X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina ja też bym za jednym zamachem wszystkie badania machnęła tak jak Amir radzi..

Ruda ja mogę doradzić jak odstawić po drugim roku bo tak odstawiłam. Ja bym żłobkowe dziecko tym bardziej karmiła bo jednak powinno mniej chorować, chociaż wiadomo nie ma reguły..

Ja do teściowej zwracam się bezosobowo, tzn nie mamo, bo jakoś tego nie czułam. Relacje mamy poprawne jak na rodzinę mieszkająca pod jednym dachem. Z moją mamą byloby niespokojnie delikatnie mówiąc.

Bumbum a szczepiłas już Bexero bo nie pamiętam... Ja bym od niej zaczęła bo to
    na te najbardziej popularne meningokoki w naszej strefie. Nimenrix można równocześnie podac ( mama pediatra doradzał dwa czy trzy tyg. odstępu) i jest to jednorazowa szczepionka po roczku..
    Cały artykuł: https://mamapediatra.pl/2017/06/08/moje-wybory-szczepionkowe-cz-2-meningokoki/

Ja szczepię sama Bexero teraz i po roczku nimenrixem z MMR lub varilrix z MMR w zależności co będzie dostępne.. głównie i tej ospie myślę, a później za dwa miesiące nimenrix..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 11:54

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica po roku chce odstawić w ciągu dnia a karmić tylko rano i wieczór zobaczymy czy się to uda :)

Ja też bym wszystkie badania na raz robiła nam przy pobraniu krwi na alergię napisali bardzo trudne warunki pobrania i babka powiedziała że to musi im wystarczyć i wystarczyło :)

• symbolica Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda to jest b.dobry pomysł z tym karmieniem 🙂 fajnie, że też Wam się udało za jednym razem wszystko. Z łokcia pobierana czy paluszka?

Przypomniało mi się mnie babki nie pobierają nigdy z palca bo twierdzą że to nie to samo co z żył i pomiary inaczej wychodzą.. czy to prawda Amir?

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas było z żyły :)

• bumbum Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie szczepilam na meningo w ogóle. Doczytałam właśnie też że szczep B występuje częściej, zatem najpierw zaszczepie boxsero.

U mnie krew do badań też z żyły.

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem na takiej grupie na fb "dieta niemowlaka i srarszaka"- bardzo polecam i jak widzę co jedzą niektóre maluchy to się za głowę łapie 😱 będę szczęśliwa jak Ala tak będzie jeść w wieku 2 lat 😂

• amir Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica zgadza się nie do wszystkiego nadaje się krew włosniczkowa plus z palca to zazwyczaj wyciskaja na siłę a to już w ogóle ma duży wpływ na wynik badania

Moje dziecko dziś ma jakiś dzień spiocha ledwie wstał z pierwszej drzemki już ma drugą plus je na potęgę :P ja nie wiem on bardzo rzadko zostawi coś ze stałych posiłków zazwyczaj miska wyczyszczona do zera na śniadanie zjadł 3 placki banan burak płatki owsiane i poprawił winogronem, po drzemce cyc a na obiad wciągnął ziemniaki i pieczona rybę coś ala po grecku i to też spora ilość zaczynam się zastanawiać czy mu za dużo nie daje w kontekście jego wagi chociaż z drugiej strony mówią że dziecko ma jeść ile chce oszalec można każdy ma swój jedzieniowy problem jedne jedza za mało drugie za duzo :D
    A no i od paru dni Jakub sam włada lyzką, tzn ja mu nakładam i kładę łyżeczkę na brzegu miski a on czasami tak wiosłuje że nie nadążam z tym nakładaniem

Moniiiikaaaa lubi tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir dzięki za odpowuedź.. Ciesz się, że Kubuś je - nadrabia po chorobie utracone gramy. Mój zjadł swój obiad a po spacerze, po 2h od posiłku teraz prawie mi mojego naleśnika wciągnął z serem twarogowym i dżemem.. podawałam na łyżeczce krojąc go a on mi ją wyrywał żeby szybciej trafił do ust.. także dobrze Cię rozumiem. Z reguły dostaje dopiero ok 18 następny posiłek a w międzyczasie cyc.. nie chcę go przekarmiać ale też chcę żeby próbował nowości. Muszę się odważyć i za 3dni na 11 m-cy będę małego ważyła..

Daj przepis na te placki, ciekawie brzmią.

Ruda mówisz, że można się pośmiać, z ciekawości zajrzę. 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 15:22

da8300b52b.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żaden przepis tak kombinowałam rano z tego co miałam :P zalałam pół kubka płatków owsianych wrzątkiem poczekalam aż zmiekna a poza tym jeden banan pogniecione widelcem, mały burak (kupuje gotowane w Lidlu) starty i jedno jajko, smazylam bez tłuszczu, mały się zajadal ;)
    A co do tych utraconych gramów to raczej Kubie to nie grozi bo mimo biegunki apetyt miał jak zwykle myślę że rok zamkniemy na 12 kg mam nadzieję że nie więcej.. Męża siostrzeniec też miał taką wagę na rok, w grudniu skończył dwa latka i dobił prawie do 16.. Ale jakoś po nim tego nie widać wyciągnęlo go do gory, także mam nadzieję że to geny i u nas też kiedyś ta waga zwolni

Symbolica dzięki za przypomnienie mam zaległe zdjęcie na 11 m-cy :p

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj sporo tak tego jest z tego co pamietam próby wątrobowe, żelaza, ferrytyna, morfologia, glukoza, retikulocyty. Myśle ze łącznie ponad 10 pozycji. Oczywiście macie racje ze dla małego lepiej za 1 razem ale zastanawiałam się czy im tej krwi starczy bo ostatnio robiłam tylko morfologię i żelazo i sporo to trwało aż z paluszka wycisnela a mówiła ze krew bardzo ładnie cieknie 😊 . Kurczę pewnie wezmą mu z życiu a nie z palca a boje się nigdy nie miał z żyły. Dzieci się wiercą jak oni dają radę? Człowiek jak się nie rusza czuje ta igiełkowe w ręce a taki maluch 😞 z paluszka niby płakał ale to był taki płacz bardziej założy, zapłakała bardziej na samym początku pewnie zapiekło ukłucie.

Ja dla dziadkow mam kubeczki ze zdjęciem Maksia i rocie laurki 😊 miał być kwiatuszek z odciśnięcie dłoni jako kwiat ale dłoni nie da się małemu odcisnął bo zgina palce wiec będą kwiatuszki ze stopa 😆 a co tam. Pocieszałam specjalne farbki rozne kolory. Kalendarz rodzice dostali z Maksiem pod choinkę 😉

Ja tez mam dylemat. Maksiu kończy roczek 12.02 u umówiłam go na szczepienie na 21.02 i teraz pytanie na co szczepić. Brexero dawka przypominająca (druga miał w wieku około 8-9 miesięcy pierwszy ok 6-7 miesięcy), Nimenrix (pierwszy raz), Ospa (jeżeli się uda dostać szczepionek) czy MMR (musi być 13mz zaczęty czy skończony?)

Bumbum ja tez polecam najpierw Brexero 😊

Ruda zajrzę tam z ciekaowosci

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 15:33

961l20mmezoojidp.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoko Amir, pokaż nam Kubusia też tu albo na Fejsie bo dawno Was nie było ☺️

Paulina powinni mu z żyły pobierać, nie powinno być problemu. Co do szczepień to można połączyć MMR +ospa lub MMR +Nimenrix.. chciałabym najpierw ospę ale nie wiem jaka będzie dostępność, więc zobaczymy. Za niecały tydzień dostanie Bexero drugą dawkę dopiero więc zapytam ile trzeba odczekać czy 8tyg czy można krócej..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 16:22

da8300b52b.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica postaram się jutro zrobić fotkę to wrzucę na fb :p

Paulina to będą dwie probowki podobnie jak ostatnio :) pobieraj wszystko na raz mówię Ci

symbolica lubi tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz trzymać tak, żeby się nie kręcił dzidziolek :/

A co myślicie o boxsero+mmr przy jednej wizycie?

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum, my rozdzielamy 🙂. Najpierw MMR, potem za jakiś czas 2ga dawka Bexsero a Nimenrix na końcu. Bexsero to "ciężka" szczepionka, lepiej podać osobno.

Wrzucam cytat z chpl Bexsero:

"Szczepionkę Bexsero można podawać jednocześnie z wymienionymi poniżej antygenami zarówno
    w postaci szczepionek monowalentnych jak i skojarzonych przeciw: błonicy, tężcowi, krztuścowi
    (komponenta bezkomórkowa), Haemophilus influenzae typu b, poliomyelitis (inaktywowana),
    wirusowemu zapaleniu wątroby typu B, pneumokokom (skoniugowana szczepionka 7-walentna),
    odrze, śwince, różyczce, ospie wietrznej i meningokokom grupy C (szczepionka skoniugowana z
    toksoidem błoniczym - MenC-CRM).

Ze względu na częstsze występowanie gorączki, tkliwości w miejscu wstrzyknięcia, zmiany nawyków
    żywieniowych i drażliwości w przypadku równoczesnego podawania szczepionki Bexsero z ww.
    szczepionkami, w miarę możliwości należy rozważyć oddzielne podawanie ww. szczepionek."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 17:36

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, to ja też rozdzielę :)

• symbolica Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też rodzielam i osobno jest szczepiony. Po pierwsze dawce mi gorączkował..

da8300b52b.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Amir tak zrobię dam skierowanie i niech dziela sobie krew która wezmę 😁

Ja zawsze rozdzielam szczepienia 😊 na szczescie mały ładnie je znosi

961l20mmezoojidp.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2020, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy wyniki na mleko wyszła 1 klasa więc niby stężenie przeciwciał niskie ale tak jak podejrzewałam coś jest na rzeczy, idziemy w środę do alergologa bo główny problem jaki mam to jakie mm podać pewnie conajmniej ha

• symbolica Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2020, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir to dobrze że coś już wiadomo.. odzież prywatnie czy na NFZ? Jak z terminami u Was?
    Mojego też wysypało kaszk3 ona policzkach i wokół ust generalnie i sama nie wiem czy to od ślinienia.. posmarowałam clotrimaxolum i bepanthen SoS i się wygładziło.. hmm

da8300b52b.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2020, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir już wiecie jakieś konkrety i można działać

Ja dzisiaj bawiłam się z małym i szaleliśmy jeżdżąc arka Noego po podłodze puszczałam mu mocno żeby jeździła i mały latał i się cieszył i w pewnym momencie ja puściłam niedaleko maksia i nie wiem jak to się stało ale wjechała mu prosto w twarz 🤭 brawo ja wjechałam dziecku statkiem w twarz ... chwila żali i płaczu i mi wybaczył i zabawy ciąg dalszy 😊 biedny przytulał się do mnie a ja sobie w głowie myśle ze kurczę to ja mu zrobiłam 🥺

Jak mały wstanie jedziemy do pradziadków na dzień babci, upiekłam im ciasto 😊 mąż jeszcze zostaje a po mnie przyjeżdzają rodzice 👍🏻

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2020, 16:17

961l20mmezoojidp.png
‹‹ 1387 1388 1389 1390 1391 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ