Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMy dostaliśmy skierowanie na RTG bo Kacper miał kaszel. Najpierw przez tydzień robiliśmy co drugi dziś morfologie i crp,później właśnie RTG bo kaszlal okropnie. U nas nic nie wyszło w RTG, a kaszel przeszedł. Teraz też czasem zakaszle, też bardzo się boję, Ale zawsze jeżdżę sprawdzać.
-
bumbum wrote:Podpinam się pod pytanie. Bo skoro osłuchowo było ok to na jakiej podstawie dostalyscie skierowanie na crp i RTG?
-
Nam już wszystko odpuszcza.i katarek i skok. Mała już lepiej i dłużej śpi jak wcześniej A nie pobudki co 1-2 h. Ale nadal tylko z nami. Może i to się unormuje. To była ciężkie 2 tyg.
Ewelcia85 lubi tę wiadomość
04.2013 - Początek starań (5cs z clo)
2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
Czekamy co los przyniesie...
Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml
21.06 - Serduszko pięknie bije
04.02.2019 Jest Blanka
-
Kurczę dziewczyny, teraz się boje że nie ropoznam choroby. Franek odkaszlnie może raz dziennie. I 2-3 razy kichnie. Ale w sumie od urodzenia tak robi. E w tych sprawach jestem zielona
Za to muszę pochwalic spanie synka. Poszedł spać ok 21 I zaliczył tylko jedna pobudkę o 3.30. I nadal spi. Aż nie wiem co z sobą zrobić. Taka jestem wyspana:p
Monisia, moja siostra na zatwardzenie piła kompot z jabłek. Ale to w orzy9adku gdy karnisze piersią.
U nas pomaga rozbranie do golasa nozek.wtedy sobie macha nimi I dupke podnosi do góry. I wtedy mu najłatwiej zrobić.
Pewnie leżenie na brzuszku też masuje jelitka I może coś z działać. Na baki na pewno.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 06:53
-
Skoro crp jest niskie, a rozmaz krwi (najlepiej ręczny!)nie wskazuje na zakażenie bakteryjne, a wirusowe to po co antybiotyk? My właśnie uporaliśmy się z obustronnym zapaleniem płuc (stwierdzonym na USG, a nie tym nieszczęsnym RTG) i nie wzięliśmy ani grama antybiotyku. U takich dzieci podstawą jest zrobić wymaz z gardła głębokiego na wirusa RS. Bo to najczęściej on jest przyczyną zapalenia oskrzelików i dalej płuc... My dostalibyśmy antybiotyk dopiero wtedy gdyby pojawiła się wysoką gorączka. W wielu szpitalach przy zapaleniu na wejściu robi się taki wymaz i dopiero z jego wynikiem dobiera leczenie... Powiem Wam , że bardzo dziwnie do tych kwestii niektórzy lekarze podchodzą...po co takiemu maluchowi pchać antybiotyk niepotrzebnie? I to jeszcze doustnie?
Zdrówka dla Wassytkich życzę!
Mamunia Kochana co się stało, że uciekłaś? Wszystko w porządku?????
Księżniczka 2014
Królewicz 2009
21.03.2006 [*] 13tc -
Straciatellaa wrote:Kurcze z tymi doustnymi antybiotykami u takich maluchow to ja sceptycznie jestem nastawiona
Zdrowka Artemida!
My dzis do kontroli
Ja też. Konsultowalam u pediatrow; kazali podawać. Dajemy jej probiotyk.
Dziś w nocy pokaslywala już więcej - tak z 5-6 razy. U nas to był jedyny objaw+ fakt że mąż od weekendu jest chory. Mimo braku ewidentne choroby chciałam się upewnić że mała nic nie złapała. -
Kropeczka85 wrote:Skoro crp jest niskie, a rozmaz krwi (najlepiej ręczny!)nie wskazuje na zakażenie bakteryjne, a wirusowe to po co antybiotyk? My właśnie uporaliśmy się z obustronnym zapaleniem płuc (stwierdzonym na USG, a nie tym nieszczęsnym RTG) i nie wzięliśmy ani grama antybiotyku. U takich dzieci podstawą jest zrobić wymaz z gardła głębokiego na wirusa RS. Bo to najczęściej on jest przyczyną zapalenia oskrzelików i dalej płuc... My dostalibyśmy antybiotyk dopiero wtedy gdyby pojawiła się wysoką gorączka. W wielu szpitalach przy zapaleniu na wejściu robi się taki wymaz i dopiero z jego wynikiem dobiera leczenie... Powiem Wam , że bardzo dziwnie do tych kwestii niektórzy lekarze podchodzą...po co takiemu maluchowi pchać antybiotyk niepotrzebnie? I to jeszcze doustnie?
Zdrówka dla Wassytkich życzę!
Mamunia Kochana co się stało, że uciekłaś? Wszystko w porządku?????Nas tez puścili do domu, ale my dostawaliśmy domięśniowo antybiotyk (2xdziennie przyjeżdzała pielęgniarka)
edit:
a i co do crp to moja starsza ma neutropenie i leczyliśmy się długo u prof. hematologa/onkologa i powiedział, że crp wcale nie jest bardzo wiarygodnym wyznacznikiem, patrzy się na całokształt wyników plus dodatkowe badaniaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 08:17
-
Straciatella masz rację. Samo crp to mało, ale rozmaz wskazuje jednoznacznie na charakter infekcji. I masz rację po razy drugi, dają właśnie OSŁONOWO. Tylko, że w przypadku wirusa antybiotyk nic nie zdziała. Jeśli wynik jest dodatni z antybiotykiem się czeka. Można włączyć w każdej chwili, a nie dawać "z góry" . Wiadomo, że dziecko jest pod stałą kontrolą, albo w szpitalu, albo jak Ty czy ja prawie codziennie u lekarza.
Wielu polskich lekarzy kocha antybiotyki na wszelki wypadek , a jeszcze bardziej kochają zostawianie pieniędzy w kieszeniach NFZ-tu (i pośrednio w swoich) zamiast zlecić wymaz za 20zł i nie błądzić po omacku!
Ach temat rzeka...
Oby dzieci nie chorowały i nie trzeba było w ogóle ich leczyć!
Księżniczka 2014
Królewicz 2009
21.03.2006 [*] 13tc -
A najlepsza była pediatra na NFZ pani dr nauk medycznych u której w jeden dzień byłam na kontroli, bo lekarz u którego się leczyliśmy był nieobecny.
Mówię, że dziecko kaszle, ma katar, dodatni RSV i stan podgorączkowy (do 38st), osłuchowo było czysto. I mówię, że z tego powodu odwołuję szczepienie. A ona do mnie, że jej to w zaszczepieniu dziecka nie przeszkadza!!! 😱😱😱
Dwa dni później już miał zapalenie płuc. Osłuchowo cały czas nie było znaczących zmian.
Super by było gdybym jej posłuchała i zaszczepiła co nie?!
Artemida a czy wy dostaliście coś więcej? Czy tylko antybiotyk? Jakieś inhalacje? Wymazu Wam nie robili?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 08:45
Księżniczka 2014
Królewicz 2009
21.03.2006 [*] 13tc -
Nam też nie robili wymazu przy zapaleniu płuc. Mieliśmy antybiotyk i 3x dziennie inhalacje.
Z tymi antybiotykami to fakt. U nas w przychodni jest milusi wiecznie uśmiechnięty Pan antybiotyk. Ludzie go uwielbiają bo taki sympatyczny i nie ważne że nawet na katar daje antybiotykmęża siostra była ostatnio u niego z synkiem i wróciła z apteki jak to on mówi z syropkami. Dobrze że przepisał osłonę to dopiero zaczęła czytać ulotki leków i okazało się że ten jego syropek to po prostu antybiotyk
ja tam wolę jednak mojego gbura którego trzeba ciągnąć za język ale antybiotyk to dla niego ostateczność i decyzję zawsze zostawia dla rodzica.
-
Mamy jeszcze robić inhalacje, zakrapiac nosek 3 razy dziennie..
Wymazu nie mieliśmy..
Nasza w zeszły czwartek miała szczepienie..
I jeszcze jedno; prywatną konsultację robiliśmy u pediatry- pulmonologa. Z opinii w necie wynikało że nie jest zwolennikiem antybiotyków. Mimo to na podstawie zdjęcia i jej wyników kazała podawać antybiotyk.
Nie jestem lekarzem, to nasze pierwsze dziecko, nie wiem co mam robić. Muszę zaufać ich opinii bo inaczej oszaleje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 09:18
-
Baranosia ja jak do szpitala przyjechałam z córką kiedy miała 6 tygodni i zapalenie płuc to od razu przy przyjęciu robili wymaz i nie mogłam dostać sali zanim nie było wyniku. W jednym miejscu oddziału musiałam stać i czekać te pół godziny. Dopiero jak był wynik to dostalismy salę. Osobno leżały RSV a osobno bakteryjne. My byliśmy tylko na inhalacjach że sterydu ) nebbud, pulmicort) i po trzech dniach wyszliśmy do domu z zaleceniem dalszej inhalacji. Gdyby nie robili tego badania trafilibyśmy na salę z bakteriami i antybiotykiem dożylnie na 7 dni. Także byłam przeszczęśliwa, że mają takie praktyki. Swoją drogą myślałam, że to standard na oddziałach pediatrycznych 😥
Artemida a możesz mi powiedzieć jaki skład tych nebulizacji? Ciekawa jestem.
Edit: może właśnie rozmaz wskazywał na bakteryjne zakażenie. Jak nie mówił to skąd wiedzieć, ja niestety na doświadczeniach się nauczyłam. Pewnie Kochana, że musisz komuś ufać i bardzo dobrze zrobiłaś, że skonsultowalas. Nie ma żartów u takich maluchów. Z godziny na godzinę stan się może zmienić. Ja też byłam mega spanikowana przy kryzysach oddechowych a co dopiero byłoby gdybym astmatyka w domu nie miała i nie miała pojęcia co się dzieje i co robić. W trimiga jechalabym do szpitala. Mój lekarz dzwonił do mnie 2 razy dziennie w dni w których nie było kontroli żeby na bieżąco mieć pogląd sytuacji.
Tak niewielu mamy lekarzy z pasji i powołania...a szkoda, bo naprawdę się da 😩Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 09:29
Księżniczka 2014
Królewicz 2009
21.03.2006 [*] 13tc -
nick nieaktualnyI my dzis po poludniu na wizyte jedziemy. Mala wczoraj miala chrype caly dzien a dzis cos w nosku siedzi.wole jechac teraz i byc spokojniejsza w weekend.a jutro mamy chrzciny. Mam nadzieje ze osluchowo bedzie czysto ale lepiej sprawdzic.moja dr na nfz to zadnych leków nie daje.mowi o metodach naturalnych ale co jak one nie dzialaja?mi kiedys zalecila gripex mimo tego ze jej mowilan ze juz brałam i zadnej poprawy nie bylo. Z mala jade prywatnie.ta dr jest lekarzem z prawdziwego zdarzenia. antybiotyk daje jak juz naprawde trzeba a wcześniej nawet przy zapaleniu oskrzeli daje inne lekarstwa i przede wszystkim skutecznie leczy. Zdrowie dzieci jest dla mnie najwazniejsze i zadne pieniądze tego nie zastapia dlatego ciesze sie ze znalazlam taka pediatre
Maz sie zapewne ucieszy bo będzie musial godzine szybciej z pracy wrocic do starszaka 😄 -
Kropeczka u nas na wypisie pisze "rozpoznano zapalenie płuc o etnologii Mycoplasma pneumoniae" ale na jakiej podstawie nie wiem. U nas tydzień przed zapaleniem płuc małej starszak brał antybiotyk na zapalenie oskrzeli i w szpitalu dopytywali jakie brał antybiotyki itp
-
artemida27 wrote:Mamy jeszcze robić inhalacje, zakrapiac nosek 3 razy dziennie..
Wymazu nie mieliśmy..
Nasza w zeszły czwartek miała szczepienie..
I jeszcze jedno; prywatną konsultację robiliśmy u pediatry- pulmonologa. Z opinii w necie wynikało że nie jest zwolennikiem antybiotyków. Mimo to na podstawie zdjęcia i jej wyników kazała podawać antybiotyk.
Nie jestem lekarzem, to nasze pierwsze dziecko, nie wiem co mam robić. Muszę zaufać ich opinii bo inaczej oszaleje.
-
Dziewczyny bylam w przychodni po szczepionki i zglupialam, chcialam 6w1 i rotarix i na pneumokoki platna. Na 6w1 dostalam a rotarix podobno wycofany i nie wiem co teraz.... na pneumokoki powiedziala zeby szczepic ta na fundusz. Wiem ze tenat juz walkowany byl ale jak wy szczepilyscie?
-
Ile wasze dzieci przybraly w miesiac? Mi kazdy mowi, ze mala za duzo przybiera (najwiecej na moim mleku przybila bo od 1.5tyg jest dopiero na nutra) i zeby wydluzac
Przerwy miedzy karmieniami (latwo im mowic) . Bylismy wlasnie na wazeniu i kontroli. Mala urodzila sie z 3150g a wazy 4600g (ma 1 miesiac i 3dni dzis).