X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzisiaj byłam u neurologa w związku z asymetrią ułozeniową. Malutka głównie leży na prawej stronie, przez co ma troszkę odkształconą główkę - pediatra zaleciła konsultację neurologiczną. Obecnie mała się odwraca na wznak i podczas zabawy już dynamicznie kręci główką, nie jest tylko na prawej stronie ale równie chętnie na lewym boku jak i na wznak. Nie potrafię jednak tego problemu wyeliminować w nocy i przy zasypianiu ponieważ wtedy nie ma opcji i musi mieć głowę na prawej stronie :( Neurolog zrobiła usg przezciemiączkowe i wszystko w porządku. Powiedziała, że ogólnie wszystko w porządku ale faktycznie jest widoczna ta asymetria więc zaleciła rehabilitację i specjalną poduszkę. Dzwoniłam dzisiaj po rehabilitantach i uda mi się umówić dopiero na przyszły tydzień (ten tydzień majówka i ciężko o terminy :(). Czy macie jakieś doświadczenie w tej kwestii? Mała w środę kończy 15 tygodni. I macie jakieś doświadczenie z tymi specjalnymi poduszkami? Szukam w necie i ceny są bardzo różne i zastanawiam się czy nie poczekać na spotkanie z rehabilitantem aby on coś polecił...

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Moi rodzice i teście też nie biorą małej bo się boją :)

Czy taka pozycja do spania jest normalna i bezpieczna ?

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dd48ad31d04e.jpg
    Tak, mój też tak potrafi spać;D

Magda zerknij na to: https://youtu.be/7oYJBIFTQzs

magdaaa88 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro idę profilaktycznie z małym do rehabilitanta, by go obejrzał. Moim zdaniem taka wizyta po 3 miesiącu powinna być obowiązkowa dla każdego rodzica. Pediatra często nie wychwyci ewentualnych nieprawidłowości.

Mam nadzieję że u nas będzie ok,trzymajcie kciuki :)

malami91, Ewelcia85, artemida27, Paulaa25 lubią tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Moi rodzice i teście też nie biorą małej bo się boją :)

Czy taka pozycja do spania jest normalna i bezpieczna ?

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dd48ad31d04e.jpg

Moja córa miała w tej pozycji rączki ułożone a wysokości uszu, w razie czego mogła sie podeprzeć rączkami i podnieść główkę, bo w tej pozycji która jest na zdjęciu się nie da... Wtedy nie gdy Wero była mała nie zdawałam sobie sprawy, że ta pozycja jest tak niebepieczna (siedmiokrotnie zwiększa szanse śmierci łóżeczkowej..) Maluszkowi cytuję "trudniej oddychać, bo ciało uciska przeponę. Dziecko, które nie umie jeszcze unieść główki, może też wtulić nosek w materacyk, co te kłopoty jeszcze nasili. Wreszcie – sen jest wtedy głębszy, co jest ryzykowne, zwłaszcza w przypadku bardzo małych niemowląt, u których nie wykształcił się jeszcze mechanizm wybudzania się w sytuacjach alarmowych (np. kiedy zaczyna brakować tlenu). Nie istnieje sposób, by ocenić, które dziecko to potrafi, a które jeszcze nie, dlatego też do pewnego momentu na brzuszku lepiej układać dziecko wyłącznie wtedy, gdy nie śpi.

W tej pozycji mogą spać tylko te dzieci, które same już potrafią przekręcić się z brzuszka na plecy. Nie należy ich jednak tak układać – malec sam musi przekręcić się w trakcie snu.

https://parenting.pl/pozycje-do-spania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2019, 18:52

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja śpi tylko na brzuchu na plecach tylko w wózku...

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica mój czasem zanim wstanie to się tak wierci, że rączki właśnie tak układa, podrzemie jeszcze 10-15 min w tej pozycji i się budzi. Pytałam pediatry, ale mówiła, że to ok 🤔 jutro zapytam też tego lekarza.

• magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em dzięki za filmik :) Na szczeście udało się umówić rehabilitanta na ten tydzień - czwartek lub piątek z dojazdem do domu :)))

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, a czemu na plecach w ogóle nie śpi? Tak się zastanawiam czy to zdrowo ciągle w jednej pozycji hmm 🤔. Mój jak śpi na brzuszku to ma zwykle rączki uniesione do góry a nóżki odwiedzione jak żaba, ale wiadomo że nie śpi nieruchomo, więc czasem nogi ma wyprostowane czy ręce jak Ala na zdjęciu. Jedną czy czasem dwie drzemki w ciągu dnia ma na brzuszku. W nocy tylko na plecach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2019, 19:43

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo nie lubi i się wybudza...na pleckach spi tylko w wózku na spacerze

• bobas2015 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Bo nie lubi i się wybudza...na pleckach spi tylko w wózku na spacerze
    Cześć czasem podczytuje forum choć dzieci już duże . Ruda moje dzieci od urodzenia spały tylko na brzuchu nawet w wózku . Po konsultacjach z lekarzami i położnymi utwierdziłam się ze to najzdrowsza pozycja dla dziecka ze względu na pozycje żabki dla bioder no i gazy tak łatwiej odprowadzać :) nie jesteś tum nic niezdrowego wręcz przeciwnie . A co do śmierci łóżeczkowej tl sxybvirj dotyczy dzieci ci są odkładanie kokonami ochraniaczami lub milionem kocykow w dusznych pomieszczeniach ..,

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdaaa88 wrote:
    Dziewczyny dzisiaj byłam u neurologa w związku z asymetrią ułozeniową. Malutka głównie leży na prawej stronie, przez co ma troszkę odkształconą główkę - pediatra zaleciła konsultację neurologiczną. Obecnie mała się odwraca na wznak i podczas zabawy już dynamicznie kręci główką, nie jest tylko na prawej stronie ale równie chętnie na lewym boku jak i na wznak. Nie potrafię jednak tego problemu wyeliminować w nocy i przy zasypianiu ponieważ wtedy nie ma opcji i musi mieć głowę na prawej stronie :( Neurolog zrobiła usg przezciemiączkowe i wszystko w porządku. Powiedziała, że ogólnie wszystko w porządku ale faktycznie jest widoczna ta asymetria więc zaleciła rehabilitację i specjalną poduszkę. Dzwoniłam dzisiaj po rehabilitantach i uda mi się umówić dopiero na przyszły tydzień (ten tydzień majówka i ciężko o terminy :(). Czy macie jakieś doświadczenie w tej kwestii? Mała w środę kończy 15 tygodni. I macie jakieś doświadczenie z tymi specjalnymi poduszkami? Szukam w necie i ceny są bardzo różne i zastanawiam się czy nie poczekać na spotkanie z rehabilitantem aby on coś polecił...

Dla jednej ze starszych córek kupiliśmy ta poduszkę https://headcare.co
    Polecili nam ja właśnie w ośrodku rehabilitacyjnym i nam bardzo pomogła. Córka miała asymetrię i przez to zniekształcona główkę w widoczny sposób. Już po miesiącu używania była spora poprawa. Cena spora, ale to były dobrze wydane pieniądze nie żałuje, a co więcej jak córka skończyła ja używać to jeszcze ja sprzedałam za całkiem niezła kwotę nie byłam wiele stratna😉

Jonesey lubi tę wiadomość

• magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej_est wrote:
    Dla jednej ze starszych córek kupiliśmy ta poduszkę https://headcare.co
    Polecili nam ja właśnie w ośrodku rehabilitacyjnym i nam bardzo pomogła. Córka miała asymetrię i przez to zniekształcona główkę w widoczny sposób. Już po miesiącu używania była spora poprawa. Cena spora, ale to były dobrze wydane pieniądze nie żałuje, a co więcej jak córka skończyła ja używać to jeszcze ja sprzedałam za całkiem niezła kwotę nie byłam wiele stratna😉

ooo dziekuje, własnie nad nią sie zastanawiam, ale cena odstrasza. W takim razie chyba ją zamówię. A powiedz mi czy dziecko na niej może spać na której stronie chce czy trzeba ją odkładać jednak na tej drugiej stronie? Bo ja pomimo, że odkładam córeczkę na drugiej stronie to ona i tak w nocy się przekręca na swoją ulubioną...

• baranosia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam już siły na cierpienie małej :( biedna ciągle płacze, pręży się, puszcza śmierdzące bąki, a kupy już nie ma 4dzień... mama mówi żebym odstawiła kawę, herbatę i czekoladę. Myślicie że to coś może dać?

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia, ja myślę, że żadna z tych trzech rzeczy nie jest winowajcą :-(. Podajesz jej simetikon, laktazę? U nas nie było dużych problemów z brzuchem, ale jak coś się działo to esputicon i kolzym pomagały. W sytuacjach kryzysowych może rurki windii?

• symbolica Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A probiotyki w kropelkach Barnosia podajesz? Polecam coloflor cesario, są rewelacyjne. Gdybym widziałam że dziecko się męczy to podałabym ociupinkę czopka glicerynowego w pupkę.. efekty są natymiastowe. Gdzieś z czytałam, że jedzenie buraczków czy picie soku z buraków ?? jest bardzo.pomocne w tych problemach dziecka kp.

U mnie sytuacja ostatnio w drugą stronę tzn było dużo kupek, bąków, kleksów i nie wiem czy wpływ na to.może mieć Cebion (wit.c) który podaję małemu o kilku dni. ? Bo probiotyków dawno nie dostaję już.. bo efekty były podobne i z tym.dzieckiem ja nie wiem co to kołki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2019, 21:45

da8300b52b.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawałam bio gaję, probiotyk, esputicon, espumisan i zero poprawy. Ostatnia kupa była po czopku kurde nie mogę ciągle jej dawać czopków :(

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chyba skok rozwojowy ciąg dalszy. Od 7.30 do 17.30 miała 2 drzemki po 20 min... marudna placzliwa i średnio mi je. Oby to przeszło jej lada dzień

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdaaa88 wrote:
    ooo dziekuje, własnie nad nią sie zastanawiam, ale cena odstrasza. W takim razie chyba ją zamówię. A powiedz mi czy dziecko na niej może spać na której stronie chce czy trzeba ją odkładać jednak na tej drugiej stronie? Bo ja pomimo, że odkładam córeczkę na drugiej stronie to ona i tak w nocy się przekręca na swoją ulubioną...

Dziecko może na niej spac jak chce.

• Paulaa25 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2019, 03:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    U nas chyba skok rozwojowy ciąg dalszy. Od 7.30 do 17.30 miała 2 drzemki po 20 min... marudna placzliwa i średnio mi je. Oby to przeszło jej lada dzień
    Papatko u mnie to samo w ogóle mi nie spała wiec deszcz nie deszcz wyszłam na spacer i było też cięzko ale z godzinkę pospała ...kierunek dom dwa razy obierałam.Też stawiam na skok.Jak nigdy padła o 22, chociaż tyle ale usnąc też nie mogła.
    Moja apetyt ma nie wyrabiam z cyckami, musiałam raz podać mm bo nie miałam mleka eh
    Aaa i musiałam odstawić femaltiker bo prawdopodobnie po nim miała zielone kupki.Pilam go ponad miesiąc 2x dziennie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2019, 03:12

klz99vvj0gp9lsbd.png
  • Paulaa25 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2019, 03:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam coloflor cesario poleciła położna na ulewanie./refluks/ i odpukać jakby lepiej także też polecam.Teraz koncze opakowanie i zastanawiam się czy mogę kupić i podawać dalej czy zrobić przerwę?

klz99vvj0gp9lsbd.png
‹‹ 1083 1084 1085 1086 1087 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ