Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Właśnie czytałam ze chyba 40% niemowląt ma niedokrwistosc, i ze najczęściej trochę to trwa zanim sie unormuje. Najważniejsze mieć tego świadomość i działać ale dziwi mnie czemu lekarz nie zalecił mi podstawowych badań tylko sama musiałam prosic. Chodziliśmy często na szczepienia 🤔 i nawet zglaszalam o tym jedzeniu stałych pokarmów ale to jakiś czas temu
Której maluchy jeszcze oprócz migotki przyjmują żelazo i w jakiej dawce? Czy jakieś skutki uboczne? Bóle brzuszka? -
Paulina od razu mówię po naszych przejściach że dawka lecznicza żelaza to 4-6 mg/kg masy ciała zwykły pediatra często boi się dać konkretną dawkę i leczenie trwa i trwa tak jak u nas a startowalismy z hemoglobiny 9.2 i po 5 miesiącach mieliśmy raptem 10. Także jak dostaniecie jakaś niska dawkę to ja bym się skonsultowala z hematologiem. Do tego innovitum B i cebion mamy codziennie. Od 1.5 miesiąca bierzemy dawke 45 mg dziennie bo Kuba swoje waży
także zobaczymy co to dalo bo na dniach robimy morfologie
Co do objawów ubocznych u nas najlepiej wchodzi innofer i to ten dla dorosłych bo jest wyższa dawka w mniejszej objętości, po actiferolu w takiej dużej dawce miał zaparcia i brzuszek też go bolał a robiliśmy że 3 podejścia. Chociaż ostatnio jak dosypywalam do stałych pokarmów to było jako tako tyle że te zaparcia.. -
Ruda a po samym żółtku ugotowanym na twardo ( np. w zupce) też wymiotuje? Bo na żółtko dużo rzadziej się zdarza a w sumie ono w jajku najcenniejsze.. ładna ma morfologię Ala - hemoglobina wysoko, super. Usunęłaś już chyba z fejsa..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2020, 09:25
-
Amir dostaliśmy dawkę 5mg na 1kg czyli ok 40mg dziennie przez 3 miesiące (2x2ml dziennie) właśnie ten innifer baby. Najpierw kazalnorzez kilka dnia mniejsza dawkę o polowe żeby zobaczyć jak mały reaguje. Wypisał tez skierowanie do hematologa żeby spróbować się umówić chodź nie wiadomo jak długo czeka się na wizytę (dlatego napisał ma skierowaniu pilne żeby ewentualnie przyspieszyć) i kazał powtórzyć badania za 3 tygodnie chociaż zastanawiam się żeby chociaż za miesiąc powtórzyć. Przepisał Rez Cebion
Mam pytanie bo znalazłam informacje i lekarz o tym mówił żeby 15min przed mlekiem lub 2godz po ale co w przypadku posiłków stałych? Rozumie ze t chodzi o wapń ktory zmjejejsa wchłanianie żelaza.
-
Paulina ja polecam innofer dla dorosłych wtedy będzie 2x1 ml, to jest olej i słabo wchodzi plus mój Kuba się tym krztusic potrafi, pamiętaj żeby dobrze wymieszac
Co do odstępow między posiłkami to jes tak jak piszesz, ja stałe daje zazwyczaj 2-2.5 h po mleku wiec staralam się w strzelić w ten odstęp ale jak stały posiłek bez nabiału to czasem podawałam po krotszym czasie -
Ja też mam wyniki panelu pediatrycznego, u nas wyszło białko jajka tylko, czyli tak jak myślałam. Cieszę się, że nie żółtko, w weekend robię test i podaje małej.
Dziewczyny, czy Wasze dzieci trafiają już np piłką do dziurki itp? Nie chodzi mi o rozpoznawanie kształtów tylko celowanie. Bo moja jeszcze tego nie ogarnia a staram się uczyć ją...symbolica lubi tę wiadomość
-
Słuchajcie, nie wiem o co chodzi, ale mój wisi od kilku dni na cycu jak noworodek. Bawimy się, a on co chwilę tarmosi mnie za bluzkę i chce cyca. Jak go zobaczy to ma taki zaciesz jakby cały dzień mleka nie pił... To jest dosłownie co pół godziny jak nie częściej. Nie ssie długo, minuta i znowu zabawa. O co kaman? To raczej nie kwestia pragnienia, bo wodę też pije.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2020, 13:21
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Oj chyba rzeczywiście ten lek separscyjny, mamoza, jak jestem w kuchni mimo ze połączona jest z salonem i mały siedzi z tata to leci do mnie i chce na ręce, chce żebym przyszła do nich albo in będzie w kuchni ze mną 🤷♀️ Jak wychodzimy gdzieś to ubieram siebie najpierw to tez często leci i jojczy z wyciągniętymi rękami 😉
Kurczę muszę jakoś pomyśleć kiedyś mu to żelazo dawać, bo on często pije mleko 🤔 na wieczor nie ma problemu dam ale rano jeśli wypije mleko rano po godzinie sniadanie czasem mleczne czasem nie to po ok 2-2,5h znowu mleko przed drzemka 🤭 -
Ja zawsze najpierw szykuje Agatke. Wtedy wie ze idziemy razem i na spokojnie moge sie przebrać.
Malami u nas jakis czas temu bylo podobnie, ja to zwalalam na zęby, odkąd przebily sie wszystkie jedynki mam chwilowy spokój.
Moja zupelnie nie chce bawic sie sorterem. Jak jej probuje cos pokazac to albo gryzie klocki zamiast je wkładać albo sciaga ten sorter, wysypuje klocki z wiaderka i idzie dalej balaganic.
To jak wyglada mieszkanie po naszym dniu zabawy.. a i tak staram sie sprzatac na bieżąco jak wywala ubrania, pieluchy czy skarpety. -
Artemida u mnie podobnie bałagan ktory staram się na bieżąco ogarniać 😁 książki zrzucone z półki, płyty, dekoder do tv zawsze zrzuca za szafkę 😊 do sortera pokazuje mu ale bierze klocki do buzi albo próbuje trafić ale nie potrafi sam. Ostatnio polubił jeżdżenie samochodzikami, raczkuje i pcha rączka samochód a jeśli większy (my jeszcze nie mamy) to 2 rączkami pcha sobie i jedzie 😉
Jak długo zmielone pestki dyni można trzymać w lodowce?
A co do szykowania to zaczynam od małego w sensie cieplejsze skarpetki sweterek spodnie potem dobie kurtka buty i na końcu on kurtkę czapka szaliczek 😉 teraz tsk się zastanawiam czy nie przychodzi do mnie jsk się ubieram tylko jak mąż jest w domu 🤔 muszę poobserwować, mize myśli ze wtedy mogę wyjść sama chodź praktycznie tego nie robię... dosłownie kilka razy wyszłam gdzieś bez małego i to chyba max ok 30minWiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2020, 15:25