Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
A jednak szczepienia 30+ ruszają po.pòlnocy: https://wiadomosci.wp.pl/zapisy-na-szczepienia-dla-30-latkow-rejestracja-rusza-w-srode-6633664631978752a
Edit: i system padł 😄 mąż już nie może się zarejestrować przez internet bo biała plansza wyskakuje... 🤗 także pozostają bez inne kanały bo lepiej po pòlnocy już nie będzie..Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2021, 23:05
-
Bumbum ooo być może trzeba odczekać karencję 2miesiace czy coś.. jest tak? my nieoficjalnie przechodziliśmy w listopadzie. W systemie nas nie było bo lekarz nikogo nie kierował, tylko przeciwciała męża nam to powiedziały.
Na Astra Zeneca można się umawiać od ręki już na za godzinę na dziś np. w Gliwicach.. a na inne od 4maja J&J.. na 7 maja Moderna i Phizera.. tylko trzeba jeździć. Tak jest na Śląsku. Niestety trochę odległości się wydłużyły trochę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2021, 10:03
-
Paulina tak, dziecko dostaje przeciwciała. Chronią tylko w okresie karmienia piersią. Wklejam wam link na fejsie też kiedyś odnośnie szczepień w ciąży i jest tak jak piszesz - zaleca się szczepić ciężarnym bo gorzej znoszą tego wirusa, a noworodki zyskują ochronę.
Nie czekałam na męża z pracy i zapisałam nas na Phizera na 12maja za 2tygodnie - jedno po drugim się zaszczepimy ☺️ i Jacek może z nami jechać bo akurat w tych godzinach nie śpi, a tak trudno było zgrać godziny pomiędzy tymi wyborami ktòre mi wyświetlali i do tego żebysmy jedno po drugim mogli. Bałam się, że chwilę wogòle już osobno będziemy musieli jeździć. Poza tym ludzie wròcą z pracy i system może znowu się zawiesić czy coś. Zgraliśmy się z teściową bo ona tez ma termin na 12 maja, ale w naszej przychodni, ustalony odgòrnie i też Phizer.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2021, 14:57
-
Moniiiikaaaa wrote:Super Symbolica.
Dzieki za link. Zaraz zobacze na fb bo mialam zglebiac ten temat.
Monika 2kwietnia wklejałam ☺️ https://www.facebook.com/groups/208579773092754/permalink/823086114975447/
Monika a tutaj masz o karmieniu piersią po szczepieniu - nie ma przeciwwskazań (odpowiada wiele razy w komentarzach):
https://mamapediatra.pl/2021/02/03/szczepionka-astrazeneca-p-covid-19/Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2021, 18:18
Moniiiikaaaa lubi tę wiadomość
-
Symbolica, skąd info, że ciężarne gorzej znoszą wirusa? Do niedawna uważano, że właśnie na ogół lekko przechodzą, sama miałam niewiele objawów. Ostatnio był jakiś przypadek ciężarnej pod respiratorem, ale to chyba za mało żeby generalizować.♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Małami, ja tez jakos ostatnio slyszalam kilka razy w wiadomosciach ze w tym roku sytuacja ciazarnych sie zmienila i jest duzo ciezszych przypadkow.
Cale szczescie ze Was to nie dotknelo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2021, 20:52
-
Malami niestety dużo tych przypadkòw cięższych - ostatnio dużo się o tym słyszało i w Polsce i na świecie, łącznie ze zgonami. Ty słyszałaś tylko o jednym przypadku a takowe były nawet w wakacje zeszłego roku gdzieś już na świecie, potem też u nas się zaczęło jesienią. Dlatego dziwiłam się że ginekolog Ci wkręca bajkę że ciężarne lepiej znoszą. Dobrze, że u Ciebie tak to przebiegło i rozwiązanie wkròtce 😘 Trzymam kciuki!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2021, 21:42
-
Symbolica, ginekolog to akurat nie wiem czy cokolwiek mi mówił na ten temat, ale skoro tak twierdzisz 🤔. Sama czytałam co nieco, ale to było w grudniu, więc możliwe, że od tego momentu się pozmieniało. Tak czy siak nie istnieje taka reguła, że "ciężarne znoszą gorzej".
A, i nie jestem osobą, której "wkręca się bajki".
Artemida, dzięki, że pytasz🙂. Czuję się ok. Bardzo doskwierał mi ból pleców, ale na szczęście ustąpił. Dziś miałam wizytę, na poród się jeszcze nie zanosi. Jasia urodziłam w 37+0, więc miałam lekki stres w związku z tym, czego się dziś dowiem. A jak tam Twoje samopoczucie? Planujesz rodzić w Salve, tak? Ja chyba zdecyduję się na Rydygiera.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2021, 22:10
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Malami Ty albo Monika,już nie pamiętam ale ktòraś z Was tak napisała, że ginekolog powiedział, że dobrze przechodzą ( może zamiast lepiej, innego słowa powinna użyć: dobrze)
"Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia u ciężarnych ryzyko ciężkiego przebiegu choroby znacznie wzrasta. Dlatego kobiety oczekujące dziecka, w razie niepokojących objawów, nie powinny zwlekać z wizytą u lekarza"
(...)
Koronawirus jest też groźny dla samej ciąży:
"Szczególnie newralgiczny jest początek ciąży. Wszystkim zakażonym koronawirusem pacjentkom lekarze zalecają obecnie zastrzyki z heparyną. Ma to uchronić je przed niebezpiecznymi skutkami choroby.
- W pierwszym trymestrze jest organogeneza, wiec ten pierwszy okres jest najgroźniejszy pod katem powstawania wad i ciężkich powikłań, zakrzepów w łożysku, dlatego niektóre pacjentki we wczesnej ciąży miały koronawirusa i te ciąże nie zakończyły się pomyślnie, były wczesne poronienia - powiedział dr Filip Dąbrowski, ginekolog-położnik."
żròdło: https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-04-12/ciaza-a-koronawirus-chcialam-by-moja-coreczke-wyjeli-a-mi-pozwolili-umrzec/
"Zdaniem kierownika Oddziału Intensywnej Terapii w ICZMP dr Bogusława Sobolewskiego, u kobiet w ciąży chorych na COVID-19 bardzo szybko może dojść do narastania niewydolności oddechowej. Ciąża wpływa bowiem na zmianę warunków oddychania u kobiety i zmniejszenie jej rezerwy oddechowej."
źròdło: https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/polska/news-ciezarna-z-covid-19-byla-w-ciezkim-stanie-lekarze-uratowali-,nId,5198779#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chromeWiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2021, 22:56
-
Juz sama nie wiem gdzie chce rodzic
Właśnie tez mocno myślę o Rydygierze; ma ostatnio tyle dobrych opinii.
10.05 mam kwalifikacje w salve u Wilinskiego. Zobaczymy co mi powie; chcialabym próbować rodzić naturalnie, moj ginekolog nie widzi przeciwwskazań.
Pewnie po tej wizycie ostatecznie zdecyduje.
No mi ta ciaza daje sie we znaki, codziennie mam pojedyńcze skurcze, mecze sie bardzo szybko, bola mnie plecy, blizna.
Tyle dobrego, ze Ala w nocy jest spokojna i moge sie wyspać
Wiem, ze z 2 też nie bedzie latwo ale juz chciałabym mieć ja obok siebie. -
Artemida, już bliżej niż dalej 🙂. Trzymam kciuki za vbac 🙂.
A tak w ogóle to w jakiej części miasta teraz mieszkacie?
Symbolica, z całym szacunkiem, ale tego typu portale to dla mnie mało wiarygodne źródło informacji. Oni mogą pisać co chcą. Z mojej strony koniec dyskusji 👍. Peace ✊.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2021, 20:17
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Przeprowadziliśmy się na Marysin- Rogi.
Do Rydygiera mam chyba najbliżej, dobry dojazd.
Do salve tez nie jest daleko.
No nic, zobaczymy Teraz mam duzo schodów, ruchu i licze ze wywoływanie nie bedzie konieczne.
Staram sie na nic nie nastawiac bo i tak nie mam na to wpływu.malami.91 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 🙃
Ja wpadam z krótkim pytaniem- Zosia miała powracające ciagle suche plamy na nogach, po kolanami. Czerwone suche nieswedzace. ZostrAly się przy chorobach. Jedni mówili ze to łzs drudzy ze AZS. Prawda taka ze po sterydzie i protopicu było lepiej. Jednak... nie dawało mi to spokoju i od dwóch mc zaczęłam prowadzić jej dzienniczek jedzenia i wykluczałam różne rzeczy. Okazuje się, ze uczulenie zniknęło całkowicie (!!!) po tym jak odstawiłam jej chleb. Kupiłam chleb bezglutenowy i nadal nogi czyste. Wiec... chyba mamy odczynienia z uczuleniem ba gluten .... 🙃
Któraś to przeżyła ze swoim dzieckiem? Coś wie?
A drugie moje pytanie, kontrowersyjne mam nadzieje ze nie będzie 🙃... czy któraś z Was się waha czy szczepić się na covid?
Mój mąż ma coraz gorsze problemy z pamięcią po covid, pisze wszystko na karteczkach, był u neurologa i psycho-neurologa. Z testów wyszło mu zaburzenie funkcji poznawczych. Idzie na rezonans głowy, trochę się stresuje.