WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka83 wrote:
    Dziękuję! <3 Przy kpi pewnie też...
    A jak dziecko wypluwa potem te pastę?
    Wydaje mi się że to nie butelka psuje ząbki tylko skład mm... Także przy kpi zasady jak przy kp :)

symbolica, Migotka83 lubią tę wiadomość

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka, gratulujemy ząbków 🙂. Fajnie, że tak niespodziewanie się pojawiły 🙂. My mamy taką szczoteczkę zakładaną na palec - do mycia zębów i masażu dziąseł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2019, 12:52

Migotka83 lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie mleko mamy nie psuje ząbków - macie rację dziewczyny.
    To czego nie wypluje to połknie (naprawdę ociupina -doslownie ziarenko RYŻU- pasty wystarczy, można też gazikiem zamiast szczoteczką na początku) i fluor wzmocni te zęby które jeszcze nie wyszły. Ja karmiłam piersią i też myłam 2x dziennie (młodej wyszły po 6 miesiącu więc też jadła inne rzeczy, warto wprowadzać dobre nawyki od początku).. młoda do teraz ma zęby bez próchnicy i b.zadbane. Tylko ortodontę musimy odwiedzać co 2-3 miesiące z aparatem - od ponad roku nosi na noc taki wyciągany do przekręcania raz w tygodniu, efekty są super. Teraz nas czeka wymiana prawdoodobnie w sierpniu bo ten już rozkręcony.. ale o czym ja tu...

O i znalazłam bloga - kolejna matka -lekarka, tym razem dentystka :-D SUPER wytłumaczone co i jak.
    http://matkadentystka.pl/2015/08/pierwsza-pasta-do-zebow-co-z-tym-fluorem/

Doczytałam tam w komentarzach że Elmex 0+ zawiera tylko 500pmm fluoru, ze to za mało... hmm czyli ziajke bezfluorową mozna sbie darować, nie przekroczymy dawki fluoru skoro teraz zaleca się pasty 1000pmm dla takich maluchów. Nadal będę się trzymała Elemxa, i ewentualnie raz w tygodniu zwykła pasta miętowa ze względu na właściwości ścierające, których w Elexie w jakiejś tam skali niewiele czy nie ma...żeby kamienia nie było.

Malami też mam tą szczoteczkę na palec - założyłam ją dziś na trzonek jego szczotki do włosów i sam się obsługiwał nią (taki gryzak szczoteczkowy miał), zadowolony a ja mogłam go spokojnie przewinąć. :-) Potrzeba matką wynalazku... haha. Po tych borówkach które mu dałam w nowym nabytku z canapolu przedwczoraj, dziś zrobił ciemną kupę z małymi pesteczkami (konsystencja jak zawsze półpłynna, robił bezwysiłkowo), wczoraj nic nie było..

Artemida współczuję, budzi się ja noworodek.. mój znowu przespał całe 10,5h ciągiem bez jedzenia (co któraś noc jest tak, a tak 1-2 razy je). Ok 4 muszę szumidło puszczać (śpimy przy otwartych oknach/mój mąz wstaje do pracy i się szykuje) by zagłuszyć odgłosy ulicy/psów/ptaków i wtedy jeszcze pośpi spokojnie..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2019, 13:17

Migotka83 lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mój coraz więcej śpi z nami w łóżku przez co ja chodzę coraz bardziej "połamana" 😭. Pewnie będzie mnie to kosztować kilka nieprzespanych nocy, ale muszę go na nowo przyzwyczaić do łóżeczka. Teraz się tak porobiło, że śpi sam tylko do pierwszego karmienia. Wszystko przez to, że zaczęłam w nocy karmić na leżąco i zasypiać 😔.

Założyłam dziś pierwszy raz nosidełko, bo mały coś nie mógł zasnąć a ja nie miałam siły go usypiać na rękach. Kilka minut w nosidle i odpłynął 🙂. A mi było o niebo wygodniej niż nosić go na rękach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2019, 13:45

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami jakie masz nosidelko?
    U nas spanie w nocy to ostatnio koszmar! Chyba zeby bo budzi sie co chwile z placzem i to czasem musze chwile ponosić zeby uspokoic... Dentinox chyba nie daje rady.moze polecicie cos innego? Za to dzis ma juz druga drzemke ponad godzinna a zawsze bylo max 30min pewnie noc odsypia,szkoda ze i ja tak nie moge bo starszak nie daje spokoju...

• baranosia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska spróbuj camilia albo viburcol

malami.91, Lutyska lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam Boba kangaroo. 🙂

Lutyska lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Artemida, łącze się w bólu u mnie cały czas to samo, budzenie się co 2-3h. Już zapomniałam co to jest się wyspać.
    Ja mam nosidło Kinderkrafta, kosztuje ok.100 zł, więc dużo mniej niż tula. Dzisiaj testuje na weselu. Właśnie jedziemy, trzymajcie kciuki bo wesele bez noclegu i bez żadnej pomocy. Ukreciłam sobie włosy i właśnie zaczęło padać 😂. Obym to przeżyła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2019, 15:12

artemida27, malami.91 lubią tę wiadomość

• artemida27 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Artemida, łącze się w bólu u mnie cały czas to samo, budzenie się co 2-3h. Już zapomniałam co to jest się wyspać.
    Ja mam nosidło Kinderkrafta, kosztuje ok.100 zł, więc dużo mniej niż tula. Dzisiaj testuje na weselu. Właśnie jedziemy, trzymajcie kciuki bo wesele bez noclegu i bez żadnej pomocy. Ukreciłam sobie włosy i właśnie zaczęło padać 😂. Obym to przeżyła.

Daj znać jak się sprawdziło bo też szukam. Mała usypia tylko na rękach, juz powoli wysiadam.

Malami91 jakbym o sobie czytała:-D jak mała śpi sama w łóżeczku to budzi się co chwilę i jestem niewyspana. Jak biorę ja do nas to śpi dużo lepiej, karmienia mamy co 3 godziny więc znośnie, za to rano wszystko mnie boli. Mała zawsze ląduje na mojej połowie łóżka ( tak wędruje w nocy) przytula się przez sen ;)

Pobralismy dziś krew, nawet nie było tak źle;) trochę płakała ale ogólnie spoko. W poniedziałek wyniki.

malami.91 lubi tę wiadomość

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie próbowałam odłożyć Kubę do łóżeczka 3x i co? 3x histeria więc póki co śpi mi na rękach z cyckiem w buzi którego normalnie za dnia to nienawidzi :)

symbolica lubi tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mój chyba drugi raz wieczorem (wogóle wieczorem kiedy jasno jeszcze, bo w nocy to co innego) zasnął w łóżeczku.. baaardzo się cieszę bo coraz cięższy.

Jest fajna oferta HiPP z promocyjnymi gratisami i darmową dostawą od 99 czy 100zł 😀 https://hipp.dodomku.pl/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2019, 22:11

malami.91 lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff my po weselu, nie było najgorzej. Usypialismy 1.5 h ale potem już ładnie spała w słuchawkach. Nosidło Kinderkrafta też się sprawdziło, nie mam porównania z tulą, ale dla mnie jest ok zwłaszcza, że na co dzień nie będę używać :)

malami.91, artemida27 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2019, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za odp :) tak sie jeszcze zastanawiam czy jeszcze warto kupowac. Sa dni ze przydaloby sie ale ogolnie staram sie żeby w domu duzo lezala na macie. Juz potrafi sie do celu doczolgac.
    Podczas weekendu poznalismy dwoje rowiesnikow i moja do nich to bardzo zywe dziecko i bardzo byla zadowolona i zaczepiala. Taka mala zadziora z niej :D

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska, ja nosidło mam zamiar używać na szybkie wyjścia na zakupy np.(żeby nie wyciągać wózka z samochodu) czy do uśpienia w kryzysowej sytuacji. Na wakacjach też się może przydać. Moje jest teoretycznie do 20kg, więc myślę, że trochę nam posłuży.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na weselu sie nosidło przydało bardzo. I tak mam zakwasy na rękach, wiec nie wiem co by było bez tego 😯 a z chustą taki upał to nie bardzo 🥵

• artemida27 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas też jest tragicznie. Gorąco strasznie, mała jakaś marudna.

Wczoraj testowaliśmy spacerowke, na leżąco jest ok, ma dużo miejsca, wszystko fajnie. W pozycji siedzącej cały czas opada więc narazie sobie darujemy.

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Artemida, my jeździmy w pozycji maksymalnie poziomej. Podwyższam mu tylko do picia.

Wyszliśmy na spacer przed 9 i chyba to będzie nasz jedyny spacer dziś, bo już jest skwar nie do wytrzymania 🔥🔥🔥. Najgorsze, że jutro miało być już chłodniej a tu teraz patrzę, że jednak tylko 1-2st mniej niż dziś 😔.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2019, 11:51

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • SiSi111 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my tez wczoraj testowaliśmy spacerówke i ciezko.... na lezaco jej nie pasuje chce obracac sie na boki, podnosi głowke cały czas zeby wiecej widziec a pozycje półlezaca jes bardziej siedzaca niz leżącą wiec chyba za wczesnie. najbardziej jej odpowiada jednak godola bo tam jedzi na brzuchu a raczej na czworaka ale to juz niebezpiecznie...
    my wrescie powoli rozszezamy diete i cos tam mała zlizuje z łyżeczki:) czy wsze dzieci nadal tak czesto budza sie w nocy?

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi111 wrote:
    czy wsze dzieci nadal tak czesto budza sie w nocy?

Oj tak, dzisiaj święto bo przespala ciągiem 3:45... A potem już co 2 h... Jako, że mała tak często się budzi to mam w planie (jak się skończą upały) zastosować strategię eliminacji przebudzeń, czyli przed zaśnięciem dotankować na maxa, potem jak się obudzi na jedzonko to nie dać cyca tylko pobujać i uśpić. Po tygodniu powinna się przestać budzić o tej porze. I wtedy eliminacja kolejnego przebudzenia (nieparzystego). Tak to ładnie brzmi w książce, ale muszę spróbować, bo od pół roku nie spałam dłużej niż 4h a i to rzadko. No a że butli nie akceptuje to nikt mnie zastąpić nie może.

• SiSi111 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum moja tez gardzi butla:( myslalam zeby pod wieczor dac jej jakas kaszke chociaz z łyżeczki ale to za jakiś czas botemu dopiero raczkuje my w temacie jedzenia. W jakiej ksiazce wyczytalas o tej metodzie, chyba zagłębie temat:)

❤❤❤
    m5kxvau.png
‹‹ 1177 1178 1179 1180 1181 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ