X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Dziewczyny, a czy któraś z Was myślała, żeby po narodzinach naszych dzieci przenieść się gdzieś na bardziej intymną grupę? Nie wiem, może na fb, może grupowo na WhatsApp? Może jeszcze jest jakieś inne miejsce?
    To tylko bardzo luźna propozycja, bo generalnie tutaj nie chciałabym za wiele pisać czy pokazywać, ale jeśli wolicie potem zostać tutaj, to dla mnie to bez różnicy. :)

świetny pomysł <3
    ja chętnie :)

w sensie na forum zostanę, ale tu nie chciałabym zdjęć wrzucać itp ;)

dobuska, Stokrotka 86, Selena, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    świetny pomysł <3
    ja chętnie :)

w sensie na forum zostanę, ale tu nie chciałabym zdjęć wrzucać itp ;)
    No ja mam właśnie to samo, a z drugiej strony całkiem się z Wami zżyłam. :)

jaina_proudmoore, Selena, Aga12345, Morwa lubią tę wiadomość

Wysłany: 4 stycznia 2022, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Stokrotka86- <3
    czekałam na informacje od Ciebie i się doczekałam :P
    Plus za zachowanie lekarza dzisiaj i sensowne owocne podejście, to ważne.
    Dobrze, że masz leki już - mam nadzieje, ze będą działać i dotrwasz do tego 38tc.

Niestety, nie przewidzimy wszystkiego co nam się przytrafić może, ale warto zwracać uwagę na objawy plus swoje odczucia i reagować na bieżąco.
    To niezły paker jest z Wiktorka, nie ma co. Dla Twojego i jego zdrowia, może naprawdę rozwiazanie w 38 tc ma sens- ma być przede wszystkim bezpiecznie dla dziecka i mamy! Myśl w ten sposób :)

My sobie tu marzymy o porodzie itp, ale nie napiszemy gotowego scenariusza, to życie czasem weryfikuje.
    i trzeba się w tej kwestii porodu akurat dostosować :)

Fajnie, że masz KTG za tydzień plus wizytę też, a co to za stos badań do zrobienia? :)
    Będzie dobrze, nie martw się na zapas, poświęć czas na odpoczynek teraz i dopięcie innych spraw.
    Uściski :*

dobuska, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idigi, ja też polecam płukanie zatok i nawilżanie nosa woda morską. Ja od samego początku ciąży miałam zatkany nos- przez większość ciąży. Na tle hormonalnym. I niestety żadne krople dozwolone ciężarnym nie pomagały. Spałam już nawet na wpół siedząco było tak kiepsko u mnie...

Aga, współczuję że będziesz miała taki rozwalony dzień. Też tak nie lubię. Dodatkowo w ciąży jak na jeden dzień to sporo do ogarnięcia...
    Aga, bo u mnie nie o cukrzycę chodzi z tą referencyjnoscia ale o ewentualne problemy oddechowe dziecka. Ciężko przewidzieć co będzie. To nadciśnienie u mnie też z dnia na dzień się pojawiło.

Kasiu, uczucia drętwienia w brzuchu nie miałam. Raczej coś na kształt kolki jak mały wepchnie nogę pod moje zebra.

Dobuska, trzymam kciuki za jutrzejsze ktg i żeby udało Ci się podejrzeć szyjkę. Moja dalej zupełnie nie gotowa...
    Oby te bóle tak Cię nie męczyły.
    Co do szczepienia to ja to przypominające na covid brałam 10 dni po krztuscu 😁 ale zawsze lepiej skonsultować.
    Co do grupy to ja bardzo chętnie- tylko nie mam FB na swoje dane😁 wcześniej nie miałam nk i jakos tak mi nie po drodze... Mam jedno konto ale to fake tylko żeby podczytywac o szpitalach w Wawie 🙂

Anetko, jak znajdziesz chwilkę to napisz co u Was. Niezmiennie myślę o waszej trójce i mocno trzymam kciuki oby jak najszybciej było dobrze.

Jaina, jak ty cholera jeszcze dajesz rade tyle latać?😉 Ja już wiem że nie załatwię przed porodem wszystkiego co chciałam. Zresztą nawet gdyby nie te komplikacje to i tak siły już od jakiegoś czasu nie mam.
    I dzięki za to co napisałaś 😘 ja niby wiem że nie mam wpływu na to ciśnienie. Ale jednak gdzieś tam z tyłu głowy jest że może mogłam COS zrobić żeby temu zapobiec.
    Dobrze że cukry trzymają poziom👍🙂
    A co do stosu badań to poza zwykłymi mam białko w moczu, badania wątrobowe bodajże, magnez, potas... Nie pamiętam teraz tego dokładnie ale trochę tego mi zlecił 😁
    A dzisiaj pobierał gbs. No przyjemne to nie było😁

Ada..31 super że wychodzicie 🙂 🥂🎉 co w domu to jednak w domu🙂🎉🥂

Pimka, co u Was?

Dziewczyny, mam pytania z serii tych głupich😁 może któraś z Was podpowie:
    - mam do zrobienia to badanie na obecność białka w moczu - ze zbiórki dobowej. Jak rozumiem ja muszę do tego dużego pojemnika zebrać KAZDY cały mocz z 24 h, a potem już do labu zawieźć w mniejszym pojemniku? Bo chyba tych kilku litrów im nie będę wiozła?😁

- co radzicie dodatkowo wziąć na patologie? Poza tymi rzeczami z listy do porodu. Wiadomo że chyba normalna bieliznę, ale bardziej jakieś koszule nocne czy dresy? Kurde, ja to w ogóle nie szpitalna jestem🤷

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po przerwie :)
    Nie miałam głowy ostatnio ..
    u mnie Okej, tylko okej .. ale pocieszam się ze mogło być gorzej .. ;)

Aneta - super ze wszystko się ułożyło i dzidziuś tak sobie świetnie radzi :)
    Dobuska- dobry pomysł z tym przeniesieniem ;)
    Stokrotka - ja tez miałam kilka razy wyższe ciśnienie , max 138 ale sporadyczne przypadki . Kontroluj , musi być dobrze :)
    Odnośnie tego zbierania moczu , to ja dokładnie nie wiem ale np mój mąż (ma wysokie ciśnienie ) zbierał kilka razy przez 24h i zawsze dostawał taka wielka butle i ta sama oddawał , także wszystko . Inaczej chyba by nie było sensu zbierać wszystkiego 🤔 ale może inne dziewczyny znają lepiej temat :)

Dziewczyny , czytam jak często macie wizyty albo ktg i powiem szczerze , ze trochę mnie strach obleciał bo ja już jako tako usg nie mam , tylko wizyty z położna .. ktg chyba nie będzie robić bo ostatnio sprzętu takiego nawet nie widziałam , ona tylko detektorem tętno sprawdza , położenie i mocz za pomocą tych pasków .. myślicie ze powinnam iść prywatnie jeszcze z raz / kilka razy na usg??

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka, jeżeli zdecydujemy się na fb to możesz być na fejkowym koncie, to nie przeszkadza. Chyba, że zdecydujemy się na grupę na Whattappie, to wtedy tylko po numerach telefonu. To już mi obojętne. :)

Ja się konsultowałam z lekarką w sprawie szczepienia, bo ja się bałam o te moje skurcze brzucha. Mi juz dwa tygodnie od krztuśca minęły także luuuzik :D

To pytanie o mocz nie jest głupie. :D Ja też nie wiem :D Nawet nie wiedziałam, że jest takie badanie. :D

Na patologię weź sobie dodatkowo bieliznę. Ja jeśli będę jechała planowo na wywołanie to mam koszulkę i leginsy. Mam to co prawda wrzucone już z myślą, że ubiorę się w to na wyjście, ale nie ma problemu, żeby w trakcie dnia w tym chodzić. Na noc mam koszulę (W sumie spakowałam cztery). A tak to chyba do szpitala spakowałam to samo, co miałam na patologii. :)

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia, super, że się odezwałaś <3 Ale szkoda, że dalej coś Cię meczy :( Trzymaj się!
    Co do wizyt, trudno mi powiedzieć. Nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu. U nas te badania to standard, u Was nie. Jeśli masz taką możliwość, to może warto chociaż raz podejść na USG? KTG prywatnie to u nas koszt kilkadziesiąt złotych, może u Was też można całkiem niedrogo?

jaina_proudmoore, Aga12345, Nisia18 lubią tę wiadomość

Wysłany: 4 stycznia 2022, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Stokrotka86- ja mam chyba ADHD 🤣ale wiesz, wczoraj spędziłam cały dzień w piżamie w łóżku prawie, może dlatego dziś miałam siłę. Aczkolwiek po powrocie, musiałam poleżeć dłużej. 😜 To pytanie o badanie dobowej zbiórki moczu jest dobre, tez chętnie poznam odpowiedź 🧐bo nie mam pojęcia jak to może wyglądać. Naprawdę, uwierz, zrobiłaś wszystko co mogłaś najlepszego przez cały okres ciąży 💚 // @Nisia - jeśli wizyta z Usg cię uspokoi to możesz się wybrać. Widać, że poza Polska trochę inaczej podchodzą do sprawy Usg i badań, w Anglii tez inaczej 🙂 mam nadzieje, że twoje pozostałe sprawy prywatne się ułożą 💪🧡trzymam za to mocno kciuki // No właśnie @Pimka co u Ciebie - mam nadzieje, że jeszcze cisza i spokój. 👶// @Dobuska - mam nadzieje, że szczepienie przejdziesz na luzie bez skutków ubocznych. Już twoje dolegliwości ci wystarcza 🤦‍♀️ // Jeśli chodzi o fb albo whats app to ja sie dostosuje. 🙂zdjęć nie chciałabym wrzucać tutaj na forum bo jednak co w necie to w necie zostaje… a przy okazji prywatnie zawsze można luźniej pogadać. // @Joana23- jak tam u Ciebie ? 💚

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może jakaś grupa na fb widoczna tylko dla nas? 🙂

Kasiastaraczka, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka najważniejsze, że synuś zdrowy i wizyta dość owocna :)
    trzymam za Was kciuki i Twoje ciśnienie :*
    kawał chłopaka :)
    jaki to szpital w którym będziesz rodzić?
    myślę, że bardziej koszule,bo nie wiadomo czy sn czy cc i brzuch może boleć?tak myślę

Dobuska myślę, że prawosławni :)
    taak, super pomysł przenieść się gdzieś już jako mamusie :) ja preferuję grupę fb

w ogóle dziś spojrzałam na pierwszą stronę ile nas jest zapisanych na luty i sporo dziewczyn już się nie odzywa-mam nadzieję, że tylko dlatego, że im nie po drodze
    choć np.nasza założycielka ma w stopce, że poroniła...ale jest w kolejnej ciąży (9 tc)

dobuska, Stokrotka 86, Aga12345, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada cudownie, że wychodzicie do domu! 🥰

Stokrotka, cieszę się, że lekarz przepisał leki, super, że zlecił również badanie białka w moczu. Ja robiłam taką dobową zbiórkę moczu jak byłam w szpitalu. Wyglądało to tak, że przez 24h sikałam do takiej dużej banki i na koniec zbiórki dostałam standardowy pojemniczek i strzykawkę, którą miałam pobrać ileś tam ml po wcześniejszym „wymieszaniu” zawartości bańki. Pytanie jak sobie życzy laboratorium, może warto dopytać 🙂 jeśli chodzi o rzeczy na patologie, to ja brałam piżamy, leginsy i koszulki na przebranie na dzień, bieliznę i kosmetyki 🙂

Dobuska, powodzenia na szczepieniu! Oby bylo bez skutków ubocznych ✊🏻

Jaina, ja też Cię podziwiam za tą aktywność w ciąży 😁 ja to jednak byłam przeważnie plackiem 🙃

Nisia, fajnie że się odezwałaś! Cieszę się, że czujesz się dobrze. Faktycznie, zupełnie inaczej prowadzi się tam u Was ciąże.

U nas nadal dobre wiadomości. Maksio pięknie przybiera na wadze i dziś waży 1750g! 🥰 pierwszy raz karmiłam go butelką, ładnie zjadł całą porcję 🙂 nadal jestem we wszystkim nieporadna, ale mam nadzieje, że z czasem wszystkie te czynności będą przychodziły mi łatwiej.

dobuska, Kasiastaraczka, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Nisia18, Joana23, MyŚliwa, Morwa, Alfa_Centauri, mk_bambino lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nie, takie miałam przeczucia do Melisandry, ale się nie odzywała do nas :((((((

Tak! Zamknięta grupa na FB to super pomysł. :)

Kasiastaraczka, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta, czyli kolejny krok milowy! Cudownie, że on tak rośnie! Macie już jakiekolwiek perspektywy dotyczące wyjścia?

jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta świetne wiadomości :) cieszę się ogromnie!

Aneta8, Nisia18 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt tam nie składa żadnych konkretnych deklaracji, ale tak czuję, że to kwestia tygodnia, maksymalnie dwóch ☺️

Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Nisia18, Alfa_Centauri lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Nikt tam nie składa żadnych konkretnych deklaracji, ale tak czuję, że to kwestia tygodnia, maksymalnie dwóch ☺️
    Oooooo! To to już tak blisko! 😍

Aneta8 lubi tę wiadomość

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska co do grupy tylko dla nas, ja np. jestem w kilku na messengerze i z przedszkola i ze studiów także jeśli dziewczyny się zgodzą może tam 🙂

jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko tak tak, zrozumiałam, ze chodzi o możliwy problem z oddechem, chodziło mi bardziej o to, ze jak czytałam to szpitale z 2 stopniem tez maja sprzęt do wsparcia oddechu w razie potrzeby dlatego pomyślałam, ze może to wystarczy.
    Co do moczu to nie mam pojęcia choć wydaje mi się, ze pewnie masz racje z tym małym pojemniczkiem, nie wiem tez jak z przechowywaniem takiego moczu, pamietam, ze lekarz synka mówił, ze mocz powinno się jak najszybciej zawozić do laboratorium bo temperatura jakos tam może negatywnie wpływać.
    Na patologie na noc biorę piżamę ale w ciągu dnia naszykowalam sobie legginsy i koszulki, po porodzie mam same koszule.
    Ja akurat whatsappa nie mam, nie wiem jak dokładnie ta aplikacja się nazywa 😀 ale jak będzie trzeba to założę 🙂
    Aneta bardzo się cieszę, ze maluch tam szybko rośnie, a ty z pewnością wszystkiego się nauczysz, inaczej by to wyglądało gdybys była cały czas z nim ale wiadomo, ze niestety się nie da ale myśle, ze będzie tak jak mówisz kwestia max 2 tygodni i maluszek wyjdzie do domu, wtedy będzie łatwiej jak będziecie już sam na sam 🙂

jaina_proudmoore, Aneta8, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka tak jak dziewczyny piszą na patologii przyda się bielizna, leginsy u jakaś bluzka. Ja na dłuży pobyt mam tu już tyle rzeczy że będę stąd chyba wychodzić jak z jakiegoś bazaru😂
    U mnie się trochę ustabilizowało tzn już powoli kończę antybiotk, spojenie nadal czasem boli że chodzę jak kaczka, dzis moja lekarka mi wytłumaczyła że to przez to że dużo leżę a wstanie dla mojego spojenia jest dużym wysiłkiem więc muszę po porodzie pomyśleć o uro-fizo terapeucie. Jutro mają mnie zbadać I w końcu wyrządza termin cc💪💪💪

Ja jak w pierwszej ciazy mialam dobowa zbiórkę to każde siusiu przez 24h robilam do specjalnego pojemnika, później pobierałam do tego małego w którym oddaje się mocz do badania No i musiałam podać objętość jaka zebrałam w ciągu 24h

Aga12345, jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmierzyłam sobie ciśnienie bo jakos tak gorąco mi było a tu wyszło 138/74 pierwszy raz takie miałam, mam nadzieje, ze nie zacznie mi teraz szaleć 😐

0d1ys65gdrumd339.png
‹‹ 532 533 534 535 536 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ