X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Zapomniałam Wam napisać o dzisiejszej sytuacji w laboratorium 🙂 byłam tam kilka minut po 8, weszłam, na kanapie czekał tylko starszy Pan, jak zdjęłam płaszcz i zobaczył, że jestem w ciąży to tak energicznie ruszył do drzwi, żebym nie weszła przed nim 😂
    Matko, jakie to polskie... i przykre... Zauważyłam w laboratorium, że starsi panowie są najgorsi. Serio :/

• dobuska Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    hej dziewczyny,
    już jestem w domu po wizycie :)

O dziwo, to odbyła się punktualnie, nawet weszłam z 5 minut wcześniej 🤣

Badanie wyszło dobrze, dr nie miał się do czego przyczepić jeśli chodzi o pomiary/ przepływy plus wszystkie inne wartości.

Aleksander waży 1714 g <3 i leżał głową do dołu - wow :D

Według wyliczeń jest w 49 percentylu czyli adekwatnie do wieku ciąży.
    Jajka sobie zakrył stopą :D
    Fajnie było widzieć jego buźkę na USG :) nabrał "realnych" kształtów.
    Termin porodu na 6 lutego także zostały równo dwa miesiące albo i mniej :P aaaaaaaa :P

ps. w domu już mnie brzuch rozbolał ze stresu. przed wejściem do gabinetu też mi jelita falowały ;)

Aleksander to już całkiem duży! Pięknie! <3

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, super wiadomość 🙂👏 to teraz już chyba nie musisz się martwić że Alex jest za duży czy za mały- jest wręcz idealny😉

Niutek, co za dziadek🤦 pewnie się bal że z tym brzuchem go wyprzedzisz a on przecież taki stary, schorowany... Co pokazał zrywajac się z miejsca i prawie biegnąc do gabinetu 😁

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, cieszę się że wszystko dobrze 🙂

Kurcze, to mój Wiktor chyba też nie przepada jak leżę na boku...

Dziwna sytuacja w tej aptece. dobrze że udało Ci się wszystko wykupić bez łaski.

O rany jak ten czas leci... Jeszcze niedawno nie mogłam się doczekać 2 trymestru żeby być już w bezpieczniejszym okresie ciąży a tu zaraz przyjdzie nam rodzić😁😱

Wyczyscilam dzisiaj pralkę- filtry i szufladkę. Aż jestem w szoku bo w zasadzie nie miałam z czego jej czyścić, a przyznam że filtrów nie tknelam od dnia zakupu ... Czyli od 3 lat. Wiem- wstyd trochę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2021, 15:21

dobuska, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, powiem Ci Stokrotka, że samo stwierdzenie "w przyszłym miesiącu już idę na patologię" mnie przeraża. :D Fakt, że na koniec miesiąca, ale jednak.
    Jeszcze jak zobaczyłam na usg, że ta mała bździągwa tak się wciska w szyjkę to szok. Ciekawa jestem co będzie, jak odstawię luteinę. Od 13 stycznia przestaję się oszczędzać. Mimo wszystko chciałabym urodzić przed szpitalem, bo jakoś wizja wywoływania mnie nie pociesza, to się często kończy cesarką. :/

Co do pralki to znaczy, że masz dobry sprzęt i jesteś czystym człowiekiem 🤣🤣🤣 A tak serio, nie martw się. Ja przez 7 lat czyściłam filtr dwa razy, z tego raz teraz przed praniem ubranek małej. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2021, 15:31

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niutek no żal komentować dziadka...

Dobuska super, że wszystko w porządku na wizycie ❤️
    Jaki lek dostałaś na żelazo?

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska , gratki za dobre nowinki i te usta małej 🥰

Kurde .. toż to już zaraz rodzisz , chyba jedna z pierwszych 😳
    Strach i ciekawość jednocześnie 🙃
    Szczerze mówiąc ja po skończonym 37 tyg zamierzam się dużo ruszać , żeby wcześniej urodzić jeżeli synek nie będzie chciał sam wcześniej, po co się szarpać do 40 .. zobaczymy jak to wyjdzie , planować to ja sobie mogę 😅

Aaa.. pisałam raz odnośnie mojego bólu wówczas jeszcze lekkiego po prawej stronie pod piersią , teraz jest większy , dzisiaj zrobiłam badania krwi czy to coś z wątroba czy woreczek żółciowy może .. czekam na wynik.. oby to nie bylo nic poważnego ..

Edit, dostałam wyniki - wszystko w normie , wiec co mi jest , od 3 dni ani spać na lewej stronie ani na prawej , cały czas mnie uciska pod piersią i promieniuje .. jprdl.. Poczekam jutro na telefon od lekarza , moze namówię go na skierowanie mnie na skan , myślicie ze ta sonda z usg można zrobić skan pod piersią tak wysoko i wyłapie czy coś nie tak czy w takich sytuacjach wysyłają na rentgen tzn promieniowanie w zamian za wyniki ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2021, 17:15

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nisia18 - a może po prostu żebra ci się rozciągają.
    też miałam takie bóle pod piersią z jednej strony. każda z nas ma inną budowę i u każdej z nas mogą być inne objawy.
    dziecko też uciska, czasem nie wiadomo na co.
    Może jakieś ćwiczenia rozciągające na górne partie?

Ja od 3 dni nie mogę się nad stołem do jedzenia "pochylić" bo mam ucisk na jelita i żołądek. dziś ledwo pól obiadu zjadłam, musiałam się oprzeć plecami i potem wyciągnąć.
    Wynika z tego, że 3 dni temu bobas zrobił obrót, kiedy nie wiem.
    Zdaniem lekarza, na tym etapie ciąży to jeszcze nie znaczy NIC bo może to ulec zmianie - tak powiedział dziś doktor :)

==================

@Dobuska - dzięki za informacje o wizycie. ta o usteczkach najlepsza :D <3

@Aneta - odpoczywaj i oszczędzaj się :)

@Stokrotka- ja to się cieszę, że mamy nową pralkę :D
    Co do wagi dziecka, to widać, że moje ciążowe rozkminy nie sprawdziły się. Człowiek to jednak umie sobie zajęcie znaleźć i myślenie na wiele tematów, które potem racji bytu nie mają. Jednak ciąża to też okres zmartwień, o zdrowie malucha, a potem o swoje, pewnie plus hormony = kombo kalafior w głowie ;)

@Niutek87- niezła akcja w lab. niestety starsi panowie mają czasem akcje, panie tez - te wyścigi do autobusu z torbami ;) a potem stoją nad głową i chcą usiąść. miesiąc temu tak wracałam, ale usiadłam na miejscu dla kobiety w ciąży i nie miałam zamiaru wstać :)

Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska cieszę się z dobrych wieści 💛

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina , może masz racje. Ale z takim bólem ja się nie doturlam do końca ..
    najgorzej ze boje się o dziecko , ze jak mnie boli to i on to czuje w jakoś stopniu , w sensów ze nie odbija się echem..

Mam rozkminke teraz .. czuje ze jutro mi lekarz powie , wyniki masz dobre , mecz się dalej , do widzenia ..
    najgorzej ..

Pisałam do swojej ginekolog . Kazała zrobić jeszcze dwa wyniki z krwi i usg piersi . Zobaczymy co mój doktor na to .. 😩
    Myślałam ze się dowiem co nie tak , a ja kolejna noc będę umierać z bólu ..

Wysłany: 6 grudnia 2021, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Jaina , może masz racje. Ale z takim bólem ja się nie doturlam do końca ..
    najgorzej ze boje się o dziecko , ze jak mnie boli to i on to czuje w jakoś stopniu , w sensów ze nie odbija się echem..

Mam rozkminke teraz .. czuje ze jutro mi lekarz powie , wyniki masz dobre , mecz się dalej , do widzenia ..
    najgorzej ..

Pisałam do swojej ginekolog . Kazała zrobić jeszcze dwa wyniki z krwi i usg piersi . Zobaczymy co mój doktor na to .. 😩
    Myślałam ze się dowiem co nie tak , a ja kolejna noc będę umierać z bólu ..

spróbuj jakiegoś rozciągania dzisiaj, prawy bok, lewy bok, odwodzenie ramion do tyłu - na dwie strony.
    w skali 1-5 jak oceniasz ten ból?
    te bóle wzrostowe potrafią dać popalić, niestety Dobuska się o tym przekonała :(
    nie ma co męczyć się z takim bólem, warto może wziąć Apap i sprawdzić czy ból się zmniejszy.
    Może jakiś masaż na rozluźnienie albo przyłożenie termoforu do tego miejsca?

zDmVp2.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ćwiczę , nie jakoś bardzo specjalnie , ale widzisz , mało pomaga . poszukam jakoś konkretnych ćwiczeń na rozciąganie tych partii .. choć robilam ćwiczenia na krześle z takim rozciąganiem , z Iza na ćwiczeniach robiliśmy
    W skali 1-5 , myśle ze 4 miałam w piątek w nocy, z 2-3 w ciągu dnia . Wczoraj się popłakałam i mąż przyniósł mi nospe , choć wie jak ja nie chce jeść tabletek w ciąży .
    Nie wyobrażam sobie codziennie jeść Apap , nawet nospe w sumie ..
    Ból takiego pieczenia, parzenia , kłucia czasem . Najgorsza noc , nie mam jak spać ..
    oni mi tak tłumaczyli , tzn lekarze ze wszystko sie ugniata , każdy narząd , bo maluch rośnie o ze może być jeszcze gorzej - usłyszałam ostatnio ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2021, 18:30

Wysłany: 6 grudnia 2021, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Ćwiczę , nie jakoś bardzo specjalnie , ale widzisz , mało pomaga . Jutro poszukam jakoś konkretnych ćwiczeń na rozciąganie tych partii ..
    W skali 1-5 , myśle ze 4 miałam w piątek w nocy, z 2-3 w ciągu dnia . Wczoraj się popłakałam i mąż przyniósł mi nospe , choć wie jak ja nie chce jeść tabletek w ciąży .
    Nie wyobrażam sobie codziennie jeść Apap , nawet nospe w sumie ..
    Ból takiego pieczenia, parzenia , kłucia czasem . Najgorsza noc , nie mam jak spać ..
    oni mi tak tłumaczyli , tzn lekarze ze wszystko sie ugniata , każdy narząd , bo maluch rośnie o ze może być jeszcze gorzej - usłyszałam ostatnio ..

ja jestem zdania, że z bólem trzeba walczyć, nie ma co się męczyć.
    lepiej jeden Apap niż mocne dolegliwości.

Może obłóż się poduszkami też do spania, albo taka ciążowa się sprawdzi. Może jakoś półbokiem.
    Albo mąż niech spróbuje rozmasować wzdłuż boku bolące miejsce?
    Czasem dziecko ugniata narządy to raz, dwa - robią się napięcia mięśniowe.
    Wiem, to nic fajnego. Przerabiałam kilka razy takie stany, wiem jak to boli :/ a może to jakiś nerwoból od ucisku też?
    tak głośno myślę. na pewno warto dalej zgłębić temat i szukać rozwiązania.

a sprawdć jeszcze kwestie oddechowe, wdech - liczysz do 3, starasz się rozszerzać żebra, a potem mocny wydech - czy wtedy boli i gdzie, gdzie promieniuje jak coś ból.

Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa powiem Wam śmieszna historyjkę na faktach .
    Dziś kobieta pobierając mi krew zapytała ile tyg mam do rozwiązania , a ja oczy jak 5 zl , ze nie rozumiem , potem mie zapytała czy bliźniaki 😳😳
    Miałam ubrany obcisły golf dzisiaj ..
    wychodzi na to ze mam brzuch jak słoń a dziecko małe :)

Tak jak napisałam kiedyś kiedyś , - z dużej chmury mały deszcz 😕 choć mam nadzieje ze syn mój nabierze tempa teraz , w każdym razie od dzisiaj nie mówię do niego maluszek , bąbelek - niech wie ze jest duży i ma być duży ! 😀

jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale moje spanie już tak wyglada , mamy łóżko które się podnosi do góry oparcie i stopy i teraz śpię podnoszę oparcie do góry , dodatkowo poduszka pod zebra , i czasem między nogi , śpię dość dziwnie .

Wysłany: 6 grudnia 2021, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Aa powiem Wam śmieszna historyjkę na faktach .
    Dziś kobieta pobierając mi krew zapytała ile tyg mam do rozwiązania , a ja oczy jak 5 zl , ze nie rozumiem , potem mie zapytała czy bliźniaki 😳😳
    Miałam ubrany obcisły golf dzisiaj ..
    wychodzi na to ze mam brzuch jak słoń a dziecko małe :)

Tak jak napisałam kiedyś kiedyś , - z dużej chmury mały deszcz 😕 choć mam nadzieje ze syn mój nabierze tempa teraz , w każdym razie od dzisiaj nie mówię do niego maluszek , bąbelek - niech wie ze jest duży i ma być duży ! 😀

ludzie to maja fantazje :P
    brzuch to brzuch , z małego wyskoczy dużego dziecko, a z większego może mniejsze.
    Pani laborantka powinna mieć wiekszą wiedzę w temacie :P bo może palnąć kiedyś głupotę.

Jak w poprzednim tygodniu byliśmy na budowie, to trzeba było podpisać oświadczenie, potem dojść przez tonę błota plus deski itp. do budynku. Po powrocie, poprosiłam pana agenta o wodę, mąż dodał, że żona w ciąży - gość oczy zrobił🤣, pogratulował, a jak się dowiedział kiedy termin - to zrobil oczy jeszcze raz 🤣 i pow.że nie widać 🤣
    może dlatego nigdy nikt mnie nie przepuszcza w kolejkach :D

Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt , czasem można się zdziwić 😅
    Tak jak ja dzisiaj ta pielęgniarka, chudziutka bardzo , młodo wyglądała, a ona do mnie ze dwoje dzieci i jedno urodziła 4,5,kg gdzie wyliczyli jej 3,5 - pisałam wcześniej. A ja szok 😳
    Mówiła ze cały czas karmi piersią i pewnoe dlatego taka szczupła a i ze za dużo wolnego czasu przy dzieciach nie ma :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2021, 19:10

jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Zapomniałam Wam napisać o dzisiejszej sytuacji w laboratorium 🙂 byłam tam kilka minut po 8, weszłam, na kanapie czekał tylko starszy Pan, jak zdjęłam płaszcz i zobaczył, że jestem w ciąży to tak energicznie ruszył do drzwi, żebym nie weszła przed nim 😂
    Bo to pewnie starszy, schorowany Pan, który spieszy nie wiadomo gdzie ale się spieszy, a tak serio to widać, że ludzie wiedzą jakie przywileje mają kobiety w ciąży bo w innym przypadku pewnie by się tak nie zachował ale po co respektować

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2021, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, świetne informacje, bardzo się cieszę, że wszystko z małą w porządku, co by nie było te ponad 1600g to już spora dziewczynka. A jeśli mogę zapytać to czemu mąż musi Ci pomagać? Już miałaś jakieś objawy słabnięcia? Czy tak ogólnie lekarka zakłada, że może się tak dziać w tym czasie?
    Cóż farmaceutka jakas niezorientowana albo chciała Ci wcisnąć ostatnie sztuki.

0d1ys65gdrumd339.png

Wysłany: 6 grudnia 2021, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Stokrotka86- odnośnie walizki. Jak czekałam w Rej to schodził z oddziału położniczego pan z torbą typu reklamówka większa plus średniej wielkości walizka. Potem na górę znów, druga tura z fotelikiem plus kolejna reklamówka. A za nim żona z trzecią torbą z której poduszka wystawała 🤣

Aga12345, Stokrotka 86, Ada.. 31, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
‹‹ 471 472 473 474 475 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ