Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
My w zasadzie nie odczuwamy żadnej różnicy związanej ze zmianą czasu 🙂.
Mojemu coś się drzemki wydłużyły. Do tej pory po 30min był najczęściej koniec a teraz potrafi pospać godzinę, półtorej... Może to zasługa nowego żelaza, ciekawe.♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Małami w ogóle przestaliśmy dawać jedzenie w nocy dopiero 4-5 butla albo cyc bo wtedy już ewidentnie jest głodny. Mąż go lulał i po 2 nocach przestał się budzić ale zawsze 4.30 jest pobudka (dziś 5.30) wiec zje i jak mnie nie ma to jeszcze dośpi 1.5-2 godziny
mało tego w dzień na 1 drzemke zasypia bez bujania kładziemy się z nim w łóżku i po prostu idzie spać nawet na 2.5 h czasem.. Gorzej jest jak są 2 drzemki to nie chce iść spać o 15 ale znowu do wieczora nie daje rady dociagnac ale może niedługo się przestawi na jedną drzemke całkiem
Czy żelazo ma wpływ na sen? Trudno wyczuć ale gdzieś czytałam że po roku się wydłuża cykl snu dziecka do 60 minut więc może dlatego lepiej Jasio śpi w dzieńmalami.91 lubi tę wiadomość
-
Amir, gdzieś wyczytałam, że anemia może mieć związek z tymi częstymi nocnymi pobudkami (https://www.wymagajace.pl/niedobor-zelaza-anemia-a-sen/) i tak sobie pomyślałam, że może mu się poprawiła ta morfologia...No ale to tylko takie moje domysły.
Ustaliłam z mężem, że się wynoszę na dzisiejszą noc🙂👍.
Ruda, a jabłko surowe, płatki owsiane, je Ala takie rzeczy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2020, 12:36
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
nick nieaktualnyRuda my tez to przerabialiśmy niedawno z Laurą. Pediatra doradziła, żeby oprócz ciągłego proponowania picia dawać wodniste owoce do jedzenia. Mango, ananas, melon, pomidory, arbuz...itp. bo u nas problem ewidentnie leży w tym, że za mało pije. Tez mamy problem z kupkami bo mała nie pije już piersi tak często jak kiedyś, a woda jej średnio wchodzi więc ratujemy się w ten sposób.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2020, 14:03
-
U nas już tez standardowo pobudka ok 7.30 i cała reszta o czasie 😉
Mieliśmy mieć dzisiaj szczepienie na ospę ... niby pod innym adresem można zaszczepić 2 razy w tygodniu działają trzeba się zarejestrować ale się boje jednak lekarz pielęgniarka z tyloma dziecmi ma kontakt 😞 chyba zaczekam trochę aż się sytuacja polepszy może w maju ale wtedy najpierw mmr potem ospa -
nick nieaktualnyRuda, a co masz na myśli pisząc "zmiana diety"? Bo ja w zasadzie nie zmieniłam Laurze diety jakoś drastycznie. Bo u nas te problemy wynikają wyłącznie z niewystarczającego nawodnienia. Pilnuje po prostu żeby więcej piła, cały czas mam pod ręka butelkę z piciem i proponuje co jakiś czas, zawsze parę łyków zrobi. No i daje jej więcej wodnistych owoców, o czym pisałam już wcześniej,a mniej owoców, które działają zatwardzająco czyli np. banan i borówki. U nas się to sprawdza. Lepiej jest wtedy z kupą jak pilnuje tych rzeczy. Kiedy zaniedbam to od razu pojawiają się problemy. Nie potrafi się wypróżnić i tylko co jakiś czas pociśnie bobka w pampersa.
Aaa i jeszcze jedna myśl mnie naszła. Nie wiem jak bardzo walczysz o to, żeby Ala piła tylko wodę, ale u nas jak jest już naprawdę ciężko to rozcieńczam Laurze sok z wodą. Kupuje dla dziewczynek taki sok w kartonie 3L (w lidlu albo biedronce) one są tłoczone 100%, a nie z soków zagęszczonych. Wystarczy tak naprawdę odrobinę tego soku dodać do butelki, bidonu czy czego tam używacie,z wodą. U nas się to sprawdza. Dodaje naprawdę niewielką ilość, a na tyle to zmienia smak wody, że dużo chętniej ją wypija.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2020, 15:50
-
nick nieaktualnyJa tez pilnuje diety małej i wtedy nie ma problemów z kupa. Akurat swieze owoce to moja słabo je ale w tubce zjada więc co dziennie dostaje. Mam nadzieje ze z ogródka będzie jeść owoce... Syn też nie jadł jak był mały ale z ogródka wszystko.
Ruda zmiana diety wynikajaca z nawodnienia dziala na pewnoja mam zawsze bidon postawiony gdzieś nisko i mała co chwile sobie po lyczku popija a jak widzi ze ja mam szklankę to aż biegnie do mnie więc wlewam w kubek i tak ja też dopajam
Mała dziś rano spała jak nigdy. Obudziła się jak miałam wychodzić do pracy i nie chciała mnie puścić. Dobrze ze mamy huśtawkę zamontowana w domu i dała się tam wsadzić -
Ruda, a co do tego picia to może jakiś nowy kolorowy bidon/kubek by Alę zainteresował? A mała widzi jak Ty pijesz wodę? Jaś np. zaraz leci po bidon jak widzi, że ja piję. Ogólnie z mężem pijemy dużo wody. Często też proszę Jasia, żeby mi podał butelkę a ja podaję mu bidon i pijemy razem. Zależnie od dnia wypija bidon (ok.250ml) do dwóch wody.
Dziś się dowiedziałam, że moja siostra cioteczna ma chłoniaka. Dziewczyna kilka lat młodsza ode mnie 😔.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2020, 20:35
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
nick nieaktualnyruda90 wrote:W takim razie musze zacząć pilnowac diete:) owoce mala je 2 x dziennie raz tubla raz świeży owoc
Jutro rzad ma przedstawic nowe wytyczne dotyczace wychodzenia z domu ciekawe jak to bedzie wygladac...
Tylko ja pisząc o owocach nie miałam na myśli owoców samych w sobie tylko konkretnie te, które zawierają w sobie dużo wody. Samo jedzenie większej ilości owoców nie spowoduje lepszego nawodnienia.
Chyba, ze tobie nie o to chodzi to ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2020, 20:43