Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Dobuska! My zamówiliśmy ostatnio też kilka płyt winylowych, chociaż mówiliśmy sobie, ze ograniczamy zbędne wydatki
ale jak się pojawiły takie perełki, to nie mogliśmy przejść obok nich obojętnie
zwłaszcza, że jest teraz problem z winylami - nie ma materialu.. a płyt CD mamy prawie 5regalow 😎
MK_Bambino - my wanienkę kupujemy jakas zwyklacką, ale na stelażu. Nie mamy za bardzo blatu, zeby postawić na nim nawet jakas małą, nie mamy tez wanny ani brodzika, więc nasze kręgosłupy by szybko dostały przy kąpaniu córki na podłodze..
Oddech też mi się spłycił ciut. Myślałam, że to moze przez wirusa ale pulsoksymetr wskazuje 97-99% nasycenia tlenem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2021, 19:55
dobuska, jaina_proudmoore, Aga12345, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Kasiastaraczka wrote:Dzięki dziewczyny 😚
No trzebaby użyć brzydkich słów...
Dobra już mi to mija i nie będę się nim przejmować, najważniejsze że synek zdrowy
Dobuska płyty super sprawa i gramofon 🥰 my w dzieciństwie słuchaliśmy dużo płyt
Teraz mój brat wziął niektóre płyty, cześć jeszcze w domu
Prawidłowo. Olej buraka. Myszy go zeżrą.
Ja też miałam w dzieciństwie gramofon. Mój szwagier "pokradł" nasze wszystkie płyty, jestem ciekawa czy wszystkie.Pewnie zabrał najlepsze
jaina_proudmoore, MyŚliwa, Aga12345, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Joana23 wrote:Dobuska! My zamówiliśmy ostatnio też kilka płyt winylowych, chociaż mówiliśmy sobie, ze ograniczamy zbędne wydatki
ale jak się pojawiły takie perełki, to nie mogliśmy przejść obok nich obojętnie
zwłaszcza, że jest teraz problem z winylami - nie ma materialu.. a płyt CD mamy prawie 5regalow 😎
MK_Bambino - my wanienkę kupujemy jakas zwyklacką, ale na stelażu. Nie mamy za bardzo blatu, zeby postawić na nim nawet jakas małą, nie mamy tez wanny ani brodzika, więc nasze kręgosłupy by szybko dostały przy kąpaniu córki na podłodze..
Oddech też mi się spłycił ciut. Myślałam, że to moze przez wirusa ale pulsoksymetr wskazuje 97-99% nasycenia tlenem.
Dobrze by było w końcu zamówić gramofon, bo tak trochę głupio.... hahaha
Ale zazdroszczę kolekcji! Mój znajomy też ma solidne zbiory i ostatnio sprawdzał to są warte dużo, dużo, duuuużo więcej.
Ja mam aż pięć płyt
Moja siostra też po kilku dniach miała problemy z oddychaniem. Lekarka kazała jej ćwiczyć płuca. Jeśli masz możliwość wyjść na podwórko lub balkon to warto wyjść i głęboko oddychać. Najważniejsze, że saturacja jest okej. Trzymaj się!jaina_proudmoore, mk_bambino, MyŚliwa, Aga12345, Joana23 lubią tę wiadomość
-
@dobuska - a kupowaliście tę wanienkę online? bo jej szukam i wyskakuje mi grill elektryczny
a gramofonu i planu jego zakupu już zazdroszczę! klimatyczne to takie
@Joana23 - stelaż to dobra rzecz, z tego co widziałam, to można nawet osobno je dokupić. plecy nam podziękują za taką inwestycję.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2021, 20:33
Aga12345, Joana23, Kasiastaraczka, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość
-
Kasia, Niutek gratuluję udanych wizyt!
Kasia nie przejmuj się słowami lekarza. Ja też sobie dałam limit w 1 i 2 ciąży 15kg. Uważam że to ok. Tym bardziej tak jak Ty wage przed ciąża miałam 55kg(1c) a teraz 57, wzrost 168. Czyli w normie. Mam koleżankę, która pracuje jako modelka, przytyla w ciąży 30 kg. Po prostu miała przed niedowagę. Tycie w ciąży to bardzo indywidualna sprawa. Oczywiście ona bez problemu schudła do wagi wyjsciowej.
Niutek to chyba nieduży zapowiada się synek? Mój pewnie podobnie waży, jutro mam wizytę. Moj Maćko w 28+2 to już 1300 ważył. A ten widać będzie szczuplejszy od brata.
A ja dzisiaj mandat dostałam 😡😡😡 300 stówy poszły. Byłam wściekła na siebie ale remont robią na obwodnicy i postawiliśmy znak 40. A ja po staremu jechalam. 81. A więc prawie jak Tusk dałam popis 🤦♀️ akurat gdy mi kasa potrzebna na prezenty i ta szyba też poszła 🤦♀️😡😭Kasiastaraczka, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Stokrotka 86 wrote:A mogę dopytać jak to było u Twojej siostry? Co jej się najlepiej sprawdziło? Jak długo stosowała?
No i punktem newralgicznym mogą być przedszkola - tak jak mówiłyśmy - przedszkolanki / panie ze żłobka często obsługują pieluchy jednorazowe. A i dzieci nie zawsze chcą robić nie do swojego nocnika.
Nawet kiedyś słyszałam taką historię, że rodzice mieli problem z odsadzaniem dzieciaka, po kilku tygodniach zorientowali się, że po prostu ten egzemplarz nocnika dziecku nie pasował (nie wiem, czy plastik źle pachniał, muzyczka zachęcająca do wypróżniania nie pasowała, czy był za wąski na pupę, czy jakoś źle wyprofilowany). Poszli z dzieckiem do sklepu, dali mu wybór - wybrał sobie jakiś prosty z bohaterami bajek i nagle w ciągu tygodnia załapało o co chodzi.
Tetra się zawsze przyda, jak nie do wkładania do pieluch to do obcierania rzygów. Można też tym wino przefiltrować.
Właśnie się zabieram za przeglądanie, jak mi się jakaś marka rzuci w oczy czy coś to napiszę. Ale raczej mi się wydaje, że żadnych patentów nie ma - trzeba poznać swoje dziecko i jego wymagania.
Mąż mi mówi, żebym się nie przejmowała, bo wszystko w praktyce wyjdzie. Noooo tak, ale przecież coś do tej wyprawki trzeba uwzględnić, jakieś zapasy porobić. Jak taki mądry to go najwyżej zamawianiem obarczę 😅😈.
Z chrapaniem to możliwa jest jeszcze taka opcja, że to od obrzęków. Z tego, co pamiętam to właśnie jednym z czynników powodujących obturacyjny bezdech senny są przerosty różnych tkanek w obrębie jamy ustnej i nosowej. Więc może wystarczyło, że ci trochę tylna część języka opuchła, języczek albo coś w okolicy i dlatego chrapiesz? Z resztą też hormony powodują przekrwienie tych okolic.
Jak to pierwszy raz, to spoko, ale jak zauważycie cykliczne chrapanie - zwłaszcza połączone z bólem głowy po wstaniu (z niedotlenienia), to lepiej powiedzieć lekarzowi.
W kwestii mężczyzny przy porodzie to z tego co wiem, przy wszystkich ważniejszych zabiegach mówią mu, żeby się odwrócił - po co ma coś zobaczyć a potem mieć traumę? Przynajmniej tak mi prowadząca mówiła, nawet kazała mu się odwrócić jak na samolocik (fotel ginekologiczny) wchodziłam. A przecież tylko coś tam sobie oglądała. W sumie, po to są dla niego krzesła, żeby sobie spoczął.
Jak se chce pooglądać z ciekawości, to niech na youtube zobaczy. Są nagrania z porodów domowych.
Kasiastaraczka wrote:Przytyłam 10 kg,a lekarz do mnie,że to już prawie max,że niby do 12 kg
Trochę mnie zatkało przyznam,bo z tego co czytałam to do 15 kg to będzie u mnie w normie i ok... przecież nie będę się odchudzać,noszzz,aż jakoś mi się smutno zrobiło
Kasiu, bo teraz się mówi, że średnio się powinno przytyć w ciąży do 15 kg, ale to jeszcze zależy od masy początkowej (przy niedowadze można pozwolić sobie na więcej, a przy otyłości - na sporo mniej, nawet 5 kg). Może po prostu chciał powiedzieć, żebyś starała się spowolnić przyrost wagi - nie to, że się głodzić, ale zwracać uwagę na to, co jesz, więcej pić wody, więcej warzyw i po prostu próbować to kontrolować...
Zbyt duży przyrost wagi może się przełożyć na zbyt duże dziecko, a to na CC, więc to tak z praktycznej strony - lepiej nie przytyć za dużo.
Mimo wszystko nie dziwię się, że Ci smutno.
Dobuska - płyny winylowe, tą literówką zrobiłaś mi dzień. Siedzę i się teraz zastanawiam: Mmm ciekawe, jakie mają zapachy 😂.
Wannę można postawić na łóżku czy kanapie. Ale stojak wygodniejszy.
Ja też ostatnimi dniami wariuję, bo mała ledwo daje znak życia (bardziej czuję napieranie niż kopniaki). Do tego w sobotę miałam cytologię, więc możliwe było, że będę plamić. Nie plamiłam, za to znalazłam spory kawałek śluzu. I teraz wariuję, czy to nie czop śluzowy, czy nie urodzę wcześniej, czy coś się złego nie dzieje. 😨 No, paranoja, no.🤦♀️
Panika odwołana, o 15 jak siedziałam głodna, to zaczęła się dokopywać o jedzenie. Poczekam jeszcze do 23 - ona równo z zegarkiem wtedy się budzi.
Aga12345, Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Jeheria współczuję dodatkowych wydatków 😐
Mysliwa co prawda nie wiem jak ten śluz wyglądał ale czop to taka bardzo zbita wydzielona coś bardziej jak gąbczasta, mam jednak nadzieję, że to nie było to, ja po ostatnim badaniu też miałam dużo wydzieliny pierwszy dzień po ale to taka bardziej jak przy owulacji i minęło.jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Jeheira dziękuję za wsparcie 😚
Oo kurcze, współczuję mandatu...niepotrzebne wydatki,ech
No dziś też rozmawiałam z koleżanką, która w ciąży przytyła 30 kg,więc mnie pocieszała, że ciekawe co by jej ten lekarz powiedział,hi hi
Cieszę się,że jestem tu z Wami,od razu mi lepiej 🥰bo jak wracałam to miałam łzy w oczach...
Stokrotka 86, Aga12345, Aneta8, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Dobuska, a propos płyt to powiem Ci, że najpierw zaczęliśmy kupować CD, a dopiero po kilku latach kupiliśmy do nich odtwarzacz
z winylami mamy podobnie, w kolekcji około 30plyt, ale póki co gramofonu brak i coś czuję, że jeszcze z 2-3 lata miną dopóki nie kupimy
Płuca staram się ćwiczyć, ale od jutra zdecydowanie sumienniej się do tego przyłożę 💪🏻
Jeheria, o masz Ci los! Ale pech z tym mandatem i ograniczeniem.. no cóż, trzeba uważać na drodze..
Myśliwa, każdej z nas jakaś panika się udziela, tego chyba się nie przeskoczy;) ale za pół godziny będziesz mogła znowu odetchnąćAga12345, Aneta8, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
MySliwa rozumiem, najchętniej nie przytylabym wcale,ale miałam przed ciążą prawidłowe BMI i z artykułów wynika,że ok będzie 15 kg,co dla mnie jest i tak sporo
Jednak wbiłam sobie do głowy,że najważniejsze jest zdrowie dziecka, więc dbam o siebie jak mogę-fizjoterapeuta urogin, ćwiczenia na grupie,poza grupą też ćwiczę te zestawy od fizjo, codziennie coś robię,dieta urozmaicona, bezglutenowa (to wyszło w staraniach), przy endometriozie to ważne,by nie robić niepotrzebnych stanów zapalnych, cukrzycy nie mam, ciśnienie w normie
🙂Stokrotka 86, Aga12345, Aneta8, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, cieszę się z dobrych wieści z wizyt. 🙂
Kasia... co za lekarz. Przecież nie przytyłaś 20 czy 30 kg. Jeśli nie objadasz się słodyczami i fastfoodami (a jak piszesz, nie objadasz), to nie masz się co przejmować.
U mnie córka, która jest na wielo dużo szybciej miała gotowość do odpieluchowania, ale nie wiem czy to przypadek czy faktycznie kwestia wielo.Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Aga12345, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Jaki rodzaj wielopieluch polecacie na początek? Jestem nowa w tym temacieStarania o pierwszego bobasa od I.2018
II - III.2020 - Clo 😥
X - XI.2020 - Aromek 😥
XII.2020 - cykl naturalny - ciąża biochemiczna 6tc [*] 😭💔
7.I (30dc) beta 68
11.I (34dc) beta 228
16.I (39dc) beta 22
III.2021 - Aromek III cykl 😥
IV.2021 - Aromek IV cykl🍀🥳🥰
11.V (26dc) beta 42
13.V (28dc) beta 114
17.V (32dc) beta 756
22.V (37dc) beta 7831
CÓRKA 31.12.2021 👧🍼❤️
Starania o drugiego bobasa... od VI.2023
VI - VIII.2024 - Aromek 😥
13.IX.2024 - Aromek IV cykl - 1 IUI ❌️
X - XI.2024 - IUI anulowane 🤨
XII. 2024 - IVF ❄️❄️❄️
24.II.2025 I FET 4aa ❄️ -> 😓👎
III.2025 -> scratching endometrium cd56 ❌️ cd138 ❌️
V.2025 -> cd56 ❌️ cd138❌️
14.VII.2025 II FET 3aa ❄️ ->❔️🍀😶🌫️
Gdzie jesteś kropeczko?🐧🍀💕 -
Jeheria wrote:Kasia, Niutek gratuluję udanych wizyt!
Kasia nie przejmuj się słowami lekarza. Ja też sobie dałam limit w 1 i 2 ciąży 15kg. Uważam że to ok. Tym bardziej tak jak Ty wage przed ciąża miałam 55kg(1c) a teraz 57, wzrost 168. Czyli w normie. Mam koleżankę, która pracuje jako modelka, przytyla w ciąży 30 kg. Po prostu miała przed niedowagę. Tycie w ciąży to bardzo indywidualna sprawa. Oczywiście ona bez problemu schudła do wagi wyjsciowej.
Niutek to chyba nieduży zapowiada się synek? Mój pewnie podobnie waży, jutro mam wizytę. Moj Maćko w 28+2 to już 1300 ważył. A ten widać będzie szczuplejszy od brata.
A ja dzisiaj mandat dostałam 😡😡😡 300 stówy poszły. Byłam wściekła na siebie ale remont robią na obwodnicy i postawiliśmy znak 40. A ja po staremu jechalam. 81. A więc prawie jak Tusk dałam popis 🤦♀️ akurat gdy mi kasa potrzebna na prezenty i ta szyba też poszła 🤦♀️😡😭
Za duży raczej nie będzie,bo my nie jesteśmy za wysocy. Starszy syn urodził się z wagą 3140 g i miał 56 cm, teraz pewnie też będzie podobnie. A jest jeszcze mały,bo mam tak jakby tydzień opóźnienia w stosunku do suwaczka, mam go ustawionego zgodnie z terminem OM. Właśnie OM miałam 4 maja,a owulację dopiero 25-26 maja. Z OM termin mam na 10 lutego,a z usg 17 lutego wychodzi 🙂jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Mk_bambino ja ją kupowałam stacjonarnie w Poznaniu. Wiem, że IKEA ma duże braki, więc może dlatego jest problem.
Jeheria, ale wredni policjanci, już kobiecie w ciąży mogli odpuścić! No, ale niestety, jesteśmy teraz słabsze jeśli chodzi o koncentrację i takie sytuacje się dzieją.
Myśliwa, pisałam na telefonie i mi głupi słownik zmieniał płyty na płyny. Hahaha
Kasiu na innych wątkach widziałam, że dziewczyny tyły więcej niż 10 kg i lekarze nic nie mówili. Czasami po prostu lekarze pieprzą trzy po trzy, a nie myślą, że ktoś się może przejąć. Nowy dzień, nowa energia.
Joana, a to mnie zaskoczyłaś tym gramofonem.Ale my wczoraj wieczorem zamówiliśmy, bo ja za bardzo chcę słuchać tych płyt.
Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Ja mam coraz gorsze nocki. Miałam w weekend jechać z mężem do teściów, ale rano mu powiedziałam, że ja się na to nie piszę. Jak chcą się spotkać, to niech przyjadą do mnie. Ja nie będę zabierać całego arsenału (leki, poduszka do spania), żeby jakoś przetrwać jedną noc.
Masakra. Coraz ciężej, a to jeszcze tyle czasu... -
dobuska wrote:Ja mam coraz gorsze nocki. Miałam w weekend jechać z mężem do teściów, ale rano mu powiedziałam, że ja się na to nie piszę. Jak chcą się spotkać, to niech przyjadą do mnie. Ja nie będę zabierać całego arsenału (leki, poduszka do spania), żeby jakoś przetrwać jedną noc.
Masakra. Coraz ciężej, a to jeszcze tyle czasu...
-
Ada.. 31 wrote:U mnie nie tylko noce😅😅 czuję się jak słoń 🤣🤣
Ada.. 31 lubi tę wiadomość
-
Najgorsze że oni już ten fragment akurat wyremontowali, kładli nową nawierzchnię. A znaku jeszcze nie zdjeli i urządzili łowy. A weź jedz na obwodnicy 40 jak tam droga dwupasmowa itd. Serio w mieście to zawsze jadę przepisowo, zawsze pieszych przepuszczam. Uważam bo wiadomo... Ale tu droga szybkiego ruchu 🤦♀️ lepiej jednak miastem jechać... Nie jestem jakimś piratem drogowym
to mój pierwszy mandat... Mąż się ze mnie śmieje bo zawsze mu dokuczałam że nigdy mandatu nie dostałam, a On często w trasy to czasami dostanie. To teraz mam prezent na urodziny.
No ale trzeba uważać na drodze i tyle...
Idę prasować...
-
Ada.. 31 wrote:To mnie bolą poślady, biodra, nawet kolana, wstaje jak emerytka 😅😅😅 ale w sumie ciąża to taki piękny stan ciekawe kto to wymyślił 🤔🤔🤣🤣
A mówią tak, bo nie przytyłam i mam gładką cerę.😂Joana23, Stokrotka 86, Ada.. 31, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość