Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Pau.Em wrote:SiSi zszokowana, myślałam że waże więcej, bo odkąd mogę jeść to jem i jem
Ja przytyłam 1.1 kg do 19 tygodnia. I w sumie martwi mnie to. Lekarz skierował mnie na powtórzenie badań krwi, magnezu, a dodatkowo posiew bakterio-mykologiczny. -
nick nieaktualny
-
Dziękuję, Lutyska! Tak, u nas też z synkiem w porządku, za tydzień na połówkowym jeszcze się co do tego mam nadzieję upewnimy:) Też na początku trochę zgubiłam. I tak jak Pau.Em jestem w szoku, bo i brzuszek widać, i ogólnie czuję się okrąglejsza np. w biodrach. To gdzie te stracone kilogramy? Dodam, że waga jest ta sama, zawsze u położnej.
-
nick nieaktualnyCiążowa_Gapsy wrote:To pytanie się na pewno potwarza, ale...
Czy łożysko ma szansę się podnieść? Zaczynam 19 tydzień i jest nisko, lekarz mnie trochę nastraszył. Czy na połówkowym prosić o zbadanie szyjki macicy za pomocą USG (jak radzi mamaginekolog)?
Mamaginekolog pisze, że u 90% ciężarnych, które na USG połówkowym mają łożysko nisko, podnosi się ono wraz ze wzrostem macicy.
No właśnie, dziewczyny, które są już po połówkowym USG - miałyście badaną szyjkę macicy sondą dopochwową?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2018, 13:07
-
Ja kokon chcę tylko do salonu i w dzień. W nocy maluch będzie spał w dostawce po siostrze
Ja już po wizycie. Byłam na NFZ temu lekarzowi co nie wierzę. Ale dziecko urosło, odpowiednie do wieku. Oczywiście nie wiem ile waży bo doktor tego nie sprawdza. Ale jednak chłopak będzie.
Lekarz coś mówił, że leży nisko, to źle?Dorota3 lubi tę wiadomość
-
malami91 wrote:
No właśnie, dziewczyny, które są już po połówkowym USG - miałyście badaną szyjkę macicy sondą dopochwową?
Zastanawiam się, czy dobrze rozumiem, że nisko ułożone łożysko może mieć związek z ryzykiem porodu przedwczesnego,( przez skracanie się szyjki)? Dostałam ostatnio zlecenie zrobienia posiewu i zastanawiam się, czy to w kierunku ew. zakładania pessaru? -
Mambella wrote:Ja teraz pierwszy raz w ciąży miałam mierzoną przez brzuch
A co do łożyska jak już wcześniej pisałam i sama nie mam przodującego to szwagierka ma. Miała nakaz odpoczywania i pomiędzy USG w 20 a 24 tyg podniosło się prawie 2cm.
O, czyli nie musi być to ten okropny "sondownik"? Widać coś przez brzuch? -
Black_Lilith wrote:Ja się właśnie też nad kokonem zastanawiam, ale poczytałam ostatnio artykuł u Mamyginekolog na temat śmierci łóżeczkowej i ona kokony odradza, chyba że takie, w których na czas spania dziecka można poluzować i odsunąć boki, żeby nie zakłócały oddychania. No i teraz nie wiem...
Na bezpiecznym maluchu również odradzają -
ja schudłam prawie 6 kg
teraz w 23 tc widzę, że waga podniosła się o 1,5 kg, ale brzuszek zaokrąglił się tak do przodu, a schudły boczki i uda
ekstra
cieszę się, że dopadła mnie cukrzyca , bo inaczej byłbym jak godzilla, a tak stopuję się z wieloma rzeczami.
Niestety po 7 tygodniach mdłości i pawi załączył mi się tryb pacman, wiecznie coś bym żarła (bo nie mogę powiedzieć jadła) -
Mi też ostatnio mierzyla szyjkę przez USG dopochwowe.
Na ostatniej wizycie wyszło, że przytyłam całe 700 gram, ale od początku ciąży mam teraz i tak - 2kg. Mąż mówi, że wysmuklały mi ramiona i nogi.
A co powiecie na temat poduszek dla niemowlaków? Chodzi mi o takie płaskie jak są w kompletach pościeli? Różne opinie czytał. Jedni mówią, że tak a inni doradzają. -
Straciatellaa wrote:Mi na kazdej wizycie bada i mierzy szyjke. Polowkowe przede mna dopiero wiec zobaczymy
Grzechotka kazde moje dziecko bylo nisko, teraz tez mam wrazenie, jak maluch sie rusza ze zahacza ręka albo noga o szyjke. Jest juz glowka w dol?
Uf. Bo lekarz tylko powiedział, że jest nisko i wydawał się przejęty, ale nic nie kazał robić ani nic nie mówił. Dzięki za pocieszenie :*
Mały lezy w poprzek
-
nick nieaktualny
-
Makowa_Panna wrote:Mi też ostatnio mierzyla szyjkę przez USG dopochwowe.
Na ostatniej wizycie wyszło, że przytyłam całe 700 gram, ale od początku ciąży mam teraz i tak - 2kg. Mąż mówi, że wysmuklały mi ramiona i nogi.
A co powiecie na temat poduszek dla niemowlaków? Chodzi mi o takie płaskie jak są w kompletach pościeli? Różne opinie czytał. Jedni mówią, że tak a inni doradzają.
Moim zdaniem poduszka jest niepotrzebna. My dopiero od niedawna używamy dla trzylatka takiej bardzo płaskiej. U nas do roku był tylko śpiworek i prześcieradło.