy ktoś kto się zna na zusie. Jakie koszty ma pracodawca kiedy pracownik idzie na L4 na ciąże. Czy po pierwszy miesiącu zus całkiem przejmuje pracownika i pracodawca nie ma już ŻADNYCH opłat związanych z ciężarną??
    Z tego co wiem to pracodawca ponosi koszty tylko przez 33 pierwsze dni L4, później w całości przechodzi to na ZUS. Ale warto też informacje jeszcze potwierdzić.

YLkvp1.png
    05/06.17 - IMSI + crio
  • Lupusowa Przyjaciółka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tej samej firmy testy... nie robilam z porannego zadnego testu , wszystkie z popoludnia. Mam jeszcze cien nadziei ze ciaza moze jest starsza , to i beta zaczyna spadac , ale nie wiem , jutro sie wszystko okaze .
    Poki Co mdlosci sa ..

2nn33e3kujjf71kc.png
  • Katowiczanka Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, pracodawca nie ponosi kosztów po miesiącu l4.

Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
    Córcia 12.2010 <3
    h44e90bvwvskzf25.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lupusowa, nawet jeśli testy z południa, to i tak na pewno nie piłaś dokładnie tyle samo, tego sanego, inne rzeczy jadłaś, wiec inaczej wodę zbierasz.
    Musisz być dobrej myśli Kochana :*

Lupusowa lubi tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • Rafaello Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TrzeciMotylek wrote:

Pracodawca płaci pierwsze 33 dni, później już wszystko przejmuje ZUS. Pracodawca nie ma już żadnych opłat związanych z pracownikiem.

• Katowiczanka Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba że coś funduje firma np opieke medyczną, ubezpieczenie grupowe, karnet sportowy, to te składki dalej płaci pracodawca i ma w kosztach przy danym pracowniku.

Córcia 12.2010 <3
    h44e90bvwvskzf25.png
  • Katowiczanka Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie wszystkie się wpisały na listę lutówek, więc zgaduje po niedawnych postach, że jednak jest więcej osób ze Śląska? a nie tyko dwie:)
    Motylkova tak? Innamorata? Czy ktoś jeszcze?
    Taki Śląsk duży, mialam nadzieję, że więcej osób tu poznam z okolicy :D

Córcia 12.2010 <3
    h44e90bvwvskzf25.png
  • kozamonia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katowiczanka wrote:
    Chyba że coś funduje firma np opieke medyczną, ubezpieczenie grupowe, karnet sportowy, to te składki dalej płaci pracodawca i ma w kosztach przy danym pracowniku.
    Ostatnio się nad tym zastanawiałam, jak to jest z ubezpieczeniem grupowym. Dzięki za informację ;)

YLkvp1.png
    05/06.17 - IMSI + crio
  • kozamonia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katowiczanka, ja też jestem ze Śląska ;)

Edit.
    Wpisywałam się na listę, ale może nie zauważyłaś ;) chyba że któraś mnie niechcący usunęła :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 12:31

YLkvp1.png
    05/06.17 - IMSI + crio
  • Katowiczanka Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie Ciebie ujęłam pisząc, że tylko dwie :)

Choc teraz patrzę, że nie dojrzałam Jastrzebia Zdroju i Jaworzna ups przepraszam:) pozdrawiam Dziewczyny :)
    ciąża na oczy mi poszła chyba

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 12:36

kozamonia lubi tę wiadomość

Córcia 12.2010 <3
    h44e90bvwvskzf25.png
  • TrzeciMotylek Koleżanka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, tak mi się zawsze wydawało, ale nigdzie nie miałam tego potwierdzonego.
    Ja też śląsk :)

‹‹ 97 98 99 100 101 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ