X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska fakt Teściowa mi się trafiła 😍. Nie wtrąca się. Pomaga na maxa. I będzie opiekować się Mała jak ja wrócę do pracy na 3/5 etatu, dopóki do przedszkola nie pójdzie. Naprawdę.
    Ale w przyrodzie jest równowaga. Moi rodzice przyjechali do wnuczki 1 raz. JEDEN. A w sumie widzieli ja z 6 razy, licząc Wielkanoc i urodziny w rodzinie.

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja teściowa za to najmadrzejsza... Pyta się czy mały je zupki... Mówie że nie bardzo max pół sloiczka zje ale najczęściej 3 łyżki i zaciska buzię... To może weź mu posól troszkę, próbowałaś tego. Przecież to bez smaku jest... Albo odrobinę cukru daj, przecież mleko mamy jest słodkie 😂🙄 Powiedziałam że dziecko ma więcej kubków smakowych i inaczej smaki rozróżnia no ale nie przetłumaczysz więc skończyłam tą rozmowę a ona chyba ma poczucie że dała dobra radę 😋 Przecież on nawet 7 miesięcy nie ma, ma schaboszczaka jeść już? I tak na moim mleku ma uda wielkości jego siostry jak nie większe już 😂😂😂

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monisiak moja jest taka sama ;)

Przy każdym spotkaniu konsekwentnie powtarzam że mała tego jeszcze jeść nie może i już.

Mała próbuje się podnosić.🙈
    Głównie wspina się po mężu i łóżeczku. Chciałaby też w innych miejscach ale jej nie daje albo jeszcze nie sięga.

Teraz się zastanawiam czy to nie za szybko. Jeszcze nie przyzwyczaiłam się do ciągłego siadania a ona już pędzi dalej...

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    artemida, skoro sama chce się wspinać to znaczy, że jest gotowa :) Mojej koleżanki córa tak samo się rozwijała i wszystko było jak najbardziej ok.

Moja jest na etapie wstawania na kolana i wyprostowane ręce i bujanie się w przód i tył. Ile czasu od tego było u Was siadanie? Trochę wyczekuję to aż usiądzie, bo chciałabym już w spacerówce ją wozić i w krzesełku do karmienia karmić, a lekarka kazała jej nie sadzać, więc jeszcze wstrzymuję się :)

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Artemida, torpeda z Agatki 👍. Często dzieci zaczynają czworakować, siadać i wstawać prawie że równocześnie, więc wszystko jest ok 🙂. Jest to dość wcześnie, no ale w różnym tempie dzieci się rozwijają 🙂. Mój nawet pozycji czworaczej jeszcze nie umie porządnie przyjąć 🤷, ale pocieszam się tym, że samodzielny siad to najczęściej okolice 9m, czyli że mamy jeszcze czas 🙂.

My już w domu. Kiepsko ze spaniem w dzień się porobiło. Nie ma gdzie hamaka zawiesić 🤨.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2019, 10:57

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    artemida27 wrote:
    Monisiak moja jest taka sama ;)

Przy każdym spotkaniu konsekwentnie powtarzam że mała tego jeszcze jeść nie może i już.

Mała próbuje się podnosić.🙈
    Głównie wspina się po mężu i łóżeczku. Chciałaby też w innych miejscach ale jej nie daje albo jeszcze nie sięga.

Teraz się zastanawiam czy to nie za szybko. Jeszcze nie przyzwyczaiłam się do ciągłego siadania a ona już pędzi dalej...
    Artemida moja córka właśnie była taka torpeda... Pół roku miała to już raczkowala a. Chwile potem się wspinala w łóżeczku i zaraz zaczęła chodzić. Też za szybko według mnie ale to taki typ uparciucha i żyje i do tej pory niczego się nie boi i wszędzie wejdzie więc pewnie i Tobie się taki egzemplarz szykuje 😂 Moj syn natomiast ma w dupie jakieś tam raczkowanie. Uwielbia się przekręcać i piszczy od rana 🥰

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    artemida, skoro sama chce się wspinać to znaczy, że jest gotowa :) Mojej koleżanki córa tak samo się rozwijała i wszystko było jak najbardziej ok.

Moja jest na etapie wstawania na kolana i wyprostowane ręce i bujanie się w przód i tył. Ile czasu od tego było u Was siadanie? Trochę wyczekuję to aż usiądzie, bo chciałabym już w spacerówce ją wozić i w krzesełku do karmienia karmić, a lekarka kazała jej nie sadzać, więc jeszcze wstrzymuję się :)

U nas od tego to juz szybko poszło. Wydaje mi się że max 3 tygodnie i próbowała siadać.
    A jak raz jej się udało to już tak długo cwiczyla aż opanowała to perfekcyjnie.

Ona też jest drobna więc łatwiej jej się podnieść itd. Waży jakieś 7 kg.

Monisiak masz rację:) Agatka jest taka sama. Już widać że ma charakterek.

Ostatnio odciagalam ja od doniczki z kwiatkiem ( chce się na niej podciagac), wyszłam na chwilę do kuchni, została z mężem. Śmiał się że pelzala do niej dalej zawzięcie i tylko na drzwi zerwała czy nie wracam 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2019, 12:56

bumbum lubi tę wiadomość

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • SiSi111 Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ARTEMIDA Moja córcia tez juz wszedzie poraczkuje i trzeba miec oczy dookola glowy bo najbardziej interesują kable i szuflady, gdzie sie da podciaga się do kleku i kleczy, trzeba uwazac bo czasem sie puszcza i jest upadek, suedzi sobie na boczku.
    wczesniej pieknie jadła teraz bie chce nic poza cycem:( a w nocy sen to masakra, wciąż sie budzi bo raczkuje po łóżeczka i zaraz posciaga sie do kleku na szczebelkach.

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • Lady_E Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja próbuje mała osstawiać powoli od cycka ale to taki synuś mamusi że będzie masakra już to wiem. Mm jej nie smakuje i koniec. Ode pije że wszystkiego. Mm jak już trochę tylko z doidy. Ja kp mam już dość. To nie dla mnie. Wytrzymałam te 7 miesięcy tylko dla niej.

Nasza mała na razie tylko pełza. Nie zbiera się do śniadania ani oczekiwania. Leniuszek :)

I nocki coraz lepiej. 5-6 h już przesypia. Dla mnie bomba :)

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kp to mega wygoda 😉 kurcze ale jakby mi ktoś to powiedział jak próbowałam karmić Oliwkę to za nic bym nie uwierzyła 😲.Z tym ze marny je tylko jak nic ( absolutnie nic) go nie rozprasza inaczej tylko się rozgląda 🙈 Wojtuś uwielbia też się przekręcać i próbuje pełzać ale na razie tylko się wkurza 😉 Ja w sumie zadowolona jestem bo jak zacznie raczkować to dopiero się zacznie masakra 😂🙈

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• symbolica Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia to nasi chłopcy podobni - mojego też wszystko rozprasza, też pròbuje pełzać, ale pòki co obroty mu najlepiej wychodzą.. do lustra wielkiego na drzwiach szafy ciągle robi podchody schodząc z maty i puzzli piankowych. 😊

Ewelcia85 lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Zośka tez pelza do kabli i kontaktów. Nogi ładnie pracują naprzemiennie ale ręce zostają w tyle. Dzisiaj była na czworakach o jedną ręką chwytala wisząca zabawkę opierając się i balansujac na drugiej. Raz udało jej się usiąść, 3 dni temu ale chyba przez przypadek bo więcej tego nie powtórzyła.

Nie mamy żadnego zęba jeszcze, ale od 4 dni wszystko pcha do buzi i jest mega marudna. W ciągu dnia ma pierdyliard drzemek przez to bo jak zaczyna jojczec to ja lulam bo nie wytrzymuje juz. Leży, robi spadochroniarza i jojczy. Aż chce do wariatkowa.

Z jedzeniem pod górkę. Jadła na poczatku przez 2 tyg ładnie a teraz... robie jej papki i daje do ręki kawałki ale ona zje z wielkim trudem 3 łyżeczki i się złości. Czasem zje banana 3 plasterki, pół kromki chleba. Robilam jej cielecine z warzywani- sama kutwa jem to.

Myślę coraz częściej nad mm. Żadnego jeszcze nie próbowałam jej dać.. tyle co w szpitalu była na eufamil czy jakoś tak. To kpi mnie wykańcza. Chociaż jestem rozdarta. Z jednej strony widzę jak ten mój laktator płonie i leci z 4 piętra a z drugiej strony jak robie podsumowanie całego dnia ściągania i widzę 850 ml czy 950 ml to jestem dumna z siebie.

• Migotka83 Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 02:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatka, jak skończymy to kpi to wyprawimy wielką imprezę rozwodową z laktatorem ;-)
    Mam podobnie... Mój dzienny udój to ponad 800 i szkoda kończyć, ale nie mam już siły :-( Niestety zostaję z tym wszystkim sama i śpię max. po 4h na dobę...

Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
    Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 02:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, osiwieję jeszcze bardziej :-( W ostatnim tygodniu 3 razy włączył się alarm w babysense :-( Wczoraj jak Mała spała. Kiedy mąż dobiegł to oddychała, ja już nie wiem...Dziś wieczorem akurat mamy neurologa.

Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
    Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 05:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka a masz babysense z dwoma talerzami pod materacyk? Może że względu raczkowania dzidzia zaczęła się przemieszczać i jeden talerz jiz nie wykrywa czasem?

• amir Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kpi trzeba do tego podejść na spokojnie mm to nie trucizna, są dzieci które nigdy mleka mamy nawet nie powąchały i żyją i mają się świetnie. Pomyślcie też o sobie bo czy chcecie z tego jakby nie patrzeć niepowtarzalnego czasu pamiętać tylko swoje zmęczenie i meczarnie z laktatorem? I nie namawiam absolutnie na kończenie ale może np wydłużyć czas między sesjami albo jedna ominąć? Wygaszanie laktacji to tez u niektórych długi proces :) ja ściągalam podobne ilości i z jednej strony ok robiłam coś ważnego dla małego ale też nie mogłam patrzeć jak np zlosci się na macie a ja muszę dociagnac jeszcze chwilę albo jak byliśmy sami w domu to nawet na spacer nie wyszliśmy mimo pięknej pogody

Teraz też się ciągle martwię czy dojada z tego cyca jak ma takie akcje jak ostatnio także mm zakupione i będą testy w razie w. Też jestem rozdarta ale ciągle brak mi psychicznego komfortu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2019, 06:44

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też już się podnosi do kleku przy wszystkim co się da...ale jeszcze nie siedzi tzn próbuje ale nie zawsze się uda albo siedzi po chińsku :D

Chciałabym zacząć poda

• MonisiaK Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka83 wrote:
    Dziewczyny, osiwieję jeszcze bardziej :-( W ostatnim tygodniu 3 razy włączył się alarm w babysense :-( Wczoraj jak Mała spała. Kiedy mąż dobiegł to oddychała, ja już nie wiem...Dziś wieczorem akurat mamy neurologa.
    A dzieciak nie jest za duży już na to? To jest raczej przeznaczone dla wcześniakow, noworodków.
    Moj to tak tańcuje przez sen po łóżku i na bank by piszczało co chwila ☺️

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starszak poszedł pierwszy dzień do przedszkola. Od rana nie mógł się doczekać. Nie dostałam nawet buziaka na pożegnanie! Zdążyłam tylko ściągnąć mu buty i już nie było dziecka.

Ehh smutno mi się zrobiło że dzieci tak szybko rosną :(

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia, zuch chłopak! :-)

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
‹‹ 1206 1207 1208 1209 1210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ