X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • MałaMała Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em , biedne dziecko tej "kolezanki" obok Twojego lozka... :/ co za matka taka marudząca... bo sie chce wyspac no wiecie co... my mieszkamy na 4pietrze a, pod nami mieszka taka para i ona tez calymi dniami krzyczy na te dziecko (6miesieczne) wyzywa tego maluszka az przykro sluchac :'( !
    A jak wraca ten jej facet to slychac ze jest ze wrocil bo on tak ladnie caly dzien bawi sie z tym malcem, ciagle jakies odglosy mu tam robi, jakies zabawy slysze, dźwieki samochodow itd. ...nie mi to oceniac ale serce sie łamie jak ONA tak do malca podchodzi :'(

<3 12/02/2019 <3
    SZYMEK

• Kropeczka85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jo baby blues straszna rzecz, ale do pokonania , naprawdę! Ja miałam straszny po pierwszym synku. Ryczalam, że jest ze mną, wziął go tata to ryczalam, że go ze mną nie ma, ryczalam non stop! O wszystko! Przeszlo- także Kochana głowa do góry, cycki do przodu i ze wsparciem szybko się z tym uporasz. Taka myśl , powtarzana sobie w głowie na pewno Ci pomoże. Karmieniem się nie przejmuj! Chcesz karmić piersią i będziesz to robić, a że trzeba do tego dokarmić trudno , to pewnie tylko kwestia przejściowa! Dużo siły Ci życzę :*

Wczoraj dzień bez Maluszka, to może dzisiaj jakieś Dzieciątko się wykluje? Trzymam kciuki za te , które by już chciały. A jutro już luty, więc będzie z górki! ! !

Jonesey lubi tę wiadomość

atdc2n0aos8g2xt8.png
    Księżniczka 2014
    Królewicz 2009
    21.03.2006 [*] 13tc
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w 37tc :)

Poszłam o 3 do synka i tak zostałam do 7:30. Mąż znowu rano mnie szukał :D
    Najgorzej boję się że będę w nocy karmić, a on się obudzi i będzie mnie wołał i co wtedy? Chyba trzeba z dzieckiem przy piersi do niego iść hehe

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Dziewczyny, kawa przy kp? Ktoś, coś? Internety mówią, żeby się wstrzymać przez pierwsze 2miesiące... Jakie macie doświadczenia?
    można spokojnie :) zawsze musisz obserwować dziecko. Przy kp można wszystko, ale z umiarem i obserwując <3

malami91 lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytajcie, bardzo ciekawy artykuł o rzeczach, które pozornie rozpieszczają maluszka, a tak naprawdę świetnie wpływają na jego rozwój
    https://dziecisawazne.pl/5-rzeczy-ktore-rozpieszczaja-a-wspieraja-rozwoj/?fbclid=IwAR3FL2sCKnTuAIKdYdLZ6RnbhvTrO0obaP2ZjhMr7otEo6-Bzkgksc1asN0

malami91 lubi tę wiadomość

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczko ja już chce urodzić !:-D
    Jonesey kochana dziewczyny dobrze piszą baby blues ma prawie kazda z nas ;) a to czy dziecko karmisz piersią czy mm jest nieistotne ważne żeby maluszek był najedzony :) Oliwka była karmiona mm a Ala piersią z Wojtusiem co ma być to będzie ( chociaz kp wygodniejsze :) )
    Ja po nocnych ekscesach ledwo zyję i mam nadzieję że dzisiejsza noc oznacza ze niedługo Wojtuś pojawi się na świecie :)

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMała wrote:
    Pau.Em , biedne dziecko tej "kolezanki" obok Twojego lozka... :/ co za matka taka marudząca... bo sie chce wyspac no wiecie co... my mieszkamy na 4pietrze a, pod nami mieszka taka para i ona tez calymi dniami krzyczy na te dziecko (6miesieczne) wyzywa tego maluszka az przykro sluchac :'( !
    A jak wraca ten jej facet to slychac ze jest ze wrocil bo on tak ladnie caly dzien bawi sie z tym malcem, ciagle jakies odglosy mu tam robi, jakies zabawy slysze, dźwieki samochodow itd. ...nie mi to oceniac ale serce sie łamie jak ONA tak do malca podchodzi :'(
    MałaMała przykre to co piszesz ale może warto porozmawiać z sąsiadką ? Może sobie zwyczjnie nie radzi i potrzebuje pomocy ? Ja nauczyłam się jako mama nieoceniać innych mam - na prawdę są czasami takie sytuacje ze nas przerastają a macierzyństwo słodkie i cudowne jest tylko w połowie :-) druga połowa to kupy , gile , gorączki , kolki, przeziębienia , skoki rozwojowe , zęby , okresy buntu itd. wiele z nas jeszcze nie raz zweryfikuje swoj pogląd na macierzyństwo :)

Karola94c, MałaMała, Ciążowa_Gapsy, malami91 lubią tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• Jonesey Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o karmienie to ja nie mam nic przeciwko MM, ale mój mąż za to uważa że nie ma nic lepszego od mleka matki a MM to tylko pasza żeby zapchac kichy dziecku :/
    W ogóle się poklocilismy na ten temat parę dni temu bo jakby dał mi do zrozumienia że to moja wina ze nie mam na tyle mleka i że się nie staram wystarczająco :|
    Trochę teściowa go też podburza bo ona z tych co minutę po porodzie miała nawał i cudze dzieci wręcz swoim mlekiem Karmila :/ i nie rozumie że ja nie mam na tyle a mały musi rosnąć i musimy mu dokłada MM :(
    Szczerze to czasami jestem tak zmęczona tymi sesjami karmienia że mam ochote pieprznac to wszystko i przejść na samo MM ale wtedy chyba by mnie uznali są najbardziej wyrodna matkę świata..

atdc9vvjvmoe0t4i.png
    Nasz Ślub 1.10.2016 <3
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jonesey wrote:
    Jeśli chodzi o karmienie to ja nie mam nic przeciwko MM, ale mój mąż za to uważa że nie ma nic lepszego od mleka matki a MM to tylko pasza żeby zapchac kichy dziecku :/
    W ogóle się poklocilismy na ten temat parę dni temu bo jakby dał mi do zrozumienia że to moja wina ze nie mam na tyle mleka i że się nie staram wystarczająco :|
    Trochę teściowa go też podburza bo ona z tych co minutę po porodzie miała nawał i cudze dzieci wręcz swoim mlekiem Karmila :/ i nie rozumie że ja nie mam na tyle a mały musi rosnąć i musimy mu dokłada MM :(
    Szczerze to czasami jestem tak zmęczona tymi sesjami karmienia że mam ochote pieprznac to wszystko i przejść na samo MM ale wtedy chyba by mnie uznali są najbardziej wyrodna matkę świata..
    Jonesey porozmawiaj z mężem ze on nie moze od ciebie wymagać a powinien cię wspierać ! Ja mojemu tez już dzisiaj wygarnęłam bo Ala ma etap ze jeżeli jej czegoś zabronię to piszczy i oczywiście moj mąż geniusz zaczął mnie pouczać ale dostał takie zjeby ze jeszcze przepraszał :-D

Karola94c lubi tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

Wysłany: 31 stycznia 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jonesey bylas u doradcy? ;)

oar8ikgn5pgt0ug5.png

Wysłany: 31 stycznia 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/karmienie-piersia/71012,certyfikowani-doradcy-i-konsultanci-laktacyjni

Tu lista doradców z nr tel. Serio mi uratowali laktacje, jak juz ryczalam i bylam bezsilna :)

Jonesey lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez ten ogólny nacisk na kp wielu mamom wydaje się właśnie, że są gorsze jak karmią mm. Moja pierwsza córka praktycznie od początku była na mm. Chciałam kp Ale nie wyszło.. Moja szwagierka na każdym kroku to krytykowala. Wszyscy wkoło pytali czy kp. I my matki zamiast myśleć o dobru dziecka mamy wyrzuty.. Ale czemu? Bo karmimy dziecko? :)

Ps. Czytam Was dziewczyny Ale zawsze z opoznieniem, bo tak dużo piszecie ;)

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • Ika... Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) kiedyś się już tu z Wami witałam, ale nie bardzo chcę pisać na publicznym forum, miałam nadzieję, że facebook się rozkręci, niestety tam się nic nie dzieje :( My jeszcze w dwupaku. Czy któraś z Was jest może z Kielce?

• Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ika ja nie z Kielc Ale też świętokrzyskie.

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jonesey, przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy chcesz karmić piersią. Bo jeżeli masz się męczyć i robić coś wbrew sobie to może Ci zwyczajnie odebrać radość z macierzyństwa. A jeżeli kp jest dla Ciebie ważne to tak jak pisze Straciatella, doradca laktacyjny to jest dobry kierunek. Laktacja Ci się jeszcze rozkręca, więc nic straconego.

Nie wiem jak inne mamy, ale z mojej perspektywy mogę powiedzieć, że nie jest to droga usłana różami. Ja na przykład nie chciałam w ogóle karmić, zmieniło mi się jak zobaczyłam mojego synka. Najpierw zakładałam miesiąc karmienia, potem trzy, potem pół roku. W rezultacie wyszło 1,5 roku. Owszem, jest to duża wygoda, ale też duże poświęcenie, na które trzeba się przygotować. Kryzysy laktacyjne, zastoje nie raz doprowadziły mnie do łez...
    Mój mały urodził się z hipotrofią, musieliśmy go ważyć codziennie. Ja oprócz przystawiania do piersi również używałam laktatora i karmiłam butelką z moim mlekiem, żeby mieć pewność ile synek zjadł.

Lutyska, Straciatellaa, Mambella, symbolica lubią tę wiadomość

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ika Straciatella dodawała ostatnio link do nowej grupy na fb

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Ika... Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Ika ja nie z Kielc Ale też świętokrzyskie.
    A będziesz rodzić w Kielcach?

• Ika... Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Ika Straciatella dodawała ostatnio link do nowej grupy na fb
    Tak, widziałam i wysyłałam prośbę o dołączenie do grupy. Jestem tylko w grupie założonej przez Grzechotkę.

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo chipsy :D mniami :)
    Wczoraj trochę poszalalam z aktywnością co odczulam na plecach wieczorem...mała od rana bardzo aktywna ale czuję ją dość nisko...
    Jest tu ktoś z Krakowa ?

• EBa Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaką ja miałam noc, najdłużej drzemalam 25 minut w pozycji siedzącej. Już wiem co to skurcze, około 19 się cos zaczelo, a od 22 juz impreza na całego. Probowalam mierzyć odstępy ale reguły nie było zbytnio, przeczyscilo mnie 4 razy, jeszcze nic dziś nie jadlam. Nie wiedzialam czy juz męża budzić i jechac czy nie - on o 5 wstaje do pracy. Leżeć nie mogłam bo bardziej bolalo, no ale wiedziałam ze dzisiaj ktg i spotkanie z lekarka w szpitalu (jestem juz po zapisie i czekam na lekarkę). W końcu wyszło, ze nie pogarsza mi się i regularności nie ma wiec do rana zlecialo. Maz pojechał do pracy, a ja zabralam mamę i przyjechalysmy do szpitala na kontrole. Napisze Wam później jak się sprawy maja.
    Objawów było zero, pojawiły się w sumie po wczorajszym badaniu szyjki. A może to strach przed wywoływaniem...

Nadrobie Was podczas czekania...

Przepraszam za ewentualne błędy w tekście...

Córka, ciąża naturalna, 02.2019
    Aniołek, ciąża naturalna, 04.2021 13 tc
    Córka, in-vitro, urodzona 09.2024
‹‹ 819 820 821 822 823 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ