Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Jaina tak, dostaliśmy kilka ćwiczeń i jeszcze 5 razy mamy mieć sesje ćwiczeniowe w Luxmed
Dobrze, że wyszło to na tym etapie
Fajnie,że macie takiego znajomego 🙂
Aneta współczuję Wam sytuacji z małym,oby już się skończyły te ciągłe wizyty...żeby było sielankowo 😚
jaina_proudmoore, Aneta8, mk_bambino, Ada.. 31 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Jaina no właśnie nie wiem jak u nas jest z tą alergią.. zauważyłam, że to mleko Bebilon prosyneo ha (ono ma zhydrolizowane białko) lepiej mu służy, bo tak nie ulewa.. ale za to robią mu się takie malutkie krostki na twarzy i robi zieloną kupę.. właśnie nam się skończyło i nie zdążyliśmy kupić, więc podaliśmy mu kilka razy to wcześniejsze Bebilon profutura i ulewa nawet godzinę i dwie po zjedzeniu.. już taka sama śliną 😕 na razie nie mieliśmy zlecanych żadnych testów na alergie..
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Aneta8 wrote:Jaina no właśnie nie wiem jak u nas jest z tą alergią.. zauważyłam, że to mleko Bebilon prosyneo ha (ono ma zhydrolizowane białko) lepiej mu służy, bo tak nie ulewa.. ale za to robią mu się takie malutkie krostki na twarzy i robi zieloną kupę.. właśnie nam się skończyło i nie zdążyliśmy kupić, więc podaliśmy mu kilka razy to wcześniejsze Bebilon profutura i ulewa nawet godzinę i dwie po zjedzeniu.. już taka sama śliną 😕 na razie nie mieliśmy zlecanych żadnych testów na alergie..
Jeheria lubi tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Czytałam kiedyś, żeby tak nie zmieniać mleka bo szkodzi na brzuszek a mały brzuszek musi się przyzwyczaić. Zdziwiło mnie, że w szpitalu wam kazali korzystać z ich mleka ( nie napisałam o tym wcześniej). Mały Maksiu to dzielny chłopak 🍀niech jego mama dba tez o swoje zdrowie ☀️☀️☀️
Oni w ogóle tam byli zdziwieni co on za wynalazek pije 😒 wtedy nam kupa się zatrzymała na 4 dni, teraz na szczęście nie ma tego problemu i dziś już były nawet dwie 🙂jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Hej dawno nie pisałam, choć staram się podczytywać. A to nie miałam weny, a to brak czasu i uwaga przeszliśmy całą 3ką covid. Na szczęście Emi przeszła prawie bezobjawowo, miała tylko katarek, który w sumie ma do dziś i nie możemy się go pozbyć. Ktoś ma może jakiś patent na to? Oczywiwcie zakraplamy nosek i odciągamy, ale za bardzo nic się nie odciąga a w nosie furczy. Z covidem cięzko było bo młoda chyba jakiś skok przechodziła a my bez sił, ja dodatkowo z gorączką się męczyłam, ale to już za nami więc jest dobrze.😊
A tak pozatym to korzystaliśmy teraz z pogody i codziennie chodziliśmy na spacerki, tak około 3 godzinki bo Emisia pięknie wtedy śpi. Szkoda, że w domu drzemie sporo krócej.🤣 Pozatym jest raczej nocnym markiem bo siedzi z nami do późna i potem odsypiamy razem do 9-10, ale muszę chyba jej powoli zmienić system żeby mieć troche czasu dla siebie wieczorami.😊 Choć pewnie łatwo nie będzie.
Wszystkim maluchom i mamom życzę dużo zdrówka. Postaram się więcej pisać, ale czy mi to wyjdzie niewiadomo.😊jaina_proudmoore, Aneta8, AnSan89, Ada.. 31, mk_bambino, Stokrotka 86, Jeheria, Joana23 lubią tę wiadomość
13.11.2024 transfer ❄️ 4.2.2 🙏🙏 encorton, sompfolipid, heparyna
10dpt beta 33,12
12 dpt beta 65,14
14 dpt beta 132
16 dpt beta 271
22 dpt beta 1353
29 dpt usg jest zarodek z bijącym serduszkiem❤️🥹 crl 0,45 cm
36 dpt zarodek 1,2 cm z bijącym serduszkiem
8tc💔
12.05. 2021 transfer zarodeczka 4.2.2 AH + embroglue🙏
6dp beta 78 mIU/ml🙏🙏
8dp beta 240 mIU/ml🙏🙏
10dp beta 640 mIU/ml
13dp beta 2527 mIU/ml 🙏
29.05 pierwsze usg🙏
Mamy pęcherzyk ciążowy🙏
11.06 mamy ❤ i 11 mm
28.06 kropuś ma 3,1 cm😍
24.01.2022 córeczka
4❄️
IVF
KIR Bx brak 2DS3 i 3DS1
NK 25%😔
PAI-4G/5G układ homozygotyczny 😔 -
@Kasiastaraczka - a do Luxmedu, to konkretnie do jakiego specjalisty będziecie chodzić? i napisałabyś coś więcej o szczotkowaniu ciałka?
@jaina_proudmoore - moja mała też czasem śpi z otwartą buźką, ale później sama z siebie ją domyka. ciekawa jestem co powie na to twoja pani logopeda.
@Joana23 - u nas tak samo, wieczorki marudne i trudności z usypianiem. a, że jesteśmy na nowym mieszkaniu to nie zdążyliśmy ogarnąć zasłon/rolet i teraz zaczynamy wieczorne rytuały trochę później, jak się ściemni.
a jeżeli chodzi o odbijanie, to my odbijamy się po każdym jedzonku, nawet tym nocnym, bo raz mieliśmy sytuację, że nie odbiliśmy się jej i jak poszłam się kąpać to słyszałam, że zaczęła dziwnie płakać. okazało się, że mała tak ulała, że jej poszło noskiem i pociekło do buzi i się zakrztusiła. całe szczęście, że mąż był w pokoju obok i szybko zareagował. do tej pory mam w głowie ten dziwny, gardłowy, przerywany płacz. (
@Jeheria - dużo zdrówka dla Twojego maluszka.
ja również dołączam się do grupy "chore mamuśki" - od tygodnia mam ostre zapalenie ucha (z podejrzeniem gronkowca, jestem w trakcie czekania na wynik wymazu) i od wczoraj czuję, że "łapie" mnie to samo w drugim uchu.
z dobrych wiadomości to była u nas wczoraj położna i nasza 5 tygodniowa Rózia ma już 3975g (przybiera dziennie ok. 26g), co mnie bardzo cieszy, bo miałam bałam się, że po zmniejszeniu MM będzie gorzej z przyrostem.
ale nie może być za dobrze, też byliśmy dzisiaj u fizjo/osteopatki, która powiedziała, że mała Ru jest cała pospinana. w sumie podejrzewałam, źe tak może być, bo gdzieś kiedyś zasłyszałam, że stres w ciąży oraz niełatwy poród mogą wpływać na spięcia u dzieciątka. no a u mnie było i to i to. trochę małą poluzowała, ale zaprosiła Nas na jeszcze jedną sesję za 4 tygodnie. w sumie tylko szkoda, że nie zaleciła Nam żadnych ćwiczeń, ale to teraz na to wpadłam, jak przeczytałam to u jednej z Was.jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Mk bambino dziś byliśmy u mgr Justyny Domanowskiej i jeśli uda się zapisać na ćwiczenia to dalej będziemy do niej
Masaż szczotką chirurgiczną do mycia rąk ma trwa ok 5 minut. Zaczynamy od głowy, później tył ciałka i przód
O kurcze,ale mieliście sytuację z tym zakrztuszeniem... dobrze że skończyło się ,że mąż szybko zareagował
Ojej zdrowiej 😚
Szkoda, że fizjo nie dała Wam ćwiczeń do domu,bo wydaje mi się że to jest bardzo ważne i ma duże znaczenie
jaina_proudmoore, mk_bambino lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Hej dziewczyny, miłego dnia wam życzę 💝🍀☀️
Alex spał ze mną od drugiej bo nie chciał w łóżeczku, cwany trzymał cycka na wszelki wypadek ręka 🤣
@mk bambino - dam znać po wizycie. O 18 jest także Może mi się jeszcze uda dzisiaj więcej napisać, jeśli nie to jutro.
@Stokrotka - Pisałaś kiedyś że Wiktor śpi na tobie, czyli karmisz w pozycji takiej że leży na tobie Częściowo? 🙃
Kilka razy miałam o to zapytać ale ciągle zapominam. Dobrze że będziesz miała badania u kardiologa, warto pewnych tematów pilnować po ciąży.
U mnie już ok z piersią, Wróciła do normalnego koloru. Nikomu nie polecam takich akcji😳
@Dobuska - Co tam u was słychać ciekawego?🍀🍀🍀
@Kasia - ćwiczenia i masaże to na pewno dobra sprawa. Takie maluszki a już pospinane, to smutne 😢ale co się dziwić skoro w brzuchu leżą jak krewetki. Kiedyś to nie było takich rzeczy, że Zabiera się dziecko za Fizjoterapeuty albo na inne Badania. Jednak to się wszystko mocno rozwinęło.
@Agawa - Super że napisałaś. Zdrowia dla was i maluszka. 🙂
@Prosiulek - Co tam u was słychać?🥰
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2022, 08:16
mk_bambino lubi tę wiadomość
-
@Kasiastaraczka chodziło mi, do jakiego specjalisty z Luxmedu chodzicie? dopytuje, bo poszerzyłam mój abonament o malutką i dopiero od kwietnia będę mieć możliwość zapisania jej na wizyty.
@jaina - to czekam na informacje. ☺️
miłego dnia 🌸jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
mk_bambino wrote:@Kasiastaraczka chodziło mi, do jakiego specjalisty z Luxmedu chodzicie? dopytuje, bo poszerzyłam mój abonament o malutką i dopiero od kwietnia będę mieć możliwość zapisania jej na wizyty.
@jaina - to czekam na informacje. ☺️
miłego dnia 🌸mk_bambino lubi tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Cześć dziewczyny 🙂
Ada..31- super że udało się " znaleźć" ten pęcherzyk😉 to daj znać co powie dr. Kaja z tego co kojarzę ładnie przybierała na wadze więc na pewno waga będzie ok🙂
Joana23- holter z tego co mi wiadomo mam mieć przez 24 h.
Super że dajecie radę 🙂 a na długo zostalyscie we 2?
Kasiu, dobrze że wylapaliscie że coś nie gra. Tadziu na pewno nadrobi😉 doskonale Cię rozumiem - jak dziecku coś dolega to ciężko je zmuszać do ćwiczeń. Łatwo się mówi ale w praktyce to zupełnie inaczej wychodzi...
Aneta, współczuję tych komplikacji u małego. Mam nadzieję że wkrótce wszystko zacznie się prostować z jego zdrowiem.
Mi kardiologa zalecili na wypisie w szpitalu. Trafiłam na fajnego i jego zaleceń się trzymam.
Wiem że w takim sajgonie poporodowym ciężko o czas dla siebie. Ale przyznam że u mnie było już na tyle poważnie że mega się przestraszyłam i wiem że nie mogę tej kwestii zaniedbać. Mam 35 lat a dostałam zestaw leków jak dla starego nadcisnieniowca- tylko to działało. Nie chcę żeby to dziadostwo ze mną zostało.
Agawa, kurcze jeszcze covid Wam się przyplątał. Dobrze że to już przeszłość i jest ok.
Mk_ bambino to dużo zdrowia dla Was!
Jaina, najczęściej karmię go na poduszce. Potem po karmieniu nawet jeśli zaśnie pionizuje żeby odbił. I często zasypia mi na klacie jak przy kangurowaniu. Tzn teraz częściej go już odkładam żeby tak ciągle na mnie nie spał. Zdarzało mi się karmić w tej pozycji " pod górkę" ale średnio ona dla mnie wygodna.
......................................................................
Dziewczyny, Wiktor ku mojej radości zaczął rzadziej jeść. Ale co z tego jak zaczął również znowu ulewac? Dzisiaj to jest koszmar.... W dodatku piersi mam jak balony tyle w nich mleka.
W ogóle małego męczy coś brzuszek. Już nawet zwiększyłam dawkę delicolu. Raz na tydzień, półtora musi być coś z brzuchem. Cieszę się oczywiście że nie częściej ale co sobie narobię nadziei że już idzie ku dobremu z tym układem pokarmowym to znowu coś.
Dzisiaj jeszcze nie byliśmy na spacerze bo czekamy na kuriera. Plus tego czekania jest tylko taki że jakoś udało mi się obrać ponad 2 kg ziemniaków i w piekarniku piecze się babka ziemniaczana na obiady.
W ogóle to wczoraj mój mąż dowiedział się że jedna osoba z bliskiej rodziny jest w ciężkim stanie w szpitalu. Raczej już z tego szpitala nie wyjdzie. W pracy znowu ma sajgon więc tak naprawdę dom i opieka nad małym są na mojej głowie. Ciężko bywa. Serio mam wrażenie że czasami zaniedbuje małego. Tzn że za bardzo skupiam się na pielęgnacji a za mało na jego rozwoju i różnych ćwiczeniach.
jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
@Stokrotka -na pewno każda z nas ma takie myśli. Za dużo tego a tamtego za mało. Uczymy się dziecka każdego dnia, według mnie bo każdy dzień bywa inny i nieprzewidywalny. Ja dziś wyszłam na spacer, ale wracałam po 7 minutach bo mały darł się i żadne dziury go nie uśpiły - nie chciałam iść dalej bo mi źle dosłownie jak on tak płacze. 😖 co chciałabyś jeszcze robić z takim maluchem? Karmisz go, nosisz, przytulasz. Do zabawy na tym etapie ma matę i kontrastowe rzeczy, może leżeć na brzuszku plus inne ćwiczenia na odwodzenie nóżek itp. Na pewno dajesz z siebie sto a raczej dwieście procent 💝💪☀️Jak dziecko będzie starsze to będzie więcej aktywności, zacznie gonić za poznawaniem świata. I na macie i na rękach i w wózku na dworku. 🙂współczuje sytuacji z mężem i szpitalem 😢podziwiam cię za ogarnianie domu, ja nawet nie gotuje bo nie mam jak..😳wczoraj i dziś mały Alex je i śpi na rękach. Odkładam, jest płacz i od nowa. Teraz bawi się kartami i śmieszne dźwięki wydaje z siebie 🥰jeszcze pod wieczór wycieczka do neurologopedy 🧐a ma być karmienie na miejscu, żeby pani obejrzała. @Stokrotka - ja wiem, że jest ciężko. Ale potem będzie pięknie 🍀💪🥰☀️Uśmiechu dziecka nic nie zastąpi albo radości. Damy radę 💪💪💪
Stokrotka 86, Aneta8, Jeheria lubią tę wiadomość
-
Stokrotka przykro mi z powodu tego, że ktoś bliski od Was jest w takim stanie
Ech i wszystko na Twojej głowie...oj wiem jak to jest,ale musimy dać radę!
Mu dziś zrobiliśmy krótki spacer jak wracaliśmy od lekarza, dziś neurolog. Pediatra nas skierowała,na szczęście poza tym obniżonym napięciem nic niepokojącego nie zauważyła.
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, mk_bambino, Aneta8, Joana23, MyŚliwa lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Ależ mieliśmy koncert wieczorny...🤦
Teraz się karmimy i usypiamy. Mam nadzieję że pójdzie sprawnie bo naprawdę chciałabym spędzić chociaż godzinę, dwie sam na sam z mężem. W ciszy. Bez tego: lelele w tle.
Fakt, uśmiech tego bombla topi mi ❤️ ale jego krzyk jest naprawdę okrutny ...
P.s. Jaina, jak logopeda?
jaina_proudmoore, AnSan89 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Och dziewczyny, dzisiaj u nas prawdziwy dramat.. Kajka od samego rana marudna, kupki 4 dzień nie zrobiła.. W przychodni pani powiedziała, ze 5dni przy kp nie jest problemem, ale zaleciła zastosować czopki.. Sama nie dam rady, czekam na tatę Kajki, a ma być po 22. Malutka już śpi, ald męczyła się w dzień mocno.. Serce mi się kraje.. 😔
Stokrotko, smutno czytać o sytuacji w rodzinie. Dużo uścisków i spokoju..
Mk Bambino - zerknij na pozytywną pielęgnację u mamy fizjoterapety - dużo ciekawych wskazówekjaina_proudmoore, mk_bambino lubią tę wiadomość
-
Ledwo żyje, mam mózg jak naleśnik.
Napisze dziś w skrócie: wizyta udana. Warto było iść.
Dostaliśmy ćwiczenia na stymulację i mamy się zgłosić za 1.5 tyg na kontrole.
Ćwiczenia takie same jak wysłała mi Jeheria wcześniej hehe 🙃
Pani obejrzała karmienie -młody nie chciał jeść; pokazała jak karmić butelką; zmieniła pozycje do karmienia na inna i pokazała - mały leży na mnie bokiem ( pozycja biologiczna); potem zbadała buźkę małego i pokazywała ćwiczenia krok po kroku.
Dostrzegła też silną preferencje jednej strony; zaleciła kontakt z Fizjo pilnie bo mały jest pospinany z lewej strony co utrudnia mu pobieranie pokarmu. Jutro ma znajomy Fizjo przyjść / także tez dam znać.
Specjalisty od podcięcia wędzidełka w Łodzi nie ma- zdaniem pani logopedy.
Najbliższy jest we Wrocławiu.
Oceniła Alexa jako ssaka i pijawkę 😎najwyższej klasy przylepa.
🍀Joana23- zaraz mąż wróci i pomoże. Biedna Kaja. Szkoda tych dzieci jak się tak męczą 😢
🍀Stokrotka - oby wieczór był spokojny. Trzymam kciuki ☀️
🍀Kasia - daj tez znać po spotkaniu z Fizjo.
Padam dosłownie a dopiero wczesna godzina.
Dziś była teściowa bo miała sprawę ze zrobieniem opłat itp - ale powiedzcie mi czy stanie z talerzem z jedzeniem nad łóżeczkiem małego jest normalne? 😏ta kobieta jest niereformowalna. Albo hasło „ czy mały się już najada” 🤣🤣taaaa. W cyrku żyje chwilami, takie mam wrażenie. 🤦♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2022, 21:24
Jeheria, AnSan89, Stokrotka 86, Agawa85 lubią tę wiadomość
-
Agawa, przykro mi, że chorowaliście, dobrze, że już po wszystkim i jesteście zdrowi, a malutka przeszła łagodnie 😌
Mk_bambino zdrowia! I kciuki za fizjoterapie Rózi ✊🏻 nas tez to czeka, bo odnoszę wrażenie, że M tez jest spięty i często zwija się w kulkę jak pancernik. Wcześniej neurolog mówiła, że to taki wcześniaczy objaw, ale coś mu nie mija.
Stokrotko, współczuje sytuacji rodzinnej 😞 Dobrze, ze kontrolujesz się u kardiologa, za Twoim przykładem tez się zapisałam z mojego pakietu, ale termin mi wyznaczyli dopiero na 6.05, bo chciałam w konkretnej placówce w okolicy. Ja tez brałam końskie dawki tych leków, ale w trakcie odstawiania kontrolowałam ciśnienie i było ok. Wczoraj zmierzyłam i górne mam w normie ale dolne trochę podwyższone, ponad 90..
Mogę Ci zadać dość osobiste pytanie? Jeśli nie chcesz nie odpowiadaj, ale przeszłyśmy to samo i jestem ciekawa Twojego podejścia.. bo ja potwornie boje się zajść w kolejną ciąże 😔 nie chcę powtórki z rozrywki.. strach o własne zdrowie to jedno, ale bardziej chyba się boje kolejnego wcześniaka.. nie wiem czy jest sposób, aby zaradzić temu nadciśnieniu w kolejnej ciąży..
Kasiastaraczka cieszę sie, że wizyta u neurologa pomyślna. Mam nadzieje, że szybko synek wyjdzie z tego napięcia!
Jaina dobrze, że jesteś zadowolona z wizyty. Powodzenia w ćwiczeniach! Oby przyniosły skutek 🙂
Powiem Wam, ze wczorajsza noc tragiczna.. prawie na sor już jechaliśmy 😰 Maks ma taką zalegająca wydzielinę i nie mógł powietrza złapać. No ale na szczęście zachowaliśmy zimna krew, zrobiliśmy inhalacje i wyciągnęliśmy trochę z noska aspiratorem.. położyliśmy go spać miedzy nas w łóżku, żeby mieć na oku. Na szczęście rano już było lepiej. Oby dzisiejsza noc była spokojna. Oczka juz dobrze wyglądają.
A jutro przyjeżdża teściowa na kilka dni w odwiedziny. Pierwszy raz zobaczy wnuka na żywo. Mam spoko teściową, ale jak to każda tesciowa ma swoje „mankamenty” 🙃 ale przetrwamy, mam nadzieje, ze nie przysporzy mi anegdot do opowiadania 😁
AnSan89, Kasiastaraczka, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, mk_bambino, Agawa85, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Jaina, jasne,dam znać po wizycie u fizjo
Ty też daj znać po wizycie znajomego
Macie ćwiczenia jamy ustnej?
Jak byłam podcinać wędzidełko Tadzia to akurat była jakaś babeczka na praktyce/przyuczeniu z Łodzi,ale nie wiem jak się nazywa...a do wawy nie bliżej niz do wrocka?
Ech,masz co dobrego z teściową...
jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Aneta jejku ten Wasz Maksio to też się omorduje, maluszek biedny
Dobrze,że w domu zaradziliscie tej wydzielinie
Inhalujecie solą fizjologiczną czy macie jakiś lek?
Trzymam kciuki za pobyt teściowej 🙃Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87