X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Bumbum nie da się przekarmic mlekiem mamy;D
    No to dobrze :)
    Mała miała spory spadek, odrobiła straty i dorzuciła 100g :)

Pau.Em, PatkaPP lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    No to dobrze :)
    Mała miała spory spadek, odrobiła straty i dorzuciła 100g :)
    I bardzo dobrze :) mała je tyle ile potrzebuje,więc przybierać też będzie tak skokowo, raz więcej, raz trochę mniej:)

bumbum lubi tę wiadomość

• Paulaa25 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza księżniczka w piątek ważyła 3460 a dziś była położna i mamy już 3710 :)
    Krostki okazały się potówkami :)
    My mamy suchą skórę i mamy smarować kremem z Oilatum.

klz99vvj0gp9lsbd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Ile przybierają wasze maluszki dziennie/tygodniowo ?

Przez 10dni 400g było ostatnio.

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moje 100g przy waszych to nic...

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Tak, pół kg :D w książeczce tydzień temu jest 3390 i z wczoraj 3880. Zastanawiam się czy z wagą położnej wszystko ok i czy czasem nie przesadziliśmy z karmieniem :p
    Wierze :) Moja Ala tak przybierała , położna jak przychodziła to się śmiała ze mam sterydy w cyckach :-P

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Dzięki w takim razie muszę pomyśleć co tu się jeszcze może przydać :) jak macie jakieś pewniaki to piszcie co warto zamówić
    Bepanthen, podkłady, woda morska, sól fizjologiczna, Wit C i D :)

Ruda każde dziecko przybiera inaczej. Moja córka szła 3 centylem do 1 roku życia. Później stopniowo wyżej i obecnie jest na 50 centylu wagowo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 14:27

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda ale ktos tu pisal ze dzieci przybierają skokowo. Czyli teraz jest 100g przez tydzien a nastepnym razem bedzie wiecej. A wczesniej jak bylo z waga?poza tym kazde dziecko jest inne i niektore za chwile beda paczusie a inne beda szczuplutkie. Czym ty sie martwisz?zaczekaj tydzien albo dwa i wtedy jak bedzie malo reaguj a nie zadreczaj sie dziewczyno wszystkim bo to zle wplywa na organizm a dziecko to wyczuwa ;) bedzie dobrze. Jakby bylo cos niepokojacego polozna by raczej zareagowala ;)

malami91, Kropeczka85, Pau.Em, Mambella lubią tę wiadomość

• Kropeczka85 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    To moje 100g przy waszych to nic...
    Ruda skoro lekarz nie zwrócił na to uwagi to chyba ok i nie powinnaś się martwić.
    U nas przy 90g na tydzień był stan do obserwacji , a przy 20g w 5 dni już żywienie dodatkowe. I teraz widzisz w 5dni przybrał 230g.
    Właśnie u nas też był ospały i zasypiał przy cycusiu, wtedy mniej jadł, a jak mniej jadł to nie miał energii żeby ssać efektywnie, więc byl nadal ospały i koło się zamykalo. Teraz jak dostał dodatkowe kcal to od razu lepiej ssie i jest już tylko na moim mleku spowrotem.
    Ja na Twoim miejscu postarałabym się Alunie zważyć za kilka dni (trzy na przykład) i zobaczyć. Wtedy skonsultować się z lekarzem czy coś z tym robić czy nie.

Pau.Em, malami91 lubią tę wiadomość

atdc2n0aos8g2xt8.png
    Księżniczka 2014
    Królewicz 2009
    21.03.2006 [*] 13tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czym sie rozni bepanthen baby od bepanthemu extra. Moj popuszcza kupke i znowu sie robi czerowna moze ten ekstra ma silniejsze dzialanie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Czasem nie mogę dobudzic małej do jedzenia :( zazwyczaj jak są jakieś wrażenia tego dnia np wizyta w przychodni...pomocy !!!
    A zoltaczka zeszła wam już?
    Na wybudzanie dobrze wpływa zmiana pampersa, przebieranie. Noworodki śpią generalnie dużo, Ale jeśli nie możesz wybudzic to próbuj na śpiocha karmić.

• bumbum Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że wszystkie smarujecie... Moja Mała strasznie się łuszczy a położna powiedziała, że to normalne i żeby niczym nie smarowac. To już sama nie wiem :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    -Mamunia- wrote:
    Czym sie rozni bepanthen baby od bepanthemu extra. Moj popuszcza kupke i znowu sie robi czerowna moze ten ekstra ma silniejsze dzialanie?
    My na sesji zdjęciowej uzywalismy chusteczek pampersa (w domu tylko woda i wacik) i też mamy odparzenie na pupie. Mam akurat bepanthen sensiderm baby Care i tym smaruje, póki co jest lepiej, Ale chyba kupię maść pieciornikowa z ziaji.

Ten extra chyba jest wzbogacony o oliwę z oliwek - http://www.srokao.pl/2015/10/analiza-bepanthen-dla-dzieci.html?m=0

Tutaj fajnie pisze sroka o odparzeniach:
    http://www.srokao.pl/2016/01/odparzenia-pieluszkowe-co-i-jak.html?m=0

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martwię się to mój pierwszy dzidziuś i jeszcze nie do końca wiem co i jak...w poprzednim tygodniu było 250g. W tym 100g. Karmię przez kapturki raz dziennie odciagac żeby wiedzieć ze chociaż jednen posiłek ma pozadny...max 90ml z obu piersi udaje się zebrać więc bez szalu :(

• Mila_85 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2019, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Widzę, że wszystkie smarujecie... Moja Mała strasznie się łuszczy a położna powiedziała, że to normalne i żeby niczym nie smarowac. To już sama nie wiem :/
    Mi też pediatra mówiła żeby nie smarować. Ja kąpie małą w Olianie i skóra po 2 tygodniach jest super. Juz się nie łuszczy.
    Z tyciem u nas 610gram w 17 dni to jest średnio niecałe 36 gram na dzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 15:02

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2019, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda spokojnie. Przy kp laktator nie jest wyznacznikiem ilości mleka. Poza tym 90 ml to jest całkiem fajny wynik :) natomiast te kapturki... - naprawdę nie dasz rady bez? Chociaż próbuj przystawiac bez. Przed karmieniem, po karmieniu. A może złapie za którymś razem. Tylko tu trzeba konsekwencji - Tz przystawiac, przystawiac, przystawiac. Może za tydzień złapie, może za 2 dni.
    Wiem że z pierwszym dzieckiem jest ciężko, wszystko nowe i nieznane, strach o wszystko i ogólnie ciężko. Ale nie poddawaj się i nie porównuj swojego dziecka do innych.

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próbuje bez ...ale mala za płytko łapie nie dziwię się skoro mam sutki jak naleśniki...

• Mila_85 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wyszło mega odparzenie w ubiegłym tygodniu, u nas kupa praktycznie po każdy karmieniu a karmimy się często więc sporo tego jest. Teraz robie tak że myje co przwijanie malej pupę w zlewie i posypuje mąka ziniaczaną i jest duża poprawa. Stram się też wietrzyć jej pupkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 15:08

• Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    moja córka miała rumień i też bardzo łuszczyła jej się skóra. Niczym nie smarowalam, jedynie kąpaliśmy w krochamlu jak zalecał neonatolog ;)

ruda laktator nie jest wyznacznikiem, ja prawie nic nie odciągałam a karmiłam 2lata. Moim zdaniem za bardzo się martwisz co też ma duży wpływ na laktacje. To ciągłe ważenie nie jest wcale takie dobre dla naszej psychiki bo każde dziecko inaczej przybiera. Oczywiście to tylko moje zdanie. Ja bym piła sobie spokojnie femaltiker, dostawiała jak najczęściej, czytała książki, nadrabiała filmy z młodą przy cycu i na jakiś czas zapomniała o wadze.

Mambella lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za wsparcie to dla mnie naprawdę ważne !!!

‹‹ 916 917 918 919 920 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ