X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Mnie już wczoraj wypuścili że szpitala. Uff. Zabrałam się ostro za pranie i pakowanie.
    Leżała że mną dziewczyna która we wtorek wieczorem miała skurcze 120 co minutę. Przez półtorej godziny. Rozwarcie 2-3cm. I ustapilo. Do tej pory leży I cisza. Więc to się może dluuugo rozkręcac.

Pau.Em, KaroKaro, Ciążowa_Gapsy, Nadzieja22 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2019, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 14:37

Ciążowa_Gapsy, Ewelcia85 lubią tę wiadomość

• Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em, szyjka całkiem dzielna - jesteś zadowolona z tej długości? Jak się czujesz po tych emocjach?

Karola, trzymaj się! Myślę, że dobrze, ze nie lecisz od razu, a jak coś się nasili, to na pewno zareagujesz. Szkoda nerwów i leżenia tam na wyrost.

Spojrzałam na moją kartę ciązy. Tam jest opcja termin z OM (6 marca) i termin z USG: 27 lutego. Ale ten drugi jest zakreślony kółkiem :P

Jejuu, przez to, ze mam termin na koniec lutego, czuję się, jakbym miała w Was starsze siostry!!! :) Ale tu gorąco:)

Pau.Em, Karola94c lubią tę wiadomość

• mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jak dobrze że już wszystko jest ok. Niech maluszek jeszcze wytrzyma te 2 tygodnie :)

Karola trzymaj się jakoś i zaciskaj nogi :D Teraz to już chyba ten czas gdzie każda z nas ze stresu będzie przewidywać objawy nadchodzącego porodu.

Ja mam termin z USG pierwszego trymestru na 15.02, belly wyliczyło mi również termin na 15.02 ale w karcie ciąży mam termin na 18.02 także to nie jest jakaś tam spora rozbieżność

Ja już z tego stresu dopakowałam mężowi ciuszki na wyjście dla malutkiej. Oj powiem wam że im bliżej tym gorzej dla mojej psychiki.

Jeżeli chodzi o mój pierwszy poród to byłam nacinana i wolę tego uniknąć. Ciężko było dojść do siebie, ledwo usiadłam na tyłku dopiero po tygodniu jakoś przeszło. Moja znajoma rodziła w szpitalu gdzie będę rodzić i tam podają każdej mamie która rodzi drugi raz lub więcej taki czopek rozluźniający mięśnie macicy i przez to miała lekkie pęknięcie które sprawiło że po 3 godzinach od porodu mogła góry przenosić. Mam nadzieję że i w moim przypadku tak będzie

A tu zestaw dla małej, jeszcze został fotelik i wózek z części wyprawki ale to już zamówię pod koniec stycznia.

b2a1b3d642f8d8c3med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 14:59

Pau.Em, Pepper, Paulaa25, malami91, Karola94c lubią tę wiadomość

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2019, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gapsy jestem mega zadowolona że taka szyjka wyszła w usg. 1.7 cm na ten etap ciąży to dużo:) graniczne jest 1.5, mi wyszło 1.79 ale wpisane mam 1.7

Czuje się uspokojona:)

KaroKaro, Ciążowa_Gapsy lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2019, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamamajeczki wrote:
    A tu zestaw dla małej, jeszcze został fotelik i wózek z części wyprawki ale to już zamówię pod koniec stycznia.

b2a1b3d642f8d8c3med.jpg
    Jeju jakie cudne ❤❤❤❤

• Paulaa25 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś

b2a1b3d642f8d8c3med.jpg[/QUOTE]

Skąd te cudeńka??? :)
    Szukam wl.takiego polarowego kombinezonu :)

klz99vvj0gp9lsbd.png
  • mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulaa25 wrote:
    b2a1b3d642f8d8c3med.jpg

Skąd te cudeńka??? :)
    Szukam wl.takiego polarowego kombinezonu :)[/QUOTE]

Kombinezonik z C&A
    Ciuszki i kocyk z pepco
    Czapeczka ze sklepu dziecięcego w mojej okolicy akurat znalazłam na rozmiar 38 :)

Paulaa25 lubi tę wiadomość

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Gapsy jestem mega zadowolona że taka szyjka wyszła w usg. 1.7 cm na ten etap ciąży to dużo:) graniczne jest 1.5, mi wyszło 1.79 ale wpisane mam 1.7

Czuje się uspokojona:)

No to super. KTG na pewno dołożyło stresu, ale przynajmniej teraz wiesz, że wszystko na pewno OK! Chciałabym być już na Twoim etapie ciąży, czuję, ze każdy tydzień przynosi więcej bezpieczeństwa Maluszkowi.

Ja teraz z niecierpliwością czekam na wizytę wtorkową, gdzie będzie badana szyjka i będzie USG (ciekawe, czy dopochwowe też?, czyli mierzenie?). A jutro mamy w szpitalu spotkanie z naszą położną. Będziemy omawiać plan porodu! Jak myślicie, czy będzie mnie badać? Może już jutro dowiem się, co z szyjką (mam wrażenie, że szyjka stała się moim bożkiem, bo już nawet do niej się modlę :))) Może macie jakieś podpowiedzi, jak się do takiego spotkania przygotować?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2019, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gapsy, Ja przed KTG miałam sprawdzane tętno małego sonda i wychodziło 150, więc już byłam spokojniejsza, że jest niższe. Później pod ktg już leżałam spokojna, a jak widziałam, że zapis oscyluje między 120 a 150 to w ogóle ulzylo mi. Oczywiście dopóki nie poczułam, że mam skurcze. Wtedy już sobie pomyślałam "oohoo zostawia mnie".

Mi pani na usg mówiła, że na tym etapie w usg już nie bada się szyjki. Ale że jak chce to sprawdzimy.

Położna pewnie Cię zbada ginekologicznie, sprawdzi tętno detektorem. Na pewno jak poprosisz to nie odmówi:) Ja w pierwszej ciąży chodziłam do położnej na spotkania, to na każdym obowiązkowo tętno i badanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 17:01

• bumbum Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się dzieje dziewczyny, u mnie to nuda przy Was :) Trzymam kciuki za każdą z Was!

Pau.Em super, że jesteś spokojniejsza, cieszę się, że z szyjką ok :)

mamamajeczki kombinezoniki extra, też zastanawiałam się nad tym szarym, ale powiedziałam sobie, że na razie pas z zakupami dla małej bo już przesadzam :D

KaroKaro, czekamy na jakąś foteczkę :D

Karola, trzymaj się!

Ja dzisiaj mam za sobą kupno przewijaka, łóżeczka i innych drobiazgów dla Bobinki w ikei, jestem mega podekscytowana :D Co prawda spacer po tym sklepie zakończył się twardnieniem brzucha, ale obiecałam sobie, że to ostatni taki wypad :)

Dziewczyny, w bieżącym numerze mama to ja, za 1.99 zł, jest dodana tubeczka musteli 50 ml (żel do mycia) :) Te rzeczy są raczej drogie więc imo warto nawet dla samej próbki, bo cena gazetki śmieszna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 17:16

Karola94c lubi tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bum bum ja znalazłam numer z niebieską apaszką za 4,99 Z M Jak Mama i dodatkowo gazetą Dziecko:
    https://kiosk.ruch.com.pl/products/m-jak-mama-9771897207902-2-2019
    Ponoć ostatnie sztuki... :-) Zamówiłam do mojego Kiosku Ruchu za - 1zł wysyłka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 18:17

da8300b52b.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum przybijam piątkę, też dziś byliśmy w Ikei po przewijak, spacerki to juz nie taka prosta sprawa bo mlody mocno napiera na spojenie i przez to wróciłam z lekkim bólem brzucha do domu ale polezałam i wszystko ok :) na szczęście z wyprawki już praktycznie wszystko mam, muszę tylko kupić jeszcze jeden kocyk bo mamy tylko ten z lullalove

Psu.Em super że wszystko w porządku :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my dziś byliśmy z mężem zobaczyć szpital, żeby wiedzieć gdzie zaparkować, którędy wejść, gdzie jest IP itp. Pierwszy raz w życiu tam byłam ;-). Jakoś mnie przeraził ten szpital, nie lubię takich miejsc. Generalnie chciałbym się przenieść w czasie gdzieś na koniec lutego, mieć to wszystko za sobą...

Pepper lubi tę wiadomość

• Sylllwus Przyjaciółka

Wysłany: 12 stycznia 2019, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszcze Wam Ikeii, ja do najblizszej mam okolo 2 godz.Mąż jutro jedzie do Krakowa, a ja zaluje ze juz nie dam rady wyskoczyc tak na caly dzien, a chciałabym pojechac do Ikeii. Jesienią pojechałam po moich rodzicow na Balice, to pozniej pol dnia odchorowywałam zmeczenie.

• Dorota3 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak jak pisałam kaszel i przeziębienie, zwijam się z bólu przy każdym kaszlnieciu i wogole chodzę zagięta w pół. Wczoraj 3h próbowałam obudzić małego i delikatnie się poruszył. Ale później cała noc cisza, rano też nie lepiej więc najadlam się czekoladek i pojechałam na ktg. Dopiero pod ktg się poruszył a że był mój gin to mówi że w takich przypadkach nie czekać tylko od razu szpital. Ktg trwało 50min żeby się upewnić czy wszystko ok. W sumie 2 skurcze jeden 40, drugi 52. Jakby dzisiaj się mało ruszał to jutro też na ktg mam jechać i ewentualnie zostawili by mnie do cc a to jeszcze 13 dni. Pytałam co z leków mogę brać to wszystko prawie, gripexy, coldrexy itp. Na tym etapie to już bezpieczne. A i co do ktg to słabo, duszno i ciężko się przekręcić bo pachwiny odpadają.

Gratuluję wizyt!!!

Pau. Em super że wszystko dobrze ale co się nastresujesz to Twoje :-(

25.01.2019 cc <3
    2nn3yx8dc1ou45ss.png
    km5scwa166wjp3xn.png
    km5scwa1efkorj3a.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z okazji rozpoczęcia 37 tc zrobiłam sobie dzisiaj zdjęcia i o ile z przodu wyglądam jako tako to już z boku jakbym groziła wybuchem :-P
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a6ae1ae7e706.jpg
    url=https://naforum.zapodaj.net/c381228bf1e3.jpg.html]https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c381228bf1e3.jpg[/url

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 20:24

Papapatka, malami91, Dorota3, Nadzieja22, Kropeczka85, amir, magdaaa88, Karola94c, Ciążowa_Gapsy, Straciatellaa, ej_est, KaroKaro, Pau.Em, Pepper, MonisiaK, Paulaa25, MałaMała, iwona01 lubią tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2019, 13:56

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No no Ewelcia, brzuszek konkretny :-). Wiesz ile Wojtuś waży?

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    No no Ewelcia, brzuszek konkretny :-). Wiesz ile Wojtuś waży?
    Nie wiem ale ja juz 16 kg przywaliłam :-P
    Z Oliwką przytyłam 30 kg a ona ledwo 3300 miała :-P

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

‹‹ 700 701 702 703 704 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ