X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Logopeda mi powiedziała że w tym wieku powinna już jeść kawałki. Skoro nie umie gryźć nie pracuje jej język co może powodować gorszy rozwój mowy itp

Dziecko mając za duży kawałek w buzi powinno go wypluc...moja się od razu dlawi:/

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy masowac wewnętrzna część policzków i język i dawać twardy kawałek jakiegoś owoce w gaziku do pogryzienia. Dodatkowo cały czas proponować skórkę chleba makaron różne struktury produktów ma poznawać bawić się może coś trafi do buzi. Za miesiąc kontrola.

• bumbum Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam juz na allegro spineczki, nie chce obcinac :)

Lutyska lubi tę wiadomość

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Ala też się cieszy jak wracam np ze sklepu :)

Byliśmy dziś na rehabilitacji mała robi postępy teraz mamy ćwiczenia na równowagę :) przy okazji wstapilismy do logopedy twierdzi ze to nie jest normalne że mała sobie jeszcze nie radzi z kawałkami :/ kazała nam masowac policzki i język i dawać jej jabłko w gazie do gryzienia na pewno się nie zadlawi a może się nauczy...

Próbowałaś taki silikonowy gryzak do podawania w kawałkach

https://www.smyk.com/p/canpol-babies-silikonowa-siateczka-do-karmienia-i6028370?gclid=Cj0KCQiA-4nuBRCnARIsAHwyuPoWjhnhhVEr96J8dc-qVWPkW3oAw189amQdg2w8xrJ5DhYXJzsQjBgaAmIzEALw_wcB

961l20mmezoojidp.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir spokojnie nie pierwszy nie ostatni upadek jedynie zawsze po uderzeniu główka trzeba patrzeć czy nie pojawi się wymioty 😊

961l20mmezoojidp.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina tak mamy taki ale logopeda powiedziała żeby go nie używać bo on angażuje tylko przednią część szczęki i dziecko to ciumka i kawałki wylatuja a ma się nauczyć gryźć tylną częścią rzuchwy

malami.91 lubi tę wiadomość

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak np dziś jej dałam pomidorowa z makaronem to polykala to bez gryzienia...

• Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Symbolica, EjEst oczywiście że miałam na myśli "oby to NIE była opryszczka". Pisanie o 3 w nocy takie ma skutki :|
    Przepraszam za zamieszanie.

Absolutnie nie życzę tego żadnej z Was. Wiem że opryszczka u takiego malucha może mieć okropne skutki

ej_est lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A te siateczki do jedzenia?ja mam silikonowy i siateczkowy, w tym siateczkowym daje wlasnie twarde owoce np jablko, w tym silikonowym to tylko papka do buzi wchodzi ;)
    Artemida moja tez nie chciala jedzenia z reki do buzi włożyć mimo ze jej pokazywalam itd a wczoraj wieczorem mnie zaskoczyla jak jej chleb dawalam,wziela mi z ręki taki maly kawalek i celowala do buzi i tak pare razy chciala sama sobie wlozyc do buzi ;) dzis jej sprobuje na talerzyku podac i zobacze czy bedzie jesc ;)
    Malami jak daje malej tekture to mam na uwadze ze zaraz odgryzie i nie zostawiam tak jej samej tylko siedze obok ;) aczkolwiek kartonu do buzi nie wklada ale i tak obserwuje ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 15:52

• bumbum Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie już dwa razy odkryła kawałek strony w książeczce, jeden wypluła ale drugiego nie chciała oddać, siłą wyjmowalismy z buzi :p także ja nigdy nie daje, raz że może się zaksztusić a dwa, że farba drukarska jest szkodliwa

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pampers Pants są w promocji w Rossmanie jakby któraś potrzebowała 🙂.

Dziewczyny jak to jest z tym siadem W? Mojemu dość często zdarza się siadać w ten sposób 🤨.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też tak siada ale fizjoterapeuta kazała poprawiać nóżki do przodu to poprostu powoduje krzywe nogi

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo mojemu tez ostatnio się to zdaza tak siadać

961l20mmezoojidp.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj ostatnio zrobił się płaczliwy w sensie jak coś jest nie tak jak chce to jest kilkusekundowy taki jakby „placz” ale trwa dosłownie 2-3sekundy... np niosłam go na rękach i memlal sznureczek od mojej kurtki ale zauważyłam ze jest na nim plastik wiec mu wyjęłam delikatnie z buzi a on zaczął płakać (oczywiście 2sek), w sklepie dałam mu zabawke dla psów na chwile do raczek i jak mu wzięłam znowu płacz, weszłam do łazienki w środku dnia umyć raczki i wychodząc płacz bo on chciał kąpiel 😁

961l20mmezoojidp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina u nas tez takie bunty sa ;) dzieci juz pokazuja co chca :D no ale niestety ze względu na bezpieczenstwo nie mozna na wszystko pozwolic.
    Siad W i u nas sie zdarza ale staram sie poprawiac, przy starszym kolezanka-fizjoterapeutka zwracala mi na to uwage wiec pilnuje ;) cenne rady milo slyszec ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami podobno jak zdarza się sporadycznie to nie ma powodu do obaw. Gorzej jest jak dziecko zdecydowanie preferuje taki siad to wtedy trzeba reagować.

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzieś doczytałam, że ważne żeby dziecko długo nie przebywało w tej pozycji i trochę się uspokoiłam, bo on tak siada przeważnie kiedy chce tylko na chwilę usiąść i zaraz leci dalej. Jak siedzi dłużej przy jakiejś zabawce to raczej ma nóżki wyciągnięte. No nic, będę korygować jakby co.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu dziewczyny wybaczcie ale nie nadrobię was. Próbowałam ale nie daje rady :)
    Widziałam że pisałyście o okresie... Mi dziś wrócił, buuuu 😒

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonisiaK wrote:
    Jezu dziewczyny wybaczcie ale nie nadrobię was. Próbowałam ale nie daje rady :)
    Widziałam że pisałyście o okresie... Mi dziś wrócił, buuuu 😒
    Łączę się w bólu.. a tak fajnie było bez niego. Z drugiej strony świadczy o tym że wszystko prawidłowo u nas działa, bo tragedią to jest menopauza w wieku np. 30 lat i konieczność brania hormonów :-)

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko jeszcze śpi 😱😱😱

‹‹ 1305 1306 1307 1308 1309 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ