WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej_est, prawie 1,5 miesiąca różnicy jest między naszymi dziećmi. Wyobraź sobie jaki ja ścisk w żołądku czuję, że moje dziecko nie raczkuje, nie siada, a sporo młodsze już to robią. Chyba rzadko zdarzają się takie idealne sytuacje, że we wszystkich aspektach wszystko gra.

baranosia lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Ala też dziś kończy 8 miesięcy ale ten czas szybko leci :)

Całuski dla Natalki ;*

Każde dziecko jest inne nie ma co porównywać...ja też kiedyś sobie zaprzatalam głowę tym co umieją dzieci w podobnym wieku a teraz odpuscilam:) Ala jest weosola szczęśliwa i wszystkiego nauczy się w swoim czasie :)

Lutyska lubi tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej est, moja w tym wieku nie jadła prawie nic, z warzywek udawało się wcisnąć 1-2 łyżeczki dziennie. A teraz zjada (jeśli trafię w dobry moment) nawet pół gerberka. Przy innych dzieciach to mało, ale ja się cieszę, bo ruszyło kilka dni temu, w kupkach widać jedzonko więc git.
    Moja też nie siada jeszcze, a raczkuje raczej słabo, bardziej żwawo pełza :) ale ja też siadłam jak miałam 8. mcy, więc czekam :)

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie martwi, że w ogóle nie przyjmuje pozycji czworaczej. Pełza jak torpeda. Jak leży na boku to próbuje się podpierać jakby do siadu, ale póki co nie wychodzi.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej_est A spróbuj przez kilka dni nie dawać chrupków, owoców i zacznij od początku. Np od marchewki, dyni, pasternaku to są takie fajne smaki że może to zachęci :)

W rossmannie jest promocja na słoiczki gerbera 125g 4 w cenie 3. Ja przyznaje się bez bicia że jadę na słoiczkach

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jadę na słoiczkach, jak zaczynałam to robiłam sama na parze, blendowalam, ale mała nawet łyżeczki nie chciała i cała robota w piach, a dziecko jojkało bo ja byłam zajęta.
    Ja robię zapasy w biedzi, teraz są na promce 125g za 2,49 przy zakupie 3. Jak usiądzie mam w planie blw, ale na razie cienko idzie,nic nie trafia do buzi jak jest na moich kolanach

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czasem gotuję zwłaszcza owoce bo obiadki lepiej jej smakują gotowce :)

• symbolica Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pół na pół jedzie bo wiele warzyw dodaję do tych gotowców i w sumie gotowiec ma na 2-3 dni w zależności od wielkości słoiczka. Dziś ugotowałam i zblendowałam soczewicę zieloną, którą wegetarianie traktują jak mięso bo tak wartościowa. Do kostkarek poszło. A część na dziś jutro i pojutrze. Jak się skończy to zrobi czerowoną odmianę, ponoć słodsza. Jeszcze dynia czeka w kolejce tylko muszę miejsce w zamrażarce zrobić najpierw..

Malami a co ja ma powiedzieć jak mój nie pełza... wszędzie sie dokula i obraca na brzuch, co chce to to dosięgnie, przewróci, oderwie pudzian-ek. Nie martwi mnie to bo dzieci maja swoje tępo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 12:25

da8300b52b.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum to w biedronce też dobra cena wychodzi praktycznie to samo

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej_est wrote:
    Jak czytam co wasze dzieciaki jedzą i co im gotujecie to normalnie czuje ścisk w żołądku bo u nas rozszerzanie diety praktycznie nie istnieje. Przez to, ze mała nie chce za bardzo jeść to czuje się zniechęcona i są dni, ze nic jej nie proponuje. A my już prawie 7 miesięcy powinnismy być już dalej z tym rozszerzaniem, a my dalej w lesie.
    Obiadków nie chce jeść, owoce tez średnio o kaszkach to nawet nie wspominając bo tym pluje. Czasem zje chleba z masłem i chrupka kukurydzianego 🙈

U nas podobnie a moj nawet starszy 😞 podobno dzieci są różne i z dnia na dzień w końcu się przekona do jedzenia wiec wytrwale proponuje

961l20mmezoojidp.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Ej_est A spróbuj przez kilka dni nie dawać chrupków, owoców i zacznij od początku. Np od marchewki, dyni, pasternaku to są takie fajne smaki że może to zachęci :)

W rossmannie jest promocja na słoiczki gerbera 125g 4 w cenie 3. Ja przyznaje się bez bicia że jadę na słoiczkach

Ja tez słoiczki jak narazie

Rozszerzanie idzie kiepsko ale apetyt ma na mleczko bardzo często je, zabki wychodzą (już są 2) co może wpływać tez na rozszerzanie bo zaciska usta nie tylko w czasie jedzenia,

Fizycznie bardzo szybko umiejętności zdobywa jak miał pół roczku zaczął pełzać albo i wcześniej i pełza jak szalony
    Próbuje coś raczkować, ma pełno energii jest uśmiechnięty radosny, kto spotyka go to mówi ze nigdy nie widzieli tsk radosnego dziecka nawet lekarz się śmiał ze taka wizyta to zawsze w poniedziałku rano mize zaczynać tydzień 😊

I Wszystkiego Najlepszego dla dziewczynek 😊

961l20mmezoojidp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:

Ja tez głównie słoiczki.
    A z tymi chrupkami to jest tak, ze zjada jednego na 2 czasem 3 dni wiec nie ma ich za dużo. Ale mały postęp jest dziś zjadła pół słoiczka 200 gramowego. Pół godziny później rzuciła się na pierś 🙈 ale widzę światełko w tunelu. Na podwieczorek dam jej może jakiś jogurt i zobaczymy 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 13:04

baranosia lubi tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o chrupki to ja daję gryczane i wielozbożowe. Kupiłam na allegro. Mała je mniej chętnie niż kukurydziane, ale i tak pogryzie, w rączce potrzyma.

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, Jaś zaczął na 8m pełzać, także Jacek ma jeszcze czas żeby go dogonić 😉.

U nas słoiczki nie wchodzą totalnie. Czasem jak mam lenia to proponuję słoik, ale nie smakuje i już.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 13:17

symbolica lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Amelka ma 8,5 miesiąca i rozszerzanie idzie nam kiepsko. Nie chce jeść kaszek, ostatnio nawet owoców podanych z łyżeczki - jedynie więcej zje z tubki podanej prosto do buzi. Obiad to loteria, raz zje dużo (10 łyżeczek) a raz prawie nic - 1-2 łyżeczki. Średnio sobie radzi z wiekszymi kawałkami. Krztusi się. Co podajecie w kawałkach dzieciom? I jak przyrządzone?
    W ogóle nie chce pić wody z niekapka ani z butelki. Wypije 1 łyk i na tym się kończy. Dzisiaj dałam jej z kubeczka i nawet piła ale na koniec tak się zakrztusiła, że raczej szybko drugi raz nie dam jej wody z kubeczka...
    Macie jakieś rady na to wszystko? :(

• Karola94c Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami.91 wrote:
    Mnie martwi, że w ogóle nie przyjmuje pozycji czworaczej. Pełza jak torpeda. Jak leży na boku to próbuje się podpierać jakby do siadu, ale póki co nie wychodzi.

Dzieciaki prawidłowo powinny siadać z pozycji na czworaka. Ruszy Napewno.

Bumbum zagęszczam normalnie Nutritonem z Babilonu, bo najpierw piliśmy mleczko bebilon AR.

Co do jedzenia to ja się bardzo cieszę jak zje mi chociaż pół słoiczka obiadku gerberka albo deserka.... Mój to mleczny chłopak, ciągle mleko.. A prawie 8 msc ma... już nie wiem co mam robić... żeby on coś zjadł.. zaciska usta, wogole buziaka nie chce otwierać...

Ps. A żeby zjadł jakąś kaszkę to mogę pomarzyć...

Magda88 u nas to samo, mały jak dostanie jakiś kawałek to się wręcz dlawi.. Nie wiem o co chodzi..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 16:05

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    201601144580.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    201902141678.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola no nic nie zrobisz na siłę, proponować i proponować - kiedyś zacznie jeść chętniej, więcej i nowe rzeczy.. a z kawałkami nie każde dziecko sobie radzi, wiem po swojej córze... zresztą mały też rożnie bywa np. z kaszą i z wygody wolę mu zblendować. Natomiast drobna faktura amarantusa ekspandowanego mu nie przeszkadza.

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, z pozycji czworaczej albo bocznej siadają. I tak i tak jest prawidłowo. Może u nas się uda z tej drugiej 🙂.

Magda, to że się krztusi jedzeniem to normalne. Ona się uczy jeść. Ważne żeby podać taki kawałek, który łatwo będzie wypluć albo odkrztusić - miękki i w odpowiednim kształcie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 17:26

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja próbuje z pozycji bocznej, ale na razie nie udaje się :)

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 2 października 2019, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja z kawałkami też ma problem :( jedynie chleb akceptuję :D

‹‹ 1246 1247 1248 1249 1250 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ