X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2020, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak jeszcze cos ma to lepiej żeby poszedł do przychodni. Marudź mu, może dla świętego spokoju w końcu pójdzie?

Artemida współczuję. Oby nastepnym razem było wszystko ok.
    Mi lekarz mówił że po cc często występuje cp. U mnie na szczęście nie było żadnych problemów ani z zajęciem w ciążę ani żadnych innych. Każdemu bym tego życzyła ale niestety czasem bywa różnie :/

Moje dziecko dziś przespalo cała noc w swoim lozeczku! Co prawda obudziła się szybciej ale i tak czułam się taka wyspana 😄 normalnie ma 1 pobudkę ale wtedy już śpi z nami no i ja jestem zawsze zepchnięta na brzeg łóżka...

Monika a jak Ty sie obecnie czujesz? Jak duże już maleństwo?

symbolica lubi tę wiadomość

• Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo dziekuje ze pytasz :) Czuje sie juz swietnie. Wlasnie zasuwam z kosiarka spalinowa :D Brzuch juz sporawy. Ostatnia wizyta byla 1 czerwca wiec dawno. w oniedzialek badania krwi a za tydzien kontrola. W poniedzialek koncze 30 i w diagnostyce na urodziny jest 50proc znizki ma uridziny. kusi mnie zrobic przeciwciala na korona. W styczniu mialam infecje zycia.

Mam etap ze poczulam pierwsze ruchy tydzien temu. a potem cisza. i juz stres. Akurat sie zlozylo tydzie temu ze Franek lezal kolo mnie i uderzyl mnie glowa w brzuch. nie z rozpedu. I juz sie spinam oczywiscie. Normalne bolaczki ciazowe. Tyle ze mam mniej czasu na myslenie. Na szczescie. Licze ze wszystko ok.

W rosmanie kupilam dzis basen z 30zl. Do tego w zestawie pilka i kolko. Ale radocha :) Tylko chmura przyszla i musielismy skonczyc kapiel.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 15:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2020, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie ze wszystko w porządku, a to koszenie zostaw mężowi. Ty sie dość nalatasz w ciągu dnia za Frankiem. Daj znać po kontroli co słychać ;)
    My tez na początku mieliśmy taki zestaw basenowy. Dla maluchów to w zupełności wystarczy. Później dostaliśmy takiego słonia co trąba chlapie a teraz syn chce juz pływać w basenie i się zastanawiam jaki teraz kupić tak żeby się nie potopili... U nas chmury nie straszne. Jak już wejdą do basenu to nie chcą wychodzic, ale dziś co chwile pada. Burze krążą i straszą i co chwile leje. Dobrze ze dzieci się bawią zabawkami. Każdy w osobnym pokoju 😁

• bumbum Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam w Intermarche basenik za 15 zł, średnica 86cm. Mała wczoraj pierwszy raz się chlapała. Dzisiaj już pogoda za słaba

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My napompowaliśmy basenik przedwczoraj i do tej pory woda nie jest nalana, bo ciągle burze przechodzą. Kupiłam w action 170cm za 3 dyszki. Mam nadzieję, że przetrwa sezon🤭.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 16:50

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A chcialam go odciazyc. O 6 wychodzi do pracy. O ok 18 wraca do domu i robi wykonczenie w naszym niwym domu zeby na listopad zdazyc sie przeniesc. Do polnocy uklada plytki i potem znow rano o 6. A kosiarka ma naped wiec w sumie sama mnie ciagnie. A wyrzucam po pol kosza zeby bul lekki. Mam nadzieje ze nie przedobrzylam ale czuje sie dobrze. Brzuch sie nie napina, nawet zadyszki nie mialam. A ze smykiem nie ma tragedii. Jest dosc samodzielny. Ja sobie gdzies stoje albo siedze a on lazi po podworku od dziury do dziury :)

• bumbum Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, fajnie masz, moja wymaga 100% uwagi, jak się sama bawi to może z 10 min. No ale dopiero zaczyna chodzić, może dlatego :)

• Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chodzenie juz od grudnia jakos wiec teraz to jak przedszkolaczek. Po drabinie malarskiej wejdzie. Spieszyl sie z tym chodzeniem bardzo to mial czas nabrac wprawy.

Tyle tylko ze sie nie boi wiec non stop jakie guzy, zadrapania i siniaki. W tym sensie trzeba pilnowac bo zaraz cos zbroi. Ale wystarczy miec na oku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 19:24

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, super, że Twój mąż takie rzeczy ogarnia. Jak sobie pomyślę ile wydaliśmy na fachowców to mi się słabo robi. Mój to jakieś tam drobne rzeczy porobił sam, no i elektrykę, bo na tym się zna, ale całą resztę ekipa wykończeniowa zrobiła.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj uwierz, ze kazdego dnia sie ciesze. Tylko dzieki temu jest szansa zeby sie wprowadzic w tym roku. Jal uslyszalam ze znajomi zaplacili 15 tys za ulosenie dwoch malenkich lazienek to tez zbielalam. Ile to trzeba zarabiac.
    Moj maz akurat w druga strone. Zrobil wszystko procz elektryki i podpiecia pieca. Nawet dachowke sam kladl pierwszy raz. Ale on ma mala firme budowlana wiec ma fach w reku. Wykonczen nie robi ale co nie umie to sie sam uczy i na nasze potrzeby zrobi. W takim wypadku zal mi go ja wraca i wkurza go ta trawa i sie bierze za koszenie. Bo oczywiscie mi zabrania robic cokolwiek. Nawet plytki myje jak sa wybrudzione fuga itp.

• symbolica Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fachowcòw to lepiej mieć poleconych, ktoś kto się zna (ktoś polecony a nie z ogłoszenia) i chce dorobić do etatu czy emerytury, wtedy stawki są zdecydowanie niższe. Co innego firma.
    Monika super, że dobrze się czujesz i niedługo pòłmetek ☺️ ponoć w ciąży trzeba dużo chodzić/ruszać się bo to baaaardzo rozwija mòzg dziecka (bujanie) w brzuchu i po narodzinach. Gdybym to wiedziała wcześniej w ciąży z małym..🤔 (na inteligencję còry nie mogę narzekać)

Jacek też już biega, łazi za mną cały dzień ostatnio i jak tylko straci mnie z oczu to tak krzyczy i piszczy że głowa mała.. cały dzień ostatnio w książkach z nosem, ale niekoniecznie chcę żeby czytać, bardziej opowiadać.. a czasem przynosi i tylko pokazuje i mam mòwić co obrazek przedstawia.. mało mòwi, a jak mòwi to bardziej do siebie w lustrze po chińsku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 21:36

Moniiiikaaaa lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, jak Jacek lubi obrazki to mozecie odwracac role. Ty mowisz a on ma pokazac. U nas juz ladnie wjechala ta opcja. Z Pucia i Czeresniowej juz sporo umie pokazac.

Dzis skonczyl sie pelny 18 tydzien. Suwak nie dziala...

Rany, Franek teraz mi usnal dopiero. Od 20 sie kotlowal. Mnie 3 razy odcielo a ten skakal i skakal. Ja mu dam nastepnym razem drzemke popoludniowa :p

• symbolica Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika oczywiście, że tak też robię.. dużo.rozumie i wiele rzeczy czy zwierząt potrafi wskazać. ☺️👍

Znam książki " na ulicy Czereśniowej" z pracy i wydawało mi się, że są dla starszych dzieci bo tam się tyle dzieje.. muszę małemu kupić. Teraz mu kupiłam "Jano i Wito" w mieście i na wsi.. na pròbę te dwie i też mu się podobają.. Logopedą je stworzyła ( fejsbookowa "matka wariatka") i maja pobudzać rozwòj mowy.. jest więcej części z tej serii i zawiera element sensoryczny dotykowy ròwnież. Dużo książek mamy po Weronice.

Znowu muszę się pochwalić 🤩 Wero ma średnią na świadectwie 5,83 w piatej klasie.. 2 piątki (religia i informatyka) i 10 szòstek. Mega-mòzg z niej,..tylko pyskata i bałaganiara żeby tak słodko nie było 🙈🙊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 23:33

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2020, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica brawo dla córci ;)
    Mój przedszkolak w srode ma zakończenie roku. Na półrocze go pani wyroznila. Ciekawe co teraz powie skoro od marca ich nie widziała... 😆
    Monika mieliśmy podobna sytuację 😉 mój mąż sam budował, wykańczal i ogarniał tak żebyśmy przed porodem się przeprowadzili. Elektryke ogólnie też ogarnia ale jego brat jest elektrykiem więc to mu zlecilismy. Z fachowców to mieliśmy tynkarzy, posadzkarzy i hydraulika. Gdybysmy mieli płacić za wszystko na pewno byśmy się nie budowali bo nie byłoby nas stać. W budowie ojcowie nam pomagali w soboty.
    Symbolica z tymi fachowcami po godzinach to nie taka prosta sprawa. Jak ktoś jest dobry zakłada działalność i zarabia, ktoś kto robi byle by było to raczej słaba opcja wg mnie. W szczególności jak się chce mieć spokój na jakiś czas. Ja to akurat znam z tej drugiej strony. Mąż ma firmę i robi solidnie, dokładnie i tez doradza klientom co lepsze, praktyczniejsze itp. Klienci zadowoleni i polecają dalej.
    Moja mała dziś całe po południe gotowała w kuchni. Odkryła nowe przyciski. Ogólnie czasem ma dni że się ładnie bawi i wtedy zastanawiam się kiedy ten czas tak zleciał że ona się już tak bawi a czasem tylko na rękach chce być jak niemowlaczek 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2020, 00:02

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2020, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska jaka macie kuchnie? Może już pisałaś ale nie pakietem 🤭 ja ostatnio kupiłam z lidla z 2018 roku nowa z Niemiec 👍🏻 I jest super ale mały na paluszkach sięga kranu a to co wyżej nie sięga 😄 ale jest regulacja wysokości od 97cm do 103 zakończeniami nóg aż muszę zobaczyć czy nie da sie obniżyć.

Mój tez czasem ładnie się bawi sam chodź najlepiej jak jestem obok a na pewno na widoku, czasem jak tylko wstaje żeby wyjść do kuchni to biedny leci za mną i tak podplakuje żeby pokazać ze nie chce żebym szla 😉

Symbolica gratulacje dla córki 👍🏻 A wg teorii o której piszesz to ja nie mogłam usiedzieć na tyłku w ciąży wiec urośnie mi mały mózgowiec 😁

961l20mmezoojidp.png
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2020, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, pieknie. Wroze corce swietlana przyszlosc :) Bardziej humanistka czy umysl scisly?

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2020, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina też mamy z Lidla- on-line ;) Do kranu normalnie sięga, te przybory z haczyki też ściągnie. A wczoraj dałam jej podstawke taka do toalety i sięgała wtedy do mikrofali i okapu i to było coś nowego i ciekawego. Pokazałam jej że mikrofala działa po zamknięciu itd to wsadziła tam różne zabawki i wlaczala

• symbolica Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2020, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika myślę że jest scisłowcem jak my, natomiast potrafi też super wypracowania pisać i lubi czytać książki. Tak daleko w przyszłość nie wybiegam, zobaczymy co będzie.

Opowiadacie o tej kuchni Lidla to to musi być super sprawa.. może też kiedyś sprawimy. Na razie mały robi ogromny bajzel z połową swoich zabawek bo połowę pochowałam. Wychodzą mu cztery czwòrki na raz, więc mamy jazdę z piskami - w nocy dałam paracetamol bo camilia nic nie podziałała i przed chwilą drugi raz... Dziś w nocy moje dziecko postanowiło pierwszy raz zasnąć na siedząco w lòzeczku, szok. Polożyłam go w koncu bo nie mogłam na to patrzeć.. 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2020, 11:24

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2020, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy fachowców z polecenia do robienia gładzi. To była porażka. Skończyło się na tym, że mąż im grzecznie powiedział, żeby pakowali manatki i mu się więcej nie pokazywali na oczy. Dużo by opowiadać 😁. Na szczęście reszta (też z polecenia) się sprawdziła. No nie ma reguły.

My też ciągle czytamy. Mój uwielbia Kicię Kocią, w szoku jestem ile czasu potrafi siedzieć i słuchać. Ma swoje ulubione książki i chce żeby mu kilka razy pod rząd czytać. Znam na pamięć większość. Jak mi przynosi rano do łóżka to nawet oczu nie otwieram tylko mówię z pamięci 😁. Mamy taką książeczkę 100 zwierząt to praktycznie wszystkie potrafi wskazać, czasem mu się coś pomyli. Mądre te nasze dzieciaki, umysły chłonne jak gąbka, trzeba to dobrze wykorzystać 🙂.

Mamy takiego sąsiada 7latka i przychodzi do Jasia się bawić. Mogę wtedy zniknąć, mały jest tak zapatrzony w niego. Ogólnie ma teraz dużo kontaktu z dziećmi, ciągnie mnie non stop przed dom i chce się bawić z całą bandą osiedlową. Na przywitanie piąteczki, żółwiki, no tak się zakumplował że szok. Oby mu te doświadczenia w żłobku pomogły się zaklimatyzować.

Symbolica, u nas też 4 czwórki na raz szły. Teraz kły w natarciu 😱😱.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2020, 12:21

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2020, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami super, że Jaś się tak zasymilował że starszymi dziećmi.

Mój mąż ma dużo kolegòw w pracy i wie ktòry w czym jest specjalistą i się nie zawiedliśmy. A kafelki nam kładł tata kolegi. Elektryczne rzeczy mòj mąż sam sobie robi bo takież technikum skończył - jest to duża pomoc w domu.

U nas tròjki szły dwòjkami.. i już wszystkie na zewnątrz a teraz czwòrki. Powodzenia i dużo.spokoju życzę. Myślę że bez przeciwbòlowych syropòw się nie obędzie u nas.. właśnie padł... Uff jaka ulga na 2-2,5h.. i ta cisza. 😏

da8300b52b.png
‹‹ 1530 1531 1532 1533 1534 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ