Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Przed ten katar moj spał w dzień tylko 2 godziny budził się po 30-40min 🙄 teraz usypia przy cycu. W dzień nie było oznak kataru w czasie aktywności ale jak jadł to przeszkadzało mu.
Zaraz muszę zrobić małemu pastę jajeczna na sniadanie i rogaliki kruche orzechowe bo jutro moja ciocia nas odwiedza 😉
Mojemu główka tez czasem sie poci jak śpi na mnie czy jak je ale w kokonie już nie 🤷♀️ Nie grzejemy mamy ok 22-23st -
nick nieaktualnyLutyska, o! Spróbuje z ta tetra i zobaczę jak będzie.
No właśnie Paulina u nas tez tak jest, ze jak śpi sama to jest wszystko ok, a tylko chwile poleży na mnie i zaraz główka mokra.
Wiecie mnie to dziwi o tyle, ze ja rozumiem się spocić...ale ona ma ta główkę po prostu mokra. Włoski mokre, widać krople potu, zwłaszcza z tylu główki. Żeby aż tak się spocić w dosłownie pare minut 🤔
ja się tak pocę przy ćwiczeniach z Chodakowska 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 20:36
-
nick nieaktualny
-
My właśnie wróciliśmy z Andrzejek. Babcia z Frankiem dali radę
Czy któraś s mam karmiących ma kłopoty z zębami? Dziś wieczorem ukruszyl mi się zdrowy zab- dwójka. I to nie na żadnym jedzeniu tylko od tak jak dotknęła o inny ząb. Przyszedł mi do glowy wapn. Ograniczylam mleko bo smyk miał wysypke. -
Ja nie mam problemu z zębami byłam i dentysty jakoś 3 miesiące temu i miałam chyba 1-2 dziurki do zrobienia ale niestety słyszałam ze po ciąży po porodzie lubia pojawiać się problemy z zębami jeszcze potem kp wiadomo to nie lada wyzwanie dla organizmu i zapotrzebowanie wzrasta na wapn
-
Monika, zazdroszczę wyjścia 🙂. Fajnie, że macie z kim zostawić małego.
Lutyska, no właśnie mój też nie sądzę żeby usiedział tam chwilę, ale kiedyś trzeba zacząć oswajać dziecko. Moi bratankowie w ogóle nie używali nocników, tylko od razu nakładka na sedes. Z jednej strony fajnie, bo nie trzeba tego nocnika ogarniać ale z drugiej strony przy maluchu to mniej bezpieczne. No i podobno dziecku łatwiej załatwić potrzebę mając kolana pod brodą - jak na nocniku. Także kusił mnie pomysł deski, ale chyba postawię jednak na nocnik.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2019, 10:43
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Hmm chyba zapowiada się tylko jedną drzemka.. Pobudke mieliśmy o 6.30 i mimo że był mega marudny nie dawal się uśpić, padł dopiero o 10 i dalej śpi..
Przestawił nam się dzień zupełnie, druga drzemka wychodzi pozno przez to na noc idzie spać o 21, coś czuję że zmierzamy do jednej drzemki..
Noce też dziwne o 3-4 trzeba go nosić bo się budzi i nie może zasnąć, do 6 to jest walka o przetrwanie żeby spał -
Amir u mnie pobudki po 5 i najczęściej czyli na 95% nie zaśnie już a ciemna noc jeszcze. 😒 Pierwsza drzemka godzinna ale udało się go jeszcze uśpić przy cycku na ok 30min. Drugą drzemką ok 16 będzie.. w nocy spał 9h tylko, w dzień 3h śpi więc dobowo wg tabelek zbyt mało śpi.. od dzwonu zdarzy się więcej niż 12h/dobę..
Lutyska to podziel się przepisem i napisz jak małej smakowało.
Ja też o nocniku jeszcze nie myślałam bo młody ledwo co zaczął siadać.. myślę że na wiosnę zacznę przyzwyczajać.. nakładki poszukamy jak będzie starszy i bardziej zaawansowany w załatwianiu potrzeb. Na moim piętrze domu mamy łazienkę, ale nie mamy toalety więc to też utrudnienie dodatkowe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2019, 13:36
-
Słyszałam tez opinie ze skoro dziecko nie jest świadome ze robi siki itd to nie będzie kojarzyło nocnika z tym i potem może uznać ze służy do siedzenia 😉 może zaczekam trochę dłużej, zobaczymy
Mały w nocy ładnie spał katarek jest ale jest lepiej już, byliśmy na krótkim spacerze powietrze super i słoneczko swieci 😊
Moj w nocy spi 11-12 godzin i w dzień ok 3 -
nick nieaktualnyJa w ogóle nie mysle o nocniku. Przy bliźniaczkach z wielu stron było takie ciśnienie na nocnik. Jak dziewczynki skończyły rok to ciagle słyszałam pytania „a sadzasz już na nocniku” „uczysz już na nocnik”. Teściowa nawet na roczek kupiła dziewczynkom w prezencie dwa nocniki 🤦♀️. One tego kompletnie nie czaiły, a ja przez te naciski ciagle miałam z tylu głowy, ze JUZ powinnam je uczyć i w ogóle. Na szczęście potem odpuściłam i nauczyły się „same” w odpowiednim dla siebie momencie.
Teraz już będę mądrzejsza 😀 oczywiście nie neguje jak ktoś chce już uczyć. Mi pediatra mówiła przy bliźniaczkach, ze dzieci dopiero koło 18 miesiąca życia zaczynaja dopiero rozumieć do czego służy nocnik i tak mysle, ze ja nawet wcześniej nie zacznę próbować. Oswajać się z nocnikiem już oswaja bo codziennie towarzyszy siostrom w toalecie i widzi do czego służy 😂
-
Moniiikaaa, mi tez sie niedawno tak z niczego ukruszyl maly kawalek jedynki
Chyba skoncze szybciej to kpi. Chciałam ostatni raz ściągać kolo roczku ale skoro takie rzeczy sie dzieja to troche szkoda siebie
A dodam,ze ja miałam bardzo mocne zeby.
Papatka, a jak u Ciebie?Dajesz jeszcze radę?
Dziewczyny, ja bym noe pomyślała, żeby takie malenstwo sadzac juz na nocnik...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2019, 16:21
Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Tzn. ja tylko pytałam czy ktoś sadza. Sama jeszcze nocnika nawet nie kupiłam. Teściowa mnie o to pyta czasami (czuję można powiedzieć lekką presję), więc tak rozeznaje temat 😏.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2019, 19:19
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Ja tez nocnika nie mam a zastanawiałam się nad tym przez pytanie teściowej 😉
Ej_est właśnie o to ko chodziło ze roczne dziecko nie zrozumie tego wiec moim zdaniem (podkreślam ze to jedynie moje zdanie 😉) nie ma to sensu na tym etapie. Będę małego obserwować i jak stwierdzę ze jest na to gotowy to wtedy, jedne dziecko pewnie około półtora roczku będzie a inne dużo później lub trochę wcześniej 🤷♀️ -
Dziecko jest w stanie kontrolowac swoje fizjologiczne potrzeby ok 1,5-2 lat, jedne wcześniej inne później jak ze wszystkim także myślę że mamy jeszcze czas na nocniki
Zachecona waszymi komentarzami zakupiłam gofrownice i przyznam szczerze to był strzał w 10. Dziś na kolacje były gofry dniowe mały wcinal aby się uszy trzesly, zjadł całego. Zostawiam przepis jakby ktoś chciał, nie miałam mąki owsiane dałam mix jaglana+ orkiszowa i jeszcze trochę amarantusa i zmielone pestki dyni żeby to żelazo wszędzie upychacwyszły super
http://blwprzepisy.pl/gofry-dyniowe-blw/
p.s.tata też się zajadal a mówi że dyni nie lubi
-
U nas gofry często są odkąd mamy gofrownicę. Ostatnio robiłam szpinakowe i były pycha, a do tego nutella z 🥑. Jaglano-bananowe mały bardzo lubi. Musimy spróbować tych dyniowych 🙂.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2019, 20:34
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021