X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Dziewczyny teraz co wizyte gin powinien sprawdzać nam przepływy i ogólnie poziom zwapnienia łożyska :)

W szpitalu sami robią usg przed porodem i między innymi szacują wielkość dziecka i stan.

Ja jutro wizyta ;) mam nadzieje, że wszystko ok z młodą
    No ja np chodząc na fundusz miałam do tej pory tylko 3 usg w ramach nfz.

Jak pojechałam rodzić syna też mi nikt nie zrobił usg :/

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    No ja np chodząc na fundusz miałam do tej pory tylko 3 usg w ramach nfz.

Jak pojechałam rodzić syna też mi nikt nie zrobił usg :/
    serio? u nas zawsze standard w szpitalu badanie ginekologiczne (wiadomka :P ), usg na ip i mierzenie miednicy ;)

Karola94c lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Karola94c Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę iść jutro i tort zamówić dla córki, samej mi się nie chce robić :D . Wszystko będę musiała przygotować, mam nadzieję, że nie urodze po tym :D . Minimum do 23 stycznia musze chodzić w dwupaku, jedynie mam nadzieję, że samo się rozkręci, a nie żeby mi wywoływali.. tego obawiam się strasznie.

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    201601144580.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    201902141678.png
  • Karola94c Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w szpitalu też badanie ginekologiczne i usg. Miednicy nie mierzą z tego co pamiętam...

201601144580.png
    201902141678.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka ja też coś takiego miałam (kilka razy w odstępach kilkudniowych) i wiele kobiet tak ma. Kilkanaście razy w ciągu dnia to rzeczywiście może zaniepokoić. Także monitoruj sytuację jak gin karze.

U nas z chrzęstem teź żadnych szopek nie robiá. Natomiast droga do bierzmowania to męka,zbieranie podpisów po częstych mszach.. :-\

Też dziś poczyniłam ostatnie zakupy w Gemini. Powinnam już wszystko mieć, jedynie mleko muszę dokupić na wszelki wypadek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 23:09

da8300b52b.png
  • Dorota3 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mleka nie kupuje, znam się i jak się napatoczy jakiś problem z karmieniem to od razu sięgnie po mm bez walki

ruda90 lubi tę wiadomość

25.01.2019 cc <3
    2nn3yx8dc1ou45ss.png
    km5scwa166wjp3xn.png
    km5scwa1efkorj3a.png
  • Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na czym polega takie mierzenie miednicy?

Dziś zafundowałam sobie czas dla siebie, to znaczy... wyrwałam się na zajęcia na uczelnię (zgodnie chyba z chamskim tekstem pana w diagnostyce, że młodzież ma dzieci - a ja nie jestem jakoś super młodą mamą, co z tego, że studentką). Wytrzymałam 2 godziny, w sumie wszystkiego było 3 h. I wyszłam, bo od długiego siedzenia brzuch ewidentnie zaczął twardnieć. W domu, dokąd mam blisko szczęśliwie, luteina, magnez i po raz pierwszy nospa (pół nospy forte). Najlepsze, że jakoś... nie mam wyrzutów sumienia.

• Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatella, otworzyłaś mi oczy z tym odruchem moro! Ja kilkakrotnie też tak miałam, ale jakoś się nie martwiłam o dziwo. Mniej przyjemne, niż czkwawka, zwrócę na to uwagę na usg, ale - może naiwnie - ja się cieszę z każdego ruchu.

Powodzenia na wizytach jutrzejszych, powodzenia Mambello i Bartusiu, Magda88-dawaj znać, jak na Twojej ostatniej prostej, kciuki zaciśnięte.

• KaroKaro Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczko jak dobrze że mąż był w pobliżu i Cię złapał!
    Ja też czasami mam takie drgania, a nawet od czasu do czasu dźwięk jakby pstrykniecie palcami. Nigdy nie myślałam że to może być coś niepokojącego, zapytam o to na wizycie w poniedziałek.

Widzę że nie jestem sama czekająca na wypłatę :P
    Koszyki internetowe wypełnione ostatnimi pierdółkami tylko kasy na koncie brak :D :D

Podjęłam decyzję co do sesji! Nie odwołuje nic, 1,5 godziny nie zrobi różnicy tymbardziej że teraz cały czas się oszczędzam :)
    Ciążowa_Gapsy przyjęłam Twoje podejście do szyjki :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 23:31

Karola94c, baranosia lubią tę wiadomość

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2019, 12:13

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam mierzenie miednicy jak już przyszłam do szpitala z saczacymi sie wodami i mega skurczami. Kazała mi się położyć na wznak i zaczęła mierzyć, każdy skurcz przy tej pozycji był mega rozrywajacy.

http://forumpoloznych.wum.edu.pl/porod/badanie-poloznicze-rodzacej/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 23:54

• Paulaa25 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!No to pospałam.... już od godziny nie śpię ... a poszlam spac około 1.
    Tak sobie leżąc zaczełam grzebać w necie...
    Od jakiegoś czasu swędzi mnie wewnętrzna strona lewej dłoni ze względu że nie jest to notoryczne tylko sporadyczne nie zwracałam na to bardzo uwagi.Stwierdziłam, że to sucha skóra itp. Teraz właśnie dopadło mnie to uporczywe swędzenie i wyczytałam, że to może być Cholestaza!!!!
    Czy któraś z was wie może coś wiecej na ten temat,może spotkałyście się z tym?
    Wizytę mam dopiero 18.01.....

klz99vvj0gp9lsbd.png
  • MałaMała Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulaa25 mnie swedzi bardzo brzuch ;) ale to pewnie przez maaaaase i ogrom rozstepow, no trudno :/
    A ja od paru dni mam bole w dole krzyza i bioder jak na okres... a dzis to juz mega bol i takie ciągniecie (35tc) + brzuch pobilewa a w nocy to juz bez Meza pomocy przy przewracaniu sie nie mam szans...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 07:25

<3 12/02/2019 <3
    SZYMEK

• Karola94c Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam problem z bólem krzyza, pachwin... brzuch też twardnieje.. I też czuje ciągnięcie i te dziwne ukłucia.. a od wczoraj mam jakieś mdłości.. Ja mam wizytę 23 stycznia, ciekawe.. A na morfologie, anty hiv (drugi raz) i mocz idę jutro :)

201601144580.png
    201902141678.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Też mam bóle jak na okres, to skurcze. Ciągnięcia,bóle pachwin też eh. Ja z przewracaniem się w łóżku nie mam większych problemów, czasem tylko ciężko mi wstać. Ale wyjście z wanny to masakra, mąż mi pomaga. Mamy wysoką wannę i podnieść nogę do góry to wyczyn:D

Paula zgłoś objawy lekarzowi na wizycie,bo rzeczywiście może być to właśnie ta cholestaza. Kiedy wizytujesz?

Ja mam jutro na 17:00 wizytę bez usg. I zaczynam panikowac. A w sobotę na 8:50 mam usg.

• artemida27 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulaa25 wrote:
    Dzień dobry!No to pospałam.... już od godziny nie śpię ... a poszlam spac około 1.
    Tak sobie leżąc zaczełam grzebać w necie...
    Od jakiegoś czasu swędzi mnie wewnętrzna strona lewej dłoni ze względu że nie jest to notoryczne tylko sporadyczne nie zwracałam na to bardzo uwagi.Stwierdziłam, że to sucha skóra itp. Teraz właśnie dopadło mnie to uporczywe swędzenie i wyczytałam, że to może być Cholestaza!!!!
    Czy któraś z was wie może coś wiecej na ten temat,może spotkałyście się z tym?
    Wizytę mam dopiero 18.01.....

Spokojnie :) Swędzenie dłoni lub stop zdarza się w ciąży. U mnie pojawiło się ok. 7 miesiąca i trwało przez jakiś czas. Lekarz powiedział, że to normalne. Głownie swedzenie było tylko właśnie takie od czasu do czasu.. Jednak zdarzyło mi się kilka dni gdy dokuczało dość mocno..

Oczywiście też naczytalam się w Internecie o choleostazie. Jest prosty sposób aby ja wykluczyć- wystarczy zrobić próby watrobowe. Zrobiłam badania i oczywiście wszystkie wyniki były w normie.

Jeśli ma Cię to uspokoić to też możesz zrobić :) Jestem pewna, że wszystko jest dobrze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 08:19

Paulaa25 lubi tę wiadomość

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png

Wysłany: 9 stycznia 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorota3 wrote:
    Ja mleka nie kupuje, znam się i jak się napatoczy jakiś problem z karmieniem to od razu sięgnie po mm bez walki
    Dorota3 z tym mlekiem mm nie bedzie już tak łatwo bo zmieniła się opieka poporodowa i jeśli nie będzie wskazań medycznych wg lekarza na mm to niekoniecznie moga Tobie dać. Zależy od położnych.

Ciążowa_Gapsy mierzą takim wielkim jakby cyrklem Twoją budowę bioder itp.

-Mamunia- na leżąco? Mi dwa razy na stojąco mierzyli ;) Da sie tak na leżąco? jak sobie przypominam to tez z tyłu mierzą :P

oar8ikgn5pgt0ug5.png

Wysłany: 9 stycznia 2019, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znów jestem taka chora, że masakra. Nie spałam prawie wcale bo katar, kaszel, gardło, nie moge mówić :/ Dzis mam gin może mi coś zapisze bo co chwile coś mnie łapie.

Paulaa25 jeśli chodzi o cholestaze to ponoć to swędzenie dłoni/stóp wieczorami jest nie do zniesienia. Z tego co pamiętam symbolica miała może coś doradzi, podpowie.

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda88 trzymam za Was kciuki. Wszystko będzie dobrze. Napisz Kochana po wszystkim. :*

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorota ja dokarmiałam na początku, ale najpierw jej dawałam powisieć na pustych piersiach bo laktacja przy CC nie rozkręciła mi się od razu... Chyba ok 4 doby życia młodej nagle pojawił się nawał i mogłam sobie odpuścić mieszankę... karmiłam bardzo długo bo bardzo mi zależało i czerpałam wiadomość z forum "karmienie piersią" na gazeta.pl gdzie położna się udziela. Także nie zawsze problemy na początku oznaczają kłopoty z karmieniem.

Paula25 ja miałam cholestazę, dostałam ją 36/37tc... Zbadaj próby wątrobowe w pakiecie w Diagnostyce (ok 25zł kosztują), będziesz miała jasność.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 08:42

Paulaa25 lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
‹‹ 677 678 679 680 681 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ