X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    Dziewczyny, a czy to nie jest tak, że do tych centyli u dzieci w brzuchu wlicza się jeszcze kilka innych czynników, oprócz samej wagi? Długość kości udowej, obwód brzuszka itp.? Mi lekarz mówił, że nasz synek jest tak 50-60 centyl, ale to jest średnia wyciągana z kilku różnych pomiarów. Chyba że coś źle zrozumiałam...

Tak to jest przybliżona orientacyjna waga dziecka na podstawie obwodów głowy, brzucha, długości kończyn itd. Mój ma długie nogi ale mały obwód brzucha (on ostatnio zaniża mu wagę), a głowę średniaka - i wychodzi przeciętniaczek średniaczek wagowo (ok55centyl). Dobrze zrozumiałaś :-)

Black_Lilith lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • Kolorowaola Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio mała leżała skośnie i doktorka myślała że szykuje się już do obrotu główką w dół,a tu teraz miednicowo, powiedziała że raczej marne szanse na dobre położenie. To nie wiem co myśleć i jak się nastawić :|

km5sroeqr29ccbje.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi lekarka już w 30 tc powiedziała że małe szanse że dziecko się obroci i szczerze 2 tygodnie pozniej cały czas czuje główkę w tym samym miejscu, zobaczymy co będzie na usg w poniedziałek.. też byłam nastawiona na porod sn

najgorsze jest to że dziś naoglądałam się zdjęć nóżek dzieci po miednicowym niezupełnym czyli Tak jak moj leży z wyprostowanymi nóżkami i stópkami przy twarzy i jestem przerażona..

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolorowaola wrote:
    Ostatnio mała leżała skośnie i doktorka myślała że szykuje się już do obrotu główką w dół,a tu teraz miednicowo, powiedziała że raczej marne szanse na dobre położenie. To nie wiem co myśleć i jak się nastawić :|
    Wiadomo, zawsze może być tak, że jednak się nie obróci.Ale według tego co mówi większość lekarzy to czas jeszcze ma. Ja sie nastawiam, że jednak naturalnie urodzę a będzie co ma być :-) Myślę, że czarnowidztwo możemy uskutecznić po 36 tygodniu.
    Dziewczyny, już nie pamiętam, czy u którejś jeszcze jest podobna sytuacja?

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir, widzę że u Ciebie też jeszcze miednicowe.
    Zamierzacie te ćwiczenia na obrót robić?Ja chyba zacznę.

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • amir Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem czy u mnie to coś pomoże bo mam relatywnie malo płynu owodniowego dlatego ta lekarka daje małe szanse zobaczymy co powie lekarz prowadzący,

a co do cwiczen zaczęłam coś wczoraj próbować ale w tej pozycji z uniesionymi biodrami np lezec nie mogę bo strasznie mi się brzuch spina ale kolankowo-łokciowa jest ok a więcej nie pamietam i nie zrobiłam screenow tych zdjęć które były wrzucone kiedyś

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po wizycie. Mała ma dysproporcje pomiędzy głową a brzuszkiem. Głowa i nóżki są o 3 tyg większe od brzuszka... Strasznie się martwię :( za 2 tygodnie kontrola

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    My już po wizycie. Mała ma dysproporcje pomiędzy głową a brzuszkiem. Głowa i nóżki są o 3 tyg większe od brzuszka... Strasznie się martwię :( za 2 tygodnie kontrola

Ruda, niektóre dzieci rodzą się długie i szczuplutkie. Ile waży?

• Kolorowaola Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2018, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    Amir, widzę że u Ciebie też jeszcze miednicowe.
    Zamierzacie te ćwiczenia na obrót robić?Ja chyba zacznę.
    Ja przeoczyłam tutaj te zdjęcia ćwiczeń,ale poszukam na necie i może coś popróbuje

km5sroeqr29ccbje.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:

Mojego męża siostra miała tak przy obu synach główka na 90 centylu brzuszek na 50 po prostu chłopcy są dłudzy i szczupli :) U nas w wymiarach jest podobnie więc po prostu taka budowa, a na co to wskazuje wg twojej gin?

symbolica lubi tę wiadomość

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg pomiarów około 2700 ale zawyżją to długie nogi i spora główka. Narazie kazal się nie martwić i przyjść na kontrolę ...

malami91 lubi tę wiadomość

• SiSi111 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda90 podobno im blizej porodu tym proporcje zaczynaja bardziej odbiegac od norm bo kazde malenstwo nabiera swoich charakterystycznych ksztaltow, kazde jest inne przeciez wiec nie zamartwiaj sie tym za bardzo lepiej, wsztko bedzie ok

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:

Główka, nóżki i brzuszek są dokładnie w tym samym wieku (innej możliwości nie ma) i nie panikuj! Mój też ma mały obwód brzucha, ale to nic nie oznacza poza tym, że jest szczupły :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2018, 21:16

da8300b52b.png
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, tak jak dziewczyny piszą.Moze być tak, że ma długie nogi i duża głowę.U mnie i w poprzedniej ciąży i teraz wychodzi cały czas o dwa tygodnie większą główka.I starszak po prostu ma sporą głowę, podobnie jak ja.

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po raz pierwszy wyszłam z gabinetu smutna... Mam nadzieję że macie rację i wszystko będzie ok !

• symbolica Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Po raz pierwszy wyszłam z gabinetu smutna... Mam nadzieję że macie rację i wszystko będzie ok !

Innej możliwości nie ma! Może chciał żebyś już zaczęła chodzić co 2 tygodnie do niego :-/

Coś Ci mądrego wkleję: https://mamaginekolog.pl/usg-iii-trymestru-28-32-tyg/

Przeczytaj całość - to powinno Cię uspokoić :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2018, 21:26

ruda90 lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wątpie ;)

• bumbum Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja może wrzucę jeszcze raz te ćwiczenia :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cc7fd006d0e0.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/eeb8eaeb884c.jpg

Black_Lilith, Kolorowaola lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez ułożenie miednicowe i lekarz mówił, ze jak do następnej wizyty, która bedzie w 32+0 sie nie obróci to szanse na to bardzo zmaleją. Ćwiczeń nie wykonuje bo nie mam na to kompletnie czasu, ale po cichu licze, ze mała zmieniła położenie bo ruchy odczuwam troszkę inaczej wiec moze przez te dwa tygodnie sie obróciła, a moze nie. Zobaczymy za tydzień.

Ruda nie smuć sie, bedzie dobrze :)

Ja dzis mam okropny dzień. Cały dzien brzuch twardy, nawet leżenie za wiele nie pomaga. Do tego doszła mi zgaga i od tygodnia meczy mnie regularnie i juz sie boje jak bedzie dalej. W ciąży z dziewczynami zgagę miałam od 17 tygodnia praktycznie non stop. Nic nie mogłam jeść i pic bo po wszystkim miałam zgagę. Ciagle jadłam tylko tabletki na zgagę, a w nocy spałam na siedząco. To jest najgorsze wspomnienie mojej pierwszej ciąży. Dobrze, ze teraz zaczęła mi sie ta cholerna zgaga dopiero teraz to nie bede musiała sie z nią męczyć tak długo jak wtedy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2018, 21:51

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    To ja może wrzucę jeszcze raz te ćwiczenia :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cc7fd006d0e0.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/eeb8eaeb884c.jpg
    Ten pierwszy rysunek mnie bardzo rozbawił, już widzę siebie przy tym ćwiczeniu :-) Pewnie bym z tej kanapy nie zlazla bez pomocy.Drugie i trzecie wydają się chyba najprzyjemniejsze.

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
‹‹ 630 631 632 633 634 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ