X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2020, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak jeszcze cos ma to lepiej żeby poszedł do przychodni. Marudź mu, może dla świętego spokoju w końcu pójdzie?

Artemida współczuję. Oby nastepnym razem było wszystko ok.
    Mi lekarz mówił że po cc często występuje cp. U mnie na szczęście nie było żadnych problemów ani z zajęciem w ciążę ani żadnych innych. Każdemu bym tego życzyła ale niestety czasem bywa różnie :/

Moje dziecko dziś przespalo cała noc w swoim lozeczku! Co prawda obudziła się szybciej ale i tak czułam się taka wyspana 😄 normalnie ma 1 pobudkę ale wtedy już śpi z nami no i ja jestem zawsze zepchnięta na brzeg łóżka...

Monika a jak Ty sie obecnie czujesz? Jak duże już maleństwo?

symbolica lubi tę wiadomość

• Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo dziekuje ze pytasz :) Czuje sie juz swietnie. Wlasnie zasuwam z kosiarka spalinowa :D Brzuch juz sporawy. Ostatnia wizyta byla 1 czerwca wiec dawno. w oniedzialek badania krwi a za tydzien kontrola. W poniedzialek koncze 30 i w diagnostyce na urodziny jest 50proc znizki ma uridziny. kusi mnie zrobic przeciwciala na korona. W styczniu mialam infecje zycia.

Mam etap ze poczulam pierwsze ruchy tydzien temu. a potem cisza. i juz stres. Akurat sie zlozylo tydzie temu ze Franek lezal kolo mnie i uderzyl mnie glowa w brzuch. nie z rozpedu. I juz sie spinam oczywiscie. Normalne bolaczki ciazowe. Tyle ze mam mniej czasu na myslenie. Na szczescie. Licze ze wszystko ok.

W rosmanie kupilam dzis basen z 30zl. Do tego w zestawie pilka i kolko. Ale radocha :) Tylko chmura przyszla i musielismy skonczyc kapiel.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 15:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2020, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie ze wszystko w porządku, a to koszenie zostaw mężowi. Ty sie dość nalatasz w ciągu dnia za Frankiem. Daj znać po kontroli co słychać ;)
    My tez na początku mieliśmy taki zestaw basenowy. Dla maluchów to w zupełności wystarczy. Później dostaliśmy takiego słonia co trąba chlapie a teraz syn chce juz pływać w basenie i się zastanawiam jaki teraz kupić tak żeby się nie potopili... U nas chmury nie straszne. Jak już wejdą do basenu to nie chcą wychodzic, ale dziś co chwile pada. Burze krążą i straszą i co chwile leje. Dobrze ze dzieci się bawią zabawkami. Każdy w osobnym pokoju 😁

• bumbum Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam w Intermarche basenik za 15 zł, średnica 86cm. Mała wczoraj pierwszy raz się chlapała. Dzisiaj już pogoda za słaba

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My napompowaliśmy basenik przedwczoraj i do tej pory woda nie jest nalana, bo ciągle burze przechodzą. Kupiłam w action 170cm za 3 dyszki. Mam nadzieję, że przetrwa sezon🤭.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 16:50

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A chcialam go odciazyc. O 6 wychodzi do pracy. O ok 18 wraca do domu i robi wykonczenie w naszym niwym domu zeby na listopad zdazyc sie przeniesc. Do polnocy uklada plytki i potem znow rano o 6. A kosiarka ma naped wiec w sumie sama mnie ciagnie. A wyrzucam po pol kosza zeby bul lekki. Mam nadzieje ze nie przedobrzylam ale czuje sie dobrze. Brzuch sie nie napina, nawet zadyszki nie mialam. A ze smykiem nie ma tragedii. Jest dosc samodzielny. Ja sobie gdzies stoje albo siedze a on lazi po podworku od dziury do dziury :)

• bumbum Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, fajnie masz, moja wymaga 100% uwagi, jak się sama bawi to może z 10 min. No ale dopiero zaczyna chodzić, może dlatego :)

• Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chodzenie juz od grudnia jakos wiec teraz to jak przedszkolaczek. Po drabinie malarskiej wejdzie. Spieszyl sie z tym chodzeniem bardzo to mial czas nabrac wprawy.

Tyle tylko ze sie nie boi wiec non stop jakie guzy, zadrapania i siniaki. W tym sensie trzeba pilnowac bo zaraz cos zbroi. Ale wystarczy miec na oku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 19:24

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, super, że Twój mąż takie rzeczy ogarnia. Jak sobie pomyślę ile wydaliśmy na fachowców to mi się słabo robi. Mój to jakieś tam drobne rzeczy porobił sam, no i elektrykę, bo na tym się zna, ale całą resztę ekipa wykończeniowa zrobiła.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj uwierz, ze kazdego dnia sie ciesze. Tylko dzieki temu jest szansa zeby sie wprowadzic w tym roku. Jal uslyszalam ze znajomi zaplacili 15 tys za ulosenie dwoch malenkich lazienek to tez zbielalam. Ile to trzeba zarabiac.
    Moj maz akurat w druga strone. Zrobil wszystko procz elektryki i podpiecia pieca. Nawet dachowke sam kladl pierwszy raz. Ale on ma mala firme budowlana wiec ma fach w reku. Wykonczen nie robi ale co nie umie to sie sam uczy i na nasze potrzeby zrobi. W takim wypadku zal mi go ja wraca i wkurza go ta trawa i sie bierze za koszenie. Bo oczywiscie mi zabrania robic cokolwiek. Nawet plytki myje jak sa wybrudzione fuga itp.

• symbolica Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fachowcòw to lepiej mieć poleconych, ktoś kto się zna (ktoś polecony a nie z ogłoszenia) i chce dorobić do etatu czy emerytury, wtedy stawki są zdecydowanie niższe. Co innego firma.
    Monika super, że dobrze się czujesz i niedługo pòłmetek ☺️ ponoć w ciąży trzeba dużo chodzić/ruszać się bo to baaaardzo rozwija mòzg dziecka (bujanie) w brzuchu i po narodzinach. Gdybym to wiedziała wcześniej w ciąży z małym..🤔 (na inteligencję còry nie mogę narzekać)

Jacek też już biega, łazi za mną cały dzień ostatnio i jak tylko straci mnie z oczu to tak krzyczy i piszczy że głowa mała.. cały dzień ostatnio w książkach z nosem, ale niekoniecznie chcę żeby czytać, bardziej opowiadać.. a czasem przynosi i tylko pokazuje i mam mòwić co obrazek przedstawia.. mało mòwi, a jak mòwi to bardziej do siebie w lustrze po chińsku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 21:36

Moniiiikaaaa lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, jak Jacek lubi obrazki to mozecie odwracac role. Ty mowisz a on ma pokazac. U nas juz ladnie wjechala ta opcja. Z Pucia i Czeresniowej juz sporo umie pokazac.

Dzis skonczyl sie pelny 18 tydzien. Suwak nie dziala...

Rany, Franek teraz mi usnal dopiero. Od 20 sie kotlowal. Mnie 3 razy odcielo a ten skakal i skakal. Ja mu dam nastepnym razem drzemke popoludniowa :p

• symbolica Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika oczywiście, że tak też robię.. dużo.rozumie i wiele rzeczy czy zwierząt potrafi wskazać. ☺️👍

Znam książki " na ulicy Czereśniowej" z pracy i wydawało mi się, że są dla starszych dzieci bo tam się tyle dzieje.. muszę małemu kupić. Teraz mu kupiłam "Jano i Wito" w mieście i na wsi.. na pròbę te dwie i też mu się podobają.. Logopedą je stworzyła ( fejsbookowa "matka wariatka") i maja pobudzać rozwòj mowy.. jest więcej części z tej serii i zawiera element sensoryczny dotykowy ròwnież. Dużo książek mamy po Weronice.

Znowu muszę się pochwalić 🤩 Wero ma średnią na świadectwie 5,83 w piatej klasie.. 2 piątki (religia i informatyka) i 10 szòstek. Mega-mòzg z niej,..tylko pyskata i bałaganiara żeby tak słodko nie było 🙈🙊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 23:33

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2020, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica brawo dla córci ;)
    Mój przedszkolak w srode ma zakończenie roku. Na półrocze go pani wyroznila. Ciekawe co teraz powie skoro od marca ich nie widziała... 😆
    Monika mieliśmy podobna sytuację 😉 mój mąż sam budował, wykańczal i ogarniał tak żebyśmy przed porodem się przeprowadzili. Elektryke ogólnie też ogarnia ale jego brat jest elektrykiem więc to mu zlecilismy. Z fachowców to mieliśmy tynkarzy, posadzkarzy i hydraulika. Gdybysmy mieli płacić za wszystko na pewno byśmy się nie budowali bo nie byłoby nas stać. W budowie ojcowie nam pomagali w soboty.
    Symbolica z tymi fachowcami po godzinach to nie taka prosta sprawa. Jak ktoś jest dobry zakłada działalność i zarabia, ktoś kto robi byle by było to raczej słaba opcja wg mnie. W szczególności jak się chce mieć spokój na jakiś czas. Ja to akurat znam z tej drugiej strony. Mąż ma firmę i robi solidnie, dokładnie i tez doradza klientom co lepsze, praktyczniejsze itp. Klienci zadowoleni i polecają dalej.
    Moja mała dziś całe po południe gotowała w kuchni. Odkryła nowe przyciski. Ogólnie czasem ma dni że się ładnie bawi i wtedy zastanawiam się kiedy ten czas tak zleciał że ona się już tak bawi a czasem tylko na rękach chce być jak niemowlaczek 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2020, 00:02

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2020, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska jaka macie kuchnie? Może już pisałaś ale nie pakietem 🤭 ja ostatnio kupiłam z lidla z 2018 roku nowa z Niemiec 👍🏻 I jest super ale mały na paluszkach sięga kranu a to co wyżej nie sięga 😄 ale jest regulacja wysokości od 97cm do 103 zakończeniami nóg aż muszę zobaczyć czy nie da sie obniżyć.

Mój tez czasem ładnie się bawi sam chodź najlepiej jak jestem obok a na pewno na widoku, czasem jak tylko wstaje żeby wyjść do kuchni to biedny leci za mną i tak podplakuje żeby pokazać ze nie chce żebym szla 😉

Symbolica gratulacje dla córki 👍🏻 A wg teorii o której piszesz to ja nie mogłam usiedzieć na tyłku w ciąży wiec urośnie mi mały mózgowiec 😁

961l20mmezoojidp.png
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2020, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, pieknie. Wroze corce swietlana przyszlosc :) Bardziej humanistka czy umysl scisly?

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2020, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina też mamy z Lidla- on-line ;) Do kranu normalnie sięga, te przybory z haczyki też ściągnie. A wczoraj dałam jej podstawke taka do toalety i sięgała wtedy do mikrofali i okapu i to było coś nowego i ciekawego. Pokazałam jej że mikrofala działa po zamknięciu itd to wsadziła tam różne zabawki i wlaczala

• symbolica Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2020, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika myślę że jest scisłowcem jak my, natomiast potrafi też super wypracowania pisać i lubi czytać książki. Tak daleko w przyszłość nie wybiegam, zobaczymy co będzie.

Opowiadacie o tej kuchni Lidla to to musi być super sprawa.. może też kiedyś sprawimy. Na razie mały robi ogromny bajzel z połową swoich zabawek bo połowę pochowałam. Wychodzą mu cztery czwòrki na raz, więc mamy jazdę z piskami - w nocy dałam paracetamol bo camilia nic nie podziałała i przed chwilą drugi raz... Dziś w nocy moje dziecko postanowiło pierwszy raz zasnąć na siedząco w lòzeczku, szok. Polożyłam go w koncu bo nie mogłam na to patrzeć.. 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2020, 11:24

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2020, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy fachowców z polecenia do robienia gładzi. To była porażka. Skończyło się na tym, że mąż im grzecznie powiedział, żeby pakowali manatki i mu się więcej nie pokazywali na oczy. Dużo by opowiadać 😁. Na szczęście reszta (też z polecenia) się sprawdziła. No nie ma reguły.

My też ciągle czytamy. Mój uwielbia Kicię Kocią, w szoku jestem ile czasu potrafi siedzieć i słuchać. Ma swoje ulubione książki i chce żeby mu kilka razy pod rząd czytać. Znam na pamięć większość. Jak mi przynosi rano do łóżka to nawet oczu nie otwieram tylko mówię z pamięci 😁. Mamy taką książeczkę 100 zwierząt to praktycznie wszystkie potrafi wskazać, czasem mu się coś pomyli. Mądre te nasze dzieciaki, umysły chłonne jak gąbka, trzeba to dobrze wykorzystać 🙂.

Mamy takiego sąsiada 7latka i przychodzi do Jasia się bawić. Mogę wtedy zniknąć, mały jest tak zapatrzony w niego. Ogólnie ma teraz dużo kontaktu z dziećmi, ciągnie mnie non stop przed dom i chce się bawić z całą bandą osiedlową. Na przywitanie piąteczki, żółwiki, no tak się zakumplował że szok. Oby mu te doświadczenia w żłobku pomogły się zaklimatyzować.

Symbolica, u nas też 4 czwórki na raz szły. Teraz kły w natarciu 😱😱.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2020, 12:21

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2020, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami super, że Jaś się tak zasymilował że starszymi dziećmi.

Mój mąż ma dużo kolegòw w pracy i wie ktòry w czym jest specjalistą i się nie zawiedliśmy. A kafelki nam kładł tata kolegi. Elektryczne rzeczy mòj mąż sam sobie robi bo takież technikum skończył - jest to duża pomoc w domu.

U nas tròjki szły dwòjkami.. i już wszystkie na zewnątrz a teraz czwòrki. Powodzenia i dużo.spokoju życzę. Myślę że bez przeciwbòlowych syropòw się nie obędzie u nas.. właśnie padł... Uff jaka ulga na 2-2,5h.. i ta cisza. 😏

da8300b52b.png
‹‹ 1530 1531 1532 1533 1534 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ