X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    ale przez cholestaze zalecane jest cc właśnie

Cholestaza nie jest przeciwwskazaniem do porodu SN

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2018, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2019, 09:18

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • SiSi111 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze a ja nie mierze ale tez zaczne w takim razie, czytalam ze należy liczyc kazde nawet małe smyrniecie.
    Ja o dziwo juz na wylocie z wyprawka, wczoraj juz wszytko ladnie ulozylam w półkach, przyszlo zamowienie z gemini, jeszcze jedne zakupy mnie czekaja ale zrobie to w tym tygodniu. Juz nawet prezety na gwiazdke kupiłam, nigdy nie bylam tak zorganizoeana dobrze jak teraz:) Jakos tak zalozylam ze do świat ma byc gotowe bo w swieta nic nie zrobie a w styczniu to juz roznie może byc. Zostalo mi dwa miesiace w końcu;) i w sama pore wzięłam sie za przygotowania bo juz nie biegam jak gazela tylko bardziej robokop bo mam chyba rwe w lewym posladku. Wuec lepoej do dziela dziewczyny bo na koniec to juz nam ciężko będzie.

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    Na szkole rodzenia mi mówili żeby każdy ruch liczyć osobno... nawet jak są na raz czy jak są to lekkie smyrniecia

To chyba jak że wszystkim w tej dziedzinie :) każdy lekarz I każda polozna mówi co innego. Wydaje mi się że ważne żeby było widać tendencje. Czy jest mniej więcej na tym samym poziomie. Bez drastycznych zmian.

• Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej_est wrote:
    Cholestaza nie jest przeciwwskazaniem do porodu SN
    zalezy w jakim stopniu jest cholestaza, jednak często jest właśnie wykonywane cc.

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2018, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    zalezy w jakim stopniu jest cholestaza, jednak często jest właśnie wykonywane cc.

Jest wskazaniem do szybszego rozwiązania ciąży bo już po skończonym 37 tc a w ciężkich przypadkach nawet szybciej 34 tc zdaje się, ale nie musi ta ciąża być rozwiązana przez cc. Podejrzewam, ze tak jest lekarzom łatwiej stad taki odsetek tych cc, ale to tylko takie moje podejrzenie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2018, 09:26

• symbolica Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2018, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nic o 9 nie zanotuje bo śpi bo przeprawach nocnych... ja znowu czytałam, że wystarczy raz dziennie liczyć do między 9 a 21 wtedy kiedy dziecko wykazuje aktywność (do 10 ruchów), bo i tak większość czasu jednak przesypia. Nie musi to być godz. 9, 13 i 18 ;-)

Wiecie akurat w tym szpitalu pracuje mój gdzie trzymano mnie na patologi ciąży z powodu cholestazy i wypisano w trakcie 37tc ciąży do domu bo się lepiej poczułam... Na drugi dzień umierałam bo objawy się znowu nasiliły, naoglądałam się jak dziewczyny w szpitalu były zbywane przy skaczącym ciśnieniu z cesarkami bo anestezjologa nie ma itd... z dnia na dzień przekładane.. pojechałam do półprywatnego i w ciągu kilku dni miałam wywoływany poród nieskutecznie, więc CC mi zrobiono.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2018, 09:32

da8300b52b.png
  • EBa Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie zostały 2 miesiące i 1 dzień do terminu - kiedy to zleciało?

Ja ruchów jeszcze nie liczę regularnie, mała rusza się na tyle często, że jestem spokojna - lekarka jeszcze nie kazała. Natomiast co do spania na boku to lekarka mówiła, że nie trzeba tylko na lewym, można i na prawym, byle na boku zasypiać. W szkole rodzenia ostatnio położna nam mówiła, że powinno się spać na tym boku, od której strony dzidziuś ma ułożony kręgosłup (przy założeniu, że główką jest już w dół) - to pomaga porządnie wprowadzić główkę do kanału co ma podobno ułatwić poród. Natomiast jeśli dzidziuś ułożony jest poprzecznie to spać na tym boku, gdzie jest ułożona główka - to może pomóc przekręcić się dziecku w stronę kanału rodnego.

U mnie z wyprawką jakaś połowa, może trochę więcej załatwione. W piątek jedziemy do ikei po łóżeczko i akcesoria do niego, fotelik wybrany trzeba kupić w dobrej cenie, zostało zamówienie apteczne i trochę pomocnych akcesoriów typu nożyczki do paznokci i inne drobne.

Nocami śpię mimo wszystko dość dobrze, jak się położę wcześnie to budzę się w nocy kilka razy, czasem pójdę z raz do toalety - ale jeszcze mnie nie gania jak na początku ciąży. Jak się położę później to potrafię jak kłoda spać do rana bez pobudek i przerw na siku.

Miłej soboty dla Was :)

Ewelcia85, Ola-Ola lubią tę wiadomość

Córka, ciąża naturalna, 02.2019
    Aniołek, ciąża naturalna, 04.2021 13 tc
    Córka, in-vitro, urodzona 09.2024
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jonesey wrote:
    Hej wam :) za mną też bezsenna noc, czy wy też tak często chodzicie sikac w nocy? Masakra jakaś :/
    Mój mały tez ostatnimi czasy się mniej aktywny zrobił, mam nadzieję że po prostu więcej śpi.. We wtorek idę wreszcie na wizytę i go zobaczę pierwszy raz od 10 tygodni!!! Już się nie mogę doczekać :)

A dzisiaj mam plan wreszcie przysiąść i sporządzić listę wyprawkowa i apteczna, chyba jestem tu ostatnia która jeszcze nic nie ma :D
    Spoko, ja też nic nie mam:D jakoś nawet nie mam weny żeby się tym zająć;p

Jonesey lubi tę wiadomość

• Mila_85 Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wczoraj przyszło zamówienie z Gemini. Wyprałam ręczniki dla małej. Musze jeszcze wyprać ubranka i przygotować łóżeczko a z tym się wiąże eksmisja mojego 2latka do większego łóżeczka i do jego pokoju i jakoś to odwlekamy..

• Mila_85 Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś kończę 32tc także jeszcze 8 tygodni...
    Ze spaniem też co raz gorzej. Dodatkowo ta rwa z lewej strony mnie męczy...

• Mila_85 Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja licze ruchy przed snem ale o tak doliczę do 10 a ona jeszcze przez dobre pół godziny skacze. Ogólnie dużo się rusza więc nie liczę w ciągu dnia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2019, 23:09

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2019, 23:09

• Dorota3 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla 2 latka fajne są rybki takie z wedkami co otwierają buźki żeby je złowić tylko trzeba uważać bo jest kilka wersji i wędka że sznureczkiem i haczykiem a nie plastik bo wtedy lipa. A dla starszych ma być teraz z biedronce i Lidlu mega wybór klocków Lego to coś wybierzesz

25.01.2019 cc <3
    2nn3yx8dc1ou45ss.png
    km5scwa166wjp3xn.png
    km5scwa1efkorj3a.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2019, 09:18

Jonesey, kjt91, malami91, Lady_E, Pepper, Pau.Em, bumbum, symbolica, baranosia, Ewelcia85, magdaaa88, Ola-Ola, Nadzieja22, KaroKaro, -Mamunia-, Kropeczka85, Karola94c, artemida27 lubią tę wiadomość

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzisiaj się kolejna styczniowa mama rozpakowała. Masakra, sprężajmy się z tymi wyprawkami! :-D

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Dziewczyny, dzisiaj się kolejna styczniowa mama rozpakowała. Masakra, sprężajmy się z tymi wyprawkami! :-D
    Kobieto nie strasz :D :D ja tu ciągle żyje w przekonaniu, że to tyyyyyyle jeszcze ;D

Karola94c lubi tę wiadomość

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Kobieto nie strasz :D :D ja tu ciągle żyje w przekonaniu, że to tyyyyyyle jeszcze ;D
    Ja nadal uważam ze 2 msc to bardzo dużo czasu a moje dzieci i tak lubią dłużej posiedzieć w brzuszku :-P

Karola94c lubi tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2019, 23:10

Ewelcia85 lubi tę wiadomość

‹‹ 543 544 545 546 547 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ