Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Ruda lekarka może sugerować a ty możesz, ale nie musisz się z nią zgadzać 😉
W razie wątpliwości skonsultuj się z innym lekarzem .
Rozszerzanie diety wg WHO po 6 msc życia a wg Polskiego towarzystwa gastrologii , hepatologii i żywienia dzieci miedzy 17 a 26 tż .
Najważniejsze w rozszerzaniu diety jest gotowość dziecka, bo czasami mimo zaleceń, 4 msc dziecko za nic w świecie nie zechce spróbować nowych rzeczy i wtedy trzeba poczekać, aż wykarze zainteresowanie jedzeniem 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 08:03
baranosia lubi tę wiadomość
-
Papatka zrób jak ci instynkt podpowiada. Jeśli kp Cię tak męczy to odpuść i daj mm. Jeśli chcesz kp to niestety musisz się pomeczyc. Ale to twoje dziecko i Ty decyduj nie patrz na to co mówi lekarz on zawsze powie że kp za wszelką cenę.
Rozszerzanie diety oczywiście po 6mż. Dla mnie wcześniejsze rozszerzanie to terror dla jelit, żołądka itp.
Ja zacznę BLW jak będę widzieć że Blanka jest gotowa. Czyli będzie sięgać po jedzenie jak ja będę jeść. Nie będę jej wymuszać papkę itpPapapatka lubi tę wiadomość
04.2013 - Początek starań (5cs z clo)
2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
Czekamy co los przyniesie...
Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml
21.06 - Serduszko pięknie bije
04.02.2019 Jest Blanka
-
Ruda może mała polubi karmienie łyżeczką? Choć Twoje mleko to najlepsze co możesz jej dać. Rzeczywiście jest szczupła, ale zdrowe dziecko zagłodzić się nie da.
Suchą skórę smarowałabym np. linomagiem i po kilku godzinach umyła delikatnym szamponem dla niemowląt.
LadyE a ja tam wole podać papkę z mięskiem/żółtkiem (żelazo) niż mieć np. anemiczne dziecko bo ile ono pociumka przy BLW? BLW dodatkowo, to tak. Zupek wcale nie trzeba wmuszać, one są smaczne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 08:52
-
ruda90 wrote:Symboonica Ala jest szczupła bo z wagą jest na 25-50 centylu a z wzrostem na 95. Łyżeczka tez probowalam...wypluwa...myślisz że jak by była głodna to też by wypluwała ?
Nie mi chodziło, że później może polubi karmienie łyżeczką np. własnie kaszki/deserki/zupki.. jakby była głodna to by jadła, chyba że coś jej przeszkadza - ale chodzisz z nią do lekarza więc pewnie sprawdza gardło, uszy itd. Znasz swoje dziecko najlepiej z nas, więc pewnie wyłapałabyś gdyby była chora. Może to być też skok. Ja karmisz w dzień zamykasz się z nią pokoju, zasuwasz roletę żeby było ciemniej? ciszej... (w domyśle: skoro w nocy tak ładnie je..?) ja tak robię bo mały lubi spokój przy karmieniu, a i tak zazwyczaj potem odlatuje (nie zawsze oczywiście).. -
Za nami ciężka noc.. po pierwszym szczepieniu było ok, trochę poplakala i spokój. A teraz.. całe popołudnie płakała i spała na przemian. Mniej jadła. W nocy gorączka, płacz, wybudzanie niemal co godzinę. Dziś już lepiej, zbiliśmy temperaturę, zaczyna się uśmiechać chociaż jeszcze popłakuje.
U nas zaczynają się zęby: ma już opuchniete dziąsła, pcha do buzi wszystko i płacze przy tym.. widać że jej coś tam przeszkadza.. ehh.. Jeszcze dobrze problemy brzuszkowe się nie skończyły a już zęby. Biedna mała -
nick nieaktualnyMoja córka była na 3 centylu do 12 miesiąca. Nikt nie robił problemów, bo zwyczajnie była drobna. Za to teraz wystrzeliła do gory: waga na 50 centylu i wzrost na 75 centylu
Sprawdzasz mam nadzieję siatki dla dzieci kp? Bo tam są inne normy. Na mm dzieci są grubsze:) -
Ruda pierś nigdy nie jest pusta bo to fabryka 24/24... z tym że im dłużej dziecko ciągnie tym ciężej leci. Słychać jak przełyka pokarm tzn. że leci i ssie efektywnie. Ja daję za każdym razem dwie piersi, bo nie lubię mieć jednej obrzmiałej drugiej nie.. Je po 5-10minut każdą, żadnej "nie opróżnia" czyli zjada tylko to pierwsze mleko i przybiera jak szalony... a przecież na tym akurat mi nie zależy.
Zauważyłyście, że Malami usunęła konto? na facebooku też się wypisała z grupy... szkoda, że coraz nas tu mniej..Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 13:03
-
symbolica wrote:Ruda może mała polubi karmienie łyżeczką? Choć Twoje mleko to najlepsze co możesz jej dać. Rzeczywiście jest szczupła, ale zdrowe dziecko zagłodzić się nie da.
Suchą skórę smarowałabym np. linomagiem i po kilku godzinach umyła delikatnym szamponem dla niemowląt.
LadyE a ja tam wole podać papkę z mięskiem/żółtkiem (żelazo) niż mieć np. anemiczne dziecko bo ile ono pociumka przy BLW? BLW dodatkowo, to tak. Zupek wcale nie trzeba wmuszać, one są smaczne.Wiem poprostu że BLW będzie lepsze niż papki
I pierwsze słyszę o anemia przy BLW. Jak ktoś wie jak i co podać dziecku to poziom żelaza będzie dobry.
Oczywiście nie mówię że n8gdy nie podam łapek. Bp pewnie podam nie raz. Ale wolę żeby moje dziecko poznawało smaki i tekstury. I samo decydowali co mu smakuje A co nie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 18:23
04.2013 - Początek starań (5cs z clo)
2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
Czekamy co los przyniesie...
Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml
21.06 - Serduszko pięknie bije
04.02.2019 Jest Blanka
-
Lady_E rozumiem, że Ty już wdrążyłaś się w temat i możesz tą wiedzą się dzielić. Wiem też jakie było moje pierwsze dziecko - zupki jadła chętnie, choć długo gryźć nie chciała i wymiotowała przy każdej grudce, stąd mój "optymizm" do BLW, ale chce oczywiście sprawdzić jak mały będzie sobie radził.