X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    O 17:45 ale już czekam z niecierpliwością 😁 jak dla mnie te wizyty co 4 tygodnie to zdecydowanie za długo.
    Z tym sampoczuciem niby drugi trymestr lepszy ale i tak zdarzają się ciężkie dni.
    To prawda. Po dwóch tygodniach od Usg ja już mam rozkminy 🤦‍♀️Znów biegać za często to też nie ma sensu. Człowiek jednak się niecierpliwi i martwi jednocześnie.

Aga12345, oregano84 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Aneta, ja poproszę jeszcze raz link do wózka :) Jesteśmy teraz na etapie zastanawiania się czy pójść w nowy, czy w używany. Głowa mi już od tych różnych modeli, wariacji pęka!

Ja dzisiaj po pracy lecę na jogę, a potem mam w planie nic nie robić :D Jutro za to dołaczę do sprzątających mieszkanie, bo przyjeżdżają do nas znajomi.

Dobuska - gratulacje z okazji przejścia na zwolnienie :D Mnie mój partner już konkret o to przycisnął i dałam mu znać, że na październikowej wizycie poproszę już o zwolnienie. Póki co mamy w planach mały wypad w góry i nie czułabym się dobrze, że jadę na wakacje na zwolnieniu..

Stokrotka - rodzicom można gadać, gadać, gadać,a oni i tak swoje..

Glownie te 3 bierzemy pod uwagę 🙂
    https://venicci.pl/product/tinum-2-0-sapphire/
    https://muuvo.eu/produkty/quick3/#quick_3_slide04
    https://coletto.pl/produkt/95/dante

Te tak już na koncu listy ewentualnie 😉
    https://anexbaby.com/pl-pl/strollers/l-type
    https://www.britax-roemer.pl/wozki/wozki-wielofunkcyjne/smile-iii-%E2%80%93-zestaw-podstawowy/set-9213-3.html

I taki fotelik z bazą 🙂
    https://www.bobowozki.com.pl/fotelikiu-samochodowe/p/avionaut-pixel-i-size-fotelik-dla-dzieci-0-13-kg-z-baza-isofix-8023?gclid=Cj0KCQjws4aKBhDPARIsAIWH0JXndXzxeyotCq5C-y-CTeWuLQczUxj20yuls7phDAXPG4IzWMjcjlYaAui9EALw_wcB

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, oregano84, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    Witajcie dziewczyny 😊 dużo się u Was dzieje ale niestety nie dam rady odpisać każdej😟
    Nie odzywałam się, bo córcia z mężem się rozchorowali. Przeziebienie a później jelitówka więc miałam szpital w domu. Mnie ominęło, ale za to wczoraj zaczęłam znowu krwawić i leżę w szpitalu. Sytuacja się unormowała ale nie wiadomo z czego ta krew, mam dość nisko łożysko i podejrzewają że może dlatego. Mam nadzieję że się podniesienie z czasem

KaroKaro, mam nadzieję, że szybko wrócisz do domu. Trzymaj się ciepło i odpoczywaj :)

uS2wp2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    To prawda. Po dwóch tygodniach od Usg ja już mam rozkminy 🤦‍♀️Znów biegać za często to też nie ma sensu. Człowiek jednak się niecierpliwi i martwi jednocześnie.
    No tak to prawda, juz będzie trochę inaczej jak te ruchy będą w miarę regularne i bardziej wyczuwalne bo teraz tak na prawdę to jedna walka nie wiadoma 😐

jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png

Wysłany: 15 września 2021, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    No tak to prawda, juz będzie trochę inaczej jak te ruchy będą w miarę regularne i bardziej wyczuwalne bo teraz tak na prawdę to jedna walka nie wiadoma 😐
    Zgadzam się na sto procent 🙂na każdym etapie znajdzie się powód do zmartwień niestety. Ja już zrobiłam pranie, rozpakowałam ubranka, wyrzuciłam śmieci i jakoś mi się energia skończyła 😂planuje zrobić porządki w szafach, ciuchy wydać jak coś, opakowania do kosza. Szukam miejsca na nowe rzeczy po prostu 🙃pora na małą kawkę i odpoczynek 😇Ps. Wczoraj mój 🥦mózg wpadł na pomysł kupna mini łóżeczka woodies ( nawet mamy w Łodzi na Olx jedno) plus przewijak do tego+ organizer jeśli będziemy mieszkać tutaj. To chyba najlepszy wybór bo większe łóżeczko zastawi mi wejście do łóżka. Używanego nie będzie tak szkoda, a potem można kupić większe i zrobić inną aranżacje jak dziecko będzie miało 6 miesięcy 🙂

Aneta8, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za słowa otuchy😘 najcięższe jest rozstanie z córeczką bo wiem że ona bardzo to przeżywa i pyta o mnie. Wczoraj popołudniu taka miła położna pozwoliła mi wyjść przed oddział jak zobaczyła że mąż przyszedł z córeczką podać mi rzeczy ucieszyła się jak nigdy ale jak się z nią żegnałam to chciała mnie zabrać ze sobą 😟

Ja mam wizyty co 2-3 tygodnie ale to że względu na ciągłe problemy. Co do ruchów to mnie tu w szpitalu dali kartę do uzupełniania ruchów bobasa w ciągu dnia 🙈 na karcie pisze ze od 30 tygodnia a ja ma dopiero 18 i raz czuję a raz nie czuję

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, trzymam kciuki i wierzę że wszystko będzie ok. Swoją drogą wg mnie bez sensu ta karta. Ja bym się tylko niepotrzebnie denerwowała bo teraz te ruchy nie są jakieś mega oczywiste i regularne. Ale na to mamy jeszcze czas. 18 czy 19 tc to nie 30...

Jaina, i tak sporo zrobiłaś. Plany widzę też ambitne😉 ja też działam bo pewnie chęci i siły wystarczy mi tak do max 14 😁

jaina_proudmoore, Aga12345, dobuska lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 15 września 2021, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Karo, trzymam kciuki i wierzę że wszystko będzie ok. Swoją drogą wg mnie bez sensu ta karta. Ja bym się tylko niepotrzebnie denerwowała bo teraz te ruchy nie są jakieś mega oczywiste i regularne. Ale na to mamy jeszcze czas. 18 czy 19 tc to nie 30...

Jaina, i tak sporo zrobiłaś. Plany widzę też ambitne😉 ja też działam bo pewnie chęci i siły wystarczy mi tak do max 14 😁
    Naszła mnie chęć zajrzenia do każdej szafki 😂😂ale coś siły brakuje. 😜

Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Glownie te 3 bierzemy pod uwagę 🙂
    https://venicci.pl/product/tinum-2-0-sapphire/
    https://muuvo.eu/produkty/quick3/#quick_3_slide04
    https://coletto.pl/produkt/95/dante

Te tak już na koncu listy ewentualnie 😉
    https://anexbaby.com/pl-pl/strollers/l-type
    https://www.britax-roemer.pl/wozki/wozki-wielofunkcyjne/smile-iii-%E2%80%93-zestaw-podstawowy/set-9213-3.html

I taki fotelik z bazą 🙂
    https://www.bobowozki.com.pl/fotelikiu-samochodowe/p/avionaut-pixel-i-size-fotelik-dla-dzieci-0-13-kg-z-baza-isofix-8023?gclid=Cj0KCQjws4aKBhDPARIsAIWH0JXndXzxeyotCq5C-y-CTeWuLQczUxj20yuls7phDAXPG4IzWMjcjlYaAui9EALw_wcB

Dzięki wielkie za linki :) Muuvo quick wygląda mega spoko!
    A powiedz mi, zastanawialiście się może nad tym, żeby kupić najpierw gondolę, a potem osobno wózek spacerowy? Patrzę na specyfikacje i spacerówki z zestawów 2w1 ważą 10-12kg, a takie osobne około 6kg. Mieszkam na 3 piętrze i czuję, że różnica 4-5kg może być zauważalna ;)

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

uS2wp2.png
  • kalcia64 Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochana troche mnie nie bylo ale umnie ciezko z czasem .. Mlodszy ledwo wrócił do szkoły tydzień czasu i złapał przeziębienie a ze ma astmę to zaraz atakuje mu oskrzela . Ale dzięki Bogu tym razem obyło się bez antybiotyku zainwestowaliśmy w nebulizer i super wyciąga go z przeziębień najmłodszy tez zaraz się zaraził ale już dzisaj wszystko dobrze martwiłam się żeby tylko mnie nie rozłożyło . W weekend odebraliśmy już wózek ja kupiłam używany ale w super stanie tak czy siak kupę kasy nas to wyniosło bo muszę mieć wózek bliźniaczy zewzgledu ze mały kiedy dzidzia się urodzi będzie miał dopiero 2 latka i 4 miesiące . Ale w cenie mam dwa krzesełka maxi cossi razem z baza jedno mam dla niemowlaka a potem od roku do 4 lat :) fd21f9f7d467.jpg b665a0455fae.jpg 966cd7c7c8d3.jpg 4a4d8592217f.jpg af94137f1a63.jpg

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Ada.. 31, Aga12345, Aneta8, dobuska, KaroKaro, Gosia Rumi, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]4c3tkw7iss6l03u2.png[/link]

Wysłany: 15 września 2021, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalcia64- super, że napisałaś :)
    czyli przeziębienie nikogo widać nie oszczędza.
    ciekawe rozwiązanie z tym wózkiem, dla Ciebie będzie wygodniej, jeśli chodzi o 2 pasażerów :)

Aneta8- też mi się podoba ten fotelik :)
    z racji na wagę przede wszystkim.

Wózek Muuvo też wygląda ciekawie.
    My planujemy oglądanie na początku października, po usg połówkowym :)
    To już na żywo najlepiej zobaczyć jak się wózek prowadzi, składa, plus inne detale.
    Czy takie wózki są od ręki dostępne, czy trzeba czekać na nie? tak samo z fotelikami. pytam, bo nie mamy gdzie tego trzymać chwilowo. ;) a rodzice/ teściowa uważają nadal, że ZA wcześnie na kupowanie ... czegokolwiek.

ps. mi się już energia skończyła jakoś 😂😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2021, 12:06

Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Zgadzam się na sto procent 🙂na każdym etapie znajdzie się powód do zmartwień niestety. Ja już zrobiłam pranie, rozpakowałam ubranka, wyrzuciłam śmieci i jakoś mi się energia skończyła 😂planuje zrobić porządki w szafach, ciuchy wydać jak coś, opakowania do kosza. Szukam miejsca na nowe rzeczy po prostu 🙃pora na małą kawkę i odpoczynek 😇Ps. Wczoraj mój 🥦mózg wpadł na pomysł kupna mini łóżeczka woodies ( nawet mamy w Łodzi na Olx jedno) plus przewijak do tego+ organizer jeśli będziemy mieszkać tutaj. To chyba najlepszy wybór bo większe łóżeczko zastawi mi wejście do łóżka. Używanego nie będzie tak szkoda, a potem można kupić większe i zrobić inną aranżacje jak dziecko będzie miało 6 miesięcy 🙂
    U nas sporo miejsca zajmują jeszcze małe ciuszki po synku, muszę je przejrzeć, uniwersalne kolory zostawię a reszty muszę się pozbyć. U mnie dziś zmieniona jedynie pościel i nastawione pranie, właśnie odwiozłam auto do mechanika i idę działać dalej, później po synka i w końcu do lekarza 😁

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    Dziękuję Wam za słowa otuchy😘 najcięższe jest rozstanie z córeczką bo wiem że ona bardzo to przeżywa i pyta o mnie. Wczoraj popołudniu taka miła położna pozwoliła mi wyjść przed oddział jak zobaczyła że mąż przyszedł z córeczką podać mi rzeczy ucieszyła się jak nigdy ale jak się z nią żegnałam to chciała mnie zabrać ze sobą 😟

Ja mam wizyty co 2-3 tygodnie ale to że względu na ciągłe problemy. Co do ruchów to mnie tu w szpitalu dali kartę do uzupełniania ruchów bobasa w ciągu dnia 🙈 na karcie pisze ze od 30 tygodnia a ja ma dopiero 18 i raz czuję a raz nie czuję
    To z tymi ruchami zdecydowanie za wcześnie na uzupełnianie karty oczywiście według mnie, teraz jedynie mogą robić badania, usg. Niestety rozstania z dziećmi są ciężkie, synek już chodzi drugi rok do przedszkola a wczoraj wieczorem jak mu powiedziałam, że pojedzie na chwilę do kuzyna a my z tatą pojedziemy do lekarza to się rozpłakał i powiedział, że on za mną tak bardzo tęskni jak jest w przedszkolu i jeszcze tam będzie musiał pojechać sam 😐 chociaż w zeszłym roku codziennie jak go odbierałam to mówił, że bardzo tęsknił. Ale w tej sytuacji wiadomo, że musicie sprawdzić czy wszystko jest w porządku, pewnie kwestia kilku dni i już będziecie razem w domu 🙂

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Dzięki wielkie za linki :) Muuvo quick wygląda mega spoko!
    A powiedz mi, zastanawialiście się może nad tym, żeby kupić najpierw gondolę, a potem osobno wózek spacerowy? Patrzę na specyfikacje i spacerówki z zestawów 2w1 ważą 10-12kg, a takie osobne około 6kg. Mieszkam na 3 piętrze i czuję, że różnica 4-5kg może być zauważalna ;)
    My początkowo mieliśmy gondole i na zmianę spacerówkę ale nie polecam, po pierwsze tak jak mówisz waga takiej spacerówki później jest spora a dodatkowo jeśli macie ją wozić w aucie to zajmuje raczej dużo miejsca i o ile mieliśmy duży bagażnik w aucie to jak już włożyliśmy stelaż i spacerówkę to miejsca zostawało nie wiele, a z gondolą to już w ogóle nie było. Później kupowaliśmy osobno spacerówkę. Pewnie to też kwestia wielkości elementów po złożeniu u nas mimo wszystko były spore

0d1ys65gdrumd339.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Dobuska, mój wczoraj też szalał głównie po posiłkach🙂 dzisiaj jak narazie jest spokojny.

Ja dzisiaj mam ambitny plan pt. sprzątanie mieszkania. W sobotę o ile nic się nie zmieni wyjeżdżamy na tydzień do rodziny. To moja ostatnia szansa żeby spotkać się z rodzicami przed porodem. W sumie to przykro mi że ich stan zdrowia nie pozwoli im żeby nas odwiedzić. I przykro mi i zła nieco na nich jestem. Zła bo znam inne osoby w ich wieku które w przeciwieństwie do nich dbają o siebie i się leczą i są w lepszej kondycji. A moi rodzice, zwłaszcza po akcjach brata, jakby się poddali i szykowali wręcz do grobu. Nie dadzą sobie pomóc...
    Kurcze, jakbym czytała o swoich teściach. Też tak naprawdę się poddali i zakotwiczyli w domu. Przykre to jest. :(
    Najgorsze, że w takiej sytuacji bardzo ciężko pomóc, bo takie osoby mają mocno ugruntowane to swoje podejście do tematu i trudno na nich wpłynąć.
    Mam nadzieję, że może jednak wizja wnuka sprawi, że Twoi rodzice spróbują o siebie zawalczyć i uda im się Was odwiedzić. <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2021, 12:53

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

Wysłany: 15 września 2021, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o wiem o czym zapomniałam napisać.
    koleżanka mi wczoraj powiedziała, że niedaleko, na osiedlu obok, fajna babeczka prowadzi wypożyczalnie laktatorów. :)
    w sumie to dobre rozwiazanie czy niekoniecznie?
    czy lepiej kupić samodzielnie?
    jeśli tak to nowy/ używany i najważniejsze - JAKI?
    kiedy wiadomo, że będzie potrzebny. ciężka rozkmina :D
    ale jestem zielona w tym temacie. 🥦🥦🥦

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Gratuluje zwolnienia, w końcu hehe 🙂🙂💗💗ja od dwóch dni czuje dziwne rzeczy w brzuchu, wczoraj wieczorem jakieś pulsowanie albo pikanie. 🤔/ Myślałam już wczoraj, że katar odpuścił a dziś od nowa. Świeży czosnek jednak daje radę na kanapki mniam. Dziś chyba dzień placka z książką się szykuje. 😇chociaż planowałam spacer bo pogoda ma być ładna. 🙃
    Ja i sprzątam i leżę z książką i chodzę na spacery. Masaaakra, ile wolnego czasu. hahaha :D
    Ja też mam takie te ruchy jeszcze nieskoordynowane. Czułam ją wczoraj w dole macicy i jak się położyłam na plecach to by się zgadzało, bo wyczuwam, gdzie ona leży ręką i tam czułam takie lekkie stuknięcia. W ciągu dnia poczułam też, raz czy dwa razy, takie lekkie stuknięcia w innych miejscach. Dzisiaj też raz poczułam. No już jestem na 99% pewna, że to ona. <3

Stokrotka 86, Aneta8, jaina_proudmoore, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    U mnie zapowiadają się aktywne kolejne dni 🙂 dziś jedziemy obejrzeć jeden wózek na żywo, a że nie ma w tych popularnych sklepach, to musiałam specjalnie go szukać. Ma praktycznie wszystko co inne na mojej liście a jest dużo tańszy. Chyba Wam wysyłałam już linka. Bierzemy pod uwagę już 3-4 wózki i z nich będziemy wybierać, ale chcemy wszystkie dokładnie obejrzeć na żywo 🙂 jutro mąż ma urodziny, więc będę piekła ciasto i po południu przychodzą moja siostra z facetem i moi rodzice, w piątek chcemy iść na jakąś randkę, może do kina 😄 w sobotę jedziemy do Kielc do mojej koleżanki się spotkać i ma dla mnie odłożone ciuszki dla Maksia, a w niedzielę wybieramy się na targi Mamaville ☺️ Uff!
    Oooo czyli szaleństwo się szykuje. No i dobrze, kiedy jak nie teraz. Ja też staram się randkować z mężem, codziennie gdzieś chodzimy na spacery. Byliśmy też w niedzielę w kinie. :)
    Daj znać, jak wózek.

Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Jaina, dzień placka czasem jest wręcz wskazany😉

Aga, o której masz wizytę? Ja muszę czekać jeszcze prawie 2 tygodnie żeby podejrzeć malucha😁

Ogólnie to jakoś średnio się dzisiaj czuję. Dopadly mnie jakieś mdłości nie wiadomo po czym 🤷 Ale przynajmniej pogoda w Warszawie jak narazie naprawdę piękna 🙂
    Ja się już boję odzywać. :D
    Dzisiaj rano się obudziłam, mąż zrobił śniadanie, a moje pierwsze słowa do niego to: Matko, jakie ja mam dzisiaj mdłości znowu!

Także ten.... miłego dnia :D

• dobuska Autorytet

Wysłany: 15 września 2021, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    Witajcie dziewczyny 😊 dużo się u Was dzieje ale niestety nie dam rady odpisać każdej😟
    Nie odzywałam się, bo córcia z mężem się rozchorowali. Przeziebienie a później jelitówka więc miałam szpital w domu. Mnie ominęło, ale za to wczoraj zaczęłam znowu krwawić i leżę w szpitalu. Sytuacja się unormowała ale nie wiadomo z czego ta krew, mam dość nisko łożysko i podejrzewają że może dlatego. Mam nadzieję że się podniesienie z czasem
    O nieeee... trzymaj się mocno! Mam nadzieję, że się to nie będzie powtarzać u Ciebie. Biedna :(

‹‹ 235 236 237 238 239 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ