X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi zszokowana, myślałam że waże więcej, bo odkąd mogę jeść to jem i jem :D

• Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To pytanie się na pewno potwarza, ale... :) Czy łożysko ma szansę się podnieść? Zaczynam 19 tydzień i jest nisko, lekarz mnie trochę nastraszył. Czy na połówkowym prosić o zbadanie szyjki macicy za pomocą USG (jak radzi mamaginekolog)?

Wysłany: 27 września 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    SiSi zszokowana, myślałam że waże więcej, bo odkąd mogę jeść to jem i jem :D

Ja przytyłam 1.1 kg do 19 tygodnia. I w sumie martwi mnie to. Lekarz skierował mnie na powtórzenie badań krwi, magnezu, a dodatkowo posiew bakterio-mykologiczny.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2019, 16:31

Wysłany: 27 września 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, Lutyska! Tak, u nas też z synkiem w porządku, za tydzień na połówkowym jeszcze się co do tego mam nadzieję upewnimy:) Też na początku trochę zgubiłam. I tak jak Pau.Em jestem w szoku, bo i brzuszek widać, i ogólnie czuję się okrąglejsza np. w biodrach. To gdzie te stracone kilogramy? Dodam, że waga jest ta sama, zawsze u położnej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciążowa_Gapsy wrote:
    To pytanie się na pewno potwarza, ale... :) Czy łożysko ma szansę się podnieść? Zaczynam 19 tydzień i jest nisko, lekarz mnie trochę nastraszył. Czy na połówkowym prosić o zbadanie szyjki macicy za pomocą USG (jak radzi mamaginekolog)?

Mamaginekolog pisze, że u 90% ciężarnych, które na USG połówkowym mają łożysko nisko, podnosi się ono wraz ze wzrostem macicy.

No właśnie, dziewczyny, które są już po połówkowym USG - miałyście badaną szyjkę macicy sondą dopochwową?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2018, 13:07

• artemida27 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja miałam na sam koniec wizyty.. (nie spodziewałam się tego i byłam lekko zaskoczona ;))

Szyjka ma 38 mm długości.

malami91 lubi tę wiadomość

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • Grzechotka2 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kokon chcę tylko do salonu i w dzień. W nocy maluch będzie spał w dostawce po siostrze :D

Ja już po wizycie. Byłam na NFZ temu lekarzowi co nie wierzę. Ale dziecko urosło, odpowiednie do wieku. Oczywiście nie wiem ile waży bo doktor tego nie sprawdza. Ale jednak chłopak będzie.

Lekarz coś mówił, że leży nisko, to źle?

Dorota3 lubi tę wiadomość

l22nio4pm7glhik4.png
    w57v3e3kpq4472hr.png
  • Mambella Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz pierwszy raz w ciąży miałam mierzoną przez brzuch
    A co do łożyska jak już wcześniej pisałam i sama nie mam przodującego to szwagierka ma. Miała nakaz odpoczywania i pomiędzy USG w 20 a 24 tyg podniosło się prawie 2cm.

Wysłany: 27 września 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:

No właśnie, dziewczyny, które są już po połówkowym USG - miałyście badaną szyjkę macicy sondą dopochwową?

Zastanawiam się, czy dobrze rozumiem, że nisko ułożone łożysko może mieć związek z ryzykiem porodu przedwczesnego,( przez skracanie się szyjki)? Dostałam ostatnio zlecenie zrobienia posiewu i zastanawiam się, czy to w kierunku ew. zakładania pessaru? :/

Wysłany: 27 września 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella wrote:
    Ja teraz pierwszy raz w ciąży miałam mierzoną przez brzuch
    A co do łożyska jak już wcześniej pisałam i sama nie mam przodującego to szwagierka ma. Miała nakaz odpoczywania i pomiędzy USG w 20 a 24 tyg podniosło się prawie 2cm.

O, czyli nie musi być to ten okropny "sondownik"? Widać coś przez brzuch?

• Reni Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    Ja się właśnie też nad kokonem zastanawiam, ale poczytałam ostatnio artykuł u Mamyginekolog na temat śmierci łóżeczkowej i ona kokony odradza, chyba że takie, w których na czas spania dziecka można poluzować i odsunąć boki, żeby nie zakłócały oddychania. No i teraz nie wiem...

Na bezpiecznym maluchu również odradzają

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja schudłam prawie 6 kg
    teraz w 23 tc widzę, że waga podniosła się o 1,5 kg, ale brzuszek zaokrąglił się tak do przodu, a schudły boczki i uda
    ekstra :-)

cieszę się, że dopadła mnie cukrzyca , bo inaczej byłbym jak godzilla, a tak stopuję się z wieloma rzeczami.
    Niestety po 7 tygodniach mdłości i pawi załączył mi się tryb pacman, wiecznie coś bym żarła (bo nie mogę powiedzieć jadła) lollol360.gif

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też ostatnio mierzyla szyjkę przez USG dopochwowe.
    Na ostatniej wizycie wyszło, że przytyłam całe 700 gram, ale od początku ciąży mam teraz i tak - 2kg. Mąż mówi, że wysmuklały mi ramiona i nogi.
    A co powiecie na temat poduszek dla niemowlaków? Chodzi mi o takie płaskie jak są w kompletach pościeli? Różne opinie czytał. Jedni mówią, że tak a inni doradzają.

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Dorota3 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi badał szyjkę przez brzuch i w ogóle w tej ciąży byłam tylko raz na samolocie :-P ale pewnie gin już wie że skoro wcześniejsze ciąże były ok to w tej też nie spodziewamy się niczego nowego.

25.01.2019 cc <3
    2nn3yx8dc1ou45ss.png
    km5scwa166wjp3xn.png
    km5scwa1efkorj3a.png
  • Grzechotka2 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Mi na kazdej wizycie bada i mierzy szyjke. Polowkowe przede mna dopiero wiec zobaczymy ;)
    Grzechotka kazde moje dziecko bylo nisko, teraz tez mam wrazenie, jak maluch sie rusza ze zahacza ręka albo noga o szyjke. Jest juz glowka w dol? ;)

Uf. Bo lekarz tylko powiedział, że jest nisko i wydawał się przejęty, ale nic nie kazał robić ani nic nie mówił. Dzięki za pocieszenie :*

Mały lezy w poprzek :D

l22nio4pm7glhik4.png
    w57v3e3kpq4472hr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to poduszka dopiero po kilku miesiącach.

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Mi też ostatnio mierzyla szyjkę przez USG dopochwowe.
    Na ostatniej wizycie wyszło, że przytyłam całe 700 gram, ale od początku ciąży mam teraz i tak - 2kg. Mąż mówi, że wysmuklały mi ramiona i nogi.
    A co powiecie na temat poduszek dla niemowlaków? Chodzi mi o takie płaskie jak są w kompletach pościeli? Różne opinie czytał. Jedni mówią, że tak a inni doradzają.

Moim zdaniem poduszka jest niepotrzebna. My dopiero od niedawna używamy dla trzylatka takiej bardzo płaskiej. U nas do roku był tylko śpiworek i prześcieradło.

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzi mi o takie naleśniki jak na zdjęciu :)
    url=https://naforum.zapodaj.net/3c0a7702cbbe.jpg.html]https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3c0a7702cbbe.jpg[/url

9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh ale mam refleks z tym zdjęciem. Dlatego wolę się właśnie spytać doświadczonych mam :) Kupić w sumie można w zestawie, a używać dopiero później poduszki.

9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
‹‹ 316 317 318 319 320 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ