Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Bo ja tak myślę, że chyba zacznę myć 2x, tylko może ten drugi raz pastą bez fluoru.
My ostatnio wstajemy koło 6, ale u nas to się często lubi zmieniać. Nocnych pobudek jakby mniej.
My z wychodzeniem czekamy na ocieplenie. Ten chłód, wiatr i do tego koronawirus skutecznie mnie zniechęca.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2020, 12:51
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Malami spokojnie myj z fluorem 2xdziennie, pasty i tak się daję ziarenka ryżu się więc nic się nie stanie jak to zje, a jak zje to tylko na plus dla nie wyrzniętych jeszcze ząbków.. elmex 0-2 wiem że nawet nie pokrywa zapotrzebowania na fluor kiedy się myje 2xdziennie z taką malutka ilością .
W czwartek przespaceruję się z młodym, niech tylko przestanie wiać... pomimo ograniczeń w wychodzeniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2020, 16:20
-
Teoretycznie samemu w sensie z dzieckiem można wyjść na spacer omijając ludzi 🤔 czyli ja tak robię praktycznie od początku pojawienia się koronawirusa w Polsce 🤷♀️ Ale niestety wielu ludzi spotykało się jsk było cieplej na piwku, grillu, chodzili grupkami i mijali się z innymi prawie trącając się po ramieniu 🙄 rodziny spotykały się z dziećmi, starsze dzieci grały sobie mecze na boiskach (byłam tego świadkiem) wiec oby to się skończyło. Jak chodzę na spacery ponad tydzień jeszcze nikt nie próbował mnie ominąć !! Zawsze robię to ja nawet jsk muszę wjechać wózkiem na błoto pagórki
-
nick nieaktualnySłuchałam właśnie na yt wystąpienia Ministrów i ja zrozumiałam, ze na spacer można iść. Sam Minister Zdrowia powiedział, ze „przejście sie” jest konieczne dla naszego zdrowia, również psychicznego. Nazwał to sytuacja niezbędna, ale podkreślił, ze nie mamy się GROMADZIĆ, nie robić tego w grupach, nie chodzić na place zabaw z dziećmi, nie spędzać wspólnie czasu ze znajomymi w parkach, bulwarach itp.
A zgromadzanie się do max 2 osób nie obejmuje rodziny. Także Paulina maz tez moze iść z wami na spacer.symbolica lubi tę wiadomość
-
Tylko wiecie, jak tak każdy sobie na spacerek pójdzie to np. w miastach w parkach zrobi się tłok. Inna sytuacja na wsi.
"Wychodzenie z domu ma być ograniczone do absolutnego minimum, takiego jak wyjście do pracy, po zakupy żywnościowe, wyprowadzenie psa, wizyta w aptece lub u lekarza. Po kilkugodzinnym zamieszaniu jasnym stało się, że można też wyjść na zwykły spacer"
Czyli spacery faktycznie dozwolone. Mam nadzieję, że ludzie zachowają jednak umiar i zdrowy rozsądek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2020, 18:57
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Kurczę ja tak czytam i raz rozumie jako można na spacer raz ze nie. Teoretycznie można omijając ludzi się przejść ale jak zrobi sie ciepło i wszyscy wyjdą to nie będzie jak sie omijać 🤔 .... zobaczymy bo cześć osób jednak woli całkiem siedzieć i nie wychodzą. Pewnie jak będzie tłoczno to zabronią spacerów takich bez celu
-
Ja ten zakaz rozumiem jako zakaz spacerow; w sensie ok, mozna raz na kilka dni przejsc sie chwilę zeby nie zwariowac ale nie chodzić codziennie bez celu przez kilka godzin.
Tak jak pisze malami; jesli na takim osiedlu w mieście wszyscy zaczna sobie spacerowac to bedzie tłum.
-
nick nieaktualnyartemida27 wrote:Ja ten zakaz rozumiem jako zakaz spacerow; w sensie ok, mozna raz na kilka dni przejsc sie chwilę zeby nie zwariowac ale nie chodzić codziennie bez celu przez kilka godzin.
Tak jak pisze malami; jesli na takim osiedlu w mieście wszyscy zaczna sobie spacerowac to bedzie tłum.
Mysle, ze nikt przy zdrowym rozsądku nie zacznie w tych okolicznościach ‚chodzić sobie codziennie bez celu po kilka godzin po mieście’. Do tej pory tez wskazane były tylko spacery na odludziu, gdzieś gdzie jest mało osób. Wiec to dla mnie zostaje bez zmian.
Nie widzę na moim osiedlu tłumu ludzi spacerującego bez celu, nie widziałam go tez nawet w dni, w które temperatura sięgała 18°. Mysle, ze ludzie maja trochę oleju w głowie i tym bardziej teraz nie zaczną wypełzac z domów pospacerować.
Ale z drugiej strony spacerów na odosobnieniu, w lesie, gdzieś gdzie nie ma ludzi tylko w gronie naszych domowników nikt nie zabronił. Każdy musi sam zdecydować. -
No właśnie tez tsk myślałam ze każdy pomyśli ze wyjdzie na spacer i zrobi się tłoczno. Ja będę obserwować sytuacje w mojej okolicy i jak coś brde wychodzić obok bloku (jest trochę na uboczu obok domków) na chwilkę albo z mężem przejdziemy się do piekarni co 2-3 dni 🤷♀️ Zobaczymy ile bezie ludzi, jak coś na balkonie będziemy siedzieć
-
Każdy musi obserwować swoją okolice czy na możliwość wyjść nie mijając się z ludźmi. Mi się to udaje mimo ze zakaz dopiero id dziś jest zaostrzony 😊 ale na pewno ograniczę spacery do max 1 dziennie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2020, 20:29
-
ej_est wrote:Mysle, ze nikt przy zdrowym rozsądku nie zacznie w tych okolicznościach ‚chodzić sobie codziennie bez celu po kilka godzin po mieście’. Do tej pory tez wskazane były tylko spacery na odludziu, gdzieś gdzie jest mało osób. Wiec to dla mnie zostaje bez zmian.
Nie widzę na moim osiedlu tłumu ludzi spacerującego bez celu, nie widziałam go tez nawet w dni, w które temperatura sięgała 18°. Mysle, ze ludzie maja trochę oleju w głowie i tym bardziej teraz nie zaczną wypełzac z domów pospacerować.
Ale z drugiej strony spacerów na odosobnieniu, w lesie, gdzieś gdzie nie ma ludzi tylko w gronie naszych domowników nikt nie zabronił. Każdy musi sam zdecydować.
Niestety naprawdę bardzo wielu osobom tego zdrowego rozsądku brakuje.
Mieszkamy na duzym osiedlu, ostatnio sporo czasu spedzamy na balkonie lub w oknie.
Ruch jest duzo mniejszy ale i tak widujemy grupki młodzieży na lawce pod blokiem albo starsze osoby na spacerach.
W internecie mozna zobaczyć jak w ciepłe i sloneczne dni wyglądały place zabaw albo parki (mnóstwo ludzi, alkohol, grille)
Od kilku tygodni nie widzialam rodzicow i tesciow. W bliskiej i dalszej rodzinie mam wiele osób w grupie ryzyka. Dlatego bardzo uważamy. -
nick nieaktualnyartemida27 wrote:Ruch jest duzo mniejszy ale i tak widujemy grupki młodzieży na lawce pod blokiem albo starsze osoby na spacerach.
W internecie mozna zobaczyć jak w ciepłe i sloneczne dni wyglądały place zabaw albo parki (mnóstwo ludzi, alkohol, grille)
.
I właśnie dlatego wprowadzono te dodatkowe ograniczenia pod groźbą kary (mandatu) żeby takie rzeczy przestały sie dziać.
Podrzucam link do stanowiska Kancelarii Premiera w kwestii spacerów. Tak dla uściślenia bo widzę, ze wiele osób szerzy plotkę jakoby spacery zostały zakazane całkowicie. Nie mam tu na myśli żadnej z was dziewczyny tylko ogólnie social media. To czy ktos będzie wychodził czy nie to juz kwestia indywidualna, ale może się komuś przyda taka informacja.
https://twitter.com/PremierRP/status/1242530529309851655?s=20
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2020, 22:36
-
Wg mnie Ministerstwo dało ciała wprowadzając te niby ograniczenia. Nic się nie zmieni tak naprawdę. Mało dosadnie ujęte i interpretować każdy może jak chce. Słabo. Nam jako społeczeństwu potrzeba dyscypliny a nie zakazów brzmiących bardziej jak przyzwolenie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2020, 22:48
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
nick nieaktualnymalami.91 wrote:Wg mnie Ministerstwo dało ciała wprowadzając te niby ograniczenia. Nic się nie zmieni tak naprawdę. Mało dosadnie ujęte i interpretować każdy może jak chce. Słabo. Nam jako społeczeństwu potrzeba dyscypliny a nie zakazów brzmiących jak przyzwolenia.
Tez mi sie tak na początku wydawało, ze w sumie będzie tak jak było. Ale może akurat bedzie lepiej, moze policja, straż miejska zacznie patrolować ulice, rozganiac towarzystwo i wlepiać mandaty. Do tej pory nawet jak widzieli ludzi przesiadujących na ławkach, czy grillujących itp. mieli tak naprawdę związane ręce. Może teraz coś się zmieni.malami.91 lubi tę wiadomość