Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
symbolica wrote:zasugerowałam się tym co powiedziałam mi Pani pobierająca krew - "dobrze że Pani przyszła w środę bo mały ruch mamy to zawsze..". Im częściej to powtórzy innym klientom tym będzie tłoczniej
Mi ginekolog zasugerował, że prenatalne 3 trymestru to ok 32tc. A w przychodni napisane było po skończeniu 30tc. Pewnie na koniec grudnia przypadnie mi wizyta - chciałabym.
Co do wypychania dziecka z brzucha to moja szwagierka to przeszła w Matce Polce w Łodzi w 2014r!!! czyli niedawno. Wypychali dziecko ułozone pośladkowo. Masakra, w takiej placówce. Mogło to u mojej małej bratanicy (stres porodowy) spowodować że Zespół Leigha (który i tak by miała bo to choroba mitochondrialna, której po porodzie oczywicie nikt nie widział bo wygladała na zdrową) szybciej sie objawił, miała problem z ssaniem, ciągle płakała.. A się bardzo boję porodu SN bo nigdy takowego nie miałam.
Moja pierworodna tez została wypchnięta, ale ja po 36h rodzenia nie mialam już siły to był 2011r.Z młodą całe szczęście było okej.
mojej kuzynki dziecko urodziło się z pękniętym obojczykiem przez ten chwyt kristella.
ja ide na badania prenatalne III trym 20 grudnia. Przed świętami centralnie -
Witam dziewczyny, ja posprzątałam mieszkanie, z córką musiałam jechać do lekarza, no cóż koślawość kolan i stóp.. i nic kurde nie pomaga, buty wszystkie ortopedyczne.. chodzi w nich pół roku już .. na NFZ na rehabilitacje to można się doczekać za rok/dwa .. no to żart jakiś ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2018, 17:36
-
Karola94c wrote:Witam dziewczyny, ja posprzątałam mieszkanie, z córką musiałam jechać do lekarza, no cóż koślawość kolan i stóp.. i nic kurde nie pomaga, buty wszystkie ortopedyczne.. chodzi w nich pół roku już .. na NFZ na rehabilitacje to można się doczekać za rok/dwa .. no to żart jakiś ?
-
z tymi rehabilitacjami to jest śmiechu warte. Starsza córka mając 2 miesiące miała duże napięcie mięśniowe/asymetrię i na NFZ za pół roku termin. PÓŁ ROKU dla takiego noworodka/niemowlaka to szmat czasu.... w rezultacie prv do nas jeździła fizjo
Karola94c lubi tę wiadomość
-
Straciatellaa wrote:z tymi rehabilitacjami to jest śmiechu warte. Starsza córka mając 2 miesiące miała duże napięcie mięśniowe/asymetrię i na NFZ za pół roku termin. PÓŁ ROKU dla takiego noworodka/niemowlaka to szmat czasu.... w rezultacie prv do nas jeździła fizjo
No właśnie .. ja też prywatnie muszę poszukać kogoś dobrego -
Karola94c wrote:Witam dziewczyny, ja posprzątałam mieszkanie, z córką musiałam jechać do lekarza, no cóż koślawość kolan i stóp.. i nic kurde nie pomaga, buty wszystkie ortopedyczne.. chodzi w nich pół roku już .. na NFZ na rehabilitacje to można się doczekać za rok/dwa .. no to żart jakiś ?
A tym NFZ to jest masakra, ostatnio się przekonałam z jakim wyprzedzeniem do dobrego ortodonty trzeba zapisywać... w marcu dzwoniłam to terminy były na 2026r/a prywatnie jakieś 1,5miesiąca czekałyśmy tam (mojej szwagierce się udało tylko 2 lata czekać do innego i zrobiła aparaty na NFZ). Póki co nie pozostaje Ci nic innego tylko skonsultować się prywatnie z fizjoterapeutą - nich Ci ustali jakie ćwiczenia z córą robić w domu. Albo/i jeździć z nią do fizjo prywatnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2018, 18:02
Karola94c lubi tę wiadomość
-
Masakra... Nasz NFZ jest śmiechu wart niestety, człowiek zdąży kopnąć w kalendarz zanim się wizyty doczeka
Ja właśnie wróciłam z wizyty, trochę odetchnęłam bo od rana brzuch mi bardzo twardniał ale na szczęście wszytko jest w porządku, szyjka dłuuuga bo 4,5cm, Helenka waży 980g i jest główka do dołu więc superprzez całe USG ziewała
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2018, 18:47
Lutyska, malami91, MonisiaK, Papapatka, bumbum, Ewelcia85, Pepper, Kropeczka85, Mambella, -Mamunia-, Ola-Ola, Moniiiikaaaa, Nadzieja22, Black_Lilith lubią tę wiadomość
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
KaroKaro wrote:Masakra... Nasz NFZ jest śmiechu wart niestety, człowiek zdąży kopnąć w kalendarz zanim się wizyty doczeka
Ja właśnie wróciłam z wizyty, trochę odetchnęłam bo od rana brzuch mi bardzo twardniał ale na szczęście wszytko jest w porządku, szyjka dłuuuga bo 4,5cm, Helenka waży 980g i jest główka do dołu więc superprzez całe USG ziewała
No ja jestem ciekawa czy mój synuś się obróciłbo jak byłam w 27 Tyg na usg to nie miał zamiaru się obracać jeszcze
Teraz USG prenatalne będzie w 32 tyg więc zobaczymy, czy łaskawie zrobił fikołka głową w dół hehe
-
nick nieaktualnyMój maly mnie stresuje dziś bo się rusza jak mucha w smole...Wydaje mi się, że obrócił się i kopie w łożysko, które mam na tylnej ścianie macicy. Już parę razy zdarzyły nam się takie bardziej leniwe dni, więc staram się nie panikować. Jak u Was jest z aktywnością dzieciaczków? Codziennie na podobnym poziomie czy jest jakaś zmienność?
-
Malami91 u nas bardzo różnie, są takie dni kiedy nawet po słodkim Malutka jest leniwa i ja oczywiście od zmysłów odchodzę i zazwyczaj po jednym takim dniu jest kilka dni ostrego przekopywania brzucha od rana do wieczora
malami91 lubi tę wiadomość
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
nick nieaktualnymalami91 wrote:Mój maly mnie stresuje dziś bo się rusza jak mucha w smole...Wydaje mi się, że obrócił się i kopie w łożysko, które mam na tylnej ścianie macicy. Już parę razy zdarzyły nam się takie bardziej leniwe dni, więc staram się nie panikować. Jak u Was jest z aktywnością dzieciaczków? Codziennie na podobnym poziomie czy jest jakaś zmienność?
Moja mnie dwa dni temu nastraszyla troche. Zawsze wieczorem po kolacji kręci sie jak szalona i cała noc jak sie przebudzeniu to ja czuje, a ostatnio zjadłam kolacje i cisza. Poczułam moze z dwa razy jakieś smyrniecie i koniec. Myśle sobie najpierw „No dobra mamy wieczor lenia” ale potem cała noc tez cisza, jakieś tylko delikatne pukniecia pare razy. Ja juz spać nie mogłam i tylko myślałam, ze jak do rana sie nie rozrusza to pojedziemy na IP. Na szczęście tylko sie strachu najadłam bo rano mnie skopała na całegomalami91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
U mnie za dnia zazwyczaj daje znać po posiłkach czy czymś słodkim, ale nie zawsze. Budzi się i kopnie zazwyczaj kilka razy kiedy się położę na plecach na łóżku w ciągu dnia (to nie jest dla niego wygodne i tak daje znać).. a późnym wieczorem zazwyczaj zawsze jego aktywność wzrasta -szaleje aż zaśnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2018, 19:45
-
nick nieaktualny
-
Hej
jestem już po usg III trymestru. Wszystko jest dobrze, mała waży 1430g. Główkę miała na już dole
Wszystkie parametry w normie, ilość wód płodowych też. Jestem dużo spokojniejsza
Najlepsze; prawie zemdlałam w trakcie usgSerio.. Pod koniec zaczęło już mi się robić tak słabo od tego leżenia na plecach..
Dziś ślicznie pozowała do zdjęć więc postaram się wstawić coś potemsymbolica, malami91, Pepper, KaroKaro, kjt91, Kropeczka85, Lutyska, -Mamunia-, ej_est, Ciążowa_Gapsy, Ola-Ola, MonisiaK, baranosia, Karola94c, Nadzieja22, Black_Lilith, Dorota3, Jonesey lubią tę wiadomość
-
Ola-Ola wrote:Nie pamiętam kiedy byłam ostatni raz u lekarza na NFZ.. słyszałyście pana Morawieckiego: ludzie myślą, że za darmo będę się leczyć...
Do zwykłej przychodni (internisty) nie chodzisz? ja tak, ale to wieś - nie ma prywatnej opieki medycznej. To samo z dentystą przegląd i ewentualne czyszczenie robię na NFZ - leczę już też tam, ale prywatnie. Z córką to samo, z tym, że leczenie i lakowanie zębów też miała za darmo do tej pory. Teraz na koniec listopada się wybieramy na kontrolę. U dermatologa (kolejki na ok 2 miesiące do przodu) udało mi się testy zrobić za darmo jakiś cudem (a może jedna osoba w miesiącu! reszta płaci! sic!). Teraz prenatalne robię na NFZ z racji wieku 35+ więc spore oszczędności... i to by było na tyle. Chociaż tyle.
-
My też już po wizycie mała ma ponad 1400 g i będzie raczej drobną dziewczynką. Rozwija się prawidłowo wszystko na dzień dzisiejszy jest w porządku. Łożysko też w porządku. Ułożona jest poprzednie ale bliżej jej do ułożenia posladkowego bo główkę ma wysoko pod moim zeberm
artemida27, Pepper, KaroKaro, Kropeczka85, malami91, Papapatka, Lutyska, bumbum, -Mamunia-, Ola-Ola, Ciążowa_Gapsy, Ewelcia85, MonisiaK, baranosia, Moniiiikaaaa, Nadzieja22, Black_Lilith, Jonesey lubią tę wiadomość