X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2022, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik_2 wrote:
    Masz racje !! Tego muszę się trzymać ☺️
    Trzymam mocno kciuki 🙂💪🍀💝siła jest kobietą- pamiętaj o tym!

Pcosik_2 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2022, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Anetka8- przypadkiem polubiłam😐😳przepraszam. Opis wizyty straszny. Szkoda maleństwa. Zróbcie dziś coś miłego dla siebie 🧡 // @Joana23- dzięki wielkie za artykuł. Chyba za szybko rezygnowałam z piersi swojej, dając butelkę i mając wrażenie, że jest pierś pusta. dziś nie podałam butelki i ssał dalej 40 min po krótkiej drzemce, w końcu usnął. Trochę mnie zmyliły rady położnej w domu i wcześniej CDL w szpitalu 🤦‍♀️ Tym o to sposobem jadłam drugie śniadanie na kanapie jedną ręką 🤣a biedny mąż sam przy stole jadł… dziś brałam prysznic o 5.30 bo się tak zgrzałam w nocy. 😐 // Odnośnie Sab Simplex to racja; ma więcej substancji czynnej. Ciekawy wpis ma Pan Tabletka na jego temat.

Jaina, powiem Ci, że Kaja potrafi wisieć na piersi czasem 15 minut, a czasem i godzinę :) trzymam ją przytuloną dopóki sama się nie odessie :) czasem jak widzę że jeszcze by pojadłem tak konkretniej, a z piersi lecą już resztki to przerzucam ją na drugą :)

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2022, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem. Z tym ze Stokrotka miała wysokie ciśnienie, a ja mierze co jakiś czas i norma . Nawet teraz po przyjściu do domu zmierzyłam i 120/79 . Dzwoniłam do położnej , to według niej normalne . Kurde nie chce przesadzać . Mój mąż jak powiedziałam ze zadzwonię do położnej znowu to już minę zrobił .
    Mały sie kręci nawet bardzo czasami. Martwię się tez o Niego bo w tamtym tyg chwilowa sytuacja gdzie miał wysoki puls, a w domu dzisiaj mierzylam to tez miał 160-162 o ile ten sprzęt chodzi dobrze . Bo mam wrażenie ze to bubel mimo wszystko .

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    f_a_l_k wrote:
    To fakt że szpital ma najlepsze opinie w okolicy. Dlatego cały czas myślę żeby jednak tam rodzić... Na pewno musieli zapracować na tak dobre opinie. Ale te statystyki cesarek - 54%! Co prawda to chyba jedyny szpital w okolicy gdzie można sobie przyjść na cesarkę bez skierowania i za nią zapłacić i nikt o nic nie pyta. To pewnie może zakłamywać te statystyki. Czy ktoś cię pytał czy ciąża była naturalna czy z pomocą lekarza? Traktują cię w związku z tym jakoś inaczej? A jak wyglądało przyjęcie? Mierzyli cię tymi kleszczami i stwierdzili że waga małej jest odpowiednia do twojej miednicy?
    Super że jednak próbujesz sn, to dla dziecka naturalna droga, jak się choć zaczną skurcze albo wody odejdą to dla dziecka już jest na plus.
    Nikt mnie nie pytał w jaki sposób było poczęcie. Traktują mnie naprawdę dobrze. Podczas przyjęcia na oddział zrobili ktg i usg, badania do porodu już miałam wcześniej robione bo jestem pod ich opieka od 30 tc. Kleszczami mnie nie mierzyli bo lekarz ocenił ze mam szerokie biodra podczas badania i jeżeli Mała się dobrze wstawi to da radę SN.

jaina_proudmoore, AnSan89 lubią tę wiadomość

Wysłany: 26 lutego 2022, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Rozumiem. Z tym ze Stokrotka miała wysokie ciśnienie, a ja mierze co jakiś czas i norma . Nawet teraz po przyjściu do domu zmierzyłam i 120/79 . Dzwoniłam do położnej , to według niej normalne . Kurde nie chce przesadzać . Mój mąż jak powiedziałam ze zadzwonię do położnej znowu to już minę zrobił .
    Mały sie kręci nawet bardzo czasami. Martwię się tez o Niego bo w tamtym tyg chwilowa sytuacja gdzie miał wysoki puls, a w domu dzisiaj mierzylam to tez miał 160-162 o ile ten sprzęt chodzi dobrze . Bo mam wrażenie ze to bubel mimo wszystko .
    Rozumiem, ale nawet wszystkie aplikacje / artykuły zalecają kontakt z lekarzem jeśli odczuwasz niepokój. Dlatego dziewczyny zgłaszają się na IP nawet na badanie, które często wychodzi dobrze, ale je uspokaja 🙂jakie są u was procedury i opcje na wizytę w szpitalu? Mężowi powiedz, żeby sobie nie żartował, że przesadzasz i zaufaj swojej intuicji - sama wiesz jak się czujesz.

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 26 lutego 2022, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Jaina, powiem Ci, że Kaja potrafi wisieć na piersi czasem 15 minut, a czasem i godzinę :) trzymam ją przytuloną dopóki sama się nie odessie :) czasem jak widzę że jeszcze by pojadłem tak konkretniej, a z piersi lecą już resztki to przerzucam ją na drugą :)
    Tez tak robię, ale czasem po dwóch piersiach albo trzech - mały jest nadal głodny, robi norkę i szuka jedzenia i płacze. Czasem daje butelkę bo już mnie podgryzie na maksa aż piecze. 😐🤦‍♀️I chce chwile odpocząć bo dłuższego siedzenia przy piersi nie wytrzymam. Dziś rano zastosowałam się do rad z artykułu, ale po 12 i tak była butla, potem ryk i podanie piersi na 2 minuty i spokój - tu chciał mi spać na rękach, nie sam. Karmienie piersią naprawdę nie jest łatwe… 😐

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2022, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia, cokolwiek Cię nie pokoi pytaj i korzystaj z opieki. To Ty nosisz dziecko pod sercem a nie on i Ty odczuwasz ze może się coś wydarzyć.

Ja dziś będę mieć prawdopodobnie zakładany balonik, wiec walczą tu o to by spełnić moja chęć SN. Myśle ze jakbym teraz się poddała i powiedziała ze chce cc, to tez by to uszanowali. 😁
    Dzięki dziewczyny za słowa wsparcia, myśle ze jakby były możliwe odwiedziny to byłoby mi prościej znieść cała ta sytuacje.

Rosa, jakis rozwój sytuacji ??

Stokrotka 86, Aneta8, jaina_proudmoore, Ada.. 31, AnSan89, dobuska lubią tę wiadomość

• Rosa89 Przyjaciółka

Wysłany: 26 lutego 2022, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nic się nie rozkręca, cośtam się spina w tym brzuchu, ale to ciągle na tym samym poziomie jak było. Byłam nawet z mężem na zakupach w Biedronce (zamiast jechać do lasu świeżym powietrzem pooddychać czy coś 🙄🤐), ale nie przyniosło to zmian 😬 Oczywiście kobieta w ciąży, można by rzec w 10 miesiącu 🤣, nie jest zauważalna dla społeczeństwa - choć może jest, wszyscy jakoś tak bliżej siebie w tej kolejce stanęli żebym się przypadkiem nie wepchnęła 🤦🏻‍♀️

Pcosik, wygląda, że dobrze się Tobą zajmują, trzymam kciuki za rozkręcenie akcji.

Nisia, uważam tak jak dziewczyny, widać że to Cię niepokoi i byłabyś spokojniejsza gdybyś to skonsultowała. A mój mąż jest taki sam, według niego to wiecznie przesadzam, panikuję i dramatyzuję, choć ja uważam że jestem gdzieś tak po środku, może i się martwię, ale zawsze staram się zachować zimną krew. Jednak co intuicja matki, to intuicja, na przykład kiedyś syn kasłał przez kilka dni, innych objawów nie miał, mąż jak to zwykle twierdził, że samo przejdzie i przesadzam, a ja wiedziałam że to nie był zwykły kaszel i zabrałam go do lekarza - zapalenie oskrzeli, podejrzenie zapalenia płuc 🤷🏻‍♀️

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2022, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, zdecydowanie karmienie piersią nie jest łatwe! Wcześniej myślałam - co to za filozofia, przystawiasz cycka i leci! Guzik prawda.. najpierw rozkręcenie laktacji, potem pamiętanie która pierś była ostatnio 🤪 dodatkowo prawidłowe przystawianie dziecka, zeby i ono i mama miała komfort.. a dziewczyny po cc to dopiero mają kongo… Ja na przykład chciałabym karmic na leżąco, ale z moimi małymi cyckami muszę się nieźle nagimnastykować i zanim dobrze Kaję ułożę to obie jesteśmy podirytowane🙄 Super, że się starasz ze wszystkich sił, żeby Aleks był zadowolony! I to jest w tym najważniejsze :)

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, AnSan89 lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2022, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    @Dobuska - Witaj w sobotę 🥰cieszę się, ze się wyspałas. Ja tez 🤣🤣🤣o dziwo Alex spał od 00-4.15 a potem krótko jadł i spał dalej 🙉🙉szok i niedowierzanie i znak, że dziś tak kolorowo nie będzie. Świetnie, że byłaś też w galerii sama. Ja wyszłam wczoraj na spacer, udało się za drugim razem💪Trochę moja głowa odpoczęła. Co do pielęgnacji noska to miałam dziś pytać o to samo. Ja stosuje wodę morska, psikam do noska 0.5 dawki przy wejściu, jak widzę gila w nosie to stosuje ten aspirator z Neno. Czemu położna i pediatra miały odmienne zdanie w temacie? Chętnie poznam opinie innych mam jak to jest z tą pielęgnacja nosa? 🧐sprawdzaj czy dziecku jest ciepło dotykając jego karku - ma być suchy i ciepły.💪 // zapisałam Alexa na echo serca zgodnie z zaleceniami ze szpitala; na NFZ termin na sierpień 🤦‍♀️Płatne 300 zł termin na 09.03 lol tyle powiem// dziś po 12 będą moi rodzice, trochę się stresuje tą wizyta serio.. 😳dam znać jak pojadą. // aaa i zatkał mi wieczorem późnym kanalik mleczny, znaczy jego ujście bo miałam biała plamkę na sutki. Wzięłam kąpiel o 5.30 plus na piersi więcej cieplej wody i potem Alex ładnie sobie poradził w pozycji cycek nad głowa i już się odetkał. Uff 🍀🙃 // miłego i spokojnego weekendu dziewczyny. Dobrze, że już powoli idzie do nas wiosna 😍🧡🧡🧡
    Mi mówiono (laryngolog) aby nie nadużywać Aspiratorow, bo rozleniwiaja nos. Należy zakroplic sól morską i wyłożyć na brzuszek aż samo się oczyści.

jaina_proudmoore, Aneta8, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2022, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa , popłakałam sobie i trochę ochłonęłam , będę kontrolować wszystko . Dziwne ze ciśnienie w normie . Badanie moczu na białko i cukier miałam w tamta niedziele i było ok.
    Jeżeli odpuszczę w ten weekend to w pon będę dzwonić do lekarza albo jeszcze jutro do położnej.
    Położna przez tel tez zadawała mi pytania i sporo było na nie , może faktycznie to znaczy ze noic poważnego się nie dzieje ..
    ale będę czuwać.

Idę zaraz na spacer . Może „potrzepę” tym dzieckiem trochę 😉

Tak sobie pomyślałam ze z moim szczęściem to urodzę w marcu po maksymalnym wytrzymaniu mnie w dwupaku. Żegnaj luty 🥺🥺

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2022, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Jaina, jak wyglada historia z Twoja znajoma bo pisałaś Że miała podobny przypadek jak ja .
    Byliśmy w sklepie z mężem podchodziłam trochę i widać ze jedna łydka większa i czuje ze ta noga bardziej zmęczona .
    A mąż do mnie ze przesadzam . Według niego to z wszystkim przesadzam .

Poprawka , nie z wszystkim tylko zawsze .
    Dla mnie to dziwne ze jedna łydka większa.. Ja bym zrobiła dopplera. Puchnie się zazwyczaj na dwóch nogach.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png

Wysłany: 26 lutego 2022, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Dla mnie to dziwne ze jedna łydka większa.. Ja bym zrobiła dopplera. Puchnie się zazwyczaj na dwóch nogach.
    Dokładnie; dlatego to warto sprawdzić.

zDmVp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2022, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta współczuję wizyty, szkoda Maksia 🥺

Jaina ja polecam po każdym karmieniu stymulowanie laktacji laktatorem. Rozkrecisz szybciutko. Butla nie będzie potrzebna. Patrz mój ospały przez żółtaczkę nie miał siły ssać a pomógł mi laktator. Teraz też wciąż ma żółtaczkę a mimo mojego uporu dobrze przybiera.

AnSan89 lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png

Wysłany: 26 lutego 2022, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Jaina, zdecydowanie karmienie piersią nie jest łatwe! Wcześniej myślałam - co to za filozofia, przystawiasz cycka i leci! Guzik prawda.. najpierw rozkręcenie laktacji, potem pamiętanie która pierś była ostatnio 🤪 dodatkowo prawidłowe przystawianie dziecka, zeby i ono i mama miała komfort.. a dziewczyny po cc to dopiero mają kongo… Ja na przykład chciałabym karmic na leżąco, ale z moimi małymi cyckami muszę się nieźle nagimnastykować i zanim dobrze Kaję ułożę to obie jesteśmy podirytowane🙄 Super, że się starasz ze wszystkich sił, żeby Aleks był zadowolony! I to jest w tym najważniejsze :)
    Ciagle karmie w pozycji klasycznej albo tej krzyżowej ; już mi się nudzi trochę, ale jakoś nie mogę się zebrać za karmienie inaczej. Ciężka to sprawa. Znów mi się ten kanalik w prawej piersi zapchał lekko grrr 🤦‍♀️

zDmVp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2022, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokarmiaj swoim mlekiem o to mi chodziło. I jednocześnie rozkrecisz laktacje. A jak Ci tak wisi na cycu i naciszniesz brodawke to jest mleko? U mnie zawsze, nawet jak wisi godzinę.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2022, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wędzidełko ok u Aleksa? Może się denerwuje przy cycu przez to.
    Mój też się czasami wkurza przy cycu ale te wkurzenie to nie zawsze że mleko nie leci a np chce spać a nie może zasnąć albo chce zrobic kupe a nie może. Wtedy go trochę ponoszę aby się uspokoił i znowu przystawiam

Vy8jp2.png
    3V06p2.png

Wysłany: 26 lutego 2022, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    A wędzidełko ok u Aleksa? Może się denerwuje przy cycu przez to.
    Mój też się czasami wkurza przy cycu ale te wkurzenie to nie zawsze że mleko nie leci a np chce spać a nie może zasnąć albo chce zrobic kupe a nie może. Wtedy go trochę ponoszę aby się uspokoił i znowu przystawiam
    Wędzidełko ok; 🙂dzięki za wskazówki, na pewno skorzystam. 💪czasem długo wisi bo lubi bliskość; tak - mleko widać. Ps. A ile dziennie jest karmień u ciebie albo czasowo jak to wyglada? Zwykle nocą to 15-20 min w godzinach 00-06. Najgorzej jest 20-24 wtedy długo wisi i wisi i mam wrażenie, że jest głodny i tak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2022, 17:16

zDmVp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2022, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Wędzidełko ok; 🙂dzięki za wskazówki, na pewno skorzystam. 💪czasem długo wisi bo lubi bliskość; tak - mleko widać.
    To super, to nie ma przeszkód aby zejść z butelki. Wisi też bo może zamawia więcej pokarmu.ja tam jestem smoczkiem dosłownie, dziś to co godzinę płacze do cyca a w tej chwili to już z godzinę też pije 🤷‍♀️ w końcu nadejdzie czas że co innego będzie go interesować niż mój cyc. Hafija fajnie pisała o tym że właśnie teraz tworzy się laktacja do 3 m-ca życia dziecka. Teraz mleka jest więcej niż dziecko potrzebuje a potem już zostanie tyle ile on pije. Co nie oznacza ze można dalej rozkręcić laktacje ale jest trudniej.

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png

Wysłany: 26 lutego 2022, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak zwykle cenne porady płynące z doświadczenia 🙂💝🍀💪a co wieczorem robić skoro długo pije a potem ryk i głodny nadal? Szuka cycka, ale kręci nim/ wyciąga/ płacze/ Pielucha czysta jest. Wtedy podaje butelkę. Czasem to już zmęczenie bo brodawki pieką albo ledwo na oczy widzę. 😳

zDmVp2.png
‹‹ 658 659 660 661 662 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ