Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny! Dawno się nie odzywałam. Mam nadzieje, ze ktoś mnie jeszcze pamięta 😉
Czytam was praktycznie cały czas na bieżąco, fajnie się czyta o waszych dzieciackach i rozszerzaniu diety. Nie udzielam się za bardzo bo albo nie mam jak coś naskrobac albo jestem wylogowana (nie wiem czemu często mnie wylogowuje) i nie chce mi sie logować albo zwyczajnie nie mam nic ciekawego do napisania, ale pomyslalam, ze dam chociaż znac, ze żyjemy, mamy się dobrze i śledzimy co u was 😊
Laura ma już 4,5 miesiaca wazy 7 kg i chyba mierzy 63 cm, ale tego pewna nie jestem bo to takie mierzenie pi razy oko w domowych warunkach 😀. Już od dobrego miesiaca obraca się na brzuszek i spędza tak 90% swojego czasu. Teraz będąc na macie próbuje robić coś na kształt przyjmowania pozycji czworaczej nie wiem jak to określić 🤷♀️ Za wszelka cenę próbuje się przemieszczać i widać ogromne w niej zdeterminowanie jak próbuje się gdzieś dostać. Kuperek dźwiga do góry i odpycha nóżkami od podłoża i się dzięki temu przesuwa. Wyglada trochę jak mała dżdżownica 😂 kto wie może w niedługim czasie zacznie pełzać. No i mamy ząbka. Lewa, dolna jedynka i druga w natarciu mysle, ze niedługo się przebije. Ale powiem wam, ze ząbkowanie MASAKRA. Moje bliźniaczki razem wzięte nie dały mi przy ząbkowaniu nigdy tak popalić jak ona jedna.
No dobra bo widzę, ze strasznie się rozpisałam nie chce zanudzać. Buziaki
P.S. Ciekawa jestem co słychać u pozostałych mam. Nadzieja, Stracitella, Jo, Pepper, Black_lilith, Makowa, Karo, Ciążowa_Gapsy i wszystkie inne mamusie odezwijcie się jeśli czytacie. Skrobnijcie chociaż pare zdań 😊❤️artemida27, baranosia, Ewelcia85, symbolica, malami.91, bumbum lubią tę wiadomość
-
Cześć
Symbolica, aż mi ciarki przeszły. Bardzo dobrze zrobiłaś. Szkoda, ze wcześniej ktoś nie wpadł na taki pomysł. Mam nadzieję, że wszystko w porządku z tym dzieckiem.symbolica lubi tę wiadomość
Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Ja mam zasadę, że zawsze jakieś drzwi są otwarte w aucie jak wysiadamy, nim wyjmę dziecko to swoje jeszcze mam otwarte... Nigdy nie wiadomo co się może zablokować, w końcu to elektronika, baterie w karcie itp... A w te upały każda minuta się liczy...
Moja ostatnio krzyczy jak jest na brzuszku, jakby z wysiłku... U Was też tak? -
Bumbum, u nas to samo. Miesiac temu potrafiła sie przekręcać z brzuszka na plecy i nie wiem czemu teraz sie boi? Może uderzyla sie kiedys lub cos ja zabolało? No i teraz jak sie zmęczy to krzyk. Przekrecamy ja na plecy, a ona od razu na brzuszek i znowu krzyk... I tak w kółkoAniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Dziewczyny nie miałam czym wybić szyby, a faceci mieli.. w chwili gdy Ci rodzice przyjechali prawie chcieli podjąć drugą próbę wybicia szyby.. mam nadzieję że maluszkowi nic nie będzie.
Amir mój ja w nocy chciał ćwiczyć obroty to mu kocyk zrolowany wkładałam obok niego i go blokował skutecznie.. w dzień to już się nie da, ale robi dokładnie to co Wasze dzieci - przekręca się, chwilę pobawi i ryk.. x razy dziennie.
Mój zasypia w dzień pomimo walenia i wiertary bo dziś trzeci dzień kładá nam styropiany na zewnątrznych ściankach.. masakra i tak przez dwa-trzy tygodnie będzie.. a miała być cicha robota. Nie tak to sobie wyobrażałam...Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2019, 11:28
-
Ej_est, fajnie, że się odezwałaś
. Też jestem ciekawa co u reszty dziewczyn, mogłyby chociaż raz na jakiś czas się odezwać
.
Mój też się czasem wkurza na brzuchu, ale zwykle sam się obraca na plecy. Jak u Was z wysokim podporem? Mój niby się podpiera na wyprostowanych rękach , ale dosyć nisko wg mnie. Znalazłam kilka zabaw, które mają pomóc zrobić wysoki podpór, dziś może spróbujemy.♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Nadzieja, fajnie że się odezwałaś ☺️
Moja jak tylko ją na mate dołożę to ledwo zdążę wstać i już jest na brzuchu chwila zabawy i marudzenie, przekrecam ja na plecy ona znów na brzuch po chwili wrzask i tak w kółko od rana do wieczora 🙈
Co do wysokiego podporu to u nas tak samo jak u Ciebie Malami91, niby ma proste ręce ale tak jakby nie umiała wybić się wyżej w górę. Też chętnie zobaczę te ćwiczenia o których piszesz ☺️
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
U nas wysoki podpor zaczyna się pojawiać od kilku dni. Na wyprostowanych rękach unosi juz nie tylko klatkę ale i brzuch. Tylko że tak kilka sekund wytrzymuje i opada. Musi jeszcze potrenowac.
Tez chętnie zobaczę te zabawy
Dziś na obiad dynia- poszedł prawie cały słoiczek, tak smakowało! 😀 -
Mojemu kilka razy zdarzyło się zrobić ten wysoki podpór i trwało to sekundę.. ręce ma słabe jeszcze.
Działam spontanicznie w kwestii sprawdzenia co polubi mój syn... przyszła mi wczoraj siateczka silikonowa z canapol na owoce i chciałam wypróbować.. napokowałam tam dziś to co miałam czyli borówki amerykańskie i dałam Jackowi - wsysnął wszystko tylko skórki zostały.. (a miałam od warzyw zacząć, a tak wogóle to jeszcze nie rozszerzam...)nie no serio nie rozszerzam jeszcze.. siateczkę za to polecam!!
https://www.smyk.com/catalog/product/view/id/204664/s/canpol-babies-silikonowa-siateczka-do-karmienia/Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2019, 20:39
-
A pamiętacie i mnie??
Przez jakiś czas nie miałam nawet chwili was na bieżąco czytać a teraz tyle zaległości że nie sposób wszystko przeczytać. Mam nadzieję że u was wszystko dobrze.
Rozszerzanie diety na tapecie.
My też zaczęliśmy ale bardzo powoli, bo Bartuś ma jakieś problemy brzuszkowe. Zaparcia, bóle brzuszka a co za tym idzie płacz, wyginanie, stękanie aż bąki wyjdą. Swteordzilam że się nie spieszę.
Że starszakiem jakoś to szybko poszło.
Nie mogę w to uwierzyć ale jest 2tyg i moje dziecko skończy 7mcy. Jestem przerażona że czas tak leci, a z coraz mocniej go kocham choć to dziwne to codzien ta miłość jest jeszcze wieksza.
Chodziliśmy na rehabilitację, nasze wnm/onm wyrównało się, ale jak stwierdziła fizjo Bartek się nie spieszy. Opanował przewroty na brzuch, kręcenie wkoło swojej osi, unosi pupę, pełza do tyłu i w sumie tyle. Czasami mam wrażenie że jest trochę do tyłu z tym wszystkim ale mzoe te 3-4tyg robią roznice.
Od 2tyg jeździmy już w spacerówce bo na gondole się obraził.
Apropo siadania na 6mcy to moja koleżanka z pracy była bardzo zdziwiona że jeszcze nie siedzi, i czy nie mogę go poduszkami obłożyć żeby powiedział i się pobawił 😂😂😂
Naprawdę czas mi leci w zastraszającym tempie. Do tego mój zbuntowany kochany 3 latek to czasami nie mam czasu po głowie się podrapać.
Za tydzień jedziemy nad morze, kto jeszcze ma wyjazd przed sobą?
symbolica, artemida27, bumbum, malami.91, Ewelcia85 lubią tę wiadomość
-
Fajne ze sie odezwalyscie dziewczyny:)
Moja to spi na brzuchu, kapie sie na brzuchu i bawi na brzuchu, juz w trakcie odkładania obraca sie na brzuch, najgorsze ze pieluszke tez chce zmieniac ma brzuchu, ogolnie juz ladnie pełza i spaceruje po duywanie do zabawek, robi taki mostek, unosi tułów i kolysze sie na kolankach i wyprostowanych raczkach. Ale ona od poczatku duzo na brzuchu leżała i spała wiec moze dlatego nie protestuje.symbolica, Mambella, malami.91, artemida27 lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny po długiej nieobecnosci. Karmię syneczka i tak sobie pomyślałam że zobaczę co u Was słychać.
Przemek za 2 tyg kończy pół roczku, rośnie jak na drożdżach i jest urodzonym optymistą, bardzo rzadko płacze i ciągle się uśmiecha. Lubi starszą siostrę a Ona uwielbia młodszego brata. Próbował już marchewkę, ziemniaki, cukinię, dynię i pasternak. Najbardziej polubił cukinię z babci ogródka. Owoce narazie je jako dodatek do jaglanki. Najbardziej smakuje Mu z jabłkiem albo z suszoną śliwką.
Za 3 tygodnie ma szczepienie przeciwko meningokom typu B i wtedy też starszą zaszczepimy mmr i meningokoki ACWY. Przemuś zdążył już niestety zachorować na zapalenie oskrzeli jak miał 4 m-ce i niedawno bostonke. To na co starsza córka chorowala maluch złapał. Obawiam się co to będzie tej jesieni i zimy jak ostatni sezon córka prawie cały przechorowała, a to juz zerówka, wiec nie przelewki.
To chyba tyle u nas nowego. Postaram się trochę Was doczytać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2019, 23:58
Ewelcia85 lubi tę wiadomość
-
Mambella, no jasne, że pamiętamy 🙂. W końcu to Ty jako pierwsza zostałaś mamą na naszym wątku 🙂. My też mamy wyjazd nad morze przed sobą. Aż się boję jak nam droga zleci.
Sylllwus, fajnie, że zajrzałaś 🙂.
SiSi, ja czekam aż mój w końcu zacznie kombinować jak Twoja 🙂.
Dzisiaj pierwszy raz kaszka weszła na stół. Jaglana z jabłkiem. Nawet smakowało paniczowi 🙂.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2019, 09:16
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
nick nieaktualnyMoja tez uwielbia o obroty. Nawet zasypiać woli ostatnio sama w łóżeczku bo obraca się na brzuszek i idzie spac a u mamy na raczkach się nie da obrócić na brzuszek 😉😂. Moja ma za to jakiś kryzys jeżeli chodzi o spanie już tak ładnie spała. W nocy budziła się raptem dwa razy koło 2 i potem koło 5 a teraz budzi się co godzinę no tragedia nie wiem co się dzieje, czy to zeby czy jakiś regres snu (podobno jest coś takiego). Podaje jej przed snem kropelki viburcol, ale nie widzę żadnej różnicy w spaniu. No jestem ostatnio trochę niewyspana 😅
Mambella doskonale cię rozumiem z ta miłością 😊
Sylwus współczuje chorób. Moja na szczęście póki co omijają i mam nadzieje, ze tak zostanie, ale od września moje starszaki idą do przedszkola i wszyscy mnie straszą, ze będą bardzo chorować i już mam wizje, ze każda ich chorobę będzie plac od nich mała 😕 -
Hej trochę mnie nie było ale cały czas czytałam
Z rodziną to dobrze tylko na zdjęciach...ehh że nie chcą zrozumiec że mam już własną rodzinę i nie będzie wszystko pod ich dyktando...
Symbolica straszne...ale ja też miałam ostatnio straszna przygodę ba spacerze ba chodniki facet wyjeżdżał z posesji i nas nie zauważył zatrzymał się kilka cm od wózka
Też chętnie się dowiem co to za ćwiczenia na wysoki podpor
U nas ewidentnie marchewka powoduje zaparcia narazie nie będę podawać