X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Boję się, że mimo wszystko może dojść do pęknięcia, to już lepiej mieć nacięte...

Podobno rana po pęknięciu goi się szybciej niż po nacięciu.

Co do mieszkania to moi teściowie mieszkają kilka ulic od nas na ponad 100m2, a my wynajmujemy 37m2 :). Była taka opcja żeby zamieszkać razem, ale to zupełnie do mnie nie przemawiało mimo że moi teściowie są spoko. Ciężko nam będzie z maluchem na takim metrażu, ale własny domek w budowie :).

• bumbum Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Btw. ja dzisiaj wieczorem wizytuję, czas zobaczyć co u małej :)

Papapatka, Black_Lilith, Nadzieja22, Lutyska, Dorota3, Karola94c lubią tę wiadomość

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny.
    Piszę na szybko - synek chory w domu a i mnie coś bierze niestety.

Co do pielęgnacji pępka - u nas w szpitalu zalecali suchą pielęgnację, bez żadnych octeniseptów i spirytusów. Wycieraliśmy po kąpieli gazikiem jałowym i wacikiem na patyku. Kikut odpadł jakoś po 10 dniach, nic się nie babrało.

Co do masażu krocza - ja nie robiłam, teraz się zastanawiam. U mnie było tak, że mało tego, że byłam nacięta to jeszcze pękłam w trzech miejscach przez próżnociąg. Chyba i tak by mi żaden masaż nie pomógł :-) I tu się octenisept już bardzo przydał. Po miesiącu się ładnie zagoiło a lekarz stwierdził, że jak na taki poród to wygląda super. Ale pamiętam słowa lekarki po porodzie, jak siadała do szycia - "No, trochę tu będzie roboty..."

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Kropeczka85 Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam Dziewczyny za opinię. Jak zawsze różne, trzeba samemu zadecydować ;)

Bumbum kciukasy zaciśnięte! Koniecznie daj znać zaraz po.

atdc2n0aos8g2xt8.png
    Księżniczka 2014
    Królewicz 2009
    21.03.2006 [*] 13tc
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam Wam jeszcze ostatnio wrzucić - ciekawy artykuł o konsekwencjach zbyt częstego stosowania fotelika samochodowego, bujaczków i leżaczków u maluchów - https://dziecisawazne.pl/podroz-foteliku-spacer-gondoli-czyli-czeste-korzystanie-fotelika-wplywa-rozwoj-dziecka/?fbclid=IwAR3ZEt0QbLbsjD9J9GBXd3vJ3Fass4XNnQc1Mpc93gxLQ9GGjpJ8AB7Nu70

ej_est, Reni lubią tę wiadomość

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny w czy będziecie prały ciuszki jak chyba wybiorę dzidziuś kolor :)

• Mambella Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka.
    Ale się dziś zdenerwowałam jak jechałam do pracy. Ile idiotów jeździ po drodze, mało wypadku bym nie miała i tak mnie to ruszyło że do teraz cała chodze.

Co do pępka to ja używałam octaniseptu i długo się trzymał, nawet coś tam zaczęło się robić i ostatecznie zaczęłam stosować te waciki nasączane spirytusem i po 3 dniach odpadł.

Kołyskę planuje kupić na dół, nie wiem czy się sprawdzi przy moim 2 latku ale jakoś z wózkiem bym się bała że będzie jeździł, podciągnie się żeby zajrzeć i przewróci, a kołyska że szczebelkami to będzie widział keidy chce. W ogóle przeraża mnie to jak to wszystko się ułoży, żeby starszak nie odczuł się odrzucony itp :-(

My przez 2 lata mieszkaliśmy z babcią męża na pierwszym piętrze, a na drugim mieszkali teście. I babcią jak to babcią ale teściowa mnie strasznie irytowała swoją ciekawością, a gdzie idziesz, a po co, a dokąd, a kiedy wrócisz. Wszystko chyba z życzliwości ale miałam tego przesyt i jak maz miał być dłużej w pracy czy pracujący weekend to uciekałam do mamy :-D

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które mają już dzieciaczki, powiedzcie czy w trakcie pierwszej ciąży uczęszczałyście do szkoły rodzenia? Czy było warto? Jest tyle wiedzy w książkach, w internecie, że zaczęłam się zastanawiać...Wysłałam co prawda jakiś czas temu zgłoszenie do szkoły prowadzonej przy szpitalu, w którym chcę rodzić, ale okazało się, że mają terminy na luty :o. No i teraz myślę, czy szukać innej, czy sobie odpuścić. Pomóżcie :).

• Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Dziewczyny, a ja mam takie pytanie - czy zamierzacie masować krocze, żeby nie mieć nacinanego? Czy któraś z Was to stosowała w poprzednich ciążach? Czy jest skuteczne? Boję się, że mimo wszystko może dojść do pęknięcia, to już lepiej mieć nacięte...
    To moja trzecia ciąża. W pierwszej mnie nacinano i dostalam zakażenia, w drugiej ani nie pękłam, ani mnie nie nacinali. Ogólnie pęknięcie lepiej się goi od nacięcia krocza, dlatego w niektórych szpitalach odchodzi się od nacięć.

U nas były zalecenia suchej pielęgnacji, psikałam octeniseptem i chyba po niecałych 1,5tyg odpadł kikut ;) teraz też będę octeniseptem robić.

U mnie szał zakupów się zaczął, dziś kupiłam kołyskę na kółkach do salonu, fotelik mam w koszyku, ale chyba podjadę osobiście żeby jeszcze adaptery do wózka dobrać ;)
    W piątek będzie wózek i ciuchyyy. Chce mieć do końca grudnia już większość gotowe w razie co ;)

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Mambella Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:

U nas lovela

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:

Ja kupiłam proszek Lovela, bo kiedyś tutaj o to pytałam i sporo dziewczyn go polecało :).

Wysłany: 29 października 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Dziewczyny, które mają już dzieciaczki, powiedzcie czy w trakcie pierwszej ciąży uczęszczałyście do szkoły rodzenia? Czy było warto? Jest tyle wiedzy w książkach, w internecie, że zaczęłam się zastanawiać...Wysłałam co prawda jakiś czas temu zgłoszenie do szkoły prowadzonej przy szpitalu, w którym chcę rodzić, ale okazało się, że mają terminy na luty :o. No i teraz myślę, czy szukać innej, czy sobie odpuścić. Pomóżcie :).
    Jeśli masz możliwość - idź. Ja żałuję, że w pierwszej ciąży nie poszłam. Moi znajomi czuli się zdecydowanie pewniej po szkole niż ja z wiedzą internetowo-książkową ;)

malami91 lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Lady_E Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieszkamy z moim tatą. To już starszy człowiek wiadomo że będę się nim i tak zajmowac na starość. Mamy mieszkanie 70m2. Dwa duże pokoje nasze tata ma swój. On jest z tego typu że jakby go nie było :) Ma swój świat do nas nie wtraca się wcale :) Z moim mężem się uwielbiaja więc jest super. Za to z teściową sobie nie wyobrażam mieszkać :) Byśmy sie pozabijały z kuchni :p Niedługo będziemy sie budować. I tata tez będzie z nami mieszkał. No chyba że sie uprze że zostaje w mieszkaniu wtedy będę musiała jakoś pogodzić opiekę nad nim i dom :)
    Budowy sie troche boję bo mamy działkę parę kroków od teściowej. Fajna z niej babka ale nie wiem czy nie będzie jednak za blisko :p Mój mąż sie śmieje że zbudujemy 2 m płot betonowy :) No ale działka juz kupiona więc raczej odwrotu nie ma :)

Ja do prania stosuję proszek lovela do kolorów :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2018, 11:46

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3

Wysłany: 29 października 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my też lovela, ale teraz nie proszek, a delikatne mleczko do prania kupuję ;)

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy używacie adapterów do pasów dla kobiet w ciąży? Bo ja zaczynam się zastanawiać czy nie kupić...

Reni lubi tę wiadomość

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:

Ja bym szła gdzie indziej. Internet internetem, ale tu masz możliwość zadania pytań. Przydatna jest tez nauka oddychania podczas porodu i ćwiczenia dla kobit w ciąży.

malami91, Reni lubią tę wiadomość

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:

Płyn Lovela. Tylko my w nim pierzemy kompletnie wszystko - nasze ubrania i pościel też.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2018, 11:49

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    Dziewczyny, czy używacie adapterów do pasów dla kobiet w ciąży? Bo ja zaczynam się zastanawiać czy nie kupić...

Ja planuję kupić używane Be Safe. Wkurza mnie już to kombinowanie z pasem, no i po ewentualnej cesarce podobno się to przydaje, żeby nie podrażniać rany.

Black_Lilith lubi tę wiadomość

Wysłany: 29 października 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    póki co nie, ale chce kupić bo dużo podróżujemy ;) Teraz zapinam pas zgodnie z instrukcjami dla ciężarnych, ale zapinam go zawsze.

Black_Lilith lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się boje nawet zwykłego hamowania, pomijam już kwestię jakiegoś wypadku. A mąż ma mnie dosyć, bo mu ciągle gadam, żeby zwolnił :-)

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
‹‹ 416 417 418 419 420 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ