Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak najdłużej w nosidełku dzieci niech jeżdżą bo to po prostu wygodne też dla nas kiedy zaśnie w nim i możemy zabrać w dowolne miejsce. Póki główka nie wystaje górą czy te normy wagowe nie są przekroczone to jest ok... moja córa do ok roczku jeździła. 10 lat temu mało kto woził tyłem do kierunku jazdy starsze dzieci, nie było to tak popularne a taki właśnie fotelik wtedy zakupiłam - 9-18kg (teraz są foteliki do 25kg produkowane, gdzie mozna tyłem wozić i bez problemów można je zakupić).. jest to bardzo ważne by jak najdłużej dzieci były wożone tyłem, mogą mieć zgięte nogi, to niczemu nie przeszkadza a kręgi szyjne w przypadku zderzenia czołowego chronione -wszystko znajdziecie nt fotelików na stronie (które sa najbezpieczniejsze-firma robi crach testy) : https://fotelik.info/
Im mniejszy zakres wagowy tym lepiej foteliki dopasowane do dziecka. Podpisuję sie pod tym co Pau.Em napisała... od urodzenia dziecko powinno mieć trzy foteliki w sumie (0-10 lub 0-13kg, 9-18kg ewent. 9-25kg i 15-36kg) i jeździć do górnego zakresu wagowego.
p.s. Britax robi dobre foteliki tyłem do kierunku jazdyW ostatnim zakresie wagowym 15-36 polecam Monterey - niedrogie i porządne, a przede wszystkim bezpieczne (i dzieci mogą nim jeżdzic do 54kg tak naprawdę.. moja Weronika jeździ a waży ok 40kg).
Szczegóły: https://sklep.fotelik.info/diono-monterey-2.html?utm_source=testy&utm_medium=gdziekupic&utm_campaign=top25&utm_term=15-36
Barnosia jeszcze chwile tak będzie z tym karmieniem, a potem już będą inne bardziej interesujące zajęcia... i będziemy się żalić, że dziecko nie chce jeść, nie ma czasu itp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 11:49
Mila_85 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySymbolica dokładnie. Ja wozilam corkew Joie stages tylem on jest do 18 kg. Był problem z ciągłym przekładaniem fotelika (corke wozi mąż do przedszkola, a odbierają dziadkowie), poza tym bałam się zostawiać jednak fotelik w przedszkolu w korytarzu. Więc mąż stwierdził, że jedzie po Axkida Move albo jakiegoś Britaxa, bo "Minikid to nie nasz budżet.". Oczywiście wrócił z minikidem i słowami "oj wiesz, łatwiej się montuje, łatwiej zapina pasy, automatycznie regulowany zaglowek"
Ostatnio słyszałam o wypadku matki i 2 dzieci. Jedno dziecko 5 lat na poddupniku(!!!!!!!), drugie kilkumiesieczne w jakimś nosidle. Tylko matka przeżyła. Wypowiadał się ekspert jakiś biegly czy ktoś tam, Że 5letnie dziecko miało szansę, gdyby jechalo w foteliku z zaglowkiem,bo jego głowy nic nie ochronilo. Zresztą poddupnik to chyba wynalazl ktoś kto prowadzi zakład pogrzebowy. Żeby świadomie sprzedawać takie coś to trzeba mieć nierowno pod kopułą. Kupowanie tego wynika pewnie z niewiedzy...symbolica, Mila_85 lubią tę wiadomość
-
Pau.em wczoraj o tym czytałam i dla mnie to masakra
kto w ogóle dopuszcza poddupniki do sprzedaży
mój starszak na codzień jeździ tyłem w britax max way ale awaryjnie u mamy jest britax evolva przodem i jak pierwszy raz jechał i zobaczył samochód nadjeżdzający z naprzeciwka popłakał się prawie i krzyczał że bam 🙈
-
Byliśmy u lekarza. Raz dziennie cebion 3 krople, 2 razy dziennie smarować aromactiv. Do tego czopki na noc. I ja mam sie kurować bo mnie tez rozbiera.
Lutyska lubi tę wiadomość
04.2013 - Początek starań (5cs z clo)
2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
Czekamy co los przyniesie...
Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml
21.06 - Serduszko pięknie bije
04.02.2019 Jest Blanka
-
nick nieaktualnyCo do ślinienia się.
Często rodzice w tym samym czasie, gdy następuje zmiana częstotliwości kupki, zauważają z niepokojem, że dziecko zaczyna się obficie ślinić. Wydaje im się, że niemowlę już ząbkuje. Tymczasem to właśnie skutek dojrzewania systemu trawiennego, którego elementem są także ślinianki. Problem pojawia się, gdy dziecko wyraźnie cierpi, ma twarde kupki lub napięty brzuszek. Wówczas niezbędna jest wizyta u lekarza, który pomoże w ustaleniu przyczyny dolegliwości.
Moj już trzeci dzień nie robił kupki, a jego pierdy sa juz zapachwe.
A o fotelik pytalam sie, bo juz nie chcialam inwestowac w coś co bedzie krotko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 20:00
Jonesey, Papapatka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzieki Mamunia za info o slinieniu:) w sumie to zeby odrzucalam bo u nas slinienie przyszlo a ulewa za to mniej.także cos za cos. A kupka dzis tylko 1 byla.zastanawiam sie kiedy bedzie ubaw po pachy
Pau.Em tez sie zgadzam ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego a fotelik 0-36 to jakas porazka chyba,a najlepiej pozniej sie go rozklada i jest poddupnik? Szwagierka uwaza ze to jest najlepsze cudo bo i to najlepiej używany od kogos bo po co kasy tyle wydawac.a mi tak tego malego dziecka zawsze szkoda bylo jak zasnela i glowa jej latala...eh niektórym nie da się przemowic ze bezpieczenstwo jest wazniejsze... -
nick nieaktualny
-
Hej,
Wybaczcie za tak długie milczenie, ale u nas dużo się dzieje i niestety niekoniecznie dobrego.
Od urodzenia mała ma problemy ze zdrowiem. Najpierw się okazało, że była skierowana twarzą podczas porodu i rezultatem tego są dwa naczyniaki na buźce. Ponoć najprawdopodobniej znikną do 2rż - mam nadzieje...
Później byliśmy dłużej w szpitalu bo przez to, że na końcówce ciąży byłam chora - mała tez się zaraziła i crp było wysokie.
Od początku mieliśmy problemy z karmieniem, nie tyle z łapaniem piersi co całymi dniami mała się prężyła i płakała potwornie. W szpitalu zwalali to na to, że źle przystawiam i ma wzdęcia. Jednak karmiąc wcześniej prawie 2 lata nie dawało mi to spokoju. Wszystko się nasilało. Byłam u osteopaty (nie wierze w takie cuda, ale tonący brzytwy się chwyta i z polecenia poszliśmy) nie przyniosło większych rezultatów. Wezwałam naszą pediatrę prv do domu. Zbadała i powiedziała, że mała ma bardzo wzmożoną perystaltykę jelit, do tego cały wywiad plus objawy sugerują na alergię. Zleciła badania kału, moczu itp. Z kupki wyszło, że to alergia i teraz będziemy robić badania genetyczne na nietolerancje. Bylam na diecie bezmlecznej, jaj i pomidorów ponad 2 tyg. Nic się nie poprawiło, mała cierpiała, załawiała się samym śluzem i krwią. Niestety, konsultując z 3 pediatrami wszyscy zalecili nutramigen i rezygnacje z kp. Chociaż na pewien czas. Ja ściągam mleko i mrożę z nadzieją, że mała z tego wyrośnie i będę mogła wrócić do karmienia. Póki co jesteśmy 3dni na nutramigenie i widze dużą poprawę. Ale bajowo być nie może i młoda dostała silny katarbyliśmy u lekarza i dziś idziemy do szpitala na rtg, żeby zobaczyć czy na płuca nie zeszło
Jestem wrakiem człowieka. Stres, stres i stres i nic więcej.
Podczytuje Was czasami, może jak u nas się poprawi to nadrobię zaległości. Buziaki dla Waszych pociechWiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2019, 09:44
-
Boże Straciatella co za masa nieszczęść na Was spadła
mam nadzieję że rtg nic nie wykaże ale dobrze że jedziesz sprawdzić. My przez chorobę w weekend trochę za późno zdiagnozowaliśmy zapalenie płuc i kwitneliśmy 10dni w szpitalu. Na sali leżał z nami chłopiec z naczyniakami na powiekach i każdy lekarz mówił to samo- znikną przed 2 urodzinami więc bądź dobrej myśli! Co do alergii to niestety nie masz na to wpływu
ale dobrze że mała już lepiej i oby już tak zostało.
Dużo siły kochana wierzę że to wszystko niedługo się skończy!Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2019, 08:03
-
jeju Straciatella jakbym czytała o naszych ploblemach z brzuszkiem tylko że my wytrzymalismy 6 tygodni wczoraj mały zrobił chyba z 10 kupek takich śluzowych przed wczoraj wyladowalismy na sor bo on plakal caly dzien pediatra nas nastraszl ze moze cos z ta przepuklina sie dzieje, od wczoraj też jesteśmy na nutramigenie mały śpi od 15 aby budzi się na jedzenie nieem jeszcze czy to kwestia tego że te jelita się oczyscilu a później będzie znowu to samo czy też jest problem z moim mlekiem czas pokaże..
a jakie badania z kału robiliście że potwierdziło to alergie? -
nick nieaktualnyMamunia, to zależy wszystko od dziecka na jak długo starczy fotelik. Ja kupiłam Joie jak młoda miała 10 miesięcy i z fotelika korzysta do dziś, a ma 3.5 roku, fotelik do 18kg. Kacper będzie miał fotelik do 25 kg bo on jest duży, większy niż Kornelia -on ma 5.5 kg i 60 cm, ma 2 miesiące. Tyle to moja Kornelia miała na 4 miesiące. A w fotelik zawsze warto inwestować, bo to jest inwestycja w bezpieczeństwo dziecka.
Straciatella o Boże... bardzo współczuję... moja córeczka miała naczyniaki z tylu głowy i na twarzy na środku czoła. Dopiero zaczęły znikać. Choroby i szpitala bardzo współczuję,ile się nameczylas i stresowalas Boże współczuję trzymaj się dzielna kobieto:* -
nick nieaktualny
-
Straciatellaa współczuję...😥
Przede wszystkim dużo zdrówka dla córeczki i siły dla Ciebie chciaż i tak dla mnie jesteś bohaterką! 😘 Najważniejsze że widzisz poprawę po zrezygnowaniu z piersi ale trzymam kciuki żebys mogła dalej karmić i wykorzystać zamrożone zapasy
Koniecznie daj znać jak wyjdzie rtg, wierzę że wszytko będzie dobrze! 😘
Pau.em u nas też dziś rekord snu bo aż 4 godziny!😊😊
Co prawda z małą pobudką ale wystarczyło że wzięłam Helenkę do naszego łóżka i w sekundzie zasnęła więc zrobiłam to prawie śpiąc i tym samym też spałam 4 godziny nie pamiętam odkąd😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2019, 08:53
Pau.Em lubi tę wiadomość
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
nick nieaktualnyStraciatella dziekuje że znalazłaś czas i sie odezwlalaś.
Pamietaj po burzy zawsze wychodzi słonće, dla mnie takie mamy jak Ty sa nieicenione!. ❤❤❤
Pauem moj majac dwa miesiace ma juz 61 cm i wazy prawie 6 kg. A był taki malutki jak sie urodził. Ja wole bardziej zabudowane foteliki, a nosidełko mało co je spełnia... przynajmniej w moim odczuciu.Pau.Em lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja mam maxi cosi pebble. Chłopcy jeździli do 1,5 roku później kupilam be safe izi kid x2 młodszy synek nim teraz jeździ starszy jeździ juz przodem w maxi cosi tobi. Zanim kupilam foteliki czytałam opinie i crash testy. Oczywiście musiałam dopasować foteliki do auta, dlatego najstarszy synek jeździ przodem.
Straciatellaa współczuje problemów. U nas tez choroby nie dawno opuściły. Ja po zapaleniu oskrzeli jeszcze odkrztuszam flegme. A to minęły 2 miesiące. Masakra te choroby w tym sezonie.