Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny dzisiaj byłam u neurologa w związku z asymetrią ułozeniową. Malutka głównie leży na prawej stronie, przez co ma troszkę odkształconą główkę - pediatra zaleciła konsultację neurologiczną. Obecnie mała się odwraca na wznak i podczas zabawy już dynamicznie kręci główką, nie jest tylko na prawej stronie ale równie chętnie na lewym boku jak i na wznak. Nie potrafię jednak tego problemu wyeliminować w nocy i przy zasypianiu ponieważ wtedy nie ma opcji i musi mieć głowę na prawej stronie
Neurolog zrobiła usg przezciemiączkowe i wszystko w porządku. Powiedziała, że ogólnie wszystko w porządku ale faktycznie jest widoczna ta asymetria więc zaleciła rehabilitację i specjalną poduszkę. Dzwoniłam dzisiaj po rehabilitantach i uda mi się umówić dopiero na przyszły tydzień (ten tydzień majówka i ciężko o terminy
). Czy macie jakieś doświadczenie w tej kwestii? Mała w środę kończy 15 tygodni. I macie jakieś doświadczenie z tymi specjalnymi poduszkami? Szukam w necie i ceny są bardzo różne i zastanawiam się czy nie poczekać na spotkanie z rehabilitantem aby on coś polecił...
-
nick nieaktualnyruda90 wrote:Moi rodzice i teście też nie biorą małej bo się boją
Czy taka pozycja do spania jest normalna i bezpieczna ?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dd48ad31d04e.jpg
Magda zerknij na to: https://youtu.be/7oYJBIFTQzsmagdaaa88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa jutro idę profilaktycznie z małym do rehabilitanta, by go obejrzał. Moim zdaniem taka wizyta po 3 miesiącu powinna być obowiązkowa dla każdego rodzica. Pediatra często nie wychwyci ewentualnych nieprawidłowości.
Mam nadzieję że u nas będzie ok,trzymajcie kciukimalami91, Ewelcia85, artemida27, Paulaa25 lubią tę wiadomość
-
ruda90 wrote:Moi rodzice i teście też nie biorą małej bo się boją
Czy taka pozycja do spania jest normalna i bezpieczna ?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dd48ad31d04e.jpg
Moja córa miała w tej pozycji rączki ułożone a wysokości uszu, w razie czego mogła sie podeprzeć rączkami i podnieść główkę, bo w tej pozycji która jest na zdjęciu się nie da... Wtedy nie gdy Wero była mała nie zdawałam sobie sprawy, że ta pozycja jest tak niebepieczna (siedmiokrotnie zwiększa szanse śmierci łóżeczkowej..) Maluszkowi cytuję "trudniej oddychać, bo ciało uciska przeponę. Dziecko, które nie umie jeszcze unieść główki, może też wtulić nosek w materacyk, co te kłopoty jeszcze nasili. Wreszcie – sen jest wtedy głębszy, co jest ryzykowne, zwłaszcza w przypadku bardzo małych niemowląt, u których nie wykształcił się jeszcze mechanizm wybudzania się w sytuacjach alarmowych (np. kiedy zaczyna brakować tlenu). Nie istnieje sposób, by ocenić, które dziecko to potrafi, a które jeszcze nie, dlatego też do pewnego momentu na brzuszku lepiej układać dziecko wyłącznie wtedy, gdy nie śpi.
W tej pozycji mogą spać tylko te dzieci, które same już potrafią przekręcić się z brzuszka na plecy. Nie należy ich jednak tak układać – malec sam musi przekręcić się w trakcie snu.
https://parenting.pl/pozycje-do-spania
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2019, 18:52
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyRuda, a czemu na plecach w ogóle nie śpi? Tak się zastanawiam czy to zdrowo ciągle w jednej pozycji hmm 🤔. Mój jak śpi na brzuszku to ma zwykle rączki uniesione do góry a nóżki odwiedzione jak żaba, ale wiadomo że nie śpi nieruchomo, więc czasem nogi ma wyprostowane czy ręce jak Ala na zdjęciu. Jedną czy czasem dwie drzemki w ciągu dnia ma na brzuszku. W nocy tylko na plecach.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2019, 19:43
-
ruda90 wrote:Bo nie lubi i się wybudza...na pleckach spi tylko w wózku na spacerze
nie jesteś tum nic niezdrowego wręcz przeciwnie . A co do śmierci łóżeczkowej tl sxybvirj dotyczy dzieci ci są odkładanie kokonami ochraniaczami lub milionem kocykow w dusznych pomieszczeniach ..,
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
nick nieaktualnymagdaaa88 wrote:Dziewczyny dzisiaj byłam u neurologa w związku z asymetrią ułozeniową. Malutka głównie leży na prawej stronie, przez co ma troszkę odkształconą główkę - pediatra zaleciła konsultację neurologiczną. Obecnie mała się odwraca na wznak i podczas zabawy już dynamicznie kręci główką, nie jest tylko na prawej stronie ale równie chętnie na lewym boku jak i na wznak. Nie potrafię jednak tego problemu wyeliminować w nocy i przy zasypianiu ponieważ wtedy nie ma opcji i musi mieć głowę na prawej stronie
Neurolog zrobiła usg przezciemiączkowe i wszystko w porządku. Powiedziała, że ogólnie wszystko w porządku ale faktycznie jest widoczna ta asymetria więc zaleciła rehabilitację i specjalną poduszkę. Dzwoniłam dzisiaj po rehabilitantach i uda mi się umówić dopiero na przyszły tydzień (ten tydzień majówka i ciężko o terminy
). Czy macie jakieś doświadczenie w tej kwestii? Mała w środę kończy 15 tygodni. I macie jakieś doświadczenie z tymi specjalnymi poduszkami? Szukam w necie i ceny są bardzo różne i zastanawiam się czy nie poczekać na spotkanie z rehabilitantem aby on coś polecił...
Dla jednej ze starszych córek kupiliśmy ta poduszkę https://headcare.co
Polecili nam ja właśnie w ośrodku rehabilitacyjnym i nam bardzo pomogła. Córka miała asymetrię i przez to zniekształcona główkę w widoczny sposób. Już po miesiącu używania była spora poprawa. Cena spora, ale to były dobrze wydane pieniądze nie żałuje, a co więcej jak córka skończyła ja używać to jeszcze ja sprzedałam za całkiem niezła kwotę nie byłam wiele stratna😉Jonesey lubi tę wiadomość
-
ej_est wrote:Dla jednej ze starszych córek kupiliśmy ta poduszkę https://headcare.co
Polecili nam ja właśnie w ośrodku rehabilitacyjnym i nam bardzo pomogła. Córka miała asymetrię i przez to zniekształcona główkę w widoczny sposób. Już po miesiącu używania była spora poprawa. Cena spora, ale to były dobrze wydane pieniądze nie żałuje, a co więcej jak córka skończyła ja używać to jeszcze ja sprzedałam za całkiem niezła kwotę nie byłam wiele stratna😉
ooo dziekuje, własnie nad nią sie zastanawiam, ale cena odstrasza. W takim razie chyba ją zamówię. A powiedz mi czy dziecko na niej może spać na której stronie chce czy trzeba ją odkładać jednak na tej drugiej stronie? Bo ja pomimo, że odkładam córeczkę na drugiej stronie to ona i tak w nocy się przekręca na swoją ulubioną... -
nick nieaktualnyBaranosia, ja myślę, że żadna z tych trzech rzeczy nie jest winowajcą
. Podajesz jej simetikon, laktazę? U nas nie było dużych problemów z brzuchem, ale jak coś się działo to esputicon i kolzym pomagały. W sytuacjach kryzysowych może rurki windii?
-
A probiotyki w kropelkach Barnosia podajesz? Polecam coloflor cesario, są rewelacyjne. Gdybym widziałam że dziecko się męczy to podałabym ociupinkę czopka glicerynowego w pupkę.. efekty są natymiastowe. Gdzieś z czytałam, że jedzenie buraczków czy picie soku z buraków ?? jest bardzo.pomocne w tych problemach dziecka kp.
U mnie sytuacja ostatnio w drugą stronę tzn było dużo kupek, bąków, kleksów i nie wiem czy wpływ na to.może mieć Cebion (wit.c) który podaję małemu o kilku dni. ? Bo probiotyków dawno nie dostaję już.. bo efekty były podobne i z tym.dzieckiem ja nie wiem co to kołki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2019, 21:45
-
nick nieaktualnymagdaaa88 wrote:ooo dziekuje, własnie nad nią sie zastanawiam, ale cena odstrasza. W takim razie chyba ją zamówię. A powiedz mi czy dziecko na niej może spać na której stronie chce czy trzeba ją odkładać jednak na tej drugiej stronie? Bo ja pomimo, że odkładam córeczkę na drugiej stronie to ona i tak w nocy się przekręca na swoją ulubioną...
Dziecko może na niej spac jak chce.
-
Papapatka wrote:U nas chyba skok rozwojowy ciąg dalszy. Od 7.30 do 17.30 miała 2 drzemki po 20 min... marudna placzliwa i średnio mi je. Oby to przeszło jej lada dzień
Moja apetyt ma nie wyrabiam z cyckami, musiałam raz podać mm bo nie miałam mleka eh
Aaa i musiałam odstawić femaltiker bo prawdopodobnie po nim miała zielone kupki.Pilam go ponad miesiąc 2x dziennie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2019, 03:12