Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
My dzisiaj też mierzone: 74 cm, 8kg, 44 cm głowa.
W 2 tygodnie przytyła 140g, cieszę się, bo to całkiem sporo. Ogólnie mam mieszane uczucia co do wizyty,bo babeczka mega polecana byłam już 3ci raz u niej i zawsze mówiła mądrze. A dzisiaj powiedziała, żeby imac się każdego sposobu, żeby zjadła tj. zabawa, bujanie, bajki itp. Powiedziałam, że lubi tylko jeden smak gerberka ale podaje inne żeby też nauczyć nowych smaków ,struktur.. A ona, że dziecko może jeść 2 tygodnie to samo, bo w słoiczku wszystko jest zbilansowane... nawet papkiWiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2019, 17:25
-
Jeju Ruda ale macie przejścia, ustaly już te wymioty? Robili test na rota?
Co do tych sloiczkow i ich zbilansowania to chyba jakiś żart, moim zdaniem to w ten sposób można dziecko tylko odchudzić-mleko ma w 100 ml ok 70 kalorii a te zupki w sloiczkach najczęściej 50-60 kcal w 100g więc żeby dziecko miało tyle energii co z mleka to musi zjeść więcej a brzuszek dalej malutki, poza tym podstawa większości dań to marchew i ziemniaki.. Mięso zazwyczaj 8% plus często sa slodzone są np sokiem winogronowym żeby dzieci chętniej jadly więc ja nie wiem skąd te rewelacje Pani doktor wzięła, jak w ten sposób dziecku zapewnić odpowiednią ilość np żelaza którego w mleku mało a zapasy się kończą?
I tak człowiek idzie niby do fachowca, ufa wykształconemu doktorowi.. Jak się nie znają na temacie to nie powinni się wypowiadać tylko w razie wątpliwości rodziców odsyłać do kogoś kompetentnego albo się samemu douczyc jak się chce rodzicom doradzać -
No ja też dostałam wpis do książeczki stan odżywienia mierny...
Amir, dokładnie to samo pomyślałam, ale już nie chciałam z nią dyskutować, wystarczy że powiedziałam, że czytałam, że zbytnie zachęcanie powoduje więcej szkód niż pożytku a ona powiedziała, że tak mówią te, których dzieci jedzą. No nic każdy musi wedle swojego pomyślunku działać i filtrować informacje. -
Kurczę dziewczyny widzę, że nie tylko u mnie dzień zarobiony i dopiero Was nadrabiam... nie śpię od 5 bo młody tak wstał. Do 20.00 spał 3,5h w sumie.
Malami my mieliśmy taką dobę, gdyby to trwało tydzień to mój młody by się chyba odwodnił bo oprócz cycka pija wody malutko + 3 stałe posiłki... ech dobrze, że to już za Wami.. jesteś dzielna!
Ruda no to niefajnie, współczuję. Mój po wodzie też wymiotował za każdym razem kilka minut po podaniu (chciałam go nawadniać) kiedy zjadł wcześniej jajko i nim zwymiotował - tj piszesz "jak z wiadra")... o dziwo po mleku z piersi nie i to go uratowało. Jeśli to po jajku to pierś powinna być ok, jeśli Ala chce ssać, jeśli ma siłę bidulka
Co do słoiczków to ja nie narzekam - młody dobrze przybiera, choć ja wzbogacam ich smak o dobry olej rzepakowy/lniany, pół żółtka ugotowanego, warzywa, amarantus, czasem mięso. Wynika to raczej z mojego lenistwa bo nie gotuję specjalnie dla niego. Z mojego talerza dostanie makaron, ziemniaki, warzywa na parze ale to osobno dodatkowo już po jego obiadku. Kasze jaglaną uwielbia z róznymi owocami i zawsze wchodzi - do tego dadaje ostatnio serek naturalny Mlekpol z dwie łyżeczki czubate -> jeszcze lepsze w smaku!
Co do obwodu głowy to młody miał miesiąc temu 45,5cm. Lutyśka mała nie a dużej głowy, spójż w siatki centylowe, pewnie idzie swoją kreską.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2019, 21:00
-
Ruda mój przez kilka godzin tak miał te wymioty mleczne od podania o 15 a ja prawie osiwiałam.. o 17 zaczęły się wymioty... być może po wodzie z glukozą - którą żołądek będzie próbował trawić nie będzie wymiotować.. ja nie miałam glukozy ani tej wiedzy, więc podwalam wodę a on za każdym razem chlustał potem..w nocy ok 23 chyba się uspokoiło ale wody już nie dałam, tylko piersi po trochę... i sprawdzałam co będzie, nic się nie działo to za 2-3h znowu i tak do rana, ale potem już pozwalałam mu dłużej pić bo sikał tyle co nic.. oczywiście musiałam go wybudzać a on prawie nieprzytomny..
Trzymam kciuki za Was, żeby była to spokojna noc..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2019, 21:17
-
Co do tych rad lekarzy to faktycznie czasem nie wiadomo czy się śmiać czy płakać😔.
Ruda, ojej. Trzymam kciuki, żeby Ala szybko doszła do siebie.
Symbolica, dzięki 🙂. Ja byłam już u skraju wytrzymałości. Na szczęście jadł stałe i pił ładnie wodę, dawałam mu też kaszkę na moim mleku. Chciałam już kupić mm i próbować mu podać, ale na szczęście się ogarnął. Teraz sporadycznie mnie ugryzie, ale to da się przeżyć.
Pampers Pants są w promocji na allegro w oficjalnym sklepie pampers jakby któraś była zainteresowana 🙂.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2019, 22:48
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Hej! Znowu musiałam Was nadrobić
Ruda, współczuję... Oby przeszło w nocy.
Dziewczyny, ja juz czwarty raz mialam okres, a że jestem kpi to widzę spadki. Może Wasze Dzieciaczki szaleją bo jest mniej mleka? Ponoć czasem zmienia się smak już przed okresem i też może być problem.
My kończymy chorowanie. Ale juz zaczyna się nowy katar u Małej więc nie tryskam optymizmem. Wczoraj tez miałam jechać na sor ale odpuscilam. Mała przewróciła się z siadu i z impetem walnela głową o podłogę. Akurat po jedzeniu... Tak się rozzalila, ze az zwymiotowala. I nie wiedzialam co robić. Obserwowalam, ale wszystko było ok więc odpuscilam. Stres taki, ze nie wiem.Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Ruda ojejku dobrze ze noc była spokojna, oby dzisiaj tez było już w porządku
Malami już nie pamietam jak to jest spać np 6 godzin ciągiem, niby przebudzam się przystawiam i zasypiam (chodź czasem jak się rozbudze czekam i odkładam) to jednak to nie to samo
Migotka kurczę to pech ze akurat po jedzeniu to się stało ale obserwuj dzisiaj czy wszystko ok bo wiadomo wymioty powinny zaniepokoić tylko ze tutaj była po jedzeniu 🤷♀️
Ja zastanawiam się czy iść dzisiaj na basen 🤔 jakoś tak mglisto jest mhmm narazie mały śpi bo wstał po 7 i dopiero po 10 postanowił się zdrzemnąć -
Mój się dzisiaj budził właśnie co godzinę i też bardzo niespokojnie spał a pobudka już 5.50, a było już parę takicj nocy że budził się tylko 3x, ja to czuję że z naszym szczęściem będzie się budził do 5go roku życia Hehe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 11:43
-
Mi się wydaje ze Ala budzi się w nocybbonpoyrzebuje bliskości a tego chyba nie da się w żaden sposób przeskoczyć...
W ogóle Ala ostatnio zrobiła się straszny przytulas mogłaby cały czas być na rękach albo kolanach ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 13:07