X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 01:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laltacja chyba nie najgorzej :) piję herbatki w nocy lepiej niż w dzień :)

symbolica lubi tę wiadomość

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co ja sucha skórę głowy u dziecka ? Nie jest to ciemiebiucha

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pediatra twierdzi że dietę można rpzszezac po 4 miesiącu ( babeczka koło 30 ) zobaczę co powie na kontroli wagi Ala będzie już miała prawie 4 msc więc obawiam się że zaleci jakaś kaszke...q

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda lekarka może sugerować a ty możesz, ale nie musisz się z nią zgadzać 😉
    W razie wątpliwości skonsultuj się z innym lekarzem .
    Rozszerzanie diety wg WHO po 6 msc życia a wg Polskiego towarzystwa gastrologii , hepatologii i żywienia dzieci miedzy 17 a 26 tż .
    Najważniejsze w rozszerzaniu diety jest gotowość dziecka, bo czasami mimo zaleceń, 4 msc dziecko za nic w świecie nie zechce spróbować nowych rzeczy i wtedy trzeba poczekać, aż wykarze zainteresowanie jedzeniem 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 08:03

baranosia lubi tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• Lady_E Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatka zrób jak ci instynkt podpowiada. Jeśli kp Cię tak męczy to odpuść i daj mm. Jeśli chcesz kp to niestety musisz się pomeczyc. Ale to twoje dziecko i Ty decyduj nie patrz na to co mówi lekarz on zawsze powie że kp za wszelką cenę.
    Rozszerzanie diety oczywiście po 6mż. Dla mnie wcześniejsze rozszerzanie to terror dla jelit, żołądka itp.
    Ja zacznę BLW jak będę widzieć że Blanka jest gotowa. Czyli będzie sięgać po jedzenie jak ja będę jeść. Nie będę jej wymuszać papkę itp

Papapatka lubi tę wiadomość

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda może mała polubi karmienie łyżeczką? Choć Twoje mleko to najlepsze co możesz jej dać. Rzeczywiście jest szczupła, ale zdrowe dziecko zagłodzić się nie da. :-)

Suchą skórę smarowałabym np. linomagiem i po kilku godzinach umyła delikatnym szamponem dla niemowląt.

LadyE a ja tam wole podać papkę z mięskiem/żółtkiem (żelazo) niż mieć np. anemiczne dziecko bo ile ono pociumka przy BLW? BLW dodatkowo, to tak. Zupek wcale nie trzeba wmuszać, one są smaczne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 08:52

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symboonica Ala jest szczupła bo z wagą jest na 25-50 centylu a z wzrostem na 95. Łyżeczka tez probowalam...wypluwa...myślisz że jak by była głodna to też by wypluwała ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 09:08

• symbolica Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Symboonica Ala jest szczupła bo z wagą jest na 25-50 centylu a z wzrostem na 95. Łyżeczka tez probowalam...wypluwa...myślisz że jak by była głodna to też by wypluwała ?

Nie mi chodziło, że później może polubi karmienie łyżeczką np. własnie kaszki/deserki/zupki.. jakby była głodna to by jadła, chyba że coś jej przeszkadza - ale chodzisz z nią do lekarza więc pewnie sprawdza gardło, uszy itd. Znasz swoje dziecko najlepiej z nas, więc pewnie wyłapałabyś gdyby była chora. Może to być też skok. Ja karmisz w dzień zamykasz się z nią pokoju, zasuwasz roletę żeby było ciemniej? ciszej... (w domyśle: skoro w nocy tak ładnie je..?) ja tak robię bo mały lubi spokój przy karmieniu, a i tak zazwyczaj potem odlatuje (nie zawsze oczywiście)..

da8300b52b.png
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za nami ciężka noc.. po pierwszym szczepieniu było ok, trochę poplakala i spokój. A teraz.. całe popołudnie płakała i spała na przemian. Mniej jadła. W nocy gorączka, płacz, wybudzanie niemal co godzinę. Dziś już lepiej, zbiliśmy temperaturę, zaczyna się uśmiechać chociaż jeszcze popłakuje.

U nas zaczynają się zęby: ma już opuchniete dziąsła, pcha do buzi wszystko i płacze przy tym.. widać że jej coś tam przeszkadza.. ehh.. Jeszcze dobrze problemy brzuszkowe się nie skończyły a już zęby. Biedna mała :(

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka była na 3 centylu do 12 miesiąca. Nikt nie robił problemów, bo zwyczajnie była drobna. Za to teraz wystrzeliła do gory: waga na 50 centylu i wzrost na 75 centylu :)

Sprawdzasz mam nadzieję siatki dla dzieci kp? Bo tam są inne normy. Na mm dzieci są grubsze:)

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica tak robię tak i trochę pomaga :)
    Jeszcze jedno pytanie może głupie ale dopiero uczę się być mamą :) skąd wiedzieć że pierś jest pusta i trzeba dac druga ?

• symbolica Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda pierś nigdy nie jest pusta bo to fabryka 24/24... z tym że im dłużej dziecko ciągnie tym ciężej leci. Słychać jak przełyka pokarm tzn. że leci i ssie efektywnie. Ja daję za każdym razem dwie piersi, bo nie lubię mieć jednej obrzmiałej drugiej nie.. Je po 5-10minut każdą, żadnej "nie opróżnia" czyli zjada tylko to pierwsze mleko i przybiera jak szalony... a przecież na tym akurat mi nie zależy.

Zauważyłyście, że Malami usunęła konto? na facebooku też się wypisała z grupy... szkoda, że coraz nas tu mniej..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 13:03

da8300b52b.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda ja to robię instynktownie , jak widze ,że mały odrywa się, kręci to wtedy przekładam do drugiej piersi .

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• symbolica Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia85 wrote:
    Ruda ja to robię instynktownie , jak widze ,że mały odrywa się, kręci to wtedy przekładam do drugiej piersi .

U mnie oznaka, że chce odbić znowu... i może jeść dalej ;-)

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki !!! Nie wiem co bym bez was zrobiła 💋

• SiSi111 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez je dwie piersi zazwyczaj max 10 min jedna, ale ostatnio po 5 minut na jedną. Jak zaczyna sie odrywac i rozglac to daje druga i znowu sie zassyca. Probowalam dawac jedno karmienie jedna pozniej druga ale ona sie denerwuje.

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tylko moja je z jednej piersi?

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    To tylko moja je z jednej piersi?
    Moja też tylko z jednej, na przemian co karmienie :)

• Lady_E Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    symbolica wrote:
    Ruda może mała polubi karmienie łyżeczką? Choć Twoje mleko to najlepsze co możesz jej dać. Rzeczywiście jest szczupła, ale zdrowe dziecko zagłodzić się nie da. :-)

Suchą skórę smarowałabym np. linomagiem i po kilku godzinach umyła delikatnym szamponem dla niemowląt.

LadyE a ja tam wole podać papkę z mięskiem/żółtkiem (żelazo) niż mieć np. anemiczne dziecko bo ile ono pociumka przy BLW? BLW dodatkowo, to tak. Zupek wcale nie trzeba wmuszać, one są smaczne.
    Nie będę tu wchodzić w dyskusję:) Wiem poprostu że BLW będzie lepsze niż papki :) I pierwsze słyszę o anemia przy BLW. Jak ktoś wie jak i co podać dziecku to poziom żelaza będzie dobry.
    Oczywiście nie mówię że n8gdy nie podam łapek. Bp pewnie podam nie raz. Ale wolę żeby moje dziecko poznawało smaki i tekstury. I samo decydowali co mu smakuje A co nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 18:23

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_E rozumiem, że Ty już wdrążyłaś się w temat i możesz tą wiedzą się dzielić. Wiem też jakie było moje pierwsze dziecko - zupki jadła chętnie, choć długo gryźć nie chciała i wymiotowała przy każdej grudce, stąd mój "optymizm" do BLW, ale chce oczywiście sprawdzić jak mały będzie sobie radził.

da8300b52b.png
‹‹ 1107 1108 1109 1110 1111 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ