Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Black_Lilith wrote:Dziewczyny, a czy to nie jest tak, że do tych centyli u dzieci w brzuchu wlicza się jeszcze kilka innych czynników, oprócz samej wagi? Długość kości udowej, obwód brzuszka itp.? Mi lekarz mówił, że nasz synek jest tak 50-60 centyl, ale to jest średnia wyciągana z kilku różnych pomiarów. Chyba że coś źle zrozumiałam...
Tak to jest przybliżona orientacyjna waga dziecka na podstawie obwodów głowy, brzucha, długości kończyn itd. Mój ma długie nogi ale mały obwód brzucha (on ostatnio zaniża mu wagę), a głowę średniaka - i wychodzi przeciętniaczek średniaczek wagowo (ok55centyl). Dobrze zrozumiałaś
Black_Lilith lubi tę wiadomość
-
mi lekarka już w 30 tc powiedziała że małe szanse że dziecko się obroci i szczerze 2 tygodnie pozniej cały czas czuje główkę w tym samym miejscu, zobaczymy co będzie na usg w poniedziałek.. też byłam nastawiona na porod sn
najgorsze jest to że dziś naoglądałam się zdjęć nóżek dzieci po miednicowym niezupełnym czyli Tak jak moj leży z wyprostowanymi nóżkami i stópkami przy twarzy i jestem przerażona.. -
Kolorowaola wrote:Ostatnio mała leżała skośnie i doktorka myślała że szykuje się już do obrotu główką w dół,a tu teraz miednicowo, powiedziała że raczej marne szanse na dobre położenie. To nie wiem co myśleć i jak się nastawić
Myślę, że czarnowidztwo możemy uskutecznić po 36 tygodniu.
Dziewczyny, już nie pamiętam, czy u którejś jeszcze jest podobna sytuacja? -
nie wiem czy u mnie to coś pomoże bo mam relatywnie malo płynu owodniowego dlatego ta lekarka daje małe szanse zobaczymy co powie lekarz prowadzący,
a co do cwiczen zaczęłam coś wczoraj próbować ale w tej pozycji z uniesionymi biodrami np lezec nie mogę bo strasznie mi się brzuch spina ale kolankowo-łokciowa jest ok a więcej nie pamietam i nie zrobiłam screenow tych zdjęć które były wrzucone kiedyś -
nick nieaktualny
-
ruda90 wrote:My już po wizycie. Mała ma dysproporcje pomiędzy głową a brzuszkiem. Głowa i nóżki są o 3 tyg większe od brzuszka... Strasznie się martwię
za 2 tygodnie kontrola
Mojego męża siostra miała tak przy obu synach główka na 90 centylu brzuszek na 50 po prostu chłopcy są dłudzy i szczupliU nas w wymiarach jest podobnie więc po prostu taka budowa, a na co to wskazuje wg twojej gin?
symbolica lubi tę wiadomość
-
Ruda90 podobno im blizej porodu tym proporcje zaczynaja bardziej odbiegac od norm bo kazde malenstwo nabiera swoich charakterystycznych ksztaltow, kazde jest inne przeciez wiec nie zamartwiaj sie tym za bardzo lepiej, wsztko bedzie ok
-
ruda90 wrote:My już po wizycie. Mała ma dysproporcje pomiędzy głową a brzuszkiem. Głowa i nóżki są o 3 tyg większe od brzuszka... Strasznie się martwię
za 2 tygodnie kontrola
Główka, nóżki i brzuszek są dokładnie w tym samym wieku (innej możliwości nie ma) i nie panikuj! Mój też ma mały obwód brzucha, ale to nic nie oznacza poza tym, że jest szczupłyWiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2018, 21:16
-
Ruda, tak jak dziewczyny piszą.Moze być tak, że ma długie nogi i duża głowę.U mnie i w poprzedniej ciąży i teraz wychodzi cały czas o dwa tygodnie większą główka.I starszak po prostu ma sporą głowę, podobnie jak ja.
-
ruda90 wrote:Po raz pierwszy wyszłam z gabinetu smutna... Mam nadzieję że macie rację i wszystko będzie ok !
Innej możliwości nie ma! Może chciał żebyś już zaczęła chodzić co 2 tygodnie do niego
Coś Ci mądrego wkleję: https://mamaginekolog.pl/usg-iii-trymestru-28-32-tyg/
Przeczytaj całość - to powinno Cię uspokoić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2018, 21:26
ruda90 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU nas tez ułożenie miednicowe i lekarz mówił, ze jak do następnej wizyty, która bedzie w 32+0 sie nie obróci to szanse na to bardzo zmaleją. Ćwiczeń nie wykonuje bo nie mam na to kompletnie czasu, ale po cichu licze, ze mała zmieniła położenie bo ruchy odczuwam troszkę inaczej wiec moze przez te dwa tygodnie sie obróciła, a moze nie. Zobaczymy za tydzień.
Ruda nie smuć sie, bedzie dobrze
Ja dzis mam okropny dzień. Cały dzien brzuch twardy, nawet leżenie za wiele nie pomaga. Do tego doszła mi zgaga i od tygodnia meczy mnie regularnie i juz sie boje jak bedzie dalej. W ciąży z dziewczynami zgagę miałam od 17 tygodnia praktycznie non stop. Nic nie mogłam jeść i pic bo po wszystkim miałam zgagę. Ciagle jadłam tylko tabletki na zgagę, a w nocy spałam na siedząco. To jest najgorsze wspomnienie mojej pierwszej ciąży. Dobrze, ze teraz zaczęła mi sie ta cholerna zgaga dopiero teraz to nie bede musiała sie z nią męczyć tak długo jak wtedy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2018, 21:51
-
bumbum wrote:To ja może wrzucę jeszcze raz te ćwiczenia
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cc7fd006d0e0.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/eeb8eaeb884c.jpgPewnie bym z tej kanapy nie zlazla bez pomocy.Drugie i trzecie wydają się chyba najprzyjemniejsze.