Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Myśliwa, to ciekawe co mówisz. Ja się boję, że tez za często dawałam smoczka. To znaczy, nie wyłapałam tego momentu, że mała zaczęła chcieć jeść częściej (pewnie by podbić laktację). Od razu je mniej ulewania (je mniej łapczywie). Kurde, taka ze mnie matka...
-
Myśliwa- my tez staramy się odstawić smoczek..
Na początku nie było potrzebne dawać, ale ktoś z rodziny mówił zeby jej dać smoka to się uspokoi . Od kiedy jej dajemy smoka to widzę ogromna różnice w zachowaniu . Ciężka ja uspokoić, jak smok jej wypadnie to aż się cala trzęsie i go szuka , z tego przejęcia aż go wypluwa . Zauważyłam też różnice w karmieniu piersią. Ona traktuje sutka jak smoczek. Bawi się nim, ciągnie, ciumka gdzie nigdy to nie miało miejsca ..
jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
👩- 30lat 👦-32lat
🔹IUI- 3X
💉25.03.21- stymulacja
🔹18 ocytów, 10 komórek
❄️4BA❄️3AB❄️3AB❄️ 3BB❄️4BC
🔹29.05.21 - 4BA 🙏🏼
❄️➡️7dpt ⏸🥰 Beta- 43,7 Prog- 27,01 Estr- 1625 ➡️9dpt Beta- 120,8 Prog- 23,5 ➡️11dpt -Beta-275,5➡️ 13dpt -Beta-684,3 ➡️18dpt -Beta- 3373➡️ 26dpt 💓➡️22.02.2022- 👶🏻
🔹11.04.23 - 3AB 🙏🏼
❄️➡️7dpt- Beta- 47,26/ Prog- 25,2 Estr- 556,4 ➡️9dpt - Beta- 121,39 Prog- 15 Estr- 134,7➡️13dpt - Beta 695,7
👼8tc-krwiak/łyżeczkowanie💔
🔹05.10.23 - 3BB 🙏🏼
❄️4dpt- Beta <2,30 Prog-25,2 Estr- 1483,5 ➡️ 5dpt- Beta- <2,30➡️ 8dpt- Beta 49,66 ➡️11dpt- Beta 253,57 Prog-27➡️13dpt-Beta 547,17➡️18dpt-Beta 1870,28➡️20dpt-Beta 2108,78➡️22dpt-Beta 2931➡️29dpt-Beta 8223 krwiak ❤️
-
dobuska wrote:Myśliwa, to ciekawe co mówisz. Ja się boję, że tez za często dawałam smoczka. To znaczy, nie wyłapałam tego momentu, że mała zaczęła chcieć jeść częściej (pewnie by podbić laktację). Od razu je mniej ulewania (je mniej łapczywie). Kurde, taka ze mnie matka...
Ja tak obserwuje w otoczeniu ciągłe porównywanie dzieci i okropnie tego nie lubię, na dowód tego dostaje filmiki z nowymi Umiejętnościami dziecka 🙄🙄 tempo rozwoju jest indywidualne u każdego dziecka 😉
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
prosiulek wrote:Myśliwa- my tez staramy się odstawić smoczek..
Na początku nie było potrzebne dawać, ale ktoś z rodziny mówił zeby jej dać smoka to się uspokoi . Od kiedy jej dajemy smoka to widzę ogromna różnice w zachowaniu . Ciężka ja uspokoić, jak smok jej wypadnie to aż się cala trzęsie i go szuka , z tego przejęcia aż go wypluwa . Zauważyłam też różnice w karmieniu piersią. Ona traktuje sutka jak smoczek. Bawi się nim, ciągnie, ciumka gdzie nigdy to nie miało miejsca ..Stokrotka 86, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Myśliwa, to ciekawe co mówisz. Ja się boję, że tez za często dawałam smoczka. To znaczy, nie wyłapałam tego momentu, że mała zaczęła chcieć jeść częściej (pewnie by podbić laktację). Od razu je mniej ulewania (je mniej łapczywie). Kurde, taka ze mnie matka...
Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość
-
Ada.. 31 wrote:Odnośnie smoczka moje starsze dzieci oboje mieli, nie wpłynęło to na laktacje ani na przybieranie na wadze, syna karmilam 10 miesięcy, córkę 8 . Przyrosty wagi to też indywidualna sprawa, jedno dziecko pakuje jak Pudzian a drugie już nie 😜😜 Julka ważyła 10,5 kg na 2 lata 😉 o ile na początku jest szybki wzrost to później zwalnia.
Ja tak obserwuje w otoczeniu ciągłe porównywanie dzieci i okropnie tego nie lubię, na dowód tego dostaje filmiki z nowymi Umiejętnościami dziecka 🙄🙄 tempo rozwoju jest indywidualne u każdego dziecka 😉AnSan89 lubi tę wiadomość
-
Ja póki co nie zamierzam odstawiać smoczka, bo u mnie to nie wpływa na laktację. Mała je tak pięknie jak jadła (więcej zasypia ostatnio, ale jakiś tego nie łącze), a smoczek pozwala nam przetrwać noc, bo on ją po prostu usypia. Jedyne co, więcej daje jej teraz piersi i gdzieś tam przez moment się wystraszyłam, że może jej ten głód trochę tłumiłam tym smoczkiem. Zauważyłam, że odkąd dostawiam ją częściej, ona je mniej łapczywie i prawie w ogóle nie ulewa, a momentami aż wymiotowała.
Przypadek? Być może tak. Na pewno się tym nie denerwuje, bo na się po prostu uczę swojego dziecka. ważne ze przyrasta wagowo.
Jaina, dziękuje❤️ Jak się dzisiaj czujesz?
Ada, ja się właśnie w sumie nie sttesuje tym smoczkiem, ale zmartwił mnie troszkę ten zmniejszony przyrost. Ale pewnie jest tak jak mówisz. Trzymam kciuki za to usg!jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Ada, lekarze to potrafią nastraszyć.. Do następnego usg szybko zleci i mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku. Co do porównywania masz 100% racji Niech się wszystkie maluszki po prostu pięknie i zdrowo rozwijają
Dobuska, kupa dzisiaj rano się pojawiła! Yeah! Akurat trafiło, że tata Kajkę przewijał także z naszej dwójki to ja była zachwycona podwójnie
U nas smoczek wjeżdża tylko po odłożeniu do łóżeczka, ale właściwie tez nie zawsze. Jak widzę, że jest maruda, nie może zasnąć, a ja już nie mam siły jej przytulać i chcę na przykład w końcu umyć zęby, to wtedy podaję jej smoczek.jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość
-
U nas od rana szaleństwo. Mały nie śpi od 7.40 jakoś. Ciagle schemat jedzenie- siku- kupa i tak w koło. Oczy ma jak piec złotych 🤦♀️Jak się mama zapyta czy byłam na spacerku bo piękna pogoda to się wkurzę 😖. Mąż jak to często bywa mądrala - hasła ile on może jeść i być na rękach i że czasu nie mam dla siebie. Wow wielkie odkrycie zrobił nie ma co 🙂🙉🤣🤣🤣 znów Alex w nocy spał od 21-2, potem 40 min karmienia i spał jeszcze 2.45 do 6 rano.. a dziś szaleje🙉
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Dobry tekst do poczytania: https://www.hafija.pl/2012/03/nowonarodzone-dziecko-bezczelnie-siedzi-non-stop-przy-cyckuczyli-dlaczego-odruch-ssania-jest-wazny-i-nalezy-go-pielegnowac.html
Stokrotka 86, AnSan89, Joana23, Rosa89, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Mam pytanie do dziewczyn po porodach SN - czy Wy też czujecie luzy tam na dole? U mnie minął dopiero miesiąc, jeszcze wszystko wraca do siebie, ale byłam na tyle zaniepokojona, że pojechałam na IP, żeby panie zerknęły czy mi jakiś szew nie poszedł.. No nie poszedł😒 Wszystko ładnie się goi. Trochę się ze mnie przy tym śmiały, ale tak serdecznie całe szczęście 😊
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 😘
Dawno mnie tu nie bylo , macierzyństwo mnie trochę pokonało 😉
Przepraszam , ze nie odniose się do żadnego wpisu ,kilka stron mam do nadrobienia .. 😔
U nas zrobiło się ciężko , Mały nie śpi w ciągu dnia długo, po kilkanaście - kilkadziesiąt minut i płacz . Czasem zaśnie na mężu lub na mnie a po odłożeniu do łóżeczka budzi się i to samo. Dla mnie to dziwne i tak małe dziecko nie zje normalnie i nie śpi chociaż godzinkę pomiędzy karmieniami..
Na dodatek moje kp o cztery litery rozbić, brodawki wklęsłe , bez nakładek raczej sie nie obędzie , z nakładkami lepiej ale znowu zanim Małego ułożę odpowiednio to nie raz nie dwa mi zwali z piersi i płacz bo długo to schodzi a on już chce . Jak już przy piersi to pociumka chwile i zasypia , zabiorę , płacz . Mam wrażenie ze przez ten problem z kp jest bardziej nerwowy , boje się że ten płacz sie odbije na nim w przyszłości ..
Zaczęliśmy kp, doszło mm a teraz chyba zostaniemy przy mm.. szkoda mi tego dziecka , krzyku . 🥺😢
Trudne być mama 🤭🥺
Mam nadzieje ze u Was i waszych pociech wszystko dobrze ❤️jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Nisia miałam podobnie ze starszym, jak przeszliśmy całkowicie na mm i ja byłam mniej zestresowana to całkowicie inne dziecko. Nie ważne w jaki sposób karmione jest dziecko, ważne by było najedzone 🙂
jaina_proudmoore, Nisia18, AnSan89 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Jaina-dzięki za artykuł🙂 Widać maluszek wyspał się w nocy i w dzień sobie odbił😁
Joana- ja raczej nie miałam takiego uczucia po porodzie sn. Może ćwiczenie mięśni Kegla by Ci pomogły?
A Może po prostu trzeba trochę więcej czasu żeby wszystko wróciło do normy.
Powrót do formy po porodzie to sprawa indywidualna, a jak Panie na IP powiedziały że jest ok to znaczy że jest😉
Nisia-fajnie że się odezwałaś🙂
trzymam kciuki żeby udało Wam się znaleźć jakiś sposób na rozwiązanie tej sytuacji.
Zbyt częsty/długi płacz dziecka może powodować powstanie przepukliny. Z nami na sali leżał 1,5roczny chłopiec po operacji przepukliny . ale wydaje mi się że to jest jakiś mały procent przypadków, bo przecież noworodki płaczą często sygnalizując tak swoje potrzeby😉 Moja córka płakała bardzo często przez kolki i nie miało to na nią żadnego wpływu w późniejszym okresie. Dlatego warto wiedzieć, obserwować, ale się niepotrzebnie nie stresować🙂
Mój maluszek jakiś spokojniutki dzisiaj Przespał większość dnia. Budził się tylko na jedzenie i zmianę pieluszki. Póki co w nocy to samo. Mam nadzieję, że nie wywołam teraz wilka z lasu😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2022, 23:29
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
AnSan , slyszlam tez o tej przepuklinie . Nas to nie dotyczy , mam nadzieje. Mały zrobił kupkę , właściwie dużo kupki i teraz śpi ładnie . Już wiem w czym był problem .
Człowiek całe życie sie uczy..
Niutek , masz racje z tym jedzeniem .AnSan89, jaina_proudmoore, niutek87, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
Witajcie dziewczyny 🙂
W Warszawie ostatnio piękna pogoda. Wiktor dał dzisiaj pospać. Budził się co 3-3.5 h. Gdzie u niego norma bez jedzenia to 1.5-2 h. Czy to w dzień czy noc. Teraz za to nadrabia 😉
Wczoraj go zwazylismy i waży już 4.6 kg 😁 Wam to może nic nie mówi ale mnie niezmiernie cieszy. W pierwszym okresie życia miał problem z przyrostem wagi. Mało przybierał. Potem jakoś udało się i te przyrosty tak konkretnie się poprawiły. Są w normie a czasami nawet ponad🙂 wiem bo ważymy go raz w tygodniu 🙂 jak narazie moje cycki dają radę. Chociaż przyznam że chłopak bywa pazerny. Przez to łyka dużo powietrza. A ostatnio mega mnie rozśmiesza bo je z jednego cycka a już patrzy i gmera przy drugim 😉 u niego smoczki się nie sprawdzają. Mój syn jest niesmoczkowy. Miałam to samo w jego wieku 😁
Od kilku dni/nocy noszę wielorazowe wkładki laktacyjne. U mnie jak narazie mega się sprawdzają. Te jednorazowe na dłuższą metę przesuszaly mi sutki. A dłuższe chodzenie bez stanika u mnie odpada. Zaraz gdzies zahaczam sutkiem albo Wiktor mi go chwyta. No i przede wszystkim mleko cieknie.
W tygodniu mamy szczepienia Wiktorka. Ja z kolei muszę podskoczyć na krzywą cukrowa oraz pozostałe badania z krwi/moczu które mam zlecone. Boje się tej krzywej. Czuję że nie wyjdzie dobrze. Oczywiście lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć ale jakieś takie uczucie porażki mam że po tej ciąży nie jestem w stanie trzymać diety. Przy dziecku które je co chwilę częste posiłki u mnie wydają się być nierealne.
Z drugiej strony trzeba też o sobie pamiętać.
Ada..31 trzymam kciuki żeby kolejne usg było już ok👍 ja naprawdę nie rozumiem po co niektórzy lekarze taka panike sieją jeśli coś nie jest pewne 🤦
Od wczoraj zmieniłam też probiotyk na vivomix. Ciekawe czy będzie jakaś zauważalna różnica w czymkolwiek.
Przed chwilą przy dźwięku suszarki udało mi się małemu obciąć paznokcie. Ma je strasznie ostre i oczywiście drapie jak mały kociak. I siebie i nas. Ja to już cały dekolt mam podrapany od uspokajania go w czasie histerii 🤦
Kochane, dużo zdrowia dla Was i waszych maleństw. I udanej niedzieli 🙂AnSan89, jaina_proudmoore, Ada.. 31, Aneta8 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotka, z nieba mi spadłaś z tą wiadomością o wielorazowych wkładkach! Zupełnie nie wpadłam na pomysł, że taki są 🤦🏼♀️ Z jakiej firmy masz i czy polecasz? Od razu dzisiaj kupię Krzywa cukrowa… no cóż - co ma być to będzie. Przy maluchu nie ma szans trzymania michy, chyba że ktoś ma prywatną kucharkę a 4,6kg to już konkret chłopak! Super, że przyrosty wagi się poprawiły Oby tak dalej!
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Joana ja mam takie https://allegro.pl/oferta/simply-gentle-wielorazowe-wkladki-laktacyjne-6szt-9507311707?snapshot=MjAyMi0wMy0wN1QxNjozNDozNS42MTRaO2J1eWVyO2YxOGU3ZmM0NzZkNDQzODkxY2M3MGE0MDg0MzQzNWVlNGYzNThjNDI2ZjMyMTM3ZjJiN2Y5ZjE4Yzg5MjdkOTk%3D.
Nie mam za bardzo porównania do innych. Używałam tylko jednorazowych. Jak narazie to jestem zadowolona. Jedyny minus to to że w nocy jedna wkładka mi się przesunęła i trochę mnie zalało.jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙