WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2018, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2019, 22:41

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2018, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2019, 22:41

Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość

• Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jasne. Myślę bardziej o tych momentach ciszy, które nie są łatwe do przetrwania dla mamy. Uczę się cierpliwości, kiedy synek śpi ;)

• Karola94c Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 00:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prenatalne mam 5 grudnia, ale mi ten czas szybko leci... niby nie mogę się doczekac USG, a pamiętam jakby ostatnie było wczoraj.. a było 28.10.. Dziś mnie strasznie boli głowa i bezsenność bierze .. No cóż , dziewczynki zostało nam jeszcze tylko troszkę ^^ i maleństwa będą z nami ! .. Ja nadal mam dylemat nad imieniem dla Syna ;(

EDIT : używacie jakieś aplikacji na telefon, jeśli chodzi o ciążę ? I podajcie mi jakąś fajną aplikację na telefon, jeśli chodzi o karmienie, spanie itd.

Ja to się chyba załamie.. z tydzień temu miałam robionego zęba (8) przed chwilą przejechałam po nim językiem i zauważyłam że od góry mi się tak jakby kruszy i mnie pobolewa.. wątpię, że któryś dentysta mi się podejmie teraz wyrwania ósemki ... bo podobno na tym etapie ciąży mogę już im urodzić na fotelu bo wywoła się krwotok i skurcze.. żałosne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 02:31

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    201601144580.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    201902141678.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2018, 05:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jako pierworodka urodziłam w 3h30minut, szyjka skracala się od 25 tygodnia, od 35 było rozwarcie. A urodziłam w 38 tyg na 8 dni przed terminem ż OM.

Dzięki dziewczyny za pocieszenie :) będę się oszczędzać i więcej leżeć ;)

Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola94c wrote:
    Ja prenatalne mam 5 grudnia, ale mi ten czas szybko leci... niby nie mogę się doczekac USG, a pamiętam jakby ostatnie było wczoraj.. a było 28.10.. Dziś mnie strasznie boli głowa i bezsenność bierze .. No cóż , dziewczynki zostało nam jeszcze tylko troszkę ^^ i maleństwa będą z nami ! .. Ja nadal mam dylemat nad imieniem dla Syna ;(

EDIT : używacie jakieś aplikacji na telefon, jeśli chodzi o ciążę ? I podajcie mi jakąś fajną aplikację na telefon, jeśli chodzi o karmienie, spanie itd.

Ja to się chyba załamie.. z tydzień temu miałam robionego zęba (8) przed chwilą przejechałam po nim językiem i zauważyłam że od góry mi się tak jakby kruszy i mnie pobolewa.. wątpię, że któryś dentysta mi się podejmie teraz wyrwania ósemki ... bo podobno na tym etapie ciąży mogę już im urodzić na fotelu bo wywoła się krwotok i skurcze.. żałosne
    Współczuje Karola przebojów z zębem :( u mnie w pierwszej ciąży miałam wyrywanego w okolicach 32 tc ale nie była to ósemka .

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szyjki to ja miałam mierzoną na połówkowym i wtedy ponad 5 cm , teraz 30.11 mam usg III trymestru to zobaczymy jak wygląda sytuacja, na samolocie jestem badana na kazdej wizycie :) W poprzednich ciążach nie miałam sprawdzanej długości szyjki .
    Lady_E zdrówka i tak jak pisały dziewczyny leż , odpoczywaj i duuuuzo pij :)
    Ja juz po 18 chrześniaka i powiem wam ze było fajnie i wytańczyłam się :) I nawet nic mnie boli :)

Ola-Ola, Lady_E, Dorota3 lubią tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• baranosia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z synen miałam aplikację happy baby i fajnie mi się z nią współpracowało :)

Przed porodem ściągnęłam jeszcze aplikację do mierzenia skurczy ale musiałabym poszukać jak się nazywała. Zaznaczało się początek i koniec skurczu i aplikacja mierzyła ich długość oraz częstotliwość i pisało kiedy jest jeszcze czas, a kiedy lepiej jechać już do szpitala (oczywiście na wszystko trzeba brać poprawkę)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 08:35

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam ściągniętą aplikację happy baby. Fajna, odlicza dni do porodu i pisze co się dzieje z mamą i dzieckiem w każdym tygodniu ciąży jak na belly. Ogólnie polecam.
    Ciążowa Gapsy ja też właśnie od paru dni czuje zmianę w ruchach, które są bardziej do wnętrza brzucha, przez to mój mąż mówi, że nie czuje ich tak bardzo jak wcześniej, gdy mała uciskała ścianę zewnętrzną.

• Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola94c wrote:

każdy dobry stomatolog podejmie się leczenia/wyrwania zęba u kobiety w ciąży w każdym trymestrze. Co ma wywołać krwotok i skurcze? Wyrwanie? Znieczulenie dla ciężarnych jest bez adrenaliny, przez to nie powoduje skurczy macicy. Więcej szkody i przedwczesny poród może wywołać niedoleczony ząb niż wyrwany. Moja koleżanka jest asystentem stomatologa chirurga i mówiła, że często mają pacjentki w ciąży. Wyrywają lub leczą ;)

Pau.Em woww 3h pierwszy poród - super! u mnie trwał 36h :P masakra jak wspominam, ale za to drugi niecałe 2h. Teraz mam nadzieje, że będzie podobnie, chociaż dwie koleżanki co rodziły 3cie dziecko mnie nastraszyły, że to był najgorszy poród ever :/ i tym troche sie stresuje.

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do dziś zapisane skurcze w notatniku w telefonie w pierwszej i drugiej ciąży :D fajna pamiątka. Aplikacji nie miałam i nie mam ;)

Ale dzis u nas ciemno, zimno, niemiło.

Z dziewczynkami pieczemy dziś pierniczki!! :D

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się zaraz zbieramy na zakupy budowlane. Nie chce mi się, ale mąż obiecał obiad, a ja jeszcze dobiore deser :P

Wczoraj miałam studniówkę, także od dzisiaj odliczamy dwucyfrowo :)

Miłego dnia!

Ps u mnie ładna pogoda :)

HrQwp1.png
    21.06 hcg 14,3, 23.06 hcg 92,07, 25.06 hcg 307, 27.06 hcg 803
    ♡♡♡
    MTHFR 677 homo; niedoczynność tarczycy, ANA+++, NK 17%, kiepskie cytokiny
    W drodze do macierzyństwa od 05.2017
  • Paulaa25 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Pepper kciuki!!

Paula to bardzo dobre wyniki, więc pewnie ten cukier w moczu to się pojawił fizjologicznie i się nie martw :) I daj znać co lekarz powie:)

Hej trochę mi zeszło by was nadrobić :)
    Odnośnie mojej glukozy w siuśkach lekarz generalnie machnął ręką mówiąc że takie rzeczy się dzieją w ciąży.Rzucił okiem na krzywą cukrową i pow.że jest okey!
    Mimo wszystko ja sobie powtorzę ten mocz.

Co do szyjki to mój lekarz nigdy mi nie mówi ile ma,mówi tylko, że jest oki.
    W książeczke widze ze mi wpisał jakiś czas temu 3 cm.Na połówkowych miałam dokładnie mierzoną i było 4.5 cm

klz99vvj0gp9lsbd.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś też szaro buro i mgła. Zaliczyliśmy jednak spacer po lesie bo w domu z szalejącym 2latkiem idzie zwariować ;)
    Ugotowałam rano krupnik z myślą że będzie na dwa dni, a już go nie ma. Dobrze że jeszcze zostały do odsmażenia wczorajsze pierogi :)

No i na 19 lecimy dziś na sesję świąteczną

Ola-Ola, Pepper lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwaga chwale się.. ;-) Zamówiłam odświeżacz powietrza na Black Friday... długo zastanawiałam sie pomiędzy sharpem a warmtec a innymi... miałam zapisany w zakładkach warmtec a kupiłam taki sam eberg (150zł tańszy z powodu BF) o identycznych niemal parametrach (róznia się okresem gwarancyjnym i niby pow. oczyszczania), tej samej obudowie i niedrogich filtrach. Niestety/ a może stety/ na ceneo tylko za pobraniem - niedrogie filtry ok100 (do warmteca) -120zł (do eberga). Mam nadzieję, że dojdzie :-)

Kupiłam ten: https://www.ceneo.pl/72565498
    na allegro u tego samego sprzedającego +15zl: https://allegro.pl/oczyszczacz-powietrza-eberg-purifa-218m3-hepa-smog-i7647297227.html
    zamiast: https://allegro.pl/warmtec-ap077w-oczyszczacz-powietrza-40m2-5-etapow-i7664375595.html

Mieszkając na zanieczyszczonym śląsku, mając wieczne problemy katarowo -gardłowe myślę to dobry zakup :-) A ta poza tym strajkowałam i wogole sklepów nie odwiedzałam.

A Wy dziewczyny używacie oczyszczacze powietrza? coś polecacie innego..?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 15:13

Pepper lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Symbolica ja właśnie zastanawiałam się nad Sharpem, bo to oczyszczacz i nawilżacz powietrza w jednym. Chce kupić jak mała się urodzi. Na razie niestety dużo innych wydatków.

Karola94c lubi tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola-Ola wrote:
    Cześć Symbolica ja właśnie zastanawiałam się nad Sharpem, bo to oczyszczacz i nawilżacz powietrza w jednym. Chce kupić jak mała się urodzi. Na razie niestety dużo innych wydatków.

No ja nawilżacza nie potrzebuję... wręcz odwrotnie kiedyś namiętnie nawilżałam powietrze przy małym dziecku wodą w takich naczynkach na koloryferze aż doszliśmy do grzyba w mieszkaniu, trzeba się było nawilżaczy pozbyć... do dzis mamy wysoką wilgotności i inwestuję w osuszacze powietrza takie w granulkach.. zależy mi tylko i wyłącznie na odświeżaniu powietrza bo na zewnątrz siwo od tego smogu..

da8300b52b.png
  • Karola94c Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    każdy dobry stomatolog podejmie się leczenia/wyrwania zęba u kobiety w ciąży w każdym trymestrze. Co ma wywołać krwotok i skurcze? Wyrwanie? Znieczulenie dla ciężarnych jest bez adrenaliny, przez to nie powoduje skurczy macicy. Więcej szkody i przedwczesny poród może wywołać niedoleczony ząb niż wyrwany. Moja koleżanka jest asystentem stomatologa chirurga i mówiła, że często mają pacjentki w ciąży. Wyrywają lub leczą ;)

Pau.Em woww 3h pierwszy poród - super! u mnie trwał 36h :P masakra jak wspominam, ale za to drugi niecałe 2h. Teraz mam nadzieje, że będzie podobnie, chociaż dwie koleżanki co rodziły 3cie dziecko mnie nastraszyły, że to był najgorszy poród ever :/ i tym troche sie stresuje.

No właśnie, żaden dentysta w tej mojej dziurze nie chce się podjąć wyrwania tej ósemki .. a jak chciałam ją wyrwać przed ciążą to mówili - narazie zdrowa nie ma sensu usuwać... Jeju.. Pierwszy poród mój trwał ponad 24h .. Staram się nie myśleć na ten temat teraz... ale boję się cholernie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 15:32

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    201601144580.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    201902141678.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam sharpa oczyszczacz plus nawilżacz:
    https://www.euro.com.pl/oczyszczacze-powietrza/sharp-kc-d60euw.bhtml
    Kupowałam od razu pralkę, więc skorzystałam z promki -25% na drugi produkt. Musiałam wybrać taki na większe powierzchnie, bo mamy duży salon plus aneks oraz przestrzeń ze schodami. Fajne jest też tu to, że wszystkie filtry do 10 lat się używa, samemu można czyścić.

Aha a propos odświeżaczy: widziałam wypowiedź jakiejś pulmonolog, która każe uważać na oczyszczanie powietrza przy malutkich dzieciach - jeśli powietrze w domu będzie "zbyt czyste" to płucka malucha mogą nie nauczyć się walczyć ze złymi cząstkami i po wyjściu na dwór mogą występować alergie. Co za tym idzie wszystko z rozsądkiem :) Ja zamierzam używać wtedy jak normy będą przekroczone - nie na okrągło :)
    Symbolica - mieszkając na śląsku nie wahałabym się ani chwilki, dobrze zrobiłaś kupując :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 15:38

symbolica, Ola-Ola lubią tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajny ten sharp i super sprawa z tymi filtrami. Czytam, że latem za klimę może robić. Promocje mają teraz fajne z tymi rabatami w Euro... ja podobnie kiedyś przy zakupie lodówki i (dla rabatu) ekspresu cieśnieniowego do kawy przy tym rabacie + jeszcze zwrocie za płatność chyba visa checkout (-150zł była taka promocja) ten ekspres kupiłam za 8zł. To w styczniu/lutym było kiedy też fajne promocje się pojawiają. Nigdy więcej takiego dealu nie zrobiłam. ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 16:16

bumbum, Ola-Ola lubią tę wiadomość

da8300b52b.png
‹‹ 514 515 516 517 518 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ