Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Oj mnie wynoszenie zabawek z salonu doprowadza do szału. Tysiąc razy mówię że mają swój pokój to tam mają być zabawki a nie znoszą do salonu i chcą patrzeć na bajki na ABC.
Ostatnio zastosowalam zastraszenie i powiedziałam że pozbieram zabawki i wyniose na strych skoro walaja się po całym domu i na jeden dzień zadziałałoEwelcia85, Pau.Em lubią tę wiadomość
25.01.2019 cc
-
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny, mimo że rzadko się udzielam prawie codziennie zerkam na to co piszecie.
Jednak dziś się we mnie zagotowało. Poszłam na zwolnienie lekarskie, bo już nie wyrabiałam w pracy, dużo stresów, jeszcze dopadła mnie rwa kulszowa. Jestem w 22 tygodniu, maluszek się rozwija prawidłowo, będziemy mieli chłopca - co bardzo mnie cieszy gdyż potwierdziło to moje przeczucia.
Mieszkamy na drugim końcu Polski od moich rodziców. Moja mama od początku wmawiała mi córkę (może zazdrościła po prostu innym ciotkom, bo w rodzinie same dziewczynki się rodziły na przestrzeni ostatnich 2 lat), jak się dowiedziała że syn, to nagle taki zawód w głosie, udając że niby wszystko jest okay. Pytała nas kiedyś jakie mamy typy imion, podaliśmy kilka, to ona wybrała sobie z nich imię Adam, i tak ciągle do mnie mówiła, co u Adasia? Czy Adaś kopie? Prosiłam by tego nie robiła, bo imię jeszcze nie jest ustalone. Tak nam obrzydziła to imię, że oboje z partnerem zgodnie doszliśmy do wniosku, że na Adama nie ma szans.
Po wspólnych debatach wybraliśmy imię Albert, obojgu nam się podoba, ma masę zdrobnień; Bertie, Bercik, Aluś, Alek, Albercik. Jednak jak moja mamusia się dowiedziała, że wybraliśmy takie imię, to zaczęła się lawina szaleństwa, niestety nie tego pozytywnego. Jak tylko do mnie dzwoni, słyszę, że zniszczymy naszemu synowi życie tym imieniem, że jest brzydkie, jej się nie podoba, zna jakiegoś menela Alberta i wszyscy wołaja na niego Bercik i jest nikim. Pare dni przerwy od wyprowadzania mnie z równowagi, i dzisiaj znowu. ZASTANÓWCIE SIĘ, NIE POZWÓL TAK NAZWAĆ DZIECKA, ZNISZCZYCIE MU ŻYCIE, SKRZYWDZICIE GO!!!!!
Chce mi się żywnie płakać, bo jest mi po prostu przykro. Czy nie można tego delikatnie powiedzieć, że jej się średnio podoba, ale róbmy co uważamy?
Ona w ogolę zapomina chyba że jestem w ciąży, bo jest w stanie jednym zdaniem wyprowadzić mnie z równowagi i doprowadzić do szału. I jeszcze jak bronię naszej decyzji, to ona do mnie mówi, że się zmieniłam i źle ją traktuje bo jestem strasznie chamska, odkąd wyjechałam z domu. No faktycznie, zmieniłam się, bo chce żyć po swojemu.
Przepraszam za takie smuty, ale już nie mam się komu pożalić nawet, mój partner powiedział że mam nie odbierać, a on sam zrobi z tym wszystkim porządek. Ja głupia liczę, że jednak rozejdzie się po kościach i da mi znać. Bardzo, ale to bardzo mi przykro.
Czy sądzicie, że można dziecku zniszczyć życie nadając mu jakiekolwiek imię? Przecież to jakiś absurd. To czy komuś się podoba, czy nie, to sprawa indywidualna, nie mam zamiaru tego kwestionować, ale czemu mnie atakuje zarzutami?
Buziaki dla wszystkich mamusi i maluszków w drodze
-
Mareja nie denerwuj się gadaniem matki ! Stres szkodzi i tobie i maleństwu! Mamie powiedz ze to wasza decyzja i jej zdanie jej nie zmieni a ona miala juz swoj czas wybierania imion. Albert to bardzo ładne imię , znam jednego i to bardzo fajny chłopak
Ja o 10:30 mam połówkowe - trzymajcie kciuki!Lady_E, Papapatka, meraja90, Dorota3, Karola94c, baranosia, Lutyska, Black_Lilith, Nadzieja22 lubią tę wiadomość
-
meraja90 - absolutnie nie przejmuj się co mówi ktokolwiek oprócz Twojego partnera
Imię Albert bardzo fajne, ja znam jednego, jest właścicielem b. dużej firmy i w ogóle biznesmen
A poza tym w ogóle nie rozumiem jak można zniszczyć komuś życie imieniem? Dla mnie takie stwierdzenie jest niezrozumiałe (no może są wyjątki jak Adolf :p)
I pamiętaj - to Wy będziecie codziennie się do niego zwracali po imieniu, więc innym nic do tego.
A jak dziecku się nie spodoba naprawdę (w co nie wierzę) to sobie zmieni. Miałam znajomego co mu się jego imię Michał nie podobało i zmienił na Kosma (serio, dopóki nie potwierdziła to jego nauczycielka to nie wierzyłam)
Btw. moja mama też usłyszała od swojej mamy, że ja ją nie będę lubić za moje imię i powiem Wam, że innego sobie nie wyobrażam i jest najlepsze na świecie (imię Maja jeszcze 30 lat temu było bardzo niespotykaneTeraz to jedne z najpopularniejszych - moja mama najwidoczniej wyprzedziła swoje czasy
)
meraja90 lubi tę wiadomość
-
Albert piekne imię!!! Kochana nie przejmuj się. Mój tata powiedział że Blanka takie dziwne imię. A po chwili jak zobaczył moja mine. Niee no ładne Blanka
U ciebie też sie przyzwyczaja. Wiesz jak to jest ze starszym pokoleniem. Może rzeczywiście niech twój mąż się tym zajmie. Wytłumaczy. Ty się nie denerwujmeraja90 lubi tę wiadomość
04.2013 - Początek starań (5cs z clo)
2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
Czekamy co los przyniesie...
Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml
21.06 - Serduszko pięknie bije
04.02.2019 Jest Blanka
-
meraja90, twój problem jest mi bardzo bliski bo sama nie tak dawno miałam kłótnie z mama o imię które wybraliśmy dla naszego synka (Artur) i też usłyszałam że za trudne za dorosle imię dla dziecka i nawet sam nie będzie potrafił to wymowic eh było mi bardzo przykro i wręcz obrazilam się na nią za to i przestałam się odzywać, na szczęście sama "wyciągnęła rękę na zgode" bo zaczęła mówić zw Artuś to Arturek tamto czyt. imię zaakceptowała :p
nie wiem jaka jest twoja mama może podobnie jak mojej samo jej przejdzie i się przestawi na Albercikajeśli tak się nie stanie to pozostaje ci po prostu ignorować jej uwagi i uparcie stać przy swoim.. to twoje dziecko i masz prawo nazwać je jak chcesz, poza tym spójrzmy prawdzie w oczy teraz wszystkie swirujemy z tymi imionami ale jak już dziecko będzie na świecie to z czasem nam to imię zobojetnieje i do każdego się przyzwyczaimy
co do niszczenia życia dziecku złym doborem imienia to może to zbyt drastyczne określenie ale uważam że niektórzy czasami naprawdę bezmyślnie dobierają imiona i to faktycznie może być krzywdzące w późniejszym życiu dla dziecka.
osobiście uważam, że to ważne żeby imię wspolgralo z nazwiskiem i np Nicole chociaż jest pięknym imieniem to w połączeniu z nazwiskiem KIEŁBASA brzmi komicznie.. z jednej strony wyrafinowane zagraniczne imię a ż drugiej bardzo pospolite nazwisko.. mam znajomą która bardzo niefortunnie nazwała córkę i poniekąd mogła w ten sposób sprawić że będzie ona obiektem kpin przyszłości.. niestety imię dość wymyślne a nazwisko że tak powiem wiąże się ze słowem wieprz..także mimo wszystko uważam że ok imię to zawsze kwestia gustu ale nie nadawajmy imienia na siłę tylko dlatego że nam się takie podoba, to naprawdę musi iść w parze z nazwiskiem.
eh to się rozpisalam
-
nick nieaktualnyA moja mama nawet nie chce doradzić, mówi, żebyśmy sami wybrali, a ona się do każdego przyzwyczai. Meraja, Twoja mama też przywyknie do Waszego wyboru, przecież nie odrzuci wnuka przez to jak ma na imię. Szkoda tylko, że zgłasza swój przeciw w taki sposób...Ja bym na jakiś czas zawiesiła temat imienia, mówiła że nie jest wybrane i tyle.
-
Meraja90 przede wszystkim to nie możesz się denerwować! Synuś wszystko to czuję i jest niespokojny przez to, więc nie warto :*
A opiniami innych się nie przejmuj, zawsze znajdzie się ktoś kto będzie miał coś do powiedzenia w temacie w którym nie powinien się w ogóle odzywać... Wiadomo że najgorsze w tym jest to że mama się tak zachowała ale nie zwracaj sobie tym głowy teraz Ty i synuś jesteście najważniejsi!
U mnie np. tesciowie i siostra męża mieli miny jakbyśmy żartowali że córeczka będzie miała na imię Helenka i chociaż nie powiedzieli nic na ten temat to co się z nimi widzę to mam wrażenie że zaraz będą nas pouczać co do tego imienia ale mam to gdzieś, dla nas to najpiękniejsze imię i każdej mamy imię jej dziecka jest idealne🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
nick nieaktualny
-
Oj kwestia imienia spedza mi sen z powiek, mam dwie paskudne cechy charakteru a mianowicie przejmuje sie tym co mówią inni i jestem niezdecydowana nawet w wyborze koloru bluzki a co dopiero w waznych kwestiach. Stara baba ze mnie a glupia. Macie jakies propozycje na imię dla dziewczynki albo wybrane dla swoich coreczek?
-
heh.. Reakcja mojej mamy na imię dla wnuczki? Lekkie skrzywienie, potem uśmiech i tekst "przyzwyczaję się".
I miała racjęMinęło kilka tygodni i Agatka jej się podoba
W sumie to była jedyna mniej przychylna reakcja; teściowie, nasze rodzeństwo, przyjaciele- wszyscy twierdzą, że to ładne imię. Nie wiem czy mówią tak bo są mili czy faktycznie tak myślą, dla nas nie ma to znaczenia. Nam się podoba, to się liczy.
-
Witam się w 23tc
Jak to leci...
Mała problemów z oddychaniem nie mam, ale zadyszkę mam co chwila. Jak idę po zakupy, jak sprzątam dom. A najbardziej wkurza mnie to, że wiecznie jest mi gorąco. Teraz jak zaczęli palić w piecu, bo babcia krzyczała, że zimno to chyba już wogóle się wykończe. U nas w pokoju kaloryfer zakręcony, ale w łazience jest masakra. Moment i ze mnie leci. W sklepie jak postoje chwilę w kolejce to samo. Też tak macie?
U nas z imieniem nikt nie robił problemu. Ja już się przyzwyczaiłam a ostatnio przeczytałam, że to najpopularniejsze imię dla dziewczynek w 2018 roku. I zaczynam się zastanawiać czy aby nie pomyśleć nad innym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2018, 11:41
-
Ja juz po
Wojtus na 200 % jest Wojtusiem , wszystkie parametry super a wazy 415 g
malami91, SiSi111, Lutyska, Jonesey, Ciążowa_Gapsy, Reni, kjt91, artemida27, baranosia, Lady_E, KaroKaro, Black_Lilith, Pepper, empiq, Dorota3, Nadzieja22, Nadzieja22, Papapatka, Karola94c lubią tę wiadomość
-
A zapomniałam wam powiedzieć, że też mam łożysko na przedniej ścianie, a młody tak fikał, że bardzo wcześnie poczułam ruchy, aż w szoku byłam jak po połówkowych przeczytałam, że na przedniej...
Acha no i dalej liczymy wiek ciąży z pierwszego USG, czyli termin porodu mam wyznaczony na 20.02 a nie 12...
Co do imienia to najważniejsze żeby nam się podobało i pasowało do nazwiskaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2018, 11:51
Ewelcia85, Reni lubią tę wiadomość
-
meraja90 wrote:Po wspólnych debatach wybraliśmy imię Albert, obojgu nam się podoba, ma masę zdrobnień; Bertie, Bercik, Aluś, Alek, Albercik. Jednak jak moja mamusia się dowiedziała, że wybraliśmy takie imię, to zaczęła się lawina szaleństwa, niestety nie tego pozytywnego.
Ja też jestem zdania, ze imię powinno pasować do nazwiska. I to na prawdę ma znaczenie jakie imię się wybierze dla dziecka, bo będzie potem dojeżdżane w szkole.
Albert to akurat normalne imię, chociaż zdrobnienie Alek, Aluś to zdrobnienie imienia Aleksander
Dla mnie wszelakie Kewiny, Brajany, Dżesiki, Wanessy itp są niedopuszczalne w pL. Tu faktycznie wyjdzie poźniej szydera, więc po co dzieciakowi fundować w przyszłości przykrości.
Tak czy inaczej na szczęście to rodzice decydują jakie imię dadzą swojemu dziecku. I często jest tak, że imię może być piękne, ale jak w przeszłości trafiło się osobę o takim imieniu menela, ćpuna czy dziwkę to niestety będzie nam się źle kojarzyło.
Meraja kieruj się swoim sercem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2018, 12:17